26 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ANTICORUPTIA UCIDE – Ingrozitor: Cinci oameni au murit dupa un telefon de la DNA. Un Raport al CIAS dezvaluie ca stresul provocat de DNA se numara printre cauzele accidentului aviatic de la Taureni: "Pilotul a fost informat in legatura cu redeschiderea unui dosar mai vechi de coruptie in care era acuzat... Aceasta presiune psihica privind o posibila condamnare ar fi putut duce la diminuarea atentiei sau chiar la incapacitate fizica de reactie a pilotului" (Document)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

27 March 2019 18:38
Vizualizari: 8728

Terifiant! Un telefon de la Directia Nationala Anticoruptie se numara printre cauzele producerii accidentului aviatic de la Taureni, judetul Mures, din 2013, in urma caruia cinci oameni au murit pe loc. Lumea Justitiei publica in exclusivitate Raportul final de investigatie privind siguranta aviatiei civile publicat de catre Centrul de Investigatie si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS), Raport care a fost intocmit dupa accidentul aviatic produs in 29 iulie 2013 in localitatea Taureni, in care au murit pilotul aeronavei, in varsta de 49 de ani, omul de afaceri Sorin Terbea (foto) si alti trei cetateni germani.


Este accidentul aviatic despre care, in 2013, la scurt timp dupa venirea Laurei Kovesi la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie, s-a lansat ipoteza ca a fost provocat de un telefon primit de la DNA, cu cateva minute inainte decolarea aeronavei. A sustinut-o atunci asumat primarul localitatii Taureni, Ovidiu Petru Oltean, care a fost de fata atunci cand s-a primit telefonul de la DNA, si o sustine acum si CIAS.

Sorin Terbea, informat prin telefon ca i s-a redeschis un dosar penal

In devastatorul Raport de 65 de pagini publicat de CIAS s-a retinut ca aeronava Airbus Eurocopter – EC 130 B4, achizitionata in septembrie 2009, s-a prabusit dupa circa 200 de metri de zbor, din cauza starii de tensiune create de telefonul primit de la DNA de omul de afaceri Sorin Terbea.

Conform celor retinute in Raportul CIAS, in timp ce se afla intr-o vizita la o fabrica de mobila, unde se deplasase cu elicopterul, fiind insotit de mai multe persoane, Sorin Terbea a primit un telefon de la DNA in care a fost informat ca s-a redeschis un dosar penal care il viza pe el, dar si pe pilotul aeronavei. Datorita starii de tensiune create, directorul fabricii de mobila i-ar fi propus lui Terbea si pilotului sa le puna la dispozitie un autoturism pentru a-i duce acasa. Omul de afaceri Sorin Terbea a decis insa ca intoarcerea se va face tot cu elicopterul.

Pilotul, afectat de dosarul de la DNA

Raportul CIAS arata ca pilotul a fost foarte afectat dupa ce a fost informat de Sorin Terbea ca DNA a redeschis un dosar penal care ii privea pe amandoi. Accidentul aviatic nu ii poate fi imputat insa pilotului si proastei manevrari a aeronavei, dat fiind ca, astfel cum arata Raportul CIAS, "era un pilot foarte riguros in respectarea reglementarilor, dar mai ales a procedurilor interne ale companiei", avand la acel moment 1792 de ore de zbor. Modul de actiune al pilotului dupa ce a fost informat ca are dosar la DNA releva insa ca "era foarte preocupat de alte probleme, posibil personale".

Problemele personale ar fi si cele care, sustine CIAS, "ar explica graba efectuarii misiunii fara a mai tine cont de conditiile de imbarcare a pasagerilor si in special de impunerea si verificarea legarii centurii, dar si de acceptare a unui pasager pe locul secund de pilotaj".

CIAS: "Cauza cea mai probabila a producerii accidentului o constituie aprecierea eronata a inaltimii fata de luciul apei sau incapacitatea fizica de reactie a pilotului"

Devastatoare pentru stabilirea factorilor accidentului aviatic este insa urmatoarea constatare a CIAS, privitoare la "incapacitatea fizica" a pilotului: "Aceasta presiune psihica privind o posibila condamnare ar fi putut duce la diminuarea atentiei sau chiar la incapacitate fizica de reactie a pilotului".

De altfel, in concluziile Raportului publicat de Centrul de Investigatie si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile se arata ca "pilotul a fost informat in legatura cu redeschiderea unui dosar mai vechi de coruptie in care acesta era acuzat", lucru care ar fi determinat o stare de stres si de incapacitate fizica temporara. "Stare de stres, incapacitate fizica temporara" care, ce sa vedeti, este specificata in Raportul publicat de CIAS printre cauzele favorizante ale producerii accidentului aviatic de la Taureni.

Trebuie precizat ca in Raport s-a stabilit ca cea mai probabila cauza a producerii accidentului "o constituie aprecierea eronata a inaltimii fata de luciul apei sau incapacitatea fizica de reactie a pilotului".

Amintim ca numele lui Sorin Terbea a fost legat de DNA inca din 2011, intr-un dosar de dare si luare de mita, in care a fost acuzat ca i-ar fi dat 19.000 euro lui Vasile Avram, presedinte al Comisiei Centrala a Arbitrilor la acea vreme, pentru a primit arbitri agreati de echipa de fotbal din Targu Mures la campionatul din 2011-2012. Sorin Terbea era atunci reprezentantul cluburilor de fotbal in sala in Comitetul Executiv al FRF. Dupa o defilare in catuse (vezi foto 2) Terbea si Avram au fost achitati.

Publicam in continuare pasaje importante din Raportul final de investigatie privind siguranta aviatiei civile:

"In data de 29.07.2013, elicopterul tip EC 130 B4, inmatriculat YR-BTM a fost planificat sa efectueze un zbor de transport pasageri pe ruta Targul Mures –Taureni-Targu Mures, cu stationare in localitatea Taureni.

Zborul a fost executat la solicitarea directorului firmei ce a inchiriat elicopterul, denumit in continuare beneficiarul zborului, pentru ca impreuna cu alte patru persoane sa viziteze o fabrica in localitatea Taureni.

Aeronava a decolat la ora 13.25 LT, cu aprobarea de zbor nr.130, de pe terenul de zbor al Aeroclubului Targu Mures „Elie Carafoli”, a aterizat in apropierea hotelului President, (la iesirea din localitatea Tg. Mures) de unde au fost imbarcati cei cinci pasageri, dupa care a decolat catre localitatea Taureni.

Elicopterul a aterizat la Taureni in jurul orei 15:40 LT, in curtea unei fabrici ce urma sa fie vizitata.

Dupa ce beneficiarul zborului, l-a informat pe pilotulul elicopterului ca a fost contactat telefonic de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in legatura cu redeschiderea unui dosar de cercetare penala in care cei doi au fost implicati, s-a hotarat intoarcerea de urgenta la Targu Mures.

Datorita starii de tensiune create, directorul fabricii a insistat ca intoarcerea la Targu Mures sa se faca cu un autoturism pe care la si pus la dispozitia acestora, insa a fost refuzat. (...)

Incapacitate fizica

Din declaratile martorilor reiese ca pilotul, dupa ce a fost informat de catre beneficiar ca s-a redeschis dosarul de cercetarea penala in care cei doi erau acuzati, a fost foarte afectat. Sesizand starea generala de stres cauzata de aceasta informatie, directorul fabricii s-a oferit sa asigure parcarea elicopterului si transportul auto atat a pasagerilor cat si a pilotului pana la Tg. Mures. Asupra acestei propuneri s-a insistat pana la momentul in care beneficiarul a luat hotararea ferma ca intoarcerea sa se faca cu elicopterul.

Avand in vedere fatul ca pilotul, asa cum reiese din caracterizarile facute, era un pilot foarte riguros in respectarea reglementarilor, dar mai ales a procedurilor interne ale companiei, modul de actiune descris anterior denota ca acesta era foarte preocupat de alte probleme, posibil personale. Acest fapt ar explica graba efectuarii misiunii fara a mai tine cont de conditiile de imbarcare a pasagerilor si in special de impunerea si verificarea legarii centurii, dar si de acceptare a unui pasager pe locul secund de pilotaj.

Argumente suplimentare privind modul de executare a misiunilor de zbor reiese si din analiza zborului, bazat pe datele continute in GPS, pentru zborul Tg. Mures-Taureni, din aceiasi zi, care arata ca zborul s-a efectuat cu mentinerea unei inaltimi aproape constante si fara abateri de la traiectul stabilit.

Aceasta presiune psihica privind o posibila condamnare ar fi putut duce la diminuarea atentiei sau chiar la incapacitate fizica de reactie a pilotului.

CONCLUZII

Constatari

- pilotul era licentiat si calificat pentru zbor in conformitate cu regulamentele in vigoare;

- la data producerii accidentului, certificatul medical al pilotului era in termen de valabilitate;

- pilotul a efectuat mai multe zboruri de pe terenul de zbor din Taureni;

- in conformitate cu raportul medico-legal, pilotul nu a consumat alcool sau substante interzise; (...)

- la bordul elicopterului exista suficient combustibil pentru efectuarea misiunii de zbor;

- conditiile meteorologice erau optime desfasurarii activitatii de zbor;

- nu s-a produs incendiu la bordul elicopterului postimpact;

- calitatea combustibilului si a uleiului utilizat corespund prevederilor producatorului pentru motorul Arriel 2B1;

- nu au fost identificate elemente care sa indice o defectiune sau functionare anormala a motorului elicopterului inainte de impact; (...)

- pilotul a fost informat in legatura cu redeschiderea unui dosar mai vechi de coruptie in care acesta era acuzat; (...)

Cauzele producerii accidentului

Cauza cea mai probabila a producerii accidentului o constituie aprecierea eronata a inaltimii fata de luciul apei sau incapacitatea fizica de reactie a pilotului.

Cauze favorizante:

a) stare de stres, incapacitate fizica temporara;

b) neutilizarea sistemelor de centuri de siguranta din echiparea scaunelor elicopterului;

c) zborul in crepuscul deasupra apei".

Iata pasaje din Raportul publicat de CIAS:


Comentarii

# DOREL date 27 March 2019 19:21 +5

Rezulta ca DNA este autorul - cel putin - moral al mortii celor 5 persoane ! Si b): se impune sesizarea din oficiu pentru infractiunea de omor deosebit de grav! Parerea mea ...

# un mizantrop date 27 March 2019 19:43 +7

Nu e nicio exagerare, Procurorii sunt la originea unei noi maladii, distrugatoare de sanatate, aceea a stresului din motive de acuzatii nefondate si a credintei, impamantenite, ca nu are importanta nevinovatia unui om, la intrarea pe culoar este, deja, condamnat. Si daca scapa, ramane un om profund atins de aceasta molima si nu numai el, ci toata familia, ba, membrii mai sensibili sau mai in varsta platesc cu viata inainte de rezolvarea acestor probleme. Poate, modiciii aia care au experimentat asta pe pieea lor sa alcatuiasca o cazuistica, un protocol (!!!!) medical, o cale de urmat...

# DOREL date 27 March 2019 20:45 +2

Raportul CIAS conține o eroare: nu a fost audiat martorul supraviețuitor care - în lipsa CCR (inregistratorului de voce) - putea explica ce s-a intamplatin realitate! Și b) : da' de ce nu a fost audiat martorul supraviețuitor?? Nu cumva pentru ca nu a vrut DNA? Aceasta-i întrebarea adevărată! Părerea mea...

# Adagiu date 28 March 2019 09:17 0

Anticoruptia ucide iar coruptia renaste!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva