ADEVARUL DESPRE INEC (II) – Ex-directorul INEC Camelia Grigore continua dezvaluirile despre activitatea discretionara a responsabililor Institutului: “Odata cu venirea ca secretar de stat a Alinei Bica, Dumitrescu Cristian a avut acordul acesteia si si-a permis sa notifice la ENFSI ca dl Catalin Grigoras nu are acordul conducerii INEC pentru a fi seful grupului de lucru pe audio-video”
Lumeajustitiei.ro continua serialul de dezvaluriri despre dedesubturile necunoscute din activitatea Institutului National de Expertize Criminalistice (INEC) din subordinea Ministerului Justitiei, dezvaluri facute de expertul criminalist Camelia Grigore (foto) fost director al INEC, care a lucrat multi ani in aceasta institutie. Camelia Grigore, a devenit una dintre victimele noilor conduceri ale INEC, fiind mazilita din functie la scurt timp dupa dupa eliminarea cunoscutului expert pe voce si vorbire Catalin Grigoras. Camelia Grigore a fost eliminata din INEC la inceputul acestui an, de catre procurorul Catalin Ceort, adus ilegal la conducerea acestei institutii. Ea a formulat plangerea penala impotriva procurorului Catalin Ceort, pentru desfacerea contractului sau de munca pe baza unei sesizari depuse de seful sectorului I - Identificare Criminalistica din INEC, in luna ianuarie 2012. Publicam in continuare dezvaluirile expertului Camelia Grigore despre cum a ajuns INEC mosia unor directori, care s-au succedat la conducerea institutiei, sub protectia fostilor ministri ai Justitiei.
Sfidare ENFSI – acreditare, participare
“Prin adresa nr. 780/07.11.2007 a INEC, inregistrata la MJ sub nr. 128.640/07.11.2007, conducerea ministerului era informata despre performanta conducerii INEC de a obtine documentele in vederea acreditarii in cadrul unui proiect ENFSI. Aceste documente erau obtinute de la Institutul de Criminalistica din cadrul IGPR, deci erau si in romana, nu mai trebuiau traduse. Astfel, se economiseau bani si timp pentru realizarea acestui scop.
Aceasta cooperare a continuat cu toata opozitia lui Dumitrescu Cristian, care a facut diverse sesizari la minister. Catalin Grigoras (n.n. - fost director adjunct, eliminat din INEC pentru ca a dorit sa inlature monopolul statului asupra expertizelor, in prezent profesor la Universitate Denver din Colorado - SUA) a demonstrat, cu documente, ca cele afirmate de Dumitrescu Cristian nu se confirma. Cand Dumitrescu Cristian a fost numit director, a profitat de schimbarea conducerii de la MJ si a anulat aceasta colaborare. Institutul de Criminalistica (INC) din IGPR a fost obligat sa anunte ENFSI ca INEC a renuntat la cooperare. Astfel conducerea INEC a marcat o bila neagra la ENFSI. Dar, mai important, a fost ca prin renuntarea la colaborarea cu INC din IGPR s-a angajat firma FIATEST pentru intocmirea documentelor. Structura si activitatea intr-un institut de criminalistica este diferita de alte institute cu laboratoare si astfel implementarea ISO 17025 a fost extrem de anevoioasa, intrucat a durat ca firma sa inteleaga mecanismul ce trebuia implementat. In plus, aceasta colaborare a costat INEC 3000 de euro, pe cand colaborarea cu INC din IGPR era gratuita.
Dar desconsiderarea ENFSI nu s-a oprit aici. Odata cu venirea ca secretar de stat a Alinei Bica, Dumitrescu Cristian a avut acordul acesteia si si-a permis sa notifice la ENFSI ca dl. Grigoras Catalin nu are acordul conducerii INEC pentru a fi seful grupului de lucru pe audio-video. Trebuie mentionat ca acesta avea acordul conducerii la momentul cand a fost ales. In plus, era o onoare pentru Romania si o recunoastere a meritelor dl. Grigoras. Grupul de lucru pe audio-video a refuzat inlocuirea dl. Grigoras Catalin, pe motiv de interventie in hotararile grupului. In acelasi timp insa, Dumitrescu Cristian i-a aprobat numirea dl. Rusitoru Florin in conducerea grupului de lucru pe accidente de trafic rutier. Deci comportamentul dl. Dumitrescu Cristian a avut doua masuri diferite, in functie de persoanele in cauza.
Pentru comparatie, se poate verifica pe site-ul ENFSI, numarul de tari ce au reprezentanti la grupul audio-video si la grupul pe accidente de trafic rutier. La audio-video este dublu. Mai trebuie adaugat ca expertii pe genul accidente de trafic rutier participa, pe banii INEC, la lucrarile EVU, organism la care INEC nu este membru. Participarea este individuala. Aceste participari au inceput de pe vremea directoratului lui Dumitrescu Cristian.
Si expertii pe grafica au participat la o conferinta pe grafologie, gen care nu este criminalistic, tine de medicina si psihologie. Dar nu a avut importanta pentru directorul INEC Dumitrescu Cristian, care a trimis cinci experti, dintre care Ionescu Ioana nu cunoaste limba engleza, limba oficiala a conferintei.
Al saselea participant a fost procurorul Vasilache Sorin Sandel, cel ce ocupa ilegal functia de director adjunct in INEC.
Excursii pe banii INEC si NUP-ul dat de DNA si procurorii PJS 5
In anul 2003 s-a aprobat virarea catre INEC a creditului extern, in valoare de 1.500.000 dolari pentru dotarea laboratorului INEC.
Din acesti bani s-au achizitionat diverse aparate sau programe. Pentru aproape fiecare articol cumparat s-a aprobat un training. Din pacate, la unele achizitii nu trebuiau traininguri, la altele nu s-a contactat firma producatoare. Si cel mai important, la unele deplasari au participat experti care nu efectuau acel gen de expertiza sau nu stiau limba engleza. In acest sens, se poate mentiona deplasarea la Sankt Petersburg a directorului Lucian Ionescu si a directorului adjunct Rusitoru Florin, pe genul audio, gen pe care cei doi nu au lucrat niciodata.
In Anglia a participat din nou Rusitoru Florin, pentru un aparat folosit de expertii pe grafica si tehnica documentelor, genuri pe care acesta nu le efectueaza.
In SUA a participat din nou Rusitoru Florin, pentru un training pe genul voce si vorbire pe care nu-l efectueaza. Aici a participat si Betiu Grigoras, actualul director adj., cu toate ca nu stie limba engleza si nici nu efectueaza expertize pe acest gen. Dar acesta are fratele in SUA, astfel ca nu s-a intors cu restul delegatiei, ramanand mai mult timp, dar cu biletul de avion platit de INEC. Astfel, deplasarea personala a fost scutita de costul transprtului.
O alta deplasare in SUA, la Madison a fost efectuata de Paduraru Gabriel, care nu lucreaza in Bucuresti unde se afla aparatul, ci la Iasi. Acesta nici nu efectueaza lucrari pe fizico-chimice, cu toate ca este inginer chimist, el fiind angajat pentru genul auto.
Din tabelele anexate se poate vedea cu usurinta durata efectiva a trainingului si timpul efectiv de sedere.
Din pacate, DNA-ul de la acea vreme a acceptat explicatiile verbale, fara documente doveditoare, ale celor care erau in culpa, si au introdus in dosar si persoane din Ministerul Justitiei, care nu se pricepeau la expertiza criminalistica, fiind economisti.
In acest sens enumeram „Comisia tehnica” mentionata in rezolutia DNA, comisie care nu a existat si nu a intocmit niciun material.
In aceste excursii, singurii raspunzatori au fost cei care care au intocmit tabelele de participare cu persoanele selectate si numarul de zile necesare. Acestia au fost Lucian Ionescu directorul INEC, Rusitoru Florin, directorul adj., Betiu Grigoras si Dumitrescu Cristian sefi de sector la acel moment. Rasplata celor care au participat la aceste „excursii”, fara a avea competenta, a fost sustinerea celor patru, ulterior trei (prin pensionarea lui Ionescu Lucian), in toate actiunile, chiar ilegale, ale celor care i-au propus.
Bugetul INEC
Conform HG 368/1998 si Regulamentului de Organizare si Functionare al INEC aprobat prin Ordinul Ministrului Justitiei nr. 441/C/1999, organigrama institutului nu cuprinde functia de DIRECTOR EXECUTIV. Pana in prezent nu s-a putut stabili procedura legala prin care fostul sef al Serviciului Financiar Contabil a devenit Director Executiv.
Directorul adj. Rusitoru Florin a facut o adresa catre A.N.F.P. prin care solicita „reanalizarea structurii si functia conducatorului compartimentului economic”.
A.N.F.P. emite doar o adresa de reincadrare pe functii, nu de schimbare a incadrarii, si cu toate acestea, directorul Ionescu emite decizia 1/2005 de incadrare a ca director executiv.
Regulamentul de organizare si functionare, aprobat prin Ordinul Ministrului Justitiei nr. 441/1999, ce cuprinde organigrama INEC, nu mentioneaza functia de „Director executiv”. Si statul de functii a fost schimbat fara nicio baza legala. Situatia a revenit la normal dupa controlul de la auditul ministerului din anul 2007.
Aceste aspecte au fost aduse la cunostinta conducerii ministerului, dar nu s-a luat nicio masura impotriva celor care au comis aceste note, din contra, Rusitoru Florin este acum sef de sector, Ionescu Lucian, numit consilier la minister de Rodica Stanoiu in 2003, a fost detasat in aceeasi zi in care a fost numit consilier, director la INEC. Dupa activarea doar la INEC, a iesit insa la pensie cu pensie de magistrat, cu toate ca nu a dat examen de intrare in magistratura si nici nu a avut atributii de magistrat.
La data de 1 noiembrie 2006 nu erau bani pentru plata salariilor de la data de 10 noiembrie, deoarece vechea conducere si contabilitatea nu au fost in stare sa faca cererea de rectificare bugetara. Vechea conducere era reprezentata de directorul adj. Rusitoru Florin, actual sef de sector, seful de sector Betiu Grigoras, actual director adjunct si seful de sector Dumitrescu Cristian,
La insistentele noii conduceri, s-au imprumutat bani de la ANP si s-au putut plati salariile, apoi s-au facut demersurile pentru obtinerea rectificarii bugetare.
Si in anul 2006 si in anul 2007 propunerea de buget (trimisa la Min. Finantelor în august 2006) avea suma pentru achizitii trecuta la reparatii capitale.
S-a făcut rectificarea de buget necesara in luna noiembrie 2006 pt anul 2006. Pentru anul 2007 a fost cerut rectificarea inca din luna iulie, rectificare care nu cerea cresteri, ci doar miscarea sumelor intre aliniate, pentru a corecta greselile directorului adjunct Rusitoru Florin.
Legat tot de ingineriile economice ale directorului Rusitoru Florin, exemplificam cu achizitiile de calculatoare din anul 2005 si cu ce se dorea cumparat in 2006.
In anul 2005 s-au achizitionat cinci calculatoare cu 13.923 lei/bucata. Pentru anul 2006, se repartizasera 12.500 lei/buc pentru opt calculatoare. Din fericire Rusitoru Florin nu s-a mai regasit la conducere cand a venit timpul achizitiilor, asta si datorita faptului ca nu au reusit sa intocmeasca documentatia pentru rectificarea bugetara (banii erau la reparatii capitale, nu la achizitii). Noua conducere, dupa rectificarea bugetara, au declansat licitatia pentru achizitionarea de calculatoare. Astfel, nu au tinut cont de oferta firmei castigatoare din 2005 (care trimisese ofertele a trei firme, cu cel mai mic pret al lor), deoarece au primit altele mult mai avantajoase pentru institutie. Astfel, s-a reusit achizitionarea cu doar 5297 lei/buc.
O simpla socoteala evidentiaza ca in loc de 12.500 x 8 = 100.000 lei, s-au cheltuit 63.560 lei pentru 12 calculatoare, nu opt cate erau initial. Diferenta de 100.000 – 63.560 = 36.440 lei s-a folosit pentru achizitionarea de alte necesitati pentru I.N.E.C. Intrebarea care se pune este cum a fost posibil sa se achizitioneze in 2005 cu acel pret exorbitant? Si daca ramanea Rusitoru director adjunct (precizam ca nu era ocupata functia de director), in 2006 s-ar fi achizitionat la pretul propus. Unde se ducea diferenta de 36.440 lei (360 milioane lei vechi)? Din pacate, acum la conducere sunt aceeasi oameni, cu rocada Betiu Grigoras – Rusitoru Florin pentru functia de director adjunct, recte sef sector. Reprezentantul in INEC al firmei de la care s-au facut achizitiile din 2005 era Pop Gheorghe, care se ocupa de service-ul calculatoarelor din INEC. Dupa ce nu a mai fost „depanator”, acesta a fost angajat in INEC pe post de expert pe audio-video.
Trebuie mentionat ca in anul 2008 au fost trei controale pe domeniul economic: audit MJ, Curtea de conturi si Corpul de Control al Primului Ministru. Pentru ca nu au gasit nicio neregula, directorul Dumitrescu Cristian a ascuns contractul de achizitie al calculatoarelor din 2006, in asa fel sperand ca dna Grigore sa fie sanctionata. Dar atat timp cat exista chitanta de plata si calculatoarele fizice, era clar ca a existat un contract, altfel vanzatorul nu ar fi dat marfa. Astfel, se dovedeste inca o data, ca dorinta de demitere a dnei Grigore Camelia a avut alte cauze, nu prostul management.
In timpul cat am fost director, a fost pentru prima data cand s-au cumparat calculatoare noi si pentru laboratoarele din teritoriu, pana atunci sefii din I.N.E.C. schimbau anual calculatoarele si doar cele vechi erau trimise la laboratoare.”
* Cititi aici documente privitoare la licitatiile de calculatoare de la INEC
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Pandele 2 December 2012 23:18 0
# Nea pandele 3 December 2012 13:04 -5
# incoruptibilul 3 December 2012 15:03 -5
# Ion 2 December 2012 23:23 -2
# Ion 2 December 2012 23:27 -4
# Ezoteric 3 December 2012 04:55 +1
# Nea Costica 3 December 2012 08:52 -3
# CiocuMic 3 December 2012 09:52 -3
# Nea Caisa 3 December 2012 11:33 -3
# CiocuMic 3 December 2012 09:59 -4
# Observator 3 December 2012 12:57 -5
# Mirandolina 3 December 2012 18:25 -2
# Mirandu 3 December 2012 20:19 -2
# Mirandu 3 December 2012 20:33 -3
# MIRANDOLINA 3 December 2012 20:46 -1
# Roman 3 December 2012 20:49 -2
# neamt 3 December 2012 22:39 0
# Vaslui 4 December 2012 09:41 -2
# Vasluian 4 December 2012 15:06 -4
# Nea Costica 4 December 2012 10:02 -4
# ba nu 4 December 2012 11:56 -3
# ba nu 4 December 2012 11:58 -3
# nea Mitica 4 December 2012 11:35 -4
# Nea Ion 5 December 2012 00:42 +4