22 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ALTA INTREBARE – Guvernul nu a cedat presiunilor si a inteles ca legile, bune sau rele, nu sunt facute de procurori, judecatori, servicii secrete, propagandisti ori oameni iesiti in strada. Executivul a adoptat Ordonanta de Urgenta privind modificarea Codului penal si Codului de procedura penala. Gratierea a fost trimis in Parlament sub forma unui proiect de lege. Cititi modificarile aduse de OUG-ul adoptat de Guvernul Grindeanu (Ordonanta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

1 February 2017 12:56
Vizualizari: 9420

In sfarsit Romania are un guvern care nu cedeaza in fata presiunilor si care a inteles ca legile, bune sau rele, nu sunt facute de procurori, judecatori, servicii secrete ori de oamenii iesiti in strada, ci de politicieni alesi in urma unor alegeri si care vor raspunde pentru deciizile luate in fata alegatorilor, tot la vot. Ministrul Justitiei Florin Iordache (foto dreapta) si Guvernul condus de Sorin Grindeanu (foto stanga) nu s-au lasat intimidati de protestele din strada, de mesajele presedintelui Klaus Iohannis si nici de aparatul de propaganda aflat in slujba sistemului ocult care conduce Romania, astfel ca au luat o decizie in cel mai mare scandal al momentului: modificarea Codurilor penale si gratierea.

Guvernul a adoptat, marti seara 31 ianuarie 2017, Ordonanta de Urgenta privind modificarea Codului penal si Codului de procedura penal. In ceea ce priveste gratierea, Guvernul a decis trimiterea unui proiect de lege in acest sens in Parlament, unde sa fie discutat.


Lumeajustitiei.ro prezinta principalele modificari facute la Codul penal si Codul de procedura penala prin Ordonanta de Urgenta 13/2017 a Guvernului Grindeanu:

I. Modificari la Legea 286/2009 privind Codul penal

Alineatul 3 al articolului 269 (n.red. - favorizarea faptuitorului) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(3) Favorizarea savarsita de un membru al familiei sau afin pana la gradul II nu se pedepseste.

Dupa alineatul (3) al articolului 269 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:

(4) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative”.

Forma actuala a alin. 3 art. 269:

„Favorizarea savarsita de un membru de familie nu se pedeseste”.

Articolul 297 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Art. 297 - Abuzul in serviciu

(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, cu stiinta, indeplineste un act prin incalcarea unor dispozitii exprese dintr-o lege, o ordonanta sau o ordonanta de urgenta a Guvernului sau nu indeplineste un act prevazut de dispozitiile exprese dintr-o lege, o ordonanta sau o ordonanta de urgenta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 lei ori o vatamare grava, certa si efectiva a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevazute si garantate de legile in vigoare, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Fapta functionarului public care, in exercitarea serviciului, ingradeste exercitarea unui drept al unei persoane ori creeaza pentru aceasta o situatie de inferioritate pe temei de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, orientare sexuala, apartenenta politica, avere, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.

(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative”.

Forma actuala a art. 297:

„(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, ingradeste exercitarea unui drept al unei persoane ori creeaza pentru aceasta o situatie de inferioritate pe temei de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, orientare sexuala, apartenenta politica, avere, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA”.

Articolul 298 se abroga”

Forma actuala a art. 298:

Neglijenta in serviciu

Incalcarea din culpa de catre un functionar public a unei indatoriri de serviciu, prin neindeplinirea acesteia sau prin indeplinirea ei defectuoasa, daca prin aceasta se cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda”.

Alineatul (1) al articolului 301 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-au obtinut, direct sau indirect, foloase patrimoniale, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”.

Forma actuala a alin. 1 art. 301:

„Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”.

Alineatul (1) al articolului 308 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Dispozitiile art. 289-292, 295, 297, 299, 300 si 304 privitoare la functionarii publici se aplica in mod corespunzator si faptelor savarsite de catre sau in legatura cu persoanele care exercita, permanent ori temporar, cu sau fara o remuneratie, o insarcinare de orice natura in serviciul unei persoane fizice dintre cele prevazute la art. 175 alin. (2) ori in cadrul oricarei persoane juridice”.

Forma actuala a alin. 1 art 308:

„(1) Dispozitiile art. 289-292, 295, 297-301 si 304 privitoare la functionarii publici se aplica in mod corespunzator si faptelor savarsite de catre sau in legatura cu persoanele care exercita, permanent ori temporar, cu sau fara o remuneratie, o insarcinare de orice natura in serviciul unei persoane fizice dintre cele prevazute la art. 175 alin. (2) ori in cadrul oricarei persoane juridice”.

Alineatul (1) al articolului 336 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda”.

Forma actuala a alin. 1 art. 336:

„(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice, are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda”.

Dupa articolul 336 se introduce un nou articol, articolul 336/1, cu urmatorul cuprins:

Art. 336/1 - Consumul de alcool sau de alte substante ulterior producerii unui accident de circulatie

(1) Fapta conducatorului unui vehicul sau a instructorului auto, aflat in procesul de instruire, ori a examinatorului autoritatii competente, aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, de a consuma alcool, produse ori substante stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, dupa producerea unui accident de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, pana la recoltarea probelor biologice, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

(2) Nu constituie infractiune consumul de medicamente cu efecte similare produselor sau substantelor stupefiante, dupa producerea accidentului de circulatie si pana la sosirea politiei la fata locului, daca acestea sunt administrate de personal medical autorizat, in cazul in care acestea sunt impuse de starea de sanatate sau de vatamarea corporala a conducatorului auto”.

II. Modificari la Legea 135/2010 privind Codul de procedura penala

Alineatul (5) al articolului 25 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(5) In caz de achitare a inculpatului sau de incetare a procesului penal, in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza intai, lit. e), f) - cu exceptia prescriptiei, i) si j), in caz de incetare a procesului penal ca urmare a retragerii plangerii prealabile, precum si in cazul prevazut de art. 486 alin. (2), instanta lasa nesolutionata actiunea civila”.

Forma actuala a alin. 5 art 25:

In caz de achitare a inculpatului sau de incetare a procesului penal, in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza intai, lit. e), f), g), i) si j), precum si in cazul prevazut de art. 486 alin. (2), instanta lasa nesolutionata acaiunea civila”.

Alineatul (2) al articolului 215/1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(2) In cursul urmaririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de catre procuror, prin ordonanta, daca se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau au aparut temeiuri noi care sa justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 60 de zile. Prevederile art. 212 alin. (1) si (3) se aplica in mod corespunzator”.

Forma actuala a alin. 2 art. 215/1:

In cursul urmaririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de catre procuror, prin ordonanta, daca se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau au aparut temeiuri noi care sa justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 60 de zile”.

Dupa alineatul (2) al articolului 290 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:

(3) Denuntul se depune la organul de urmarire penala competent in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei prevazute de legea penala”.

Dupa alineatul (1) al articolului 557 se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:

(11) Odata cu inmanarea mandatului de executare, persoanei condamnate i se aduce la cunostinta, sub semnatura, in scris, dreptul prevazut de art. 466 alin. (1), iar in cazul in care persoana nu poate ori refuza sa semneze, se va incheia un proces-verbal”.

III. “(1) Judecatorul delegat cu executarile penale va sesiza instanta competenta pentru a se stabili incidenta art. 4 sau a art. 6 din Codul penal pentru cauzele judecate definitiv. Judecata se va face de urgenta, la intrarea in vigoare a art. I, pentru cauzele in care s-au aplicat pedepse sau masuri privative de libertate”.

Prevederile de la punctul II si III au intrat in vigoare la data publicarii OUG 13/2017 in Monitorul Oficial. Prevederile de la punctul I intra in vigoare in termen de zece zile de la data publicarii OUG 13/2017 in Monitorul Oficial.

*Cititi aici Ordonanta de Urgenta a Guvernului Grindeanu

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 1 February 2017 13:14 +27

BRAVO IORDACHE!!!!!!!!!!!!!! IERI SEARA MI/AI PLACUT CIND ZICEAI ,,ALTA INTREBARE,,!!!!!!!!!BRAVO.demite/i si pe nenorocitii de proc sefi din marile parchete si pe lazar care s/a facut complet si ,,complect,, de rissi da/o dracului afara si pe haineala si iao pe cataniciu,constantiniu,sau pe criminalista care a fost min la justitie(imi scapa numele acum)

# unul din lumea cea mare date 1 February 2017 13:31 +1

erata,,ia/o,, si ,,costiniu,,

# remember date 1 February 2017 20:20 0

Imi cer scuze public d-nului ministru al Justitiei, Florin Iordache, pentru faptul ca l-am privit cu suspiciune. Trebuie sa recunosc ca in acest moment sunt fan Florin Iordache. Felicitari d-nule Iordache. Ati fost de-a dreptul magistral. Daca si ministrul de interne ar avea atitudine, in acest moment ar fi liniste in tara.

# emilee date 1 February 2017 13:22 -5

Abuzul in serviciu a unui functionar public se considera doar atunci cand functionarul public i-a cauzat o vatamare unei persoane la un prejudiciu de 200.000 lei :cry: Nu este buna aceasta lege, pentru ca un prejudiciu de 200.000 lei este echivalentul a 6 autoturisme Dacia Logan, cotata la 7.500 euro/vehicul. :eek: Daca un functionar public mi-a cauzat un prejudiciu in valoare de 33.000 lei, echivalentul unei Dacii Logan, nu este abuz in serviciu !!! :-* Domnilor guvernanti, pai atunci dati si o ordonanta prin care infractiunea de furt cu o valoare de pana-n 1.000 lei, sa nu se considera ca e furt, ci doar furturile care depasesc suma de 1.000 lei sa se considere infractiune de furt.

# DODI date 1 February 2017 13:28 +4

Un singur lucru reproșez acestui guvern care nu-și vede capul de câte are de făcut. Este un domeniu la care ar trebui să mai lucreze și anume la comunicare. În lipsa unei informări corecte din partea lor mass-media este invadată de toți nechemații și spălătorii de vase, în frunte cu starostele tuturor nulitatea întruchipată în ciolanis. Și chiar dacă nu zic bine, fiind mai mulți, parte din po******ție dă credit acestor sfertodocți. În consecință poate că nu ar fi rău dacă guvernul ar stabili o oră pe zi în care să prezinte realizările givenrunului, principalele întâlniri ale primului ministru și miniștrilor, etc.

# unul din lumea cea mare date 1 February 2017 13:40 +7

iordache!!!!!!!!!eu iti dau o parere.FA O MARE CONFERINTA DE PRESA CU AMBASADORII TARILOR EUROPENE SI LA CARE SA FIE INVITATI TOTI JURNALISTII ACREDITATI LA BUCURESTI!!!!!!!!SI TOTI JURNALISTII ROMANI.RASPUNDE LA ORICE INTREBARE!!!!!!!NU/I NIMIC RAU SA FACI CA PUTIN CONFERINTA CU 2000 DE PERSOANE,DACA LE/AI FACUT ASTA I/AI ,,pus cu dintii la gardul guvernului,,!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!esti cel mai indicat si cu o astfel de conferinta de presa linistesti si fraierii de dreapta platiti de soros si ,,plicusor ban,,.dejoci toate PLANURILE SERVICIILOR SECRETE ,GERMANE,FRANCEZE ,UNGURESTI, RUSESTI,AUSTRIECE(tu crezi ca le convine sa li se mareasca redeventele si sa scape o tara de unde se alimenteaza cu materii prime si isi fac de cap multinationalele platind impozite aproape de 0.tu de ce crezi ca hitlerica in spilhozeni tropaie pe constitutie???.si una pe sursele mele,moroiul a demisionat din politica ca sa/l numeasca hitlerica in spilhozen p.m.(te/am avertizat iordache!!!!!!

# unul din lumea cea mare date 1 February 2017 13:50 +6

bravo iordache!!!!!!!!!!!!!!!!!!!vazui ca citisi sugestia mea!!!!!!!!!!BRAVO IORDACHE AI FACUT O MISCARE DESTEAPTA!!!!!!!!!!BRAVO!!!!!!!!!!!

# unul din lumea cea mare date 1 February 2017 14:54 +3

iordache!!!!!!!!!!!CONFERINTA DE PRESA IORDACHE, NU DECLARATIE!!!!!!!!!!!!!CONFERINTA DE PRESA CU TOTI AMBASADORII EUROPENI SI CARE MAI VOR , SI CU TOATA PRESA STRAINA ACREDITATA LA BUCURESTI SI CU TOATA PRESA ROMANEASCA!!!!!!! SI CEA OSTILA,IN SPECIAL CEA OSTILA CA SA/I FACI DE RAHAT!!!!!!!!!!!in felul asta/i lasi fara obiectul protestelor si vor lua huiduiele in frunte cu hitlerica in spilhozeni cit si plicusor ban.nu vezi ca totu/i aranjamentul serviciilor secrete straine si ,,angajatii,,lor(tradatorii)

# Pif date 1 February 2017 15:03 +2

E foarte bine sa afle lumea cea mare la cine e telecomanda :lol: Parerea mea!

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 1 February 2017 16:23 +1

ptr dorel// ai dreptate Pif! :lol:

# SPARTAKUS date 1 February 2017 13:42 +4

Atata vreme cat ROMANIA,inca mai este un stat de drept,democratic si social,in care demnitatea omului,drepturile si libertatile cetatenilor,libera dezvoltare a personalitatii umane,dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme,in spiritul traditiilor democratice a natiunii roamane si idialurilor Revolutiei din 1989,si sunt garantate.Dar mai avem si un Parlament si un Guvern ales democratic,nu trebuie sa avem emotii.O tara nu poate fi condusa sub presiunea strazii.Numai un o persoana patologica,avand efectiuni de natura paranoida poate avea astfel de conceptii!!!!!

# CSM semianalfabet date 1 February 2017 14:15 +3

Decizia 901/2009 a Curtii Constitutionale: Curtea, prin Decizia nr. 97 din 7 februarie 2008, a stabilit că neîndeplinirea de către Guvernul României a unei obligaţii legale în cadrul unei proceduri de legiferare nu naşte un conflict juridic de natură constituţională. ...Curtea, având în vedere divergenţele de interpretare dintre părţile aflate în conflict cu privire la noţiunea de "avizare", reţine că aceasta trebuie circumscrisă numai la actele normative care privesc în mod direct organizarea şi funcţionarea autorităţii judecătoreşti, precum modul de funcţionare al instanţelor, cariera magistraţilor, drepturile şi obligaţiile acestora etc.,pentru a nu se ajunge la denaturarea rolului CSM.

# visu date 1 February 2017 14:21 0

Norme noi, sa nu mai stea cu fundu-n pc-uri, si pt prosecutors&services!

# Margareta Matei date 1 February 2017 14:38 -1

Citez "Legile, bune sau rele, nu sunt facute de procurori, judecatori." Asta asa e! Dar ce pacat ca nu-s facute de oameni integri si inteligenti ca ei! Poate ca atunci nu am mai folosi sintagma "legi rele". ;-)

# victoria date 1 February 2017 16:16 0

Sunt curios cati au citit continutul OU ... mani******re la greu... Felicitari curajosilor Iordache si Grindeanu. Totul are o limita in cea ce priveste interventiile lui KWJ. Sa ne spuna ce-l conduce in aceasta lupta ilegala si anticonstitutionala ! Sa ne spuna cate vieti a avut in care a dat meditatii ca sa-si cumpere atatea case si anual sa-si faca 2 concedii in strainatatein acea perioada. Sa ne mai spuna cat costa o deplasare Bucuresti Sibiu si retur incluzand si delagatiile pentru SPP. Si cat costa ca SPP-ul s-o pazeasca pe nevasta-sa. Asta ar fi transparenta !

# legiuitorul nelegiuit date 1 February 2017 16:24 +1

Art. 432 Codul penal francez, abuzul în serviciu, în forma simpla, pedeapsa închisorii până la 5 ani plus 75.000 euro amendă. Abuzul în serviciu, urmat de efecte, varianta agravata, pedeapsa închisorii până la 10 ani plus(nu alternativ) 150.000 euro amenda. Abuzul în serviciu contra intereselor persoanei, forma simpla, pedeapsa închisorii până la 7 ani și 100.000 euro amendă. Pentru alte variante agravate ale abuzului în serviciu, va puteți delecta pe legifrance.gouv.fr

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.12.2024 – “Portocala” vrea sa paradeasca un primar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva