Analfabetismul functional al ministrului Justitiei
Wikipedia: “Analfabetism functional este o notiune care se refera la persoanele care stiu sa citeasca, dar nu inteleg ceea ce au citit.”
Ar fi util de clarificat daca ministrul justitiei intelege ceea ce citeste…
Intr-un material intitulat “Analiza hotararii CJUE din 18 mai 2021” postat pe site-ul Ministerului Justitiei, cu referire, printre altele, la concordanta cu dreptul Uniunii a reglementarilor nationale prin care s-a infiintat SIIJ, se consemneaza ca “proiectul de lege privind desfiintarea SIIJ elaborat de guvern se intemeiaza pe argumentele pe care si CJUE le-a retinut”, incercand a se “motiva” ca instanta europeana ar fi concluzionat ca reglementarile vizand infiintarea SIIJ sunt contrare dreptului Uniunii.
Realitatea este insa ca in Hotararea CJUE mentionata nu exista nicio concluzie in sensul confirmarii caracterului contrar al normelor nationale in discutie/in analiza cu dreptul Uniunii si nu recomanda/nu se impune desfiintarea SIIJ!
Ceea ce spune CJUE cu adevarat este ca anumite dispozitii din TUE (respectiv art. 2 si art. 19 alin. (1) para. II) si Decizia 2006/928 trebuie interpretate in sensul ca se opun unei reglementari nationale precum cea referitoare la infiintare SIIJ fara ca infiintarea unei astfel de sectii “sa fie justificata de imperative obiective si verificabile legate de buna administrare a justitiei”, respectiv fara “sa fie insotita de garantii specifice care sa permita, pe de o parte, sa se inlature orice risc ca aceasta sectie sa fie folosita ca instrument de control politic al activitatii respectivilor judecatori si procurori susceptibil sa aduca atingere independentei acestora”. (para. 223)
Adica exact ceea ce spune si CCR prin Decizia nr. 33/2018, respectiv ca aceasta structura a Ministerului Public (singura complet depolitizata!) trebuie fie ceea ce a fost menita sa fie, respectiv “o garantie legala a principiului independentei justitiei, sub aspectul componentei sale individuale, independenta judecatorului”, continuand sa asigure “o protectie adecvata a magistratilor impotriva presiunilor exercitate asupra lor, impotriva abuzurilor savarsite prin sesizari/denunturi arbitrare” (a se vedea paragraful 141 din Decizie).
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# VIKY 20 May 2021 13:03 +38
# maxtor 21 May 2021 23:51 -1
# maxtor 21 May 2021 23:53 0
# Lucretiu B 22 May 2021 11:50 +9
# Dobrica Craioveanu 27 May 2021 22:34 0