26 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ACUZATORUL PROIECT – Candidat pentru CSM, presedintele Tribunalului Dambovita, judecatorul Narcis Erculescu, ii ataca pe actualii membri ai Consiliului: “Exacerbarea unor orgolii profesionale ori 'aparenta' existentei unor agende cu obiective straine de interesul si nevoile sistemului judiciar, in cazul unora dintre membri” (Proiectul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

29 March 2022 15:02
Vizualizari: 4701

Presedintele Tribunalului Dambovita, judecatorul Narcis Erculescu (foto), este autorul unuia dintre cele mai acuzatoare proiecte de candidatura pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii. Candidat la alegerile pentru noul CSM, judecatorul Erculescu lanseaza un atac la adresa actualilor membri ai Consiliului.


 

Astfel, in proiectul de candidat la CSM, publicat de site-ul juridice.ro, Erculescu ii acuza actualul CSM ca a demonstrat o lipsa de viziune institutionala in indeplinirea misiunii de garant al independentei justitiei. Mai mult, presedintele Tribunalului Dambovita sustine ca membrii CSM s-au lasat condusi de orgolii profesionale, dar si ca au creat impresia existentei unor agende cu obiective straine de interesul si nevoile sistemului judiciar. “Imi doresc si sper ca alegerea unor noi membrii sa aduca nu doar o schimbare a componentei actualului C.S.M. ci o schimbare in bine a activitatii acestuia si, implicit a activitatii intregului sistem judiciar, in beneficiul intregii societatii”, mentioneaza Narcis Erculescu.

Pe de alta parte, in aceleasi proiect, presedintele Tribunalului Dambovita enumera o serie de masuri concrete pe care doreste sa le implementeze in cazul in care va fi ales de colegii sai in viitorul Consiliu Superior al Magistraturii. Pe scurt, judecatorul Erculescu dezvaluie ca directiile de actiune si masurile adoptate ar trebui sa priveasca:

-urmarirea asigurarii cadrului legislativ adecvat;

-urmarirea asigurarii necesarului de resurse (umane, financiare, IT, etc.);

-monitorizarea modului de obtinere, alocare si utilizare a resurselor;

-cresterea eficientei prin stabilirea si utilizarea unor indicatori de performanta care sa asigure corespondenta corecta intre nivelul resurselor alocate si nivelul rezultatelor obtinute;

-gestionarea eficienta a riscurilor si vulnerabilitatilor;

-transparentizarea activitatii si realizarea unei comunicari institutionale eficiente;

-cresterea increderii publice in sistemul judiciar.


Prezentam un fragment din proiectul de candidatura al judecatorului Narcis Erculescu, presedintele Tribunalului Dambovita (proiectul integral este atasat la finalul articolului):


In ciuda efectelor induse de perceptia generala de dezamagire, produsa deseori de activitatea C.S.M, in oricare din componentele sale anterioare, perceptie generata de nenumaratele situatii care au scos in evidenta lipsa de viziune institutionala comuna asupra obiectivelor ce ar fi trebuit urmarite si realizate in indeplinirea misiunii de garant al independentei justitiei, precum si de lipsa de coeziune si de comunicare unitara institutionala, (cauzata uneori de exacerbarea unor orgolii profesionale ori de 'aparenta' existentei unor agende cu obiective straine de interesul si nevoile sistemului judiciar, in cazul unora dintre membri), totusi, similar tuturor judecatorilor, imi doresc si sper ca alegerea unor noi membrii sa aduca nu doar o schimbare a componentei actualului C.S.M. ci o schimbare in bine a activitatii acestuia si, implicit a activitatii intregului sistem judiciar, in beneficiul intregii societatii.

Fara a ignora totusi aspectele pozitive rezultate din functionarea C.S.M., cred ca analiza si critica esecurilor ori a sincopelor aparute in activitatea acestui organism colegial, trebuie realizata mai degraba intr-un mod constructiv, dintr-o perspectiva utila, data, pe de o parte de posibilitatea de constientizare a cauzelor care au condus la aparitia acestora, iar pe de alta parte de posibilitatea de identificare si eliminare, pe viitor, a unor astfel de cauze.

Cu totii trebuie sa invatam din greselile trecute astfel incât, sa evitam situatii de natura celor care au generat un deficit de functionalitate si eficienta a activitatii Consiliului si care, in final, au condus la afectarea eficientei intregului sistem judiciar si la diminuarea increderii publice in acesta.

O corecta si eficienta functionare a C.S.M. ca organism colegial menit sa apere independenta justitiei, este esentiala pentru a se asigura independenta si impartialitatea judecatorilor, dar si pentru cresterea eficientei si calitatii serviciului public prestat de instante si parchete, astfel incat sa se raspunda asteptarilor legitime vizand standardele inalte pretinse de intreaga societate de la sistemul judiciar.

O astfel de functionare la standarde cat mai inalte a viitorului C.S.M., depinde in mod decisiv de calitatea, responsabilitatea si profilul membrilor judecatori ce vor fi alesi, care, impreuna cu ceilalti membrii prevazuti de lege, vor asigura componenta acestui organism colegial.

Ne revine astfel noua, judecatorilor, responsabilitatea de a ne implica in mod activ in procedura alegerii viitorilor membrii (judecatori) ai C.S.M. dintr-o dubla perspectiva, aceea a asumarii responsabilitatii de a candida, si aceea a responsabilitatii, mult mai importante, de face o alegere cat mai corecta a candidatilor care intrunesc calitatile profesionale, morale si de caracter cele mai adecvate exercitarii functiei de membru C.S.M. si care au determinarea necesara in acest sens.

In aceeasi masura, noua, judecatorilor de la toate nivelele, ne revine responsabilitatea de a monitoriza in mod continuu activitatea viitorilor membrii alesi in cadrul Consiliului, precum si activitatea acestui for in ansamblul sau, pretinzând la rândul nostru, in mod legitim, un inalt grad de responsabilitate din partea acestora, corespunzator importantei functiei incredintate prin alegerea lor”.


* Cititi aici integral proiectul de candidatura pentru CSM al presedintelui Tribunalului Dambovita, judecatorul Narcis Erculescu

 

Foto: dambovita24.ro

Comentarii

# Dragoman date 29 March 2022 16:52 +140

Fratele! Parada proiectelor,cele mai spumoase declarații,cele mai vituoeratoare acuzații... Baaaa! Unde dreaq ati fost 5 ani? Că în afară de doamnele Stoicescu,Lupea, o alta Dna de la Tb If și alta,îmi scapă numele, nimic,nimic,nimic. Capu' pământ bai neaveniților!

# Satirul Pafsanias date 30 March 2022 09:36 +1

In ceea ce privește "asumarea responsabilității de a candida", nu știu ce să zic. Domnul judecător de la Dâmbovița a stat cuminte cu capul la cutie până s-a terminat depunerea candidaturilor ca sa nu dea idei concurenților sau sa ii preia cineva vreo idee spectaculoasă din proiect. Acum, ca și alți candidați, încearcă să găsească pe cineva să demonizeze, actualii membrii, inspecția, delegații... Pe principiul daca nu te poți face simpatic sau eligibil pentru ce ai, arunca cu laturi. Cât despre creșterea eficienței și indicatori de performanta, mă îndoiesc că magistrații vor un sef cu mana de fier care sa ii sacrifice pe altarul eficienței. S-au mai cunoscut din aceștia în vremuri mai vechi și iată că DB e conservatoare

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva