25 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

A IESIT AVIZUL CSM PE LEGILE JUSTITIEI – Ca sa nu ii mai vada romanii in toata splendoarea lor, majoritarii din CSM vor sa se puna la adapost pentru restul de mandat si sa-si protejeze pupilele din viitorul CSM prin secretizarea activitatii Consiliului. CSM cere mentinerea sanctiunii disciplinare pentru magistratii care nu respecta deciziile CCR, la care sa se adauge si nerespectarea hotararilor CJUE. CSM refuza marirea mandatelor de conducere de la 3 la 4 ani (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

22 August 2022 14:54
Vizualizari: 5989

Consiliul Superior al Magistraturii condus de Marian Buda (foto) a facut public luni, 22 august 2022, avizul favorabil cu observatii dat proiectelor ministrului Justitiei Catalin Predoiu privind modificarea celor trei Legi ale Justitiei (Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii). Evident, cel mai important punct priveste tentativa ministrului Predoiu de a elimina din lege sanctiunile disciplinare pentru nerespectarea deciziilor CCR.


 

Astfel, conform hotararii nr. 115 din 12 august 2022 a Plenului CSM care contine avizul pe Legile Justitiei, Consiliul cere pastrarea in lege a abaterii disciplinare privind neaplicarea deciziilor CCR, la care sa se adauge insa si nerespectarea hotararilor CJUE: “Sub aspectul raspunderii disciplinare s-au formulat in principal observatii referitoare la necesitatea mentinerii sau reformularea unor abateri disciplinare, printre care se numara si cea referitoare la necesitatea reglementarii abaterii disciplinare constand in 'nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii sau a hotararilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene'. Mai mult, din ratiuni similare, de acelasi regim juridic ar trebui sa beneficieze si hotararile Curtii de Justitie a Uniunii Europene, context in care reglementarea ar trebui completata cu ipoteza nerespectarii acestor hotarari”.

De asemenea, prin acelasi aviz, CSM a respins propunerea ministrului Justitiei Catalin Predoiu de majorare a mandatelor de conducere de la 3 la 4 ani: “Din perspectiva functiilor de conducere din cadrul sistemului judiciar, Plenul a aratat ca se impune mentinerea duratei actuale, de 3 ani, a mandatelor, apreciata ca fiind suficienta pentru atingerea obiectivelor manageriale”.

In ceea ce priveste propunerea ministrului Justitiei Catalin Predoiu de marire a duratei de studii la INM de la 2 la 3 ani, CSM a refuzat aceasta masura pe motiv ca: “Este de natura a produce disfunctionalitati semnificative in functionarea instantelor si parchetelor”.

Nu in ultimul rand, CSM cere “reducerea vechimii minime cerute pentru promovarea in gradul de judecator de tribunal, respectiv procuror la parchetul de pe langa tribunal, de la 7 ani, astfel cum s-a propus in proiect, la 5 ani”, iar asta din cauza deficitului de personal cu care se confrunta tribunalele.


Majoritarii din CSM sunt disperati ca ei si pupilele lor sa nu fie devoalati


In schimb, membrii CSM nu au avut nicio problema cu o propunere extrem de nociva facuta in proiectul de modificare a Legii privind CSM. Si anume secretizarea activitatii CSM, prin netransmiterea si nepublicarea sedintelor Consiliului. Nici nu aveau cum sa aiba vreo problema atat timp cat propunerea a apartinut tocmai CSM.

Concret, majoritatea care conduce CSM - de frica sa nu mai fie devoalata in restul de mandat in legatura cu jocurile si combinatiile pe care le face, si pentru a-i pune la adapost pe viitorii membri CSM, mai multi dintre ei fiind de fapt niste pupile ale actualilor majoritari din CSM – si-a pastrat in continuare opinia ca sedintele CSM trebuie bagate la secret, chiar daca o asemenea decizie incalca in mod grav dreptul la informare al cetatenilor. Desigur, toxica masura a fost introdusa pentru a se lovi in presa, in principal in publicatiile critice, sperandu-se ca in acest fel nimeni nu va mai afla despre ce se intampla in CSM. O senzatie falsa, caci, dimpotriva, informatiile care se vor scurge din CSM vor avea un impact si mai mare.


