ACHITAREA LUI POPOVICIU TRECE GRANITELE – Presa britanica despre decizia definitiva din dosarul omului de afaceri Puiu Popoviciu: „O batalie juridica de 18 ani s-a incheiat in sfarsit... Judecatoarea Liana Arsenie a dispus achitarea tuturor celor 11 inculpati pe motiv ca presupusele infractiuni nu exista. Ea a facut o evaluare extrem de critica a modului in care a operat procurorul DNA Nicolae Marin... Indelungata batalie juridica a fost o incercare grea pentru toti cei acuzati pe nedrept”
Vestea privind achitarea definitiva a omului de afaceri Gabriel „Puiu” Popoviciu (foto) a ajuns in presa britanica.
Site-ul Londonlovesbusiness.com a scris luni, 20 ianuarie 2025, despre decizia prin care magistratii ICCJ Iulian Dragomir, Lia Savonea si Isabelle Tocan au mentinut sentinta din 12 iulie 2024 prin care judecatoarea Liana Arsenie – presedinta Curtii de Apel Bucuresti i-a achitat atat pe Popoviciu, cat si pe ceilalti inculpati din dosar pe „fapta nu exista” (art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedura penala). Amintim ca Puiu Popoviciu fusese initial condamnat abuziv la ani grei de inchisoare pentru simplul motiv ca a dezvoltat o afacere care a adus la bugetul de stat al Romaniei 1,5 miliarde de euro. De asemenea, amintim ca solutiile de achitare vin in urma admiterii cererii de revizuire formulate de Popoviciu si a rejudecarii dosarului. Asa cum se cunoaste deja, trimis in judecata intr-un dosar fabricat de procurorul DNA Nicolae Marin (astazi aflat la pensie), Puiu Popoviciu a fost condamnat in prima instanta, in iunie 2016, de catre judecatorul CAB Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran la 9 ani de inchisoare, printr-o sentinta in care rechizitoriul ticluit de catre procurorul DNA Nicolae Marin a fost copiat integral. In ceea ce priveste sentinta pe lautura civila, aceasta a fost motivata de Tudoran la un an dupa pensionare, in 2019, cand se afla internat la un sanatoriu de psihiatrie. Intre timp, in 2 august 2017, judecatorii Ana-Maria Dascalu, Stefan Pistol si Cristina-Geanina Arghir de la Inalta Curte dispusesera condamnarea lui Popoviciu la 7 ani inchisoare cu executare, reducand deci cu doi ani pedeapsa aplicata de CAB (click aici pentru a citi).
Revenind: presa britanica evidentiaza atat durata calvarului judiciar la care a fost supus Puiu Popoviciu, cat si subrezenia rechizitoriului fabricat de procurorul Nicolae Marin.
Iata traducerea intregului articol:
„Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei il achita definitiv pe Gabriel Popoviciu
O batalie juridica de 18 ani s-a incheiat in sfarsit la 15 ianuarie 2025, cand Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei (instanta suprema a tarii) a mentinut o sentinta a Curtii de Apel Bucuresti, din iulie 2024, conform careia Gabriel 'Puiu' Popoviciu sa fie achitat pe deplin. Aceasta hotarare definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie ii exonereaza deplin pe Popoviciu si pe co-inculpatii sai din dosarul legat de proiectul imobiliar comercial, de birouri si rezidential din Baneasa.
Gabriel (Puiu) Popoviciu, care a fost acuzat pe nedrept in dosarul Baneasa, isi afirmase mereu nevinovatia. In iulie 2024, judecatoarea Liana Arsenie, sefa Curtii de Apel Bucuresti, i-a confirmat nevinovatia atunci cand a pronuntat o hotarare de 172 de pagini, care a evidentiat in special conduita procurorului Nicolae Marin de la Directia Nationala Anticoruptie a Romaniei (DNA) si persecutia acestuia impotriva lui Popoviciu.
Judecatoarea Liana Arsenie a dispus achitarea tuturor celor 11 inculpati pe motiv ca presupusele infractiuni nu exista. Ea a facut o evaluare extrem de critica a modului in care a operat procurorul Nicolae Marin, declarand: 'Autoritatea de ancheta a atribuit roluri si functii fictive si a imaginat relatii de autoritate. Urmarirea a fost construita pe un scenariu imaginat de procuror'. Ea a evidentiat 'interpretari trunchiate, ruperea algoritmilor logico-juridici si atribuirea de conotatie penala exercitarii drepturilor si obligatiilor civile'.
Popoviciu si cei zece co-inculpati ai sai fusesera acuzati de Nicolae Marin de abuz in serviciu, luare de mita si favorizarea infractorului in legatura cu proiectul SC Baneasa Investments SA, construit pe un teren de 224 de hectare, pe care se afla cel mai mare complex comercial, de birouri si rezidential din Romania. Verdictul din iulie 2024 al Curtii de Apel Bucuresti a constatat ca aceste acuzatii, care implica un presupus cadou constand intr-o sticla de whisky si un PET cu tuica de prune de casa, plus oferta unui post pentru martorul Motoc Ion (care ulterior a confirmat ca nu a primit niciodata o astfel de oferta), au fost complet fabricate de procurorul Nicolae Marin. Atat hotararea din ianuarie 2025, cat si achitarea din iulie 2024 vin ca urmare a revizuirii si rejudecarii cazului. Ambele hotarari concluzioneaza ferm ca Popoviciu si ceilalti inculpati au fost condamnati in mod abuziv.
Desi Popoviciu si ceilalti inculpati au fost in cele din urma pe deplin achitati, indelungata batalie juridica a fost, fara indoiala, o incercare grea pentru toti cei acuzati pe nedrept. Saga a inceput in urma cu 18 ani si s-a desfasurat nu numai in instantele din Romania, ci si in instantele din Marea Britanie. In iulie 2023, Curtea Suprema a Marii Britanii a respins cererea de extradare a Romaniei pentru Popoviciu. Curtea Suprema a fost pe deplin de acord cu decizia din 11 iunie 2021 a Inaltei Curti din Londra de a refuza extradarea lui Popoviciu in Romania, deoarece, dupa cum a afirmat judecatorul britanic Lord Timothy Holroyde, 'Dovezile arata un risc real ca apelantul sa fi suferit un caz extrem de lipsa de impartialitate judiciara, astfel incat este exclus sa nu poata fi puse in discutie consecintele pentru echitatea procesului'. Avocatul britanic Edward Fitzgerald a spus ca Popoviciu ar suferi o 'negare flagranta a justitiei' daca va fi trimis inapoi pentru a-si ispasi pedeapsa in Romania.
Un prieten de familie al lui Popoviciu a rezumat: 'De fapt, a fost un calvar care a durat exact 18 ani, sapte luni si o zi pentru Puiu si familia lui. Este un timp teribil de lung pentru a suporta o nedreptate si proceduri judiciare vesnice. Suntem cu totii usurati ca s-a terminat si incantati ca in sfarsit s-a facut dreptate, oricat de mult ar fi durat. Dar este, de asemenea, de neinteles pentru noi ca intregul sistemul juridic a fost pus in miscare impotriva unui om care a stat in spatele a atat de multa crestere si dezvoltare in tara sa natala. Din fericire, principalul sau obiectiv acum este sa-si continue munca si contributia la economia romaneasca'”.
sursa foto: Forbes.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Free 21 January 2025 15:57 0
# DODI 21 January 2025 16:48 +5
# maxtor 21 January 2025 19:48 0