ACHITARI IN BLOC, DUPA CONDAMNARI PE LINIE – Rasturnare de situatie in dosarul fabricat de DNA Bacau impotriva vicepresedintelui Consiliului Judetean Neamt, Virgil Chitic. Judecatoarele ICCJ Eleni Marcu, Hermina Iancu si Elena Barbu au dispus definitiv achitarea lui Chitic, dupa ce Curtea de Apel Bacau il condamnase la 3 ani cu suspendare pentru abuz in serviciu. Celelalte cinci condamnari dispuse la fond de Curtea de Apel Bacau au fost desfiintate de Inalta Curte (Minuta)
Dezastru pentru DNA in dosarul fabricat fostului primar din Piatra Neamt, Dragos Chitc, in prezent vicepresedinte al Consiliului Judetean Neamt. Cauza s-a solutionat definitiv fara ca parchetul anticoruptie sa obtina vreo condamnare. Si asta nu pentru ca faptele s-ar fi prescris, ci pe motiv ca toti inculpatii au fost trimisi in judecata de DNA Bacau pentru fapte neprevazute de legea penala.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat miercuri, 17 mai 2023, toate condamnarile dispuse la fond de Curtea de Apel Bacau. Astfel, prin Decizia nr. 183 din 17 mai 2023, pronuntata in dosarul 62/32/2018, judecatoarele ICCJ Eleni Marcu, Hermina Iancu si Elana Barbu au decis achitarea definitiva a fostului primar din Piatra Neamt, Dragos Chitic, dupa ce intial acesta fusese condamnat, prin sentinta penala nr. 62 din 11 iunie 2019, pronuntata in dosarul 62/32/2018, la 3 ani inchisoare cu suspendare, pentru o pretinsa fapta de abuz in serviciu.
De asemenea, judecatoarele Eleni Marcu, Hermina Iancu si Elena Barbu au hotarat achitarea definitiva si a celorlalti cinci inculpati din dosar. Este vorba despre:
-Vasile Visan, fost secretar al muncipiului Piatra Neamt, acuzat de abuz in serviciu si condamnat la fond de Curtea de Apel Bacau la 3 ani inchisoare cu suspendare;
-Marin Bordei, fost sef Serviciu Administrare Patrimoniu din Primaria Piatra Neamt, acuzat de complicitate la abuz in serviciu si condamnat la fond de Curtea de Apel Bacau la 2 ani si 8 luni inchisoare cu suspendare;
-Vasile Zapor, expert evaluator, acuzat de complicitate la abuz in serviciu si condamnat la fond de Curtea de Apel Bacau la 3 ani inchisoare cu suspendare;
-Alexandru Casapu, notar public, acuzat de complicitate la abuz in serviciu si condamnat la fond de Curtea de Apel Bacau la 2 ani si 8 luni inchisoare cu suspendare;
-Mihai Apopii, om de afaceri, acuzat de complicitate la abuz in serviciu si condamnat la fond de Curtea de Apel Bacau la 3 ani inchisoare cu suspendare.
Toate solutiile de achitare definitiva au fost dispuse de Inalta Curte in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala”.
Mentionam ca minuta sentinta Curtii de Apel Bacau, ca de altfel tot dosarul 62/32/2018 nu se mai regasesc pe portalul instantei, astfel ca solutiile dispuse la fond le-am prezentat pe baza informatiilor aparute in presa la momentul respectiv.
Intregul dosar incheiat cu achitari pe linie, care a privit un schimb de terenuri, a fost fabricat de DNA Bacau, structura condusa procuroarea Cornelia Hrincescu (foto). Aceasta se afla si in prezent in fruntea DNA Bacau, in pofida nenumaratelor achitari pe care unitatea parchetului anticoruptie le-a incasat de-a lungula anilor.
Dragos Chitic: “Pentru ceilalti care mi-au provocat sau au exploatat aceasta neplacere, va face dreptate Dumnezeu”
Imediat dupa decizia Inaltei Curti, vicepresedintele Consiliului Judetean Neamt, Dragos Chitic, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, a precizat ca a cerut continuarea procesului penal, desi putea invoca prescriptia faptelor. De asemenea, Chitic a avut un mesaj si pentru cei care au stat la baza fabricarii dosarului:
“Si s-a facut dreptate!
Fapta nu exista!
Aceasta este decizia definitiva a instantei supreme din Romania, Inalta Curte de Casatie si Justitie.
️Desi as fi putut beneficia de balbaiala legislativa, tipic romaneasca, solicitand inchiderea procesului si aplicarea prescriptiei, conform deciziei Curtii Constitutionale, am cerut totusi instantei continuarea judecarii si pronuntarea unei sentinte. Nevinovatia mea era evidenta si am afirmat-o din prima zi in care am fost acuzat.
Multumesc tuturor celor, multi si onesti, care au crezut in nevinovatia mea si mi-au fost alaturi in acesti mai bine de cinci ani, ani in care a trebuit sa ma lupt pentru a demonta acuzatii neintemeiate, sa ma lupt pentru a scoate adevarul la suprafata.
Pentru ceilalti, putini ce-i drept, oameni mici si josnici, care mi-au provocat sau au exploatat aceasta neplacere, va face dreptate Dumnezeu.
Mi-as dori mult o schimbare de atitudine a unora dintre semeni, o insanatosire a societatii in care traim; un om corect nu ar trebui sa mai treaca prin ce-am trecut eu, un om nevinovat nu ar trebui sa mai fie vreodata, nici macar acuzat pe nedrept. Adevarul e unul singur si triumfa de fiecare data.
S-auzim numai de bine!”
Prezentam minuta deciziei ICCJ 183 din 17 mai 2023 privind achitarea vicepresedintelui CJ Neamt, Dragos Chitic, si a celorlalti cinci inculpati (dosar 62/32/2018):
“Admite apelurile declarate de inculpatii Chitic Dragos Victor, Visan Vasile, Bordei Marin, Zapor Vasile, Casapu Alexandru si Apopii Mihai impotriva sentintei penale nr. 62 din data de 11 iunie 2019, pronuntata de Curtea de Apel Bacau - Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie. Desfiinteaza, in parte, sentinta penala atacata, si rejudecand: in baza art. 396 alin. (1), (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I Cod procedura penala achita pe inculpatul Chitic Dragos Victor (....) sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 13/2 din Legea 78/2000 cu referire la art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 5 alin. 1 Cod penal. In baza art. 396 alin. (1), (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I Cod procedura penala achita pe inculpatul Visan Vasile (.....), sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 13/2 din Legea nr.78/2000 cu referire la art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 5 alin. 1 Cod penal. In baza art. 396 alin. (1), (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I Cod procedura penala achita pe inculpatul Bordei Marin (....), sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 48 Cod penal raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 cu referire la art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 5 alin. 1 Cod penal. In baza art. 396 alin. (1), (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I Cod procedura penala achita pe inculpatul Zapor Vasile (...), sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 48 Cod penal raportat la art. 13/2 din Legea 78/2000 cu referire la art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 5 alin. 1 Cod penal. In baza art. 396 alin. (1), (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I Cod procedura penala achita pe inculpatul Casapu Alexandru (....), sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 48 Cod penal raportat la art. 13/2 din Legea 78/2000 cu referire la art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 5 alin. 1 Cod penal. In baza art. 396 alin. (1), (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I Cod procedura penala achita pe inculpatul Apopii Mihai (....), sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 48 Cod penal raportat la art. 13/2 din Legea 78/2000 cu referire la art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 5 alin. 1 Cod penal.
In baza art.25 alin.5 Cod procedura penala, lasa nesolutionata actiunea civila. In baza art. 404 alin. 4 lit. c in referire la art.397 alin.5 Cod procedura penala, mentine masura sechestrului asigurator instituit prin ordonanta procurorului din data de 18.01.2018, asupra urmatoarelor bunuri imobile: - apartamentul...din Piatra Neamt...., aflat in proprietatea inculpatului Chitic Dragos Victor , - apartamentul nr. ..., aflat in proprietatea inculpatului Visan Vasile, - apartamentul ... din Piatra Neamt,..., aflat in proprietatea inculpatului Bordei Marin, - apartamentul ... din ..., aflat in proprietatea inculpatului Casapu Alexandru.
Respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau impotriva aceleiasi sentinte.
Admite cererea formulata de expertul judiciar Butuc Iordan de majoare a onorariului cu suma de 1680 lei. Suma de 13.250 lei reprezentand onorariul expert judiciar Butuc Iordan se suportata din fondurile Ministerului Justitiei. In baza art. 275 alin. 3 din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare avansate in cursul urmaririi penale si in prima instanta cu privire la inculpati raman in sarcina statului. Inlatura dispozitia instantei de fond privind obligarea inculpatilor Chitic Dragos Victor, Visan Vasile, Bordei Marin, Zapor Vasile, Casapu Alexandru si Apopii Mihai la plata cheltuieliloe judiciare efectuate in faza de urmarire penala si la instanta de fond, suma de 8.400 lei ramanand in sarcina statului.
Mentine celelalte dispozitii ale sentintei primei instante care nu sunt contrare prezentei decizii.
Cheltuielile judiciare ocazionate cu judecarea apelurilor declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie Serviciul Teritorial Bacau si de inculpatii Chitic Dragos Victor, Visan Vasile, Bordei Marin, Zapor Vasile, Casapu Alexandru si Apopii Mihai raman in sarcina statului. Onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu, avocat Miclea Carmen pentru apelantul inculpat Casapu Alexandru in suma de 2.700 lei ramane in sarcina statului. Definitiva, Pronuntata in sedinta publica, azi 17 mai 2023”.
Iata comunicatul DNA din 1 februarie 2018 privind trimiterea in judecata a inculpatilor achitati definitiv de ICCJ:
“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:
CHITIC DRAGOS VICTOR, la data faptei viceprimar al municipiului Piatra Neamt, judetul Neamt, in prezent primar al aceluiasi oras,
VISAN VASILE, la data faptei secretar al municipiului Piatra Neamt, judetul Neamt,
fiecare sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
BORDEI MARIN, la data faptei sef Serviciu Administrare Patrimoniu in cadrul Primariei municipiului Piatra Neamt, judetul Neamt,
ZAPOR VASILE, expert evaluator,
CASAPU ALEXANDRU, notar public,
APOPII MIHAI, om de afaceri,
fiecare sub aspectul complicitatii la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
in perioada 20-28 ianuarie 2010, inculpatii Chitic Dragos Victor si Visan Vasile, in calitatile mentionate mai sus, beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu incalcarea dispozitiilor legale, au semnat si avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de catre Consiliul local Piatra Neamt, a unei hotarari prin care a fost inventariata, la o valoare mult diminuata, o suprafata totala de 21.055 mp teren de pe raza municipiului.
In baza acelei hotarari, in data de 18 februarie 2010, a fost incheiat un contract prin care Consiliul local Piatra Neamt, reprezentat de inculpatii Chitic Dragos Victor si Visan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafetei mentionate mai sus, evaluata la suma de 576.278 lei in schimbul unui teren in suprafata de 11.156 mp situat pe raza aceluiasi municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei.
Acest contract a fost incheiat in conditiile in care inculpatii Chitic Dragos Victor si Visan Vasile cunosteau ca aceasta operatiune era din punct de vedere economic defavorabila municipiului si privea inclusiv o suprafata de teren care facea parte din domeniul public al localitatii.
Diferenta de valoare, respectiv suma de 397.351 lei, a fost achitata de municipiul Piatra Neamt inculpatului Apopii Mihai la data de 27 ianuarie 2015. Evaluarea terenurilor ce apartineau primariei Piatra Neamt a fost realizata de inculpatul Zapor Vasile, in calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totala de 1.089.170 lei, cunoscand ca rapoartele sale vor fi determinante pentru incheierea contractului de schimb mentionat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urma a autentificat contractul respectiv cu incalcarea dispozitiilor legale, in conditiile in care cunostea ca una dintre suprafetele ce facea obiectul schimbului (9.874 mp), facea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamt.
Prin aceste demersuri, a fost produs municipiului Piatra Neamt un prejudiciu in valoare de 1.089.170 lei care constituie totodata un folos necuvenit pentru inculpatul Apopii Mihai.
Municipiul Piatra Neamt a comunicat ca se constituie parte civila in prezenta cauza in vederea recuperarii prejudiciului.
In cauza s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce apartin inculpatilor Casapu Alexandru, Visan Vasile, Bordei Marin si Chitic Dragos Victor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bacau, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii