ADEVARATUL CRIMINAL DIN CAZUL TUNDREA, CONDAMNAT DEFINITIV – Asasinul Gheorghe Avram a fost condamnat definitiv de Inalta Curte la 25 de ani de inchisoare. Finalul celei mai mari erori judiciare post-decembriste!
Adevaratul ucigas din celebrul caz Marcel Tundrea (gorjeanul care a stat 12 ani in detentie pentru o crima pe care nu a comis-o), Gheorghe Avram, a fost condamnat, joi, 13 septembrie, definitiv, la 25 de ani de inchisoare. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul formulat de Gheorghe Avram si a mentinut astfel decizia instantei inferioare, in speta Curtea de Apel Craiova. Gheorghe Avram, acum in varsta de 42 de ani, a fost trimis in judecata pe 14 martie 2011, pentru uciderea minorei Mioara Gherasie, prin rechizitoriul nr.644 al Parchetului General (vezi facsimil) intocmit de procurorul Remus Budai si verificat de procurorul sef Sectie Marius Iacob (foto).
“Cea mai mare eroare judiciara din istoria justitiei romane”
In preambulul rechizitoriului, prezentat in premiera de Lumeajustitiei.ro (alaturi de fotografii de la locul crimei), se confirma grava eroare judiciara comisa in cazul lui Marcel Tundrea: “Condamnarea lui Tundrea Ilie Marcel pentru omorul savarsit in data de 16.06.1992 asupra victimei Gherasie Mioara reprezinta cea mai mare eroare judiciara din istoria justitiei romane. A mai existat un alt caz de mare eroare judiciara, cazul Anca, situatie in care Samoilescu Gheorghe a fost condamnat in legatura cu uciderea, in anul 1977, a numitei Broscatean Anca Rodica. Exista insa doua diferente esentiale intre cele doua cazuri. Astfel, condamnarea lui Samoilescu Gheorghe s-a produs anterior anului 1989, in conditiile existentei statului totalitar si, pe de alta parte, Tundrea Ilie Marcel a executat 12 ani de inchisoare, comparativ cu Samoilescu Gheorghe care a executat 4 ani de inchisoare”.
Depistat la 19 ani dupa comiterea crimei, pe baza testelor ADN
Gheorghe Avram, recidivist inrait, condamnat chiar si pentru o crima comisa in 1995, nu a recunoscut niciodata fapta si a refuzat sa dea declaratii in acest caz. In cele din urma, la 19 ani de la comiterea crimei, Avram, care a avut calitate de martor in acest dosar, a fost depistat cu ajutorul testului ADN, care a stabilit, fara dubii, ca el este cel care a comis omorul.
Marcel Tundrea a murit la trei ani dupa eliberarea din inchisoare
Asa cum se afirma in preambulul rechizitoriului, cazul Marcel Tundrea este cea mai grava eroare judiciara din istoria justitiei romanesti. Tundrea a fost condamnat la 25 de ani de detentie, din care a efectuat 12 ani, pentru o crima pe care nu a comis-o. Gorjeanul a fost eliberat in 2004, ca urmare a promovarii unei revizuiri in favoarea sa de catre procurorul Gheorghe Emil Mota, de la Parchetul Tribunalului Gorj. Dupa eliberare, Marcel Tundrea nu a mai trait insa decat trei ani. S-a stins din viata in 2007, din cauza unor boli contactate in penitenciar, fara bani si in mizerie crunta.
Calaul lui Tundrea, Ion Diaconescu, a scapat, desi procurorii au stabilit ca “a indeplinit cu stiinta si in mod defectuos mai multe activitati”
Marcel Tundrea a fost victima nepasarii si incompetentei procurorului Ion Diaconescu, cel care ulterior a fost chiar avansat la functia de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Gorj, in ciuda erorii judiciare. Desi au dispus neinceperea urmaririi penale pentru abuz in serviciu fata de Diaconescu, pe motiv ca a intervenit prescriptia raspunderii penale, procurorii au evidentiat, in rechizitoriul din 2011, gravele greseli judiciare si inscenarea comise de catre acesta:
“Din analiza actelor de la dosar rezulta ca procurorul Diaconescu Ion, in timpul urmaririi penale efectuate in cursul anului 1992, a indeplinit cu stiinta si in mod defectuos mai multe activitati:
- nu l-a audiat personal pe Avram Gheorghe, desi acesta era una din ultimele persoane care vazuse victima in viata;
- nu a atasat la dosarul de baza al cauzei pe care l-a trimis in instanta, lasand la urma dosarului de la parchet, procesul-verbal de perchezitie domiciliata efectuata la Avram Gheorghe, declaratia mamei acestuia, Avram Ilina, precum si un supliment de declaratie luat lui Avram Gheorghe de catre capitanul Marcu Ion;
- a dispus internarea lui Tundrea Ilie Marcel la sectia de psihiatrie a Spitalului Judetean Gorj, in vederea efectuarii unei expertize psihiatrice, inainte de a incepe urmarirea penala fata de acesta (internarea a avut loc in perioada 25.06.1992- 01.07.1992 iar urmarirea penala a fost inceputa in data de 13.07.1992) si inainte de a-l audia personal;
- la momentul dispunerii expertizei psihiatrice, desi nu existau probe care sa-l incrimineze pe Tundrea Ilie Marcel a consemnat in ordonanta faptul ca acesta a violat-o si a ucis-o pe Gherasie Mioara.
- a influentat-o, cu ajutorul lui Vodislav Grigore (in prezent decedat), pe martora Negrea Elena sa declare ca l-a vazut pe Tundrea Ilie Marcel langa victima la data si locul savarsirii faptei;
- in cadrul urmaririi penale nu a dispus verificarea amanuntita a alibiurilor invocate de Tundrea Ilie Marcel.
- a participat personal sau a dispus efectuarea de catre politie la un numar de trei perchezitii domiciliare, in aceeasi zi, in locuinta lui Tundrea Ilie Marcel; la doua din procesele -verbale de consemnare a rezultatelor perchezitiilor orele sunt intercalate; in procesele-verbale de perchezitie domiciliara este consemnata ridicarea de mai multe ori a acelorasi obiecte;
- in timpul procedurii de rejudecare a cauzei privindu-l pe Tundrea Ilie Marcel, desi nu avea nicio competenta legala, l-a audiat pe martorul Olaru Ion in scopul de a-l acuza in continuare pe Tundrea Ilie Marcel, desi expertiza ADN demonstra dincolo de orice dubiu ca acestuia nu puteau sa-i apartina urmele de sperma de pe tamponul vaginal.
Coroborate, toate aceste aspecte susmentionate au contribuit in mod substantial la condamnarea ulterioara a lui Tundrea Ilie Marcel la 25 de ani de inchisoare (din care a executat 12 ani) si la amanarea achitarii definitive cu prilejul rejudecarii cauzei, fiindu-i cauzata o vatamare a intereselor sale legale.
Faptele numitului Diaconescu Ion intrunesc astfel elementele constitutive ale infractiunii abuz in serviciu contra intereselor persoanelor prevazuta de art. 246 din Codul penal. Avand in vedere ca infractiunea prevazuta de art. 246 C.p. se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, fapt ce atrage un termen de prescriptie de 5 ani, urmeaza sa se dispuna neinceperea urmaririi penale fata de acesta, intrucat a intervenit prescriptia raspunderii penale”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# nana 14 September 2012 17:02 +3
# Marius Constantin Iacob 14 September 2012 19:00 +6
# Tot eu, Marius Iacob Cosnstantin 14 September 2012 21:14 +3
# p.s.tot eu Marius 16 September 2012 08:34 +1
# Corneliu Riegler 14 September 2012 20:02 +2
# Procurori incompetenti 15 September 2012 17:14 +4
# Procurori incompetenti 15 September 2012 17:16 0
# Istratie 14 September 2012 21:24 +10
# ana 14 September 2012 21:44 +3
# Av. Catalin Racaceanu 15 September 2012 11:08 +2
# TIGANELA DOTTORE COLONEL ANALFABET PLAGIATORE 15 September 2012 17:28 0
# Emil 15 September 2012 19:02 +3
# Iliuta 17 September 2012 11:46 +1
# emi 18 September 2012 11:33 0
# maria 18 September 2012 14:46 0
# cristina 8 October 2012 18:04 +1