5 lei = 3 zile = doua plinuri de benzina
I
Ma suna cuscrul, baci la stina, in judetul meu, Neamt:
- Bai cuscrule, vecina mea are o problema: a pierdut hotarirea de divort si vrea o copie legalizata. Cum se face?
- Se face dupa lege, adica ordonanta, ai sa vezi. Unde s-a judecat?
- La tribunal, la Focsani.
- Adica judecatorie, dar nu ne formalizam prea mult. Va sa zica, face o cerere si plateste o taxa de timbru de 5 lei. Unde are domiciliul in buletin?
- La Calugareni, judetul Giurgiu.
- Acolo trebuie sa plateasca taxa de 5 lei, la primaria de domiciliu.
- Da' eu stiam ca inainte se platea la trezorerie, in oras la noi.
- O fi fost, dar nu stii mata ca inainte era mai bine? Si ca tot ce e bine in Romania se desfiinteaza?
- ...
- Si ce mare lucru? Te urci in masina, cu doamna, ca am inteles ca ai un interes in cauza, faci o zi pina la Giurgiu... daca prinzi program in aceeasi zi platesti, daca nu a doua zi. Fuguta la Focsani cu chitanta, dar acolo sigur nu mai prinzi ora de program. O seara la hotel, apoi, odihnit, rezolvi treaba la arhiva instantei, iar de la Focsani te poti intoarce in aceeasi zi – mai ai doar 200 km.
- ...
- Va sa zica, bilant: in trei zile, maxim patru, si cu doua plinuri, ai rezolvat problema.
II
Desigur, scenariul de mai sus este o sarja jurnalistica, daca nu chiar o compozitie in proza, iar unii specialisti ar spune ca am exagerat, ca se poate si altfel: de exemplu, mi-au zis unii, caci nu e prima data cind eu pun problema, ca poti sa apelezi la un avocat, care, dupa un angajament, sa plateasca taxa de 5 lei din contul lui personal, prin transfer bancar, ceea ce in practica este permis, si sa obtina docomentul de la instanta prin corespondenta. Onorariul avocatului ar putea echivala cu cele doua plinuri de benzina, dar s-ar evita lipsa baciului de la grija oilor in cele 3-4 zile mai sus aratate.
In cazul de fata, pe cuscrul l-am ajutat eu, dupa cum urmeaza:
- am sunat la instanta sa intreb care sint conditiile si cerintele. Raspuns: sentinta din 2012 exista la tom, se poate obtine dupa plata celor 5 lei si trimiterea dovezii platii si un plic autoadresat;
- am sunat la primaria de domiciliu ca sa aflu contul bancar si alte detalii; am aflat ca primaria nu este inscrisa la ghiseul.ro;
- am platit cei 5 lei din prea plinul cardului meu la Trezoreria Giurgiu, cu detaliile respective;
- am compus cererea si am expediat-o cu posta la instanta vrinceana, impreuna cu dovada platii si plicul autoadresat, dupa indicatii.
III
Sa nu-mi spuna careva ca toate aceste manevre si demersuri le puteau face cuscrul meu si prietena lui de capul lor, cind ei la stina nu au nici internet / Email / Fb, iar brinza o vind cu plata in numerar, si nu prin transfer bancar.
Dar si daca ar putea face toate astea:
- de ce s-au pus aceste taxe meschine, de 5 lei (stiti ca in justitie sint si taxe de 1 leu?)? In acel dosar s-a platit o taxa de timbru la demararea actiunii, o taxa serioasa – nu era logic sa se includa acolo si meschina taxa de 5 lei sau de 1 leu?
- un guvern trecut s-a laudat ca a eliminat o serie lunga de asemenea taxe, erau chiar enumerate in presa; responsabilii din justitie nu au auzit despre asa ceva?
- dar daca tot exista asemenea mizerii de taxe, de ce sa trimiti omul in capul tarii si nu la un ghiseu mai aproape de el? (am uitat sa-i spun cuscrului ca, pe timpuri, cind eu am inceput ca judecator la Judecatoria Piatra Neamt, era un ghiseu de plata a taxelor chiar in sediul instantei. Ramine cum i-am zis: s-a scos, nu era bine.)
- si, pina la urma, de ce se platesc aceste taxe la primarii si nu la institutiile justitiei? Justitia, prin aceste taxe, chiar produce bani. De ce banii "nostri" nu vin "la noi"? Ati auzit vreun ministru de justitie sa puna aceasta problema? Nici eu.
- eu am scris despre astfel de probleme (puteti sa le numiti "fleacuri", dar ne maninca viata, zilele si banii, deci sint importante) - am scris de mai multe ori, in presa juridica si nu numai, in presa centrala si nu numai. Si, desigur, au mai scris si altii. Credeti ca ne-a bagat cineva in seama? Nici vorba. Presa, "a patra putere in stat", este tratata ca a cincea roata la caruta. Dar ce vorbesc eu aici, cind chiar justitia, putere a statului pe bune, este de-a dreptul bataia de joc a tuturor decidentilor?
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 30 March 2022 15:12 +6
# maxtor 30 March 2022 17:18 +1
# maxtor 30 March 2022 17:21 0
# maxtor 30 March 2022 19:24 0
# Băran Gheorghe 30 March 2022 21:04 +13