Iata avizul CSM pe Legile Justitiei:

 


Comentarii

# Bogdan_Gyuse date 22 August 2022 16:37 +78

Doar din bezna CSM putea izvorî o semenea curvaraseală a antagonismului dintre CSM şi CJUE. Adică să fie respectată prostituata bruxelleză dar şi bordurista autohtonă. Cu toate astea am o mare nedumirire. Toţi judecătorii occidentali ce au sfărîmat dosarele făcute de judecători din prostituţia romaneză au aplicat legile şi principiile CJUE. Cînd aceleaşi legi şi principii ale CJUE sunt aplicate de penalii magistraţi rmanezi se lasă cu torţionare condamnări. Cînd sunt bune legile emanate de CJUE, cînd sunt aplicate de juzii occidentali sau cand sunt reinterpretate de babuinii autohtoni??? Planeta lor, Planeta Mainuţelor!

# dulapul pelticiunii, scutelnitei si pierzaniei nationale date 22 August 2022 17:17 +120

Pai se putea alltfel! De unde se mai afle rumanul ce se intampla in CSM! Restul cu Constitutia si suveranitatea dusa la buda nu se putea mai bine sa se ocuoecibeva decat domnjl BUDA! Rusine bai! E bine ca s-au devoalat ! Acum stim cine e sluga securitatii ! aista-i o opinie!

# nae girimea date 22 August 2022 20:24 +445

Ce jeguri! Auzi , si CCR si CJUE au dreptate . Logica beton . Cand Predoiu a propus legile astea stia ca are sprijinul abjectilor . De ce sedintele CSM sa nu fie deschise ? De ce se tem ? Mai e o chestie : astia isi voteaza mereu avantaje . Mai ceva ca grofii unguri pana la venirea austriecilor . Si tot in dauna romanilor .

# Cum a zis Putin cu aprox. date 22 August 2022 22:24 -118

globalismul neo-nazist se infiltreaza in tarile UE de est manate de USA , isi instaleaza leprele lor de incredere si supun tara victima ; poporul este transformat in sclavi .

# santinela date 23 August 2022 07:32 +475

Se astepta cineva ca berbecii majoritari din CSM sa faca altceva ,decit sa-si ascunda mizeria sub pres secretizind-o ? Cind esti plin de jeg nu vrei sa se vada asta . Le este frica nulitatilor,imbuibatilor cesemisti,dar nu le este rusine sa-si ridice lunar purcoiul de bani, cica ca salariu pentru munca depusa,munca care este secreta si nu se vede. R-ati ai dracului de nemernici !

# Greuceanu date 23 August 2022 11:52 +97

In un stat de drept toate legile sunt respectate iar abaterea de la lege e sanctionata. Suma legilor unui stat de drept are in frunte constitutia statului. Orice stat de drept respecta hotarari judecatoresti emise urmare legilor interne sau tratatelor interstatale semnate. Evident un stat de drept nu semneaza tratate interstatale care nu respecta prevederile constitutiei sale si a legislatiei interne. Deci ce se intampla acum este specific statelor in care "dreptul" este un alt cuvant pentru " eu am prioritate si tu nu ai pentru motivul: de aia". Ps. Cat timp pensiile sunt primite din imprumuturi si salariile din slugarnicii...care e stresul? Pacat ca nu mai avem boieri...aveam ce trage in teapa acum...asa ne chinuim din curvistinism intre noi.

# Bugete date 24 August 2022 09:40 0

Bugetul aferent cheltuielilor de personal si cel aferent “altor drepturi intrinsec legate de cele personal” trec de la Ministerul Justitiei la ICCJ. Pe langa problema de capacitate pe termen scurt care poate fi surmontata, este neclar ce acopera formularea intre ghilimele – daca aici se includ drepturile salariale obtinute prin hotarari judecatoresti este necesar sa se prevada si o etapizare a platii acestora, asa cum de altfel se intampla in prezent cand bugetul e administrat de Ministerul Justitiei. Altfel exista riscul unui impas bugetar. Inspectia Judiciara pierde rolul de ordonator principal de credite si devine ordonator tertiar, bugetul fiind inclus in bugetul CSM.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva