28 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ANOMALIA NU A FOST INLATURATA – Fostii procurori cu experienta minima de judecator au cale libera pentru Inalta Curte. Un judecator cu doar 5 ani vechime, dar cu 13 ani ca procuror, va putea ajunge la instanta suprema. Ministerul Justitiei a crescut perioada in care judecatorul trebuie sa activeze la curte de apel pentru a putea promova la ICCJ, de la 3 ani la 5 ani, dar chiar si aceasta masura permite in continuare accederea judecatorilor cu minima experienta la instanta suprema (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

31 August 2022 15:09
Vizualizari: 4936

Noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor continua sa permita promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie a magistratilor cu o vechime extrem de redusa ca judecator, proveniti din randul procurorilor. Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a crescut perioada in care un judecator trebuie sa activeze la curtea de apel pentru a ajunge la ICCJ, dar chiar si aceasta inasprire a conditiilor poate cauza "accidente", in care un magistrat cu zeci de ani vechime ca procuror, si doar cativa ani ca judecator, sa acceada la cea mai importanta instanta din tara.


 

Astfel, viitoarea Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor (care va inlocui actuala Lege 303/2004) cere in continuare o vechime de 18 ani in functia de judecator sau procuror pentru candidatii la Inalta Curte, insa modifica vechimea necesara in ceea ce priveste activitatea la curtea de apel. Mai exact, noua lege impune o vechime de cel putin 5 ani in functia de judecator la o curte de apel pentru magistratii care doresc sa promoveze la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Practic, vechimea de judecator de curte de apel a fost crescuta la 5 ani, de la 3 ani cat este in prezent, in Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.


Iata conditiile introduse prin noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor pentru promovarea la ICCJ (vezi facsimil 1):

“Art. 109 – (3) Pot participa la concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie judecatorii care au indeplinit efectiv cel putin 5 ani functia de judecator la curtea de apel, au obtinut calificativul 'foarte bine' la ultimele 3 evaluari, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani, cu exceptia cazurilor in care a intervenit radierea sanctiunii disciplinare si au o vechime in functia de judecator sau procuror de cel putin 18 ani. La calculul acestei vechimi nu se ia in considerare perioada cat persoana a fost auditor de justitie”.

 



In prezent, Legea 304/2004 privind statutul judecatorilor stabileste urmatoarele pentru promovarea la Inalta Curte (vezi facsimil 2):

“(3) Pot participa la concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie judecatorii care au indeplinit efectiv cel putin 3 ani functia de judecator la curtea de apel, au obtinut calificativul 'foarte bine' la ultimele 3 evaluari, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani si au o vechime de cel putin 18 ani in functiile prevazute la art. 44 alin. (1)”.

 


Precedentul Gluga


Dupa cum precizam, chiar si aceasta crestere a vechimii de judecator de curte de apel nu poate impiedica situatii in care un magistrat care aproape toata cariera lui a fost procuror sa ajunga judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. S-a intamplat in trecut, in cazul judecatoria Horia Valentin Selariu si Marius Fiotos, ajunsi la ICCJ direct de la PICCJ, in 2013, cand legea nu cerea o vechime minima de 3 ani la curte de apel.

Concret, in prezent, inclusiv dupa aceasta modificare din lege, referitoare la cresterea vechimii la 5 ani pe care un judecator trebuie sa o aiba la o curte de apel, exista posibilitatea ca un magistrat cu doar 5 ani vechime de judecator, dar cu cel putin 13 ani vechime ca procuror, sa ajunga la Inalta Curte. Reteta e simpla: un procuror poate fi numit in functia de judecator, primind grad profesional de curte de apel, urmand ca apoi sa ajunga intr-un ritm ametitor, in decurs de doar cateva luni, la o curte de apel, prin transferuri succesive la tribunal si curtea de apel, fie prin numire directa la curtea de apel.

Asa s-a intamplat in cazul unui celebru fost procuror DIICOT, care in 2021 a fost la un pas de ICCJ, desi avea o vechime de judecator de doar cinci ani. Si care, teoretic, si in prezent poate incerca sa promoveze la Inalta Curte, intrucat indeplineste conditia de 5 ani vechime de curte de apel, desi are o vechime de 18 ani ca procuror. Ne referim la judecatorul Adrian Gluga (foto), fost procuror DIICOT, in prezent candidat la noul CSM cu o vechime de doar 6 ani ca judecator.

Asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit la momentul la care Gluga si-a depus candidatura pentru Inalta Curte, acesta a activat ca procuror din 1998 pana in 26 mai 2016, cand Plenul CSM a decis inaintarea catre presedintele Romaniei Klaus Iohannis a propunerii de numire a sa in functia de judecator la Judecatoria Drobeta Turnu Severin. De asemenea, lui Gluga i se recunostea cu aceasta ocazie gradul profesional de curte de apel.

Ulterior, in 14 iunie 2016, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare a lui Adrian Gluga din functia de procuror si de numire a acestuia in functia de judecator.

Adrian Gluga nu a stat foarte mult la Judecatoria Drobeta Turnu Severin, ci doar jumatate de an. Concret, in 24 noiembrie 2016, Sectia pentru judecatori a CSM a hotarat transferul judecatorului Gluga la Tribunalul Dolj, incepand cu data de 1 ianuarie 2017.

Totusi, Gluga nu a activat la Tribunalul Dolj, ci a fost delegat la Tribunalul Olt pe o perioada de sase luni. Nici aici nu a stat foarte mult, intrucat in 24 februarie 2017, deci la o luna dupa ce Gluga promovase de la judecatorie la tribunal, Sectia pentru judecatori a CSM a decis transferul acestuia la Curtea de Apel Craiova, incepand cu data de 1 aprilie 2017.

Asadar, incepand cu 1 aprilie 2017, judecatorul Adrian Gluga este judecator la Curtea de Apel Craiova, ocupand chiar si functia de presedinte. Concret, Gluga are in prezent o vechime totala de 6 ani ca judecator (perioada 2016-2022), dintre care 5 ani ca judecator la curtea de apel (perioada 2017-2022). Or, fix acesti cinci ani de judecator la Curtea de Apel Craiova i-ar permite judecatorului Adrian Gluga, cel putin teoretic, sa promoveze la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Cu alte cuvinte, chiar si in urma modificarilor aduse la Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor de catre Catalin Predoiu, un magistrat cu 18 ani vechime ca procuror si doar sase ani vechime ca judecator, dintre care cinci ani vechime de judecator de curte de apel, ar putea ajunge la instanta suprema. Vi se pare normal?


* Cititi aici integral noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor

Comentarii

# carcotas date 1 September 2022 17:48 0

Eu încerc, chiar dacă voi nu publicați! Privind la cariera fenomenală a domnului Gluga, ceea ce frapează este că din iunie 2016 până în aprilie 2017, adică în 10 luni de zile, nici mai mult nici mai puțin, a ajuns din procuror chiar judecător de curte de apel, fară ca în mod concret și relevant să aibă experiență la judecătorie și tribunal. Mai rar așa capacitate! Poate doar unii judecători de la Brașov, de la Curte, sa fie pe același calapod, veniți de pe la judecătorie, penitenciar ori Inspecția CSM.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva