27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

26 POSTURI VACANTE LA ICCJ – Guvernul a aprobat schimbarea procedurii de promovare a judecatorilor la Inalta Curte. Se pot inscrie doar judecatorii fara abateri disciplinare. Proba interviului se va tine la CSM in fata unui psiholog

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

13 December 2012 16:46
Vizualizari: 9274

 

Schimbarea procedurii de promovare a judecatorilor de la Inalta Curtea de Casatie si Justitie, propusa de ministrul Justitiei Mona Pivniveru (foto), care prevedea schimbarea art. 136 din Legea nr. 304/2004 a fost aprobata de Guvern, ea fiind publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 837 din data de 12 decembrie 2012. In documentul mentionat se arata ca era necesara aprobarea OUG nr. 81/4 decembrie 2012 pentru modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, precum si pentru modificarea art. 136 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara intrucat, in perioada martie-aprilie 2013 urmeaza sa aiba loc un nou concurs de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Necesitatea modificarii prevederilor legale referitoare la promovarea judecatorilor la ICCJ a fost data de faptul ca in prezent exista un numar de 26 de posturi vacante de judecator la ICCJ, care impiedica functionarea in conditii normale a instantei supreme, dar si de faptul ca modul de desfasurare a concursului de promovare in functia de judecator la ICCJ din anul 2012 a dezvaluit o serie de neajunsuri privind aceasta procedura.


Se pot inscrie la concurs doar judecatorii care au obtinut calificativul "foarte bine" la ultimele trei evaluari si nu au fost niciodata sanctionati disciplinar

Mai exact, una dintre probleme care au ingreunat modul de desfasurare a concursului pentru ocuparea functiei de judecator la Inalta Curte a constat in perioada foarte mare de timp in care s-a desfasurat procedura, de peste 6 luni, dar si a costului financiar ridicat si a numarului mare de persoane implicate in organizarea concursului. Ministrul Justitiei Mona Pivniceru a tinut cont in momentul propunerii de modificare a procedurii de promovare in functia de judecator la Inalta Curte si de necesitatea indeplinirii urgente a obligatiilor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), privind reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei, care au stransa legatra cu urgentarea judecarii cauzelor de mare coruptie aflate pe rolul instantei supreme, dar si de faptul ca de la 1 ianuarie 2013 Inalta Curte de Casatie si Justitie va prelua, in mod etapizat, din atributiile Ministerului Justitiei, referitoare la gestionarea bugetului curtilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate si al judecatoriilor.

Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului, publicata in Monitorul Oficial la data de 12 decembrie 2012, modificarile aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, se refera la modul de organizare al concursului de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa cum urmeaza:

1.La articolul 52, alineatele (2) si (3) vor avea urmatorul cuprins: "(2) Data, locul, modul de desfasurare a concursului si posturile vacante pentru care se organizeaza concurs se comunica tuturor judecatorilor si procurorilor prin curtile de apel, prin parchetele de pe langa curtile de apel si prin Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii, a Institutului National al Magistraturii, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si in 3 cotidiene centrale, cu cel putin 40 de zile inainte de data stabilita pentru concurs. (3) Pot participa la concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie judecatorii si procurorii care au cel putin gradul de curte de apel sau parchet de pe langa curtea de apel, care au indeplinit efectiv cel putin 3 ani functia de judecator la curtea de apel sau de procuror la parchetul de pe langa curtea de apel ori la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, au obtinut calificativul «foarte bine» la ultimele 3 evaluari, nu au fost niciodata sanctionati disciplinar si au o vechime in functia de judecator sau procuror de cel putin 15 ani."

Concursul de promovare in functia de judecator la ICCJ consta in trei probe!

2.La articolul 52 indice 1, alineatele (2)-(4) vor avea urmatorul cuprins: "(2) Concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie consta in:

a)o proba avand ca obiect evaluarea actelor intocmite de candidati sau care privesc activitatea acestora;

b)un interviu sustinut in fata Plenului Consiliului Superior al Magistraturii;

c)o proba scrisa, cu caracter practic.

(3)Comisiile de concurs sunt numite prin hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii.

(4)Comisiile de concurs sunt alcatuite din judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cadre didactice universitare de la facultati de drept din cadrul universitatilor de cercetare avansata si educatie, astfel cum acestea sunt clasificate potrivit art. 193 alin. (4) lit. c) din Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si formatori ai Institutului Naţional al Magistraturii."

Psiholog la proba interviului din fata plenului CSM

3.Articolul 52 indice 4 va avea urmatorul cuprins: "(1) In cadrul probei interviului, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii evalueaza aspecte referitoare la integritatea candidatilor. (2) La sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii in care se sustine interviul va participa, cu rol consultativ, si un psiholog desemnat de plen, care va putea adresa intrebari candidatilor in scopul evaluarii motivatiei si competentelor umane si sociale ale acestora. (3) Evaluarea integritatii candidatilor se face pe baza raportului intocmit de Inspectia Judiciara sub acest aspect, precum si a raspunsurilor primite de la candidat la intrebarile puse acestuia pe baza acestui raport, a datelor existente la dosarul profesional, a documentelor depuse de candidat, a modului in care candidatul se raporteaza la valori precum independenta justitiei, impartialitatea magistratilor, integritatea si a aspectelor ridicate in cadrul discutiilor."

Vor fi declarati admisi doar judecatorii care obtin minimium 70 de puncte

In cuprinsul Ordonantei se mai precizeaza ca punctajul minim pentru a fi declarat admis la concurs este de 70 de puncte, dintr-un total de 100 de puncte. Pentru proba scrisa, candidatii la functia de judecator la ICCJ vor trebui sa faca dovada cunostintei, in functie de specializarea la una dintre grupele de materii:

-drept civil, dreptul familiei si drept international privat;

-drept penal;

-drept administrativ, drept financiar si fiscal si dreptul muncii; dar si a jurispurdentei CEDO si jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene si a procedurii civile sau penale, in functie de specializarea judecatorului ori procurorului.

Comentarii

# elena date 13 December 2012 17:18 +1

ho,ho,ho! sa vedem cine naiba se inscrie, poate cei care au fost slugile lui basecsu si care sunt "curati", ca pe toi cei care mai erau curati cu adevarat i-au bagat ei in mocirla ca sa nu aiba cum sa se mai inscrie.

# simetria date 13 December 2012 17:23 +11

Dar judecatorii ICCJ sanctionati disciplinar isi pierd functia, dna  Pivniceru?

# carcotas date 15 December 2012 00:45 0

Eu am auzit ca dl. procuror Valentin Selaru, dupa o matura chibzuinta, ar fi decis ca-si poate sluji de acum patria numai din scaunul de judecator la ICCJ. O fi bine, natiune?

# CEDO date 13 December 2012 19:10 +11

Pai potrivit hotararii CEDO procurorii nu sunt magistrati. DE ce sa participe la concursul pentru ICCJ? Sa participe pentru parchete! Cineva trebuie sa opreasca nebunia asta! O sa ajunge ca la ICCJ sa avem numai procurori deghizti in judecatori, dupa chipul si asemanarea tovarasei procuror Livia Stanciu, care ia declaratiile de martori in sala ca un veritabil procuror stalinist! Martorul declara ce stie Stanciu consemneaza ce vrea ea...sa poata condamna cu generozitate!

# Ezoteric date 14 December 2012 01:55 +8

Doamna Pivniceru,cu tot respectul,ne ai dat iluzii prea mari,am crezut ca esti leoaica,dar esti o pisica,mai agitata,ce i drept. Atata poti matale,am inteles,oi avea si mata probleme,presiuni,conjuncturi ce te apasa. Fara reprosuri,ai facut putin pentru justitiabili,pentru drepturile lor. Poate pt colegi ai facut ceva,dar asta te recomanda ca lider de sindicat,nu ca ministru. Daca nu ar exista justitiabili cu care sa tavaliti pe jos,nu v ati mai justifica rolul social. Asa ca lasa ne...

# Ezoteric date 14 December 2012 02:00 +3

Poate sa explice d na ministru sau oricine de ce un avocat sau un profesor de drept nu poate ajunge judecator iccj ? Si de ce un procuror ce trimite in judecata persoane care sunt ulterior achitate ,are acest drept ? Chiar,ce pateste un procuror care primeste achitari ? In afara de faptul ca e inaintat la iccj...

# cococeac date 14 December 2012 11:27 0

Profesia de magistrat este singura profesie care urmeaza regula generala de functionare a dragii noastre tari, Romania. Adica totul e fara consecinte. Romania e o tara in care faptele conducatorilor nu au consecinte. La fel si exercitarea profesiei de magistrat. Ori cate greseli, orice dispret fata de justitiabil si/sau lege e urmat de zero sanctiuni, zero consecinte. In afara de magistrat nu exista nicio alta profesie in care sa nu raspunzi, asa cum e si normal, de faptele tale. Aceasta derobare de orice responsabilitate fireste ca a reprezentat si va reprezenta in continuare, terenul fertil al coruptiei. De vreme ce poti da orice "solutie" ca urmare a intimei tale convingeri, pe care apoi sa o motivezi, chiar si halucinant, de ce sa nu dai acele "solutii" care ti-au fost "cerute" si pentru care vei fi "recompensat". Ar mai sta lucrurile asa daca consecinta ar fi ca nu mai esti promovat un numar de ani sau, in final, esti chiar exclus din magistratura?Legea RASPUNDERII MAGISTRATILOR!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva