ANI VA FI DATA IN JUDECATA CIVILA – CEDO a confirmat ca deputata ALDE Steluta Cataniciu avea dreptul sa candideze la alegerile parlamentare din 2016, in pofida operatiunii prin care ANI a incercat sa o blocheze: “CEDO confirma faptul ca am fost indreptatita sa candidez in 2016, iar mandatul obtinut este legal... CEDO a facut referire ca sunt indreptatita sa introduc actiune civila... Atitudinea mea constanta impotriva protocoalelor si abuzurilor m-a transformat intr-o tinta” (Document)
Agentia Nationala de Integritate ar face bine sa puna bani deoparte, fiindca deputata ALDE Steluta Cataniciu (foto) are toate motivele sa dea ANI in judecata. Chiar ea o spune, intr-un comunicat de joi, 6 decembrie 2018, unde explica implicatiile hotararii pronunate in aceeasi zi de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Mai precis, CEDO a respins ca inadmisibila (fiindca deputata nu a epuizat toate caile interne de atac) plangerea formulata de Cataniciu, privind incalcarea de catre Romania a articolelor 6 (dreptul la un proces echitabil), 7 (nicio pedeapsa fara lege) si 8 (dreptul la respectarea vietii private si de familie) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, in legatura cu procesele deputatei impotriva Agentiei Nationale de Integritate, dupa ce ANI a acuzat-o pe Steluta Cataniciu de conflict de interese.
Cu toate acestea, in incheierea deciziei (document disponibil in limba franceza la finalul acestui articol), CEDO scrie negru pe alb ca vicepresedinta ALDE este cat se poate de indreptatita sa actioneze ANI in judecata, daca se simte lezata de felul in care agentia i-a prezentat situatia in comunicate ori daca ea considera ca ANI i-a incalcat dreptul la aparare.
Redam comunicatul integral al Stelutei Cataniciu:
„Observ ca propaganda mediatica s-a pus in miscare la doar cateva minute dupa ce decizia CEDO in dosarul in care am fost parte a fost anuntata. Stiu ca sunt cateva persoane „la butoane” care isi doresc denigrarea mea personala prin orice mijloace, iar modul in care este prezentata decizia CEDO in ceea ce ma priveste este o dovada in plus.
In aceste circumstante, ma vad nevoita sa fac o serie de corecturi si completari fata de ce au prezentat unele surse media.
Subsemnata am formulat plangere la CEDO in baza art. 6-8 din Conventie, prezentand mai multe deficiente ale procedurii disciplinare pe care ANI a initiat-o impotriva mea ca urmare directa a deciziei ICCJ din 24 noiembrie 2015.
Prin decizia de azi, CEDO constata procedura inchisa in ceea ce ma priveste, „cu un rezultat favorabil”, constatand ca articolul 6 din Conventie nu este aplicabil in cauza mea, deoarece rezultatul acestei proceduri inchise „nu este de natura si nu prezinta un grad de gravitate care sa justifice aplicarea art. 6 din Conventie”.
In acest sens, CEDO arata ca art. 6 din Conventie nu este aplicabil in cazul meu, deoarece nu exista decat riscul sanctiunii prin diminuarea indemnizatiei de parlamentar cu 10%, pe cel mult 3 luni, in masura in care subsemnata eram raspunzatoare in calitate de deputat, iar acest risc nu s-a produs. CEDO constata, de asemenea, ca la propunerea „Comisiei pentru afaceri juridice a Camerei Deputatilor, reunita in sesiune plenara, s-a decis anularea, in noiembrie 2015, a actiunii disciplinare impotriva reclamantei, in urma alegerilor din decembrie 2016, subsemnata fiind realeasa ca membru al Parlamentului”.
Cu referire la art. 8 din Conventie, care vizeaza dreptul unei persoane la imagine, CEDO a facut referire ca sunt indreptatita sa introduc actiune civila in fata instantelor de judecata din Romania, iar pana la finalizarea unor astfel de actiuni in repararea prejudiciului moral, cererea nu poate fi analizata de CEDO.
Din pacate pentru propaganda mediatica ce a pornit impotriva mea, CEDO confirma faptul ca am fost indreptatita sa candidez in 2016, iar mandatul obtinut este legal.
Atitudinea mea constanta impotriva protocoalelor si abuzurilor m-a transformat intr-o tinta a unor publicatii care au urmarit cu orice pret stigmatizarea mea si denigrarea imaginii mele. In pofida tuturor acestor incercari, convingerile mele raman aceleasi, in sensul reformarii justitiei si ruperii legaturilor care s-au creat pe baza unor protocoale secrete”.
* Cititi aici hotararea CEDO in cazul Stelutei Cataniciu (dosarul nr. 22717/17)
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# alin 6 December 2018 20:07 -5
# DODI 7 December 2018 00:24 +10
# o mică precizare 7 December 2018 12:04 -1
# Neanae 7 December 2018 11:10 +1
# Franklin 7 December 2018 12:01 -4