19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

1200%, RATA DE ACHITARI IN DNA – Fabulos, DNA Targu Mures conduce detasat in topul ratangiilor pe anul 2020, cu o rata de achitari de 1200%: 12 achitati, raportat la 1 inculpat trimis in judecata prin rechizitoriu. DNA Targu Mures este urmata in clasament de DNA Brasov, cu 240%, si DNA Oradea, cu 122%. DNA Alba Iulia sta cel mai bine. DNA Ploiesti, DNA Suceava si DNA Timisoara si-au ascuns achitarile, desi ele exista (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

28 February 2021 11:13
Vizualizari: 7760

Desi a reusit sa isi mai reduca numarul de achitari in 2020, beneficiind si de faptul ca instantele nu au judecat luni bune din cauza restrictiilor impuse de pandemia Covid, DNA continua sa aiba o rata a rateurilor impresionanta. Daca ponderea generala de achitari anuntata oficial de parchetul anticoruptie, condus de Crin Nicu Bologa (foto), pentru anul 2020 a fost de 30% (raportata cu bagarea la gramada a rechizitoriilor si a acordurilor de recunoastere a vinovatiei), in teritoriu continua sa se inregistreze rezultate dezastruoase.


 

Pare greu de crezut la prima vedere, insa a existat o structura a DNA unde rata de achitari a fost de 1200%. Este vorba despre DNA Targu Mures, condusa de procuroarea Claudia Doina Vinersar, structura care va ramane probabil in istoria parchetelor din cauza rezultatelor negative inregistrate in 2020, si nu doar a parchetelor din Romania.

Lumea Justitiei prezinta in editia de astazi topul structurilor teritoriale ale DNA, in functie de rata de achitari pe anul 2020. Facem precizarea rata de achitari a fost calculata conform modului impus de CSM in 2015 (Hotararea nr. 1265 din 24 noiembrie 2015), adica prin raportarea achitatilor dintr-un an la numarul inculpatilor trimisi in judecata in acelasi an. De asemenea, am indicat atat rata de achitari raportata doar la numarul inculpatilor trimisi in judecata prin rechizitorii, cat si la cea raportata la numarul de inculpati trimisi in judecata prin rechizitorii si numarul de acorduri de recunoastere a vinovatiei incheiate. Totusi, cel putin din punctul nostru de vedere si ai magistratilor pe care i-am consultat, o rata curata de achitari este cea reiesita ca urmare a raportarii strict a numarului de inculpati trimisi in judecata prin rechizitorii. Asta intrucat incheierea unui acord de recunoastere a vinovatiei nu inseamna judecarea unui inculpat, ci doar supunerea acordului de recunoastere a vinovatiei aprobarii judecatorului. Mai mult, chiar in sistemul Ecris exista categorii distincte: cea a sesizarii instantei cu rechizitoriu, si cea a sesizarii instantei cu acord de recunoastere a vinovatiei.

 

DNA Ploiesti, DNA Suceava si DNA Timisoara n-au zis nimic de achitari


Pe de alta parte, observam ca din cele 14 structuri teritoriale ale DNA doar 11 dintre acestea au trecut numarul de achitari incasate in 2020, chiar daca unele dintre ele nu au indicat rata, probabil pentru a ingreuna calcularea procentului de rateuri. Cele care nu au facut nicio mentiune privind achitarile incasate in 2020 sunt DNA Ploiesti, DNA Suceava si DNA Timisoara. Cu toate ca au existat achitari in dosare instrumentate de respectivele servicii teritoriale.

 

Iata mai intai clasamentul structurilor teritoriale ale DNA in 2020 in functie de achitarile incasate (rata de achitari calculata prin raportarea celor achitati la numarul de inculpati trimisi in judecata strict in baza rechizitoriilor, fara acorduri de recunoastere a vinovatiei):


1. DNA Targu Mures: rata de achitari de 1200%;

2. DNA Brasov: rata de achitari de 240%;

3. DNA Oradea: rata de achitari de 122,2%;

4. DNA Craiova: rata de achitari de 100%;

5. DNA Pitesti: rata de achitari de 57,1%;

6. DNA Iasi: rata de achitari de 50%;

7. DNA Galati: rata de achitari de 50%;

8. DNA Constanta: rata de achitari de 43,1%;

9. DNA Cluj: rata de achitari de 38%;

10. DNA Bacau: rata de achitari de 17,8%;

11. DNA Alba Iulia: rata de achitari de 5,26%;

 

Prezentam mai jos rezultatele obtinute de fiecare structura teritoriala a DNA in 2020.


DNA Targu Mures

DNA Targu Mures nu a precizat in datele oferite pentru elaborarea raportului de activitate al DNA pe 2020 care a fost rata achitarilor din acest an. DNA Targu Mures a indicat doar faptul ca, in 2020, a fost trimis in judecata un singur inculpat prin rechizitoriu, fiind pronuntate in schimb hotarari definitive privind achitarea a 12 inculpati. Rezulta asadar o rata de achitari pentru 2020 de 1200%. Rata ar fi mai mica insa daca luam in calcul si cele 2 acorduri de recunoastere a vinovatiei incheiate, pe langa inculpatul trimis in judecata prin rechizitoriu. Mai precis, rata de achitari ar fi de 400% (vezi facsimil 1).

 

 

DNA Brasov

La DNA Brasov, vestita pentru decaparile facute sub vechea sefie a lui Cornel David Deca, astazi manageriata de procurorul George Danie Danca, observam o necorelare de date. Concret, DNA Brasov anunta ca: “Indicatorul statistic privind ponderea achitarilor/restituirilor definitive din totalul trimiterilor in judecata este de – 140% (5 inculpati trimisi in judecata in anul 2020/12 inculpati achitati definitiv in anul 2020)”. Totusi, daca tinem cont de cei 12 inculpati achitati si cei 5 inculpati trimisi in judecata, rata de achitari este de 240%. Nu a fost incheiat niciun acord de recunoastere a vinovatiei (vezi facsimil 2).

 

 

DNA Oradea

In 2020, DNA Oradea a obtinut o rata de achitari de 110%. Nici aceasta structura nu a indicat rata de achitari, ci doar numarul de inculpati trimisi in judecata in 2020 si cei achitati in 2020. Asadar, avem 10 inculpati trimisi in judecata si 11 inculpati achitati in 2020. Dintre cei 10 inculpati trimisi in judecata, a existat un inculpat care a facut acord de recunoastere a vinovatiei. Rezulta asadar ca 9 inculpati au fost trimisi in judecata prin rechizitorii, ceea ce face ca rata de achitari sa fie de 122,2%. Daca insa calculam prin raportarea celor 11 achitati la cei 10 inculpati trimisi in judecata (deci inclusiv acordul de recunoastere a vinovatiei), atunci rata de achitari ar fi de 110% (vezi facsimil 3).

 

 

DNA Craiova

Aceeasi practica o intalnim si la DNA Craiova, structura care la randul ei a evitat sa mentioneze o rata de achitari. Asta probabil pentru ca si aici vorbim despre o rata de achitari mare. Mai exact de 100%, intrucat, in 2020, DNA Craiova a trimis in judecata 9 inculpati prin rechizitorii, incasand 9 achitari definitive. Daca la cei 9 inculpati trimisi in judecata prin rechizitorii ii punem si pe cei 8 care au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei (in total 17), rata de achitari s-ar injumatati, fiind de 52,9% (vezi facsimil 4).

 

 

DNA Pitesti

Nici DNA Pitesti nu a precizat rata de achitari. Ea a fost insa de de 57,1%. Asta intrucat, in 2020, structura condusa de procuroarea Simona Stefania Constantinescu a trimis in judecata 7 inculpati prin rechizitorii, in timp ce au fost pronuntate 4 achitari definitive. Pe langa cei 7 inculpati trimisi in judecata prin rechizitorii, a existat si un acord de recunoastere a vinovatiei. Asadar, 8 inculpati in total. Daca facem calculul ratei de achitari incluzand acordul de recunoastere a vinovatiei, atunci ea ar fi putin mai mica, si anume 50% (vezi facsimil 5).

 

 

DNA Iasi

Condusa de procuroarea Alina Moraru, DNA Iasi a trimis in judecata prin rechizitorii 14 inculpati in 2020, precizand ca a incasat in acelasi an 7 achitari definitive. Reiese asadar o rata de achitari de 50%. Au existat, de asemenea, si 4 acorduri de recunoastere a vinovatiei, iar daca le luam in calcul si pe acestea ar rezulta o rata de achitari de 38% (vezi facsimil 6).

 

 

DNA Galati

In sfarsit avem o structura DNA care indica in mod clar rata de achitari pentru 2020. Este vorba despre DNA Galati, in fruntea careia se afla procuroarea Mihaela Leu. Astfel, DNA Galati a anuntat pentru 2020 o rata de achitari de 21,05%: 4 inculpati achitati definitiv, 19 inculpati trimisi in judecata. Dintre cei 19 inculpati indicati ca fiind trimisi in judecata, doar 8 dintre ei au fost trimisi in judecata cu rechizitorii, restul de 11 incheind acorduri de recunoastere a vinovatiei. Drept urmare, raportand cei 4 inculpati achitati definitiv la cei 8 inculpati trimisi in judecata, rezulta o rata de achitari mai mare, si anume de 50% (vezi facsimil 8).

 

 

DNA Constanta

In 2020, DNA Constanta, structura cunoscuta in ultimii ani pentru numeroase rateuri si condusa in prezent de celebru procuror Andrei Bodean, a trimis in judecata 44 de inculpati. In acelasi an 2020, DNA Constanta a incasat 19 achitari. Rata de achitare: 43,1%. Desigur, daca la acesti 44 de inculpati ii punem si pe cei 21 cu care s-au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei (deci in total 65 de inculpati) ar rezulta o rata de achitari mai mica, de 29,2% (vezi facsimil 7).

 


 

DNA Cluj

DNA Cluj a prezentat pentru 2020 o rata de achitare de 19%, raportata la 8 achitati definitiv si 41 de inculpati trimisi in judecata. Dintre cei 41 de inculpati trimisi in judecata, 20 au facut acorduri de recunoastere a vinovatiei, fata de restul de 21 fiind emise rechizitorii. Calculand cei 8 achitati definitiv la cei 21 de inculpati trimisi in judecata prin rechizitorii, rezulta astfel o rata de achitari de pentru DNA Cluj (condusa de procuroarea Anca Gabriela Marincean) de 38% (vezi facsimil 9).

 

 

DNA Bacau

In ceea ce priveste DNA Bacau, structura condusa de Cornelia Hrincescu, aceasta a indicat pentru 2020 o rata de achitari de 11,6, tinand cont de cei 5 inculpati achitati definitiv si cei 43 de inculpati trimisi in judecata. Dintre cei 43 de inculpati despre care DNA Bacau afirma ca au fost trimisi in judecata, doar fata de 28 de inculpati s-a emis rechizitoriu, ceilalti facand acorduri de recunoastere a vinovatiei. In concluzie, raportandu-ne la cei 5 inculpati achitati definitiv si cei 28 de inculpati trimisi in judecata prin rechizitoriu, rata de achitari este mult mai mare, mai exact de 17,8% (vezi facsimil 10).

 


 

DNA Alba Iulia

In raportul de activitate al parchetului anticoruptie, DNA Alba Iulia (condusa de procuroarea Alina Diana Rasovan) figureaza cu o rata de achitari de 5,26%, calculata in baza faptului ca s-au inregistrat o achitare si 19 inculpati trimisi in judecata. Este o rata de achitari curata, in conditiile in care toti cei 19 inculpati au fost trimisi in judecata prin rechizitorii, nefiind incheiat vreun acord de recunoastere a vinovatiei (vezi facsimil 11).

 

 

DNA Ploiesti, DNA Suceava si DNA Timisoara si-au ascuns achitarile


Asa cum precizam la inceputul articolului au existat trei structuri – DNA Ploiesti (condusa de procurorul Catalin Lefter), DNA Suceava (condusa de procuroarea Mihaela Mihai Popa) si DNA Timisoara (condusa de procurorul Lucian Claudiu Rus) – care si-au ascuns achitarile, neexistand nicio referire in acest sens in sectiunile dedicate respectivelor servicii teritoriale.

Cu toate acestea, in 2020 au fost dispuse achitari in dosarele instrumentate de DNA Ploiesti, DNA Suceava si DNA Timisoara, ele fiind trecute chiar in raportul de activitate al DNA, la capitolul “Prezentarea achitarilor definitive din anul 2020”, dupa cum veti putea vedea in continuare.

 

Iata ce se precizeaza in raportul de activitate al parchetului anticoruptie in ceea ce priveste DNA Ploiesti (vezi facsimil 12):

 


 

Iata achitarile incasate de DNA Ploiesti, enumerate in raportul de activitate al DNA (vezi facsimil 13, 14 si 15):

 

 

Iata ce se precizeaza in raportul de activitate al parchetului anticoruptie in ceea ce priveste DNA Suceava (vezi facsimil 16):

 


 

Iata achitarile incasate de DNA Suceava, enumerate in raportul de activitate al DNA (vezi facsimil 17, 18, 19, 20, 21, 22 si 23):

 

 

 

 

 

 

 

Iata ce se precizeaza in raportul de activitate al parchetului anticoruptie in ceea ce priveste DNA Timisoara (vezi facsimil 24):

 

 

Iata achitarile incasate de DNA Timisoara, enumerate in raportul de activitate al DNA (vezi facsimil 25, 26, 27, 28 si 29):

 


Comentarii

# MN date 28 February 2021 12:27 +6

este foarte cunoscut faptul ca DNA este structura care instrumenteaza politic, numai ca la venirea SIIJ au stricat socotelile acestor penali mafioti. si bineanteles ca deocamdata nu se cunoaste exact din dosarele instrumentate aflate in lucru cine a mai fost descoperit/ aflat in clanul infractiunilor , ceva, cineva inportant este de se tot bate atyat de mult infractori veniti la putere sa desfinteze asa de repede SIIJ, oare alte probleme mai inportante in aceasta tara nu sunt decat desfintarea SIIJ?

# Teodor date 28 February 2021 15:56 +2

Efectul Kovesi se va simti ince ceva vreme. Aceasta structura a lucrat pentru imaginea acestui procuror mediocru (este o apreciere indulgenta). Institutia a fost folisita ca o trambulina. Trist este ca i-a iesit, a ajuns acolo unde nici nu si-a inchipuit. Despre destinele frante, tragediile profesionale, umane, familiale nu spune nimeni nimic. Intrebarea care se naste este... Institutia si-a atins scopul pentru care a fost creata?

# nae din dealul feleacului date 28 February 2021 16:32 +4

Crin Nicu Bologa(seful DNA):"Buna dimineata,vodca taie greata"!Acesta era salutul cind venea la serviciu la Zalau;pai nu-i acolo vestita tuica de Zalau?

# coco date 28 February 2021 17:49 +1

DNA desfiintat si procurorii retrogradati macar daca nu pot fi dati afara din magistratura!

# mitica date 28 February 2021 18:58 +8

Guwernul subventioneaza DNA care este o organizatie terorista si antiromaneasca.

# banditu coroiu date 28 February 2021 19:18 +3

Nemaipomenitii astia au mai multe achitari decat dosare, de unde tragem concluzia ca dna-ul este o gaura neagra pentru bugetul statului datorita faptului ca trebuie sa investesti sume enorme de bani in salarii, interceptari, chirii la sedii, bilanturi megalomanice pentru ca in final sa obtii o amarata de achitare si un om paradit definitiv financiar si psihic. Ia fa o socoteala bah catzule cati bani ati bagat in kurul astora si cati bani v-au adus inapoi la buget si vezi cat de falimentari sunt, dupa care pune-i si p'astia pe lista de desfiintare. Poate s-o gandi vr'un europarlamentar sa prezinte statistica din ultimii 3 ani la dna (cu maretele realizari) in parlamentul Europei sa vada si bruxelezii ce petarde de procurori (fosti dna) au angajat sa faca ordine in UE sub obladuirea faraoancei.

# Obicinuința comportamentală a Porkului DNA date 1 March 2021 04:05 +1

Dies Dominus. Luminoasă și însorită în draci (opss!). Câtă frunză și câtă iarbă lume ieșită afară, la șpațirăngehen, la arătat fața la soarele tămăduitor de covizi și imbecilități. Full de lume dar, ciudat, cu toții respectând până la milimetru regulile (tembele) de protecție sanitară: măști full, distanțiere impecabilă, măsurare temperaturi, dezinfecție etc. etc. Undeva într-un Mall, o terasă interioară unde se servesc cu predilecție meniuri gen McGunoi. Pardon, era vorba de KFCGunoi. În zona de Fud Curt aferentă, la o masă era însăși Purcica. Purcica DNA, ieșită la furajat cu întregul șeptel famiglial: cu vierul coleg în rubricile certificatului de împorcire, respectiv cu purcicuța jună și cu purcelușul de lapte, înscriși în rubricile livretului de șeptel suin. În fine, dă-i dreeqului de râtani, că doar au și ei aceleași drepturi ca orișicare alt meltean.

# Obicinuința comportamentală a Porkului DNA date 1 March 2021 04:07 +1

Drepturi ca drepturi, dar stai să vezi când vine vorba de obligații, cel puțin cele referitoare la basic upbringing, adicătelea bună-cuviința ce se învață în cei 7 ani de acasă. Toți clienții respectivului „food court” știu regula clasică a unor asemenea stabilimente: după ce ți-ai crăpat în tine potolul, îți iei frumușel tăvița cu toate cele rămase și te duci și ți-o debarasezi matale cu mânuța ta, în containerele special destinate acestui scop. Ceea ce se și întâmpla, cu regularitate, la acea terasă interioară. Mai puțin PURCICA. Căci, purcică fiind, evident că trebuia să-și confirme statutul de purcică prin tonele de lături lăsate în urmă. Deși au crăpat în ei cât pentru un întreg batalion de „US Marines” nemâncați de-o săptămână, cei 4 suini din familia Purcicăi DNA se ridică de la masă, își șterg râturile cu limba și… PLEACĂ AGALE, LĂSÂND PE MASĂ UN MORMAN DE TROACE ȘI LĂTURI.

# Obicinuința comportamentală a Porkului DNA date 1 March 2021 04:09 +2

Pesemne purcica DNA o fi considerat că la statutul ei de purcică inamovibilă, nu se cade să se coboare la josnicia umilinței de a-și debarasa singură troaca. În fine, atitudine și comportament de pork. Fapta în sine nu e vreo faptă care să aducă atingere prestigiului profesiei de Porkuror DNA, întrucât porkurorul, în general, respectiv porkurorul DNA - în special, nu mai are nici un fel de prestigiu. Dar, în opinia celor anonimi de la mesele alăturate, fapta Purcelei DNA este o fată care aduce atingere condiției minimale de OM. Ca o încheiere: MIHAI-POPA MIHAELA de la DNA Suceava, când mai ieși în Shopping City la furajare FĂ UN EFORT DE VOINȚĂ ȘI DEBARASEAZĂ-ȚI MASA DE TROACE ȘI LĂTURI. Nu e nimeni obligat s-o facă după tine și nici la KFC nu sunt angajați menajere speciale pentru rânit după PORCII DNA.

# santinela date 1 March 2021 07:17 0

Te crucesti nu alta,si incompetentii astia isi i-au, fara remuscari, purcoiul de bani lunar ca salariu ? Materialul asta ar trebui trimis lui von Snitel,Orban,Dragu,ciumpalacului de Prim Ministru,coalitiei,ministrului justitiei fiindca idiotii astia vor desfiintarea sectiei SIIJ si transferarea dosarelor la DNA ? Ha,ha,ha ! Unde,la nulitatile astea ?

# VIKY date 1 March 2021 10:44 +4

@santinela...Tocmai cei pe care i-ai nominalizat sunt cei care vor desfiintarea sectiei. In legatura cu banii po******tiei, nu va faceti probleme ca au ei grija sa ii imparta intre ei, bineinteles. Nu au bani de salarii, alocatii, pensii, dar au bani pentru schimbarea parcului auto. Presedinta Senatului, nazista usr-ista Dragu, a exlicat ca masinile sunt vechi, si ca trebuie stimulati parlamentarii. Se pare ca nu le ajunge "stimulentul" de 2 zboruri gratuite pe saptamana cu avionul, cu trenul nelimitat, 4500 lei pe luna chiria, 1500 lei benzina, 300 lei(!!!!!!!) pe ZI pentru diurna, plus salarii de zeci de mii pe luna. Un pensionar cu 800 de lei pe luna, dupa 20 de ani munciti, traieste cu 26 lei si 60 de bani pe zi, care incude mancare, haine, utilitati...Au aparut ghiocei, acum aveti aliati ...pozitia ghiocelului. Bravo romani!!!.

# Eu date 1 March 2021 12:21 0

Aha...deci asta aceasta este lista cu județele care mai au (inca )udecători corecți ce cântăresc probele si lasa deoparte "suspiciunile rezonabile" .

# @Eu date 1 March 2021 14:13 0

Lipsa informației dintr-un loc în care ar trebui să existe constituie, la rândul ei, tot o informație. :sigh: Așadar, județele lipsă pot fi cele unde sunt judecători berlinezi. sau... pot fi acele enclave în care CÂRDĂȘIA a atins un nivel atât de perfecționat încât Mușamalizarea și Omerta sunt la rang de Cod și Procedură. În atare condiții, în locul informațiilor primești doar o lipsă de informație care ar trebui să te pună pe gânduri. :eek: Uite, de exemplu Bukowina. Hai să nu mă pronunț asupra județului Botoșani, dar cel puțin în ceea ce privește Suceava, cred că aici ca să spargi CÂRDĂȘIA ar trebui să vină careva cu o garnitură de bouvagoane, să-i încarce de-a hurta pe toți cei vreo 200 de cârdași din MJ și MP, să-i ducă la Doftana unde să le priponească proiectorul de antiaeriană în ochi și să le schingiuiască degetele în tocul ușii, ca „să spuie curat, tot ce au furat, tot ce-au măsluit și ce-au nedreptățit” (Fragment din Miorița juridică bukowineană). :eek:

# @Eu date 1 March 2021 14:16 0

Crede-mă pe cuvânt de om care nu are absolut nici un interes de a-i denigra pe borfașii bukowineni, ci doar ca unul care a avut privilegiul nenorocos de a simți de foarte îndeaproape duhoarea pestilențială a acestui sistem de promiscuitate judiciară, ei bine, crede-mă că din 200 de ocnași duși la Doftana NU SE ÎNTORC ÎNAPOI CA NEVINOVAȚI NICI 10. :eek: Deci unde nu este informație concretă poți intui informația probabilă.

# Obs date 1 March 2021 18:32 +1

Cine vrea sa fie obiectiv, poate lesne observa ca tocmai aceasta structura de parchet trebuie desfiintata. Chiar Bologa afirma mai zilele trecute, ca procentul achitarilor probeaza in mod primordial eficienta unei structuri de parchet. Asociatiile, structurile profesionale ale magistratilor, in majoritatea lor, cer mentinerea SIIJ, singura nenumita poltic, in schimb, culmea, chiar politicul vrea desfiintarea ! Mai sunt dubii ?! Poate la naivi.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva