15 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

70 DE LEI COSTA JUDECAREA UNUI DOSAR – Judecatorul CSM Alin Ene: „In 2023, venitul net lunar al unui judecator la inceput de cariera la judecatorie era de 8.493 lei. Pentru o perioada, la acesta se adauga norma de hrana de 202 lei. In acelasi an, fiecarui judecator de la judecatorie i-a revenit spre solutionare un numar mediu de 1.454 de dosare. Rezulta un salariu net anual de aproximativ 70 lei / dosar. O fi mult? O fi putin?... E de competenta celorlalte puteri in stat sa analizeze”

Scris de: V.B. | pdf | print

15 May 2024 13:21
Vizualizari: 4007

Inainte ca detractorii judecatorilor sa spuna ca acestia sunt platiti prea mult, ar face bine sa se gandeasca la volumul de munca al magistratilor, atrage atentia judecatorul Alin-Vasile Ene (foto), membru in Consiliul Superior al Magistraturii.



Intr-un mesaj publicat pe Facebook miercuri, 15 mai 2024, Alin Ene da ca exemplu magistratii de la judecatorii (al caror reprezentant este in CSM): un judecator aflat la inceput de cariera castiga in medie 70 de lei annual pentru solutionarea unui dosar. Suma este echivalenta cu doua tunsori barbatesti, doua meniuri de fast food sau doua curse de taxi (ori de ride sharing), explica membrul CSM.


Iata postarea judecatorului Alin Ene:


Realitatea in cifre, dincolo de emotii, exagerari si dezinformari

70 lei = 2 tunsori barbatesti = 2 meniuri fast food = 2 curse taxi / ride sharing = activitatea judecatorului pentru un an intr-un dosar inregistrat la judecatorie.

In anul 2023, venitul net lunar al unui judecator definitiv la inceput de cariera la judecatorie era de 8.493 de lei. Pentru o perioada, la acesta se adauga, potrivit legii, norma de hrana in valoare de 202 lei.

In acelasi an, fiecarui judecator de la judecatorie i-a revenit spre solutionare un numar mediu de 1.454 de dosare.

Din cele doua date rezulta un salariu net anual de aproximativ 70 lei / dosar.

O fi mult? O fi putin? E greu de spus, neexistand un mercurial al salariului cuvenit judecatorului pentru fiecare dosar.

Desigur, este de competenta celorlalte doua puteri in stat sa analizeze cat valoreaza munca depusa de un judecator si cat este dispus statul sa plateasca pentru aceasta munca, apoi sa gaseasca justul echilibru intre cele doua.

Nu ne plangem, nu ne lamentam, dar trebuie sa asiguram posibilitatea unei informari corecte si reale intr-un noian de informatii denaturate, exagerate sau de-a dreptul false, rostogolite in spatiul public si in online. Asta pentru cine este capabil sa vada dincolo de senzational si de adevaruri servite la cheie si este dispus sa cerceteze singur pentru a ajunge la adevar.

Certitudinea: Cat platesti la frizeria de cartier pentru doua tunsori? Cat dai pe doua meniuri fast-food? Cat platesti pentru doua curse unui sofer de taxi/ride sharing? Atat plateste statul intr-un an unui judecator pentru fiecare dosar pe care il are de solutionat!

#realitateadininstante #fakevsfact #factnotfake”.

 


Comentarii

# Gogoasa date 15 May 2024 14:29 -48

Fie numai si titlul articolului naste urmatoarea intrebare. Unui taran ii revenea, in cadrul acordului global, sa lucreze cel putin 3ha /luna cultivate cu porumb. Castigul sau nu depasea 1000 lei/ luna. 3 ha inseamna 30.000 mp de sapat, de cel putinj doua ori, si de cules manual, incarcat in remorci, transportat la silozul CAP-ului, descarcat manual din remorca si pus in siloz. Asta inseamna 60.000 mp de sapat, in conditii de temeparturi si de 40 grade la umbra, echivalent 60 grade la soare, fara aer conditionat ca judecatorii.SE adauga culesul manual a cel putin 360.000 stiuleti ( 60.000 plante/ha x 3 ha = 180.000 plante x 2 stiuleti/planta, care insemna cam 15 tone/porumb stiuleti/ha, in total vreo 45 tone de cules, incarcat/descarcat si iar incarcat in siloz.) Urma apoi taiatul cocenilor insilozarea acestora ptr hrana in sectorul zootehnic al CAP-ului ce dadea carnita si lapticul pe care, tinerii le-au papat, s-au facut mari, dar nu mai pot munci decat pe zeci de mii de Euro/luna.

# 1.454 de dosare nu solutioneaza toata viata date 15 May 2024 14:39 -59

1.454 de dosare pe an un magistrat solutioneaza la judecatorie? De unde aveti aceasta statistica,stimate domn? Un dosar ca medie pe fond este solutionat in minim 2-3 ani la judecatorii! Chiar mai mult! Deci? Ideal ar fi ca un magistrat sa fie platit pentru dosarele pe fond solutionate intr-un an! Nu va lua nici 70 de lei pe un an! Credeti-ma!

# Maria date 15 May 2024 15:01 +30

Nu ați spus tot, domnule Ene! Asta în timp ce un avocat din oficiu în penal primește un onorariu de peste 1600lei/dosar!

# Gigi date 15 May 2024 15:38 0

Este un proverb romanesc:Dupa cum boierul plateste asa si ION munceste!

# angie date 15 May 2024 15:43 -10

mai taiati din ele, ca la Bucuresti media dosarlo solutionate a fost sub jumatate din cat sustineti dvs ar salariile nu-s atat de mici cum sustineti, Sa nu i uitam nici pe judecatorii cu grad de curte de apel care iau salariu de curte si stau la instante inferioare. sa nu uitam ca au ajuns sa amane de n ori pronuntarile inclusiv pe exceptii procesuale, lungind in mod nejustifiat durata solutionarii unui dosar de ajungi cu o plangere contraventionala sa ai hotarare definitiva in 3 ani si hotararea definitiva si comunicata la 4 ani de la sesizara instantei ca deh ...celeritate... ridesharing etc...ironii de genul. Cine sa mai creada in justitie cand a ajuns ca procedura sa fie optionala?!

# angie date 15 May 2024 16:08 -29

1600lei/dosar solutionat dupa zeci de prezente in instanta la termene,pe durata a mai multor ani, prin urmare avocatul cu siguranta nu va avea bani de ridesharing nici macar pana la sediul instantei din cei 1600-47% taxe, pentru ca ce sa vedeti avocatului nu i se deconteaza transportul/chiria/ochelarii, prime de vacanta, spor de ”amanari” si alte asemenea.

# Florin date 15 May 2024 17:05 0

Eu...Gică contra... Pai să o luam altfel... 1. In primul rand putină pervesiune....era...nu este...a dracului de mult contează timpul acțiuni(cel puțin așa specificați) 2. La început de carieră, cred că toți judecători au avut de soluționat dosare gen încuviințare executare silita, plângere contravențională....nu cred că este cine întreg la minate sa de-a dosare complexe la un începător...că de-a vă lăudați cu sistemul ala de alocarea dosarelor... 3.Nu cunosc de unde ați luat datele, dar ma îndoiesc ca toți judecători de judecătorii soluționează 1454 dosare/an. Am luat exemplu Judecătoria Sectorului 1, în ianuarie 25 SC1 26 SC2, P8, total 59 judecatorix1454=85.786 dosare. La 14.05. numărul dosarelor era la 14200....pana la 31.12..matematic nu prea poate ajunge la 85.7686(de 5 ori mai mult) și vorbim de dosare înregistrate nu soluționate.... 3. Sa luamun medic....sa vedem opereaza în fiecare zi? sa vedem cam care ar fi venitul lui inpărtit la totalul operatilor? E corect sa faci asa?

# Florin date 15 May 2024 17:20 -2

Continuare... 4. Bineînțeles exista si judecătorii unde nu exista mai mult de unul sau doi judecatori.....dar atunci aveți o problema de management....Unde e lipsa (la cuca măcăi) salariu e X(bine cunosc si cazuri în care se i-a diurna pentru ca nu domiciliază la cuca măcăi, ci la 200 de metri de cuca măcăi... 5. Iarăși, salariu net....cu sporuri sau fără? ca și aici e o problemă.... 6. Problema reală nu este venitul judecătorului, pe deplin meritat ci calitatea actului de justiție și asta dăunează total. Atâta timp cât nimeni nu răspunde pentru nimic și încrederea este spre zero barat, atunci bineînțeles ca devi dușmanul de clasă și ti se numără îmbucăturile.. 7. Eu ma uit la sancțiunile CSM-ului versus cooperativa nufărul ICCJ și am o problemă majoră....nici nu mai contează cine are dreptate.... 7.

# Ariana date 15 May 2024 17:46 -1

E și rezultatul imbecilității judecătoarelor. Există un dosar la Iași cu „jigniri” în răspundere civilă. În loc să-l respingă de la prima ședință ca nefondat, 15 judecători și-au bătut joc de actul de justiție pe o durată de 6 ani! Și rezultatul a ieșit tot prost. Acei judecători proști și ticăloși merită băgați la pușcărie și nu plătiți.

# maxtor date 15 May 2024 17:54 -2

deci taxa de recuzare -100 de lei/bucata- e jaf curat;oug80/2013 e neconstitutionala

# Calcul gresit date 15 May 2024 18:06 -4

Insumeaza salariile primite de judecator pe parcursul carierei, cu cheltuielile personalului auxiliar per judecator, cu alte cheltuieli ale instantei per judecator, cu toate cheltuielile de la INM, CSM si IJ per judecator, si cu toate pensiile speciale pe care judecatorul urmeaza sa le incaseze, si imparte aceasta suma la numarul de dosare solutionate pe parcursul carierei. Asa se determina costul mediu real al unui dosar.

# Mai, Ene ! Ai devenit un mic Goebbels date 15 May 2024 18:12 +3

si ai reinventat propaganda, zvonurile, infestarile cu ideologia si rasplata muncii . Mai puisor, te-au ecitat (nervos, bre!) alea cu campania electorala ce o faceai la Galati? Te-a cipit Milu de talpi si te-a trimis la munca? Ti-a sarit judecatrimea;n cap ca sa ii albesti? Divizia Dumbrava a fost inviata ? Ti-au pus supt nas vreun protokol? Aaaa, si apropos, ce au luat de scoti cifrele astea ? Ca pare de calitate . Nici mie nu imi esea cu atate cifre',n numar (la dosare, ca la salar, e mishto). E cu sporurile alea nesimtite? ca fara CASS sigur este . Pe bune

# Indignat date 15 May 2024 18:36 -16

Bai, specialule! Tu nu mananci dosare, tre doar sa-ti faci treaba! Vezi ca ti-a tras-o primul comentator. Ia zi, mosule, ce alt debutant mai are imensitatea de leafa de care zici? Bai, trantore, sunt meserii pe care chiar tu le citezi-bine, de basini, taxi, mancare la comanda, tesalarea barbii la vreun salon de fite, da, cheltuieli esentiale, ce sa zic- dar multe pe care le desconsideri, dar vad ca te gandesti la foale! Hai pe aritmetica: 1454/ 12=121.16. Asta impartit la 20= 6.05. Asadar, in 8 ore speli varza in contestatii la amenzi de circulatie si castigi, net, 8700/20=425 lei pe zi. Si sa mori tu ca nu ai decat norma de hrana? Ti-ai dracu de jegosi nesimtiti nesatui! Bai, hastagule, in afara de tras pe nas si chiloti de exotice, doar nenorociti oameni, milogilor! La anu ne ia dracu, pe toti! Voi, cherestea fina, veti fi cei mai afectati, ca nu sunteti obisnuiti cu greul, voi sunteti mai pe protocoale, mai pe spaguiala. Abia astept!

# Just date 15 May 2024 18:58 -3

Majoritatea romanilor la final de cariera nu iau salariu nici 50% din salariu judelui debutant! iar din sutele si miile de dosare la care face referire domnul Ene majoritatea nici nu ar trebui sa fie inregistrate ca dosare in instante, cum de exemplu sunt miile de cereri de valoare redusa, care aglomereaza inutil instantele, din cele 1400 de dosare poate 1000 sunt cu acest obiect, ce dosare sunt acelea in care furnizorii de servicii/utilitati cer ca saracii romaniei sa le achite facturile restante de 100 , 2 , 900 de lei??!! La fel de "grele" sunt si miile de dosare in care se cer achitarea amenzilor de 20 -50 euro primite de scalvii romani prin strainataturi-acolo unde au fost alungati sa slugareasca pt un pumn de bani

# ALEXANDRU LAPUSNEANU date 15 May 2024 19:17 -4

PARTEA I : Dintre cele 1454 de dosare cate sunt solutionate in baza "biletelelor"??? Judecatoarea ANDREEA CHIS, membră a Consiliului Superior al Magistraturii în intervalul 2017-2023 in studiul intitulat "“Folosirea (in)adecvată a puterii în sistemul judiciar din România”, publicat în revista Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C Brătianu” al Academiei Române sustiune "În România, au fost create și implementate scenarii pe termen scurt, mediu și lung de reconfigurare a sistemului judiciar într-o structură piramidală, care să permită controlul absolut asupra carierei fiecărui judecător și procuror, control care poate fi utilizat pentru a promova anumite persoane în defavoarea altora sau pentru a sancționa anumite persoane și pe altele nu, pentru comportamente similare, în funcție de felul în care răspund sau nu la comenzi, atunci când este cazul”

# ALEXANDRU LAPUSNEANU date 15 May 2024 19:19 -6

PARTEA II : Autoarea relevă opoziția a peste 3.700 de magistrați, reprezentând peste 50% din totalul posturilor ocupate în România, la presupusa reformă benefică a justiției din 2018! Cifra arata ca 50% dintre magistrate sunt vanduti diavolului! Acestia pronunta solutii la comanda, in baza … “plicului” primit! Este momentul sa faceti curatenie in curte, sa ejectati toti “mafiotii” care se ascund sub roba, pentru care … salariul este “negru sub unghie”! Asa ve-ti obtine si suportul CETATENILOR ROMANI de RAND! In prezent, este normal ca acestia sa aiba o atitudine de respingere fata de problemele prezentate! Este inacceptabil ca justitiabilul sa mearga in fata “judecatorului mafiot” sa-i prezinte ca proba o coala de hartie alba si acesta, flegmatic, sa hotarasca, ca … este neagra!!!! Inca o data repetam : singura solutie este sa uitati de caramaderia care va uneste si sa nu mai acoperiti “judecatorii mafioti”(pe care ii cunoasteti foarte bine!) si sa impuneti … CURATENIA!

# eu date 15 May 2024 19:37 -2

Zici ca i-am siluit noi sa intre in profesie si oricum multi judeca la misto

# mitrofan date 15 May 2024 21:55 -2

Aproape am plâns . Dl Presedinte ne-a dezvaluit o realitate cruntă. Bietii colegi ai domniei sale tremura de teamă sa nu gresească că apoi.. Apoi platim noi fraierii încalcarea dreptului la aparare dosare la comandă etc. Pe când raspundere pentru deciziile aberante ilegale la comanda domnule special? Saracii care nu citesc dosarul și fac apelul decedatului. Puțină decenda domnul Ene foarte puțină.

# Indignatule date 15 May 2024 22:51 +3

Iar te simți rău de la zeama de pufoaică? Cum apare un articol despre magistrați, hop și cetățeanul turmentat, eternul indignat.

# justitie ? date 16 May 2024 13:21 0

domnnul judecător (un bun profesionist de altfel) nu stă foarte bine la capitolul aritmetică. Pentru că trebuiau împărţite nr de dosare soluţionate la salariul real al unui judecător de judecătorie (să nu uităm că mulţi dintre ei primesc dublu decât suma arătată pentru că au cel putin grad de tribunal) Apoi calculul trebuia făcut pe dosarele pe care efectiv le redactează (grefierii bagă motivări la greu în locul judecătorilor pe principiul că ,,lucrezi pe model"). Dar chiar dacă era reală suma şi tot e de rău.....câte guri are un judecător că bagă în el 8-10 meniuri de fast food ? sau cât păr că se tund de 10 ori în fiecare zi de muncă ?

# Cârcotaș date 16 May 2024 17:18 +9

Să zicem că picăm pe sentiment, mărim leafa judecătorului de la baza sistemului: cu cât se vor mări lefurilor judecătorilor de la nivelele superioare? Dar a celor care sunt detașați pe la instituțiile statului unde toacă frunze la câini? Oare chiar nu pătrunde deloc spre voi sila oamenilor când vine vorba de banii voștri? Nu mai faceți față? Plecați, găsiți ceva mai bun!

# mosene date 17 May 2024 04:00 +3

Cica „este de competenta celorlalte doua puteri in stat sa analizeze cat valoreaza munca depusa de un judecator si cat este dispus statul sa plateasca pentru aceasta munca”. Pai celelalte puteri au analizat, atita e de valoroasă. :D Dl. Ene pare bine intentionat, dar panseurile lui nu fac decit sa exprime neputinta, nepriceperea si lipsa de verticalitate a magistratilor. Cum adica celelalte puteri (alti politruci) trebuie sa hotarasca daca munca judecatorului trebuie sa fie ieftina? CSMul ce rol are? Cu ce se ocupa? Toaca frunze la caini pe facebook. Vai de capul lor. Plecati acasa daca celelalte puteri ale statului trebuie sa organizeze munca in justitie, nu mai parazitati inutil breasla pe care ar trebui sa o reprezentati. Instalatorii din Romania lucreaza scump si prost, judecatorii macar nu lucreaza scump.

# VLAD TEPES date 17 May 2024 13:16 +1

Printre cei carora le "plangeti de mila" fata de "volumul de munca" mare(saracii, cereti ca statul sa le asigure "aer(e) conditionat(e)" ... "pe viata"!!!) si "ploconul" mic, se afla si "judele" celor ucisi la "2 Mai" sau a "macelaritului" de la "PADINA"("macelarii" "liberati" pt ca ... "nu's periculosi")??? Sau poate a celor care "au stabilit ca ... "o jude" pensionara poate fi numita intr0un complet!!!! Halal "justitime"!!!! Numesti "jude" in complet o pensionara si apoi ... musamalizezi totul! RUSINE, RUSINE, RUSINE SA VA FIE!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva