ANA LICURICIULUI – Ministresa Justitiei Ana Birchall a primit poruncile de la Procurorul General american. Ambasadorul SUA la UE Gordon Sondland: „O foaie de parcurs consultativa legata de prevederi si masuri adecvate care sa fie introduse in legislatie, in ordonante, pentru un stat de drept puternic si consistent... SUA sunt foarte preocupate in legatura cu statul de drept... E foarte greu sa creezi un mediu investitional unde regulile de azi se pot schimba maine”
Deja e pe fata indarjirea americanilor de a o mentine cu orice pret pe Ana Birchall (foto, alaturi de ambasadorul SUA in Romania Hans Klemm) in fruntea Ministerului Justitiei. La nici doua saptamani de la anuntul Procurorului General al SUA, William P. Barr, privind invitatia adresata ministresei de a se intalni cu acesta la Washington (click aici pentru a citi), un nou stab american a iesit public sa faca lobby pentru Birchall. Este vorba despre ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeana, Gordon Sondland, care a avut numai cuvinte de lauda pentru Birchall, in ciuda lamentabilei prestatii a acesteia la conducerea Ministerului Justitiei.
Amintim ca episodul de la finele lunii august – cand americanii au facut cultul personalitatii lui Birchall – s-a consumat fix cand premierul Viorica Dancila ii propunea presedintelui Klaus Iohannis numirea judecatoarei Dana Girbovan in functia de ministru al Justitiei.
Revenind la ambasadorul Sondland, mentionam ca intr-o conferinta de presa sustinuta joi, 5 septembrie 2019, acesta pur si simplu i-a amintit lui Birchall ca este asteptata sa se prezinte la raport in fata lui Barr in cursul acestei luni, pentru ca acesta sa-i inmaneze poruncile pentru justitia din Romania. Mai exact, ambasadorul s-a referit la „o foaie de parcurs consultativa legata de ceea ce SUA considera a fi prevederi si masuri adecvate care sa fie introduse in legislatie, in ordonante, pentru a asigura un stat de drept puternic si consistent”. Cu alte cuvinte, tupeul americanilor merge pana acolo, incat sa-i dea Romaniei indicatii in legatura cu felul in care trebuie sa legifereze, calcand in picioare suveranitatea nationala.
In rest, Gordon Sondland a lasat deoparte manusile, exprimand disperarea Statelor Unite ca nu cumva Romania sa dea altcuiva resursele de gaze naturale din Marea Neagra ori – si mai rau – ca autoritatile de la Bucuresti sa colaboreze cu China pentru infrastructura 5G si investitii la Cernavoda.
Redam cele mai importante declaratii ale ambasadorului american (vezi video la final):
„Gordon Sondland: Sunt incantat sa ma aflu aici in Romania si sa ma intalnesc cu prietenii nostri. Avem o relatie de lucru foarte, foarte apropiata cu Guvernul Romaniei. Dupa cum stiti cu totii, presedintele Iohannis a fost recent in Washington pentru o intalnire cu presedintele Trump. Au discutat despre multe lucruri, dar prietenia de baza izvoraste din faptul ca Romania este o democratie adevarata, munceste fara oprire pentru a se asigura ca este atasata de valorile statului de drept, ca creeaza un climat favorabil investitiilor occidentale. Avem o multime de interese culturale in comun, dar in primul rand prietenia este una puternica si de neclintit. Iar eu sunt aici ca sa sprijin asta. Asa ca sunt bucuros sa va primesc intrebarile.
Reporter: Tocmai v-ati intalnit, alaturi de secretarul de stat [Mike] Pompeo, cu noii lideri ai institutiilor europene, iar acum va aflati in Bucuresti. De ce sunteti aici? Cu ce oficiali romani v-ati intalnit sau va veti intalni? Daca puteti oferi detalii despre vizita dumneavoastra de aici...
Gordon Sondland: Da. Tocmai ne-am intalnit cu viitorii lideri UE si am venit in Bucuresti in continuarea intalnirii presedintelui Trump cu presedintele Iohannis. Desigur: m-am intalnit cu presedintele, cu prim-ministrul Dancila, cu Ana Birchall (ministrul dumneavoastra al Justitiei). (...)
SUA sunt foarte preocupate in legatura cu statul de drept. Nu doar din motivele evidente (de exemplu, din cauza ca nu poti avea o societate civila fara stat de drept), ci pentru ca este foarte greu sa creezi un mediu investitional in orice tara unde cei care isi risca banii nu stiu care sunt regulile sau, mai important, unde regulile de azi se pot schimba maine, dupa ce ti-ai riscat banii. Deci statul de drept este un lucru esential.
Un exemplu al preocuparii noastre este faptul ca Procurorul General al SUA l-a invitat recent pe ministrul roman al Justitiei (este unul dintre motivele pentru care sunt aici, sa ma intalnesc cu ea, ca urmare a invitatiei) sa vina in SUA si sa continue sa lucreze alaturi de el si de echipa lui, in mod direct, pentru o foaie de parcurs pentru Romania, la care el a contribuit. O foaie de parcurs consultativa legata de ceea ce SUA considera a fi prevederi si masuri adecvate care sa fie introduse in legislatie, in ordonante, pentru a asigura un stat de drept puternic si consistent. (...)
Reporter: Care este sfatul Statelor Unite ale Americii catre aliatii lor europeni cand vine vorba despre relatia cu Huawei? Ati avea vreo problema daca Romania sau Polonia ar folosi tehnologii Huawei pentru implementarea tehnologiilor 5G?
Gordon Sondland: De fapt, Romania tocmai a semnat un memorandum de intelegere cu Statele Unite, chiar inainte ca presedintele Iohannis sa se intalneasca cu presedintele Trump, iar scopul acelui memorandum este ca Romania sa devina o tara libera de Huawei. Vrem ca prietenii si aliatii nostri sa foloseasca orice tip de echipament 5G vor ei, cata vreme este in conformitate cu standardele noastre de guvernanta – ceea ce nu include partajarea de informatii cu guvernele-gazda, nu include activitati maligne si multe alte lucruri la care evident ca ne impotrivim. Cred ca Romania a privit foarte serios la viitoarea sa tehnologie 5G si a decis ca tehnologia chinezeasca nu este ceea ce trebuie, iar noi aplaudam asta. (...)
Reporter: Au existat discutii despre planurile chinezilor de a investi in centrala nuclearelectrica de la Cernavoda? Ar fi asta o problema? Sau memorandumul s-a referit doar la tehnologie? Au existat discutii si despre investitiile in Romania in domeniul energiei si protejarea lor fata de interesele chinezesti?
Gordon Sondland: Noi ne incurajam prietenii si aliatii sa priveasca in alta parte in ceea ce priveste toate nevoile lor; nu doar 5G. Inclusiv nevoile nucleare.
Reporter: Cum ramane cu firmele americane? Mai sunt ele interesate sa investeasca in rezervele de gaze din Marea Neagra? Pentru ca ExxonMobil tocmai s-a retras.
Gordon Sondland: Firmele americane sunt foarte interesate, iar unul dintre lucrurile pentru care suntem aici este sa sprijinim orice probleme legate de statul de drept sau de ambiguitati, pentru a face Romania chiar mai ospitaliera nu doar pentru firmele americane, ci pentru toate firmele vestice care vor consistenta si incredere in lege, astfel incat sa-si poata pune la lucru capitalul de risc aici, in Romania”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Goargăș 6 September 2019 16:36 +45
# Amerilocii , milogii Planetei , aliatii nostri ...cica . 6 September 2019 17:28 +35
# ...again ! 6 September 2019 17:31 +21
# Clem , go home la ma-ta mare ! 6 September 2019 18:40 +17
# Pintea 6 September 2019 18:46 +22
# Ultimul Charlot 6 September 2019 19:04 +6
# CD 6 September 2019 20:18 +12
# Iulia 6 September 2019 21:03 +10
# marius 6 September 2019 21:41 +15
# santinela 7 September 2019 08:16 +8
# ROMÂN 7 September 2019 08:19 +7
# Amy 7 September 2019 11:48 +3
# imun/teanu 7 September 2019 10:14 +7
# nae din dealul feleacului 7 September 2019 17:02 +5
# un mizantrop 7 September 2019 17:34 +9
# markusdundee 7 September 2019 20:19 +2
# zatarra 8 September 2019 11:06 +2