28 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Adio, stat de drept! Te prabusesti in Valea Plangerii guvernamentale

Scris de: jud. Viorica COSTINIU, presedinte de onoare AMR | pdf | print

5 October 2023 16:00
Vizualizari: 4979

Oare de ce?

Nimeni nu-si pune intrebarea cum un document confidential al Ministerului Finantelor apare in public si nicio reactie din partea acestui minister, nicio cercetare, nicio masura, desi documentul sparge ecranele si ascute spiritele critice ale parerologilor din studiourile radio si TV.



Evident, documentul, cu permisiune de sus, a fost scurs de minister. Organele abilitate sa actioneze!

De ce?

Pentru ca daca un document confidential a iesit public si nu este nicio reactie din partea autoritatilor inseamna ca pe aceeasi cale sau si alte cai, si alte documente confidentiale sunt translatate catre public sau doar catre unii din public.

Si situatia este si mai grava!

Se face apel la magistrati sa dovedeasca empatie, spirit de solidaritate pentru cetatenii Romaniei care au un standard de viata precar si sa se renunte la mariri de salarii / pensii, sa se renunte la drepturile banesti castigate prin hotarari definitive irevocabile.

Adio, stat de drept! Te prabusesti in Valea Plangerii guvernamentale!

Nu se spune nimic ca din punct de vedere constitutional, Guvernul are obligatia sa asigure traiul romanilor.

El cheltuie si se imprumuta si tot nu-i ajunge, asa ca umple piata cu promisiuni, favoritisme si vanatoare de vinovati pentru propriile neputinte, care, evident, sunt transferate altora.

Nu se spune ca in magistratura nu au crescut de peste 10 ani indemnizatiile, salariile, spre deosebire de celelalte domenii.

Magistratii sunt acuzati de paguba din PIB-ul Romaniei si contribuabilii sunt cei care vor plati banii pentru magistrati, care mai au si cele mai mari salarii (cat tupeu si cata minciuna!), au pensiile cele mai mari (alta aberatie vehiculata de politicieni cu sprinten electoral).

Se uita ca magistratii sunt platitori de taxe si impozite la valoarea veniturilor legale, realizate prin munca, nu prin perindari pe la televiziuni ori trai linistit cu votul legislativ dat dupa cum dicteaza sefii de grup potrivit declaratiilor de presa ori la fumoar.

Nimeni nu spune ca datorita judecatorilor multe categorii profesionale si-au primit efectiv diferentele salariale de care Statul i-a privat, nesocotindu-le munca prestata si neplatita.

Magistratii isi dau mariri de salarii intre ei!

Asa sa fie?!

Intr-un proces, nu sunt numai reclamanti (ci si parati si intervenienti), este public si fiecare are dreptul de a-si face aparari.

Din jurul anilor 2000, guvernele au marsat la aceste practici, sanctionate prin initierea de procese pentru recuperarea banilor munciti si neplatiti.

Hannah Arendt, filosof german, a amintit politicienilor din vremurile sale de 'Dreptul de a avea Drepturi'.

Oare intr-o tara democratica numai unii au drepturi, iar altii sunt, din vointa politica publica, paria societatii, desi vorbim de cei care constituie Puterea Judecatoreasca?

Intr-o tara democratica, omul care munceste, si-a indeplinit obligatiile de serviciu, profesionale trebuie blamat pentru ca isi cere drepturile banesti de care a fost pagubit de stat?!

Nimeni nu a raspuns din factorii responsabili pentru nelegiuirile salariale facute pe sest, nici ministrii, care preventiv si-au delegat atributiile in domeniu adjunctilor.

Statul a refuzat sa-si plateasca debitele si au curs dobanzile, apoi au esalonat platile pe care ulterior le-au tot amanat cu avant revolutionar pe ani si ani.

Cine isi mai permite in tara, debitor fiind, sa puna conditii creditorului cum, cat si cand sa-i plateasca datoria?

Si Statul, constitutional, este egal in fata legii cu persoanele fizice si juridice.

Cum o persoana fizica / juridica are vreun debit la Stat, ANAF imediat il taxeaza, il ia in evidenta. Doar cu recuperarea creantelor, depinde de unde sunt, e mai lent.

Justitia este cea care, prin hotararile ei, readuce in bugetul consolidat al statului sumele devalizate de infractorii care nu se deosebesc prin functii, indiferent de pozitia lor in elita politico-socio-economica sau cu standing inferior. Ei sunt declarati definitiv infractori si atat.

Inainte de a ridica glasul in fata Puterii Judecatoresti, cei care trag la raspundere publica magistratura au verificat cat a recuperat Statul din obligatiile banesti, din confiscarile, amenzile etc. stabilite, conform legii, prin hotarari judecatoresti?

A verificat cineva din cei responsabili de acest atac impotriva judecatorilor si procurorilor, din cei care stau mai mult pe sticla decat in Parlament, iar altii calatoresc in tari si locuri dupa sezoane si starea vremii, dintre cei care se pricep la toate, clienti de serviciu angajati ca bocitoarele la prohod sa jeluiasca statul dator si in tara si pe afara, a verificat careva cat venit aduce Justitia la bugetul consolidat al statului si mai ales ca, in loc sa vina in Justitie, se duce in bugetele administratiilor teritoriale ale statului?

Sunt peste 1.300 de locuri vacante in magistratura pentru care nu se platesc indemnizatii, dar nici nu sunt platiti in plus magistratii care muncesc si pentru cele peste 1.300 de locuri vacante.

In Romania, exista cea mai mare incarcatura de dosare per judecator pe care nu o veti regasi nici in Europa, nici in zona ibero-americana, nici in cea africana sau asiatica.

De ce nu se revolta nimeni ca suprasolicitarea, lipsa timpului fizic pentru a acoperi volumul de munca duc la epuizare pana la moarte, inainte ca si magistratul sa-si traiasca si viata personala, redusa doar la cea profesionala, la lipsa de celeritate in conditiile a peste 4 milioane de dosare, care inseamna milioane de justitiabili? Ei stiu (cand au interesul, insa) sa se planga public de "tergiversarea cauzelor", fara sa aminteasca ca pe rolul unui judecator intr-o zi sunt zeci de dosare care se judeca si noaptea si ca atunci cand strategia avocatiala functioneaza, formuleaza cereri de amanare pregandite, pentru lipsa de aparare, iar institutiile statului nu se grabesc sa se supuna dispozitiilor imperative ale judecatorilor si fie nu raspund adreselor instantelor, fie sunt incomplete, ori expertii nu au timp de expertize, etc.

Justitia convine unora si chiar politicului cand hotararile dau solutii pe care le "agreeaza".

Justitia este balacarita cand nu le pica unora "la lingurica" solutiile si transforma talk-show-urile in troaca unde se aduna dejectii verbale, provenind, se presupune, de la oameni titrati, spuma de intelectuali perindati pe ecrane sa dea credibilitate politicii postului care pune la dispozitie un microfon cu directie prestabilita.

Si ai nostri, ca brazii, sa TACA!

Judecatorii si procurorii afla din media ca au loc tot felul de intalniri intre ai nostri si alte institutii, se dau interviuri aparent incurajatoare pentru necunoscatori, pentru ca apoi sa se strecoare si idei de bunavointa "sporita" in caile de configurare a "vreunor intelegeri" cu cei care pun povara insucceselor lor guvernamentale pe umerii slujbasilor de pe plantatia Justitiei.

CSM are datoria sa raspunda ferm, tenace impotriva asaltului nevolnicilor care cu tupeu vor sa elimine Justitia din Statutul sau de Putere in stat, care atata opinia publica manipulata impotriva celor fara de care Romania nu prea si-ar mai justifica clamatul statut de stat de drept, de stat democratic.

Oare chiar toti sufera de orbul gainilor sau unora le converg interesele si practica "ciocul mic"?

Statul se imprumuta de la cetateni.

Stat se imprumuta de la banci.

Statul emite titluri de valoare.

Statul a primit miliarde de euro prin PNRR si ii tine la "dospit" in Banca Nationala.

A simtit cineva vreo imbunatatire a traiului romanului care se zbate intre cresterea preturilor si pomeni temporare, ulterior impozitate?!

Statul nu a terminat Pilonul 2, mai are zeci de jaloane de indeplinit, dar arunca pisica neagra in curtea justitiei, desi stiu ca nicio cerere nu se poate face, si, in cel mai fericit caz, prin 2024, cand evaluarea Comisiei Europene prevaleaza primirii vreunor bani inainte de verificari ale CE.

Acest atac, fara precedent, trebuie contracarat cu argumente puternice, veridice, obiective, usor verificabile.

La o adica, instantele si parchetele isi vor reconsidera deciziile in perspectiva viitorului activitatii lor atat de blamate, injuriate la colt de strada, in piata publica.

Puterea sta numai in noi sa-i aducem la ordine.

Nu facem compromisuri.

Prin anii 2000, doar dupa ce s-a declansat procedura executarii silite cu sechestru asupra bunurilor Ministerului Justitiei, acesta a dat curs platilor catre cei din sistemul judiciar, incluzand si dobanzile pentru diferentele de salarii neplatite.

N-a fost singura reactie.

Ministerul Justitiei a declansat, de frica, o marsava actiune de vanatoare a executorilor judecatoresti, verificati la sange, amenintati si supusi unor drastice masuri pentru ca pusesera in executare cererile din magistratura.

Dreptul fortei nu a murit cu 1989, ci s-a napustit pe forta Dreptului, devenita o fata Morgana a vremurilor, asa-zise democratice.

In politica nu poti face chiar orice, indiferent cat de ager sau ignorant esti, cu sau fara scoala si diplome, pentru ca trebuie sa-ti randuiesti gandirea politica dupa normele democratiei, ce s-au nascut cu mult inainte ca romanul sa stie ce e politica si cum sa o foloseasca ca o arma pentru principii, nu privilegii.

Nu plecam capul – si nu doar pentru ca sabia este in mana noastra, ci pentru ca suntem singura sansa pentru Romania sa se mai regaseasca in randul statelor democratice.

Avocatul Poporului este o institutie in functie pe "functie" si in viitor poate in alta "functie".

Asa ca de la judecatorul de-abia intrat in profesie ori procuror si pana la judele de Inalta Curte, intr-o unitate profesionala sistemica, asteapta ca CSM sa fie in Linia Intai si – cu demnitate, tenacitate, responsabilitate si cuvintele la el – sa reaseze lucrurile in matca lor normala, astfel incat nimeni sa nu-si mai permita marlanii politice in fata unui judecator, servit opiniei publice ca subiect pentru dezmatul verbal si nu numai, in numele unui vot electoral care sa asigure jilturi si demnitati statale pentru care multi stiu ca nu au vocatie, dar au bani.

In cazul in care membrii CSM nu privesc cu seriozitate si responsabilitate aceasta misiune, se simt neputinciosi (si, poate, pentru varii motive, tematori), ar fi bine sa se retraga de unde i-au adus voturile care i-au inaltat in jilturile reprezentative si care dintr-o menire a devenit o povara.

Judecatorii, procurorii tarii sunt singura garantie pentru respectarea drepturilor fundamentale ale romanilor, iar reactiile lor ferme, obiective si legale au menirea sa incunostinteze opinia publica de faptul ca nu tot ce zboara prin studiourile televiziunilor, in spatii media, se inghite!

Romanii au DREPTUL ca in cunostinta de cauza sa reflecteze la propriile experiente de viata, la impactul masurilor luate in timp si la cat le-au bulversat existenta, sa puna in balanta constiintei lor manipularile politicianiste vanatoare de voturi electorale si valoarea de lege a hotararilor judecatoresti.

A indemna la nerespectarea lor, a nu le pune in executare constituie infractiune si constituie un pericol pentru siguranta circuitului civil al actelor, pentru siguranta nationala.

Nu uitati: guvernele se perinda, se consuma si pleaca!

Justitia ramane!

Guvernul si Legislativul sunt Puteri colective. In Justitie, fiecare judecator, individual, este o putere, decizia ii apartine; pe cand votul unui parlamentar are puterea unui vot doar intre sutele de voturi.

Guvernarea se face prin cumul de voturi ministeriale care fiecare de unul singur nu exprima nicio putere.

Totul ajunge la Justitie, fundamentata pe Constitutie sa tina echilibrul puterilor in Stat.

Incercarile fervente de demonetizare a Justitiei, de bagatelizare a hotararilor sale cu putere de lege, de sfidare a demnitatii judecatorilor si procurorilor si utilizarea unui limbaj desantat, vicios, ostil la adresa lor pune o emblema distructiva Romaniei in randul statelor democratice cu traditie.

Poate n-ar strica ca doamna Alina Gorghiu (avocat, parlamentar si acum din functia ministeriala) sa-si seminarizeze colegii de Guvern si sa initieze pentru dansii niste cursuri cu sau fara frecventa redusa (se poarta!) sau nu despre:

- Justitia = stat de drept

- Cum trebuie puterile statului sa se respecte in exercitarea functiilor lor.

O opinie – poate ajuta!

Din respect pentru profesie, din respect pentru sine, din respect pentru adevar si ideea de dreptate, judecatori, procurori, nu mai acceptati perfidia politica, nu mai acceptati limbajul injurios promovat din capul tarii, ajutati-va singuri si ajutati opinia publica, cetatenii, sa inteleaga ca directia parcursului fiecaruia, ca si al tarii, nu este data de manipulari electorale, de pomeni temporare ori promisiuni iluzorii care ascund vinovatii inca nesanctionate, ci in respectul pentru tot ceea ce inseamna lege facuta cu buna-credinta pentru toti, in obligatia oricui sa respecte hotararile judecatoresti cu putere de lege, emanatie a unui Stat cu adevarat de Drept, real, nu doar clamat in discursuri de circumstanta!

RAZBIM!

Ziua buna sa fie!

Judecator senior de Curte de Apel Viorica Costiniu

Hon. President AMR

Comentarii

# Maria date 5 October 2023 18:52 +2

Stimata Doamna ,va respect dar,pentru unii oamenii cinstiti ,justitia nu este STAT de DREPT. Unii procurorii si judecatorii nu au fost de buna credinta ,pri solutiile date au produs :multa suferinta / protejand un falsificator de planuri TOPO ajutandu-l sa obtina un drept ce nu=i apartine / MARIA.

# IzaIlie date 5 October 2023 18:54 -7

La un moment dat,Domnul Președinte Băsescu respingea acte normative,pe motiv că nu este indicata sursă de finanțare. Cine a fost (și este) inconștientul care a dat pensii speciale mai mari decât contribuția la fond ?. Și cine este inconștientul care majorează discrepanțele,mărind salariile magistraților? Nu mai întreb de inconștientul care a dat dreptul magistraților sa acceadă gratuit la serviciile medicale

# Cinicul date 5 October 2023 19:10 +59

Când a existat stat de drept în România? Când după ordinul lui Iliescu de la Satu Mare ati luat casele oamenilor prin recursuri în anulare? Când a fost nevoie de decizie pilot la CEDO? Când ați admis toate cererile procuraturii în materie de interceptari și percheziții? Când ati arestat oameni care apoi au fost achitați? Când a fost ascuns dosarul doamnei Corbu, sa nu știm de ce a fost achitata? Nu mai plângeți fariseic, doamnă. Avem ce ați construit cu secu: domnia bunului plac, insecuritate, umilințe.

# Blabla date 5 October 2023 19:33 +2

Poate nuvar strica sa se faca apel la guvernanti sa nu mai cumpere submarine si fier vechi pe post de avioane, sa restituie banii de pe izolete….

# maxtor date 5 October 2023 23:17 -1

adica Puterile sint dezlânate; modelu constitutional prevede ca alea(Puterile) se bat intre ele pentru "propasirea materiala si spirituala....", cica doar Prezidentu prezideaza.

# John date 6 October 2023 22:35 +3

A numarat cineva cati contopisti sunt in Ministerul Finanțelor și în directiile și administratiile regionale și locale? Și ce salarii au? Sunt o armată și toti se ocupă numai de hartii și evidențe, niciunul nu face controale pe bune (verificări exclusiv pe bază de declarații, nimic în teren, în timp ce economia neagră bubuie și produce profit neimpozitat). Bașca mai țin și contabilități în privat și oferă protecție clienților proprii. A mai numarat cineva cum se inmultesc posturile de bugetari in ministere și UAT-uri pe masura ce se schimbă guvernanții și aleșii locali? Acum nu mai pot da afara pe functionarii vechi ca să-și pună în loc sinecuriștii, pentru că sunt acționați în justiție și se trezesc înapoi cu cei eliminati, adică cu doi oameni pe același post. Așa că înființează noi și noi posturi pentru proptelele de partid, lăsandu-i în pace pe cei vechi și dublând schemele. Aici e hemoragia banului public, pe lângă alte șmenuri, atribuiri de contracte, parandărături, etc..

# vasile date 11 October 2023 19:25 +1

Doamnă, nu v-am auzit niciodată să comentaţi, ori să protestaţi la soluţiile nedrepte date de judecători, ori la abuzurile procurorilor, ori la corupţia din justiţie, însă vă văd foarte vocală când este vorba de banii magistraţilor. Credeţi că acest stat începe cu dumneavoastră, magistraţii, şi se terimită tot cu voi, nu vă gândiţi că mai sunt şi alte miloane de oamenii care muncesc din greu să vă asigure vouă "independenţa", după care tînjiţi.Ei nu contează?

# DJ date 12 October 2023 19:58 -1

@vasile: daca vrei sa comentezi pe aici lasa strungul si pune mana pe carte sa deslusesti ce inseamna justitia. Pentru stiinta ta afla ca au fost destui judecatori abuzati de procurorii DNA, dar treaba s-a lamurit tot in justitie. Nu confunda activitatea magistratilor luand ca etalon o mana de neispraviti care au ajuns in sistem. Nu vreau sa te ofensez, te rog doar sa iei atitudine in cunostiinta de cauza si fara rautate.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva