20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

18 ANI DE AGRESIUNE ECOLOGICA UCRAINEANA – Avocata Eliza Ene-Corbeanu diseca scandalul canalului Bastroe, izbucnit in 2004: „Principiul bunei vecinatati nu e doar un slogan. El isi gaseste ocrotirea in dreptul international... A fost incalcat de Ucraina, in ciuda dovezilor de buna vecinatate pe care Romania le-a oferit cu prisosinta... Serveste cuiva sa ni se spuna ca exista principiul 'poluatorul plateste'? Cum ar putea rascumpara o tara distrugerea unei biosfere?”

Scris de: L.J. | pdf | print

24 February 2023 19:09
Vizualizari: 4008

De 18 ani si jumatate, Ucraina duce o continua agresiune ecologica impotriva Romaniei, prin saparea canalului Bastroe, aminteste avocata Eliza Ene-Corbeanu (foto), in contextul in care acest scandal cunoaste o noua perioada acuta, dupa ce tara vecina a inceput sa sape din nou la canal, pentru adancirea lui – un gest despre care ecologistii au avertizat deja ca pune in pericol Delta Dunarii.



Intr-un editorial publicat in Evenimentul Zilei joi, 23 februarie 2023, si intitulat „Revolta muta a Romaniei in afacerea Bastroe”, Eliza Ene-Corbeanu remarca faptul ca degeaba tara noastra s-a inscris in tot felul de tratate internationale privind protectia mediului: acum, strainii inchid ochii, pretinzand ca Ucrainei i se poate scuza orice in numele razboiului.

Si nici macar nu poate fi aplicat principiul „poluatorul plateste”, pentru simplul motiv ca distrugerea biosferei din Delta Dunarii nu poate fi cuantificata in bani, conchide Corbeanu.


Redam intregul editorial al avocatei Eliza Ene-Corbeanu:


Revolta muta a Romaniei in afacerea Bastroe


Ca de cand au inceput... multa vreme au trecut, vorba poetului.

Si nu au trecut decat 18 ani si jumatate de cand Senatul Romaniei se revolta, printr-o Declaratie-Apel din 1 septembrie 2004, impotriva inaugurarii oficiale de catre Ucraina, la 26 august 2004, a primei parti din Canalul Bastroe.

Impactul acestui strigat local ramas fara ecou a fost unul inexistent, dar merita amintit, ca sa va faceti o imagine despre cat de descurajati s-au simtit vecinii nostri in fata ultimatumului dat de o tara ca Romania, care se mandreste cu apartenenta la intreaga panoplie de organizatii internationale al caror unic scop este batalia pentru mediu.

Supararea noastra diplomatica datorata traversarii de catre Canalul Bastroe a zonei din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a fost alinata de criticile si luarile de pozitie formulate de Comisia Europeana, de Consiliul Europei, de unele state-membre ale Uniunii Europene, de Departamentul de Stat al S.U.A. si de protestele exprimate de mediile academice si cele 300 de organizatii ecologiste din intreaga lume.

S-au adus argumente care faceau apel la ratiune si la necesitatea protejarii drepturilor la un mediu sanatos ale generatiilor viitoare, invocandu-se inclusiv includerea Deltei Dunarii in patrimoniul natural mondial aflat sub protectia speciala UNESCO si a Conventiei de la Ramsar privind zonele umede de importanta internationala, in special ca habitat al speciilor rare de pasari.

Poate va intrebati ce este Conventia Ramsar si de ce este ea invocata de catre autoritatile din Romania ca argument suprem pentru oprirea oricaror lucrari de dragare a Canalului Bastroe.

Conventia Ramsar este un tratat interguvernamental aflat sub egida UNESCO, al carui scop este acela de a proteja si conserva zonele umede ca habitat al pasarilor acvatice, iar Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a fost inclusa pe lista siturilor ca zona umeda de importanta internationala inca din anul 1991.

Punand in balanta ideea protejarii zonelor umede de importanta internationala apartinand Romaniei cu dorinta de neclintit de a a avea acces direct la Marea Neagra, Ucraina incepe, totusi, la 11 mai 2004, lucrarile privind realizarea unui canal pe cele doua brate ale Dunarii – Chilia si Bastroe.


Tratate peste tratate, intelegeri, acorduri


Romania are de partea ei o lista stufoasa de acorduri, intelegeri bilaterale si tratate internationale care stabilesc ca atitudinea sfidatoarea a Ucrainei este una ce poate fi usor combatuta cu argumente ce tin de dreptul international, insa nimic din toate aceste arme tacute nu si-a dovedit eficienta pana in prezent.

Si daca ne-am fi gandit vreo clipa ca actiunile trecute vor lua sfarsit gratie organismelor europene care militeaza pentru masuri ferme, chiar radicale, in scopul protejarii si conservarii mediului, toate aceste sperante s-au naruit odata cu scuza razboiului, care pare sa anihileze orice constrangere internationala indreptata impotriva Ucrainei.


Cu alte cuvinte, in razboi orice este permis…


Dar sa aruncam o privire istorica spre inceputurile demersurilor diplomatice initiate de Romania in incercarea de opri expansiunea spre Marea Neagra a Ucrainei, amintind de un acord privind cooperarea in domeniul gospodaririi apelor de frontiera, semnat la Galati la 30 septembrie 1997. Acest acord stabilea ca partile semnatare (Romania si Ucraina) vor coopera in domeniul gospodaririi apelor pentru protectia si folosirea apelor de frontiera, niciuna dintre ele neputand executa pe teritoriul statului propriu, fara o consultare prealabila, lucrari care sa modifice regimul de scurgere sau conditiile de calitate a acestora, frontiera sau albiile.

Primele lucruri pe care Romania le-a reprosat Ucrainei au fost cele privind lipsa unor consultari prealabile si refuzul de a pune la dispozitie studii de impact asupra mediului.

In mai 2004, la Reuniunea sefilor de stat din Europa centrala si rasariteana, cand presedintele Ion Iliescu a avut o intrevedere cu presedintele ucrainean Leonid Kucima in care au discutat problema lucrarilor efectuate de partea ucraineana pe Canalul Bastroe, presedintele Leonid Kucima s-a justificat in fata jurnalistilor cu urmatorul argument : „Avem dreptul sa construim acest canal. Si care e problema?”

Care e problema?” a fost, de atunci, lait-motivul folosit de Ucraina ori de cate ori vreun oficial roman a incercat sa o traga de maneca in legatura cu chestiunea Bastroe.

Stiti ce spunea in octombrie 2004 Mircea Geoana, ministru de Externe la acea vreme, despre Ucraina? „Ucraina este un vecin dificil, care trebuie sa invete ce inseamna diplomatia europeana”. Si avertiza ca „le vom lua balizele daca vor continua lucrarile”, intrucat ceasul ticaie si Romania trebuie sa isi apere interesul national.

Avocatul din mine simte nevoie sa impleteasca vorbele de mai sus si cu sumare informatii de drept international, amintind, in treacat, despre principiile incalcate de Ucraina in lupta ei cu Delta Dunarii si pasarile migratoare.

Continentul european, prin organismele sale unioniste, pare secatuit de idei la capitolul privind protejarea si conservarea planetei, mai-marii zilei intrecandu-se in interdictii si obligatii dintre cele mai bizare, doar de dragul de a lasa generatiilor urmatoare o lume cat de cat viabila, cu pasari, animale, oceane si paduri de care sa se bucure.

Asa se face ca Romania, ca parte a acestei globalizari unioniste, a aderat, de-a lungul istoriei, la toate organismele internationale care militeaza pentru salvarea planetei, in speranta ca va primi un ajutor concret atunci cand situatia o va cere.


Principiul utilizarii echitabile si rezonabile a apelor transfrontaliere...


...pare sa fie unul strain Ucrainei, chiar daca il regasim in mai multe reglementari internationale de impact pentru mediu, cum ar fi Regulile de la Helsinki pentru utilizarea apelor raurilor internationale din 20 august 1966, Conventia privind protectia Dunarii de la Sofia din 29 iunie 1994 sau Regulile de la Berlin privind resursele de apa din 2004.

Specialistii in drept international le-ar putea spune celor din Guvernul ucrainean ca acest principiu juridic fundamental este direct legat de obligatia generala de a coopera si de obligatia de a lua masurile necesare pentru a preveni provocarea unor pagube semnificative la nivel transfrontalier.


Dar in razboi orice este permis, nu-i asa?


Aceiasi specialisti in drept international ar trebui sa strige pe holurile ministerelor din Ucraina implicate in lucrarile de pe Canalul Bastroe ca exista un alt principiu fundamental calcat in picioare: principiul cooperarii internationale in solutionarea problemelor conservarii mediului, pentru care s-a varsat multa cerneala si s-au dus infinite tratative in Carta drepturilor si indatoririlor economice ale statelor – Rezolutia nr. 3281 (XXIX) a Adunarii Generale a ONU – ori in Carta mondiala a naturii. (Suna a poveste, nu-i asa?)

Revenind la zilele noastre: s-au fluturat vorbe mari despre buna vecinatate a Romaniei in privinta refugiatilor ucraineni, a ajutoarelor trimise oamenilor in nevoie, a facilitarii tranzitarii cerealelor, armamentului, munitiei si alte asemenea. Nimic mai laudabil in tot acest demers, dar viceversa?

Principiul bunei vecinatati dintre state, natiuni si popoare nu este doar un slogan. El isi gaseste ocrotirea in dreptul international despre care ma straduiesc sa va povestesc in cuvinte potrivite si usor de inteles.

Ei bine, chiar si acest principiu a fost incalcat de catre Ucraina, in ciuda dovezilor de buna vecinatate pe care Romania le-a oferit cu prisosinta, dar, cum spuneam, in razboi totul este permis.

In loc de final, ma intreb amar: serveste cuiva sa ni se spuna ca exista principiul „poluatorul plateste”? Cum ar putea rascumpara o tara distrugerea unei biosfere?

Comentarii

# Lita date 24 February 2023 21:52 -12

Bravo pentru editorial! Poate publicati si "INTERPELARE 22.02.2023 RAZBOIUL MUTAT PE CANALUL BÎSTROE. SENATOR DIANA IOVANOVICI-ȘOȘOACĂ"

# Eu date 24 February 2023 22:34 +5

Asta e similara situatiei in care casa vecinului este incendiata si tu este suparat ca latra cainele lui. În aproape un secol, România a construit peste 1.700 de km de canale artificiale în Delta Dunării, care au avut un impact negativ semnificativ asupra biosferei. Lungimea canalelor s-a dublat din 1910 până în 1990, însumând astăzi 3 400 km, dintre care 1.753 km sunt canale artificiale. Noile canale create pentru transport, precum canalul Crişan - Caraorman şi Mila 35, au schimbat echilibrul ecologic al ecosistemelor deltaice. Astfel de canale au schimbat circulația naturală a apelor, influențând dramatic procesele de eroziune şi sedimentare. În anii 1990, o pătrime din Delta Dunării (974 km2) a fost îndiguită, inclusiv 400 km2 în scopuri agricole. Mai usor cu pianul pe scari!

# Sorin date 25 February 2023 14:12 +2

Avocatii, in mod special, ar trebui sa stie cand sa vorbeasca si cand sa taca. In cei 18 ani la care face referire dna avocat, cate articole a scris si ce demersuri a facut ref la acest subiect? Considera ca in timpul razboiului dintre Rusia si Ucraina va fi solutionata aceasta problema daca nu s-a reusit pe timp de pace in atatia ani?

# sever date 25 February 2023 19:20 -8

postacii kakanii au impresia ca parerile lor valoreaza ceva

# Anonim date 26 February 2023 19:23 +1

Organismul caruia guvernul Romaniei care doarme in papuci este COMISIA ECONOMICA pentru EUROPA A NATIUNILOR UNITE (UNECE ) cu sediul la Geneva, subordonata direct Secretarului General ONU. UNECE se ocupa de respectarea si aplicarea ACORDULUI EUROPEAN privind MARILE CAI NAVIGABILE (AGN )incheiat la Geneva in 1996 , acord ratificat de Romania prin Ordonanta 68/1998 aprobata prin Legea 12/1999. Bratul Chilia ( ukraina este si ea part a AGN ) figureaza in Anexa I si II a AGN . BISTROE nu este inclus in ANEXE .Conform art. 13 alin. 2 din AGN orice amendament propous la Anexele nr. 1 si 2, adica includerea si a canalului Bistroe, va fi examinat de grupul de lucru principal pentru transporturi pe cai navigabile al UNECE. Daca nu se obtine acordul majoritatii partilor contractante ale AGN ( sunt 49 de parti contractante ) se notifica Secretarul Gen. al ONU si daca nu se obtine acordul celor doua parti , Romania si Ukraina, privind un arbitraj neutru, arbitrajul il va face insusi Secr.Gen.ONU

# Simion date 26 February 2023 19:31 +3

Investigarea problemelor de mediu în Delta Dunării se lovește de corupție sistemică și lipsă de acțiune; Nu există o alternativă pentru creșterea transportului pe brațele Dunării, fără afectarea ecosistemului Deltei.

# Anonim date 26 February 2023 19:31 +1

Dar, daca razboiul preseaza si Ukraina sub pulpana empatiei pentru suferintele indurate si se comporta in stil rusesc, Romania are la indemana o solutie simpla si anume. Din dreptul localitatii Patlageanca pana la ramificatia bratelor Sulina si Sf. Gheorghe, care-i cu mult mai jos decat Patlageanca si Ceatal, dragheaza la 9-10 m sa vedem ce /cata apa se mai duce pe Chilia ?. Pentru ca asta-i zgomotul cel mare al ONG-istilor "Scade, a scazut deja cu peste 1 m apa pe Sulina si Sf. Gheorghe !. Bani pentru asa ceva au fost . 1,5 miliarde Euro pentru decolmatarea canalelor din Delta in partea romaneasca.I-au furat si acum ii cauta OLAF si EPPO-ul Lulutzei Kovesi.

# PSD & hAUR & Bâstroe date 27 February 2023 11:52 +2

Românii au ajuns la coada Europei în privința susținerii Ucrainei. Nu este întâmplător, mai multe narative - ultimul legat de canalul Bâstroe - sunt vehiculate în spațiul public și au ca efect scăderea simpatiei pentru Ucraina. Curentele suveraniste și anti-occidentale sunt în expansiune. 25% din români dezaprobă un ajutor umanitar pentru ucrainenii afectați de război, arată ultimul Eurobarometru. Este cel mai mare procent din Uniunea Europeană, mai ridicat decât în Bulgaria (15% dezaprobare) sau Slovacia (11%). Și în ceea ce privește atitudinea față de primirea în UE a refugiaților ucraineni, situația nu e mai bună - 24% dezaprobare; doar Cehia este peste, cu 26%. Furnizarea de sprijin financiar pentru Ucraina e dezaprobată de un număr mare de români: 35%. Conform sondaj IRES, românii se tem într-o proporție ridicată (60%), de o invazie a Rusiei, mulți dintre aceștia (45%) estimând că ea ar putea avea loc anul acesta. Alți 55% cred că războiul va mai dura între un an și cinci ani.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva