APEL CATRE NICUSOR – RADET ii cere primarului Nicusor Dan sa aprobe esalonarea datoriei de 34,8 milioane lei constand in recuperarea pierderilor regiei de termoficare in 2018. Directia Guvernanta Corporativa din PMB a refuzat esalonarea, invocand un proces in care RADET solicita punerea in aplicare a HCGMB 563/2019 privind compensarea valorica la nivelul a 64,2 milioane lei a pierderilor financiare inregistrate de regie in 2018. CPC permite incetarea procesului prin invoirea partilor (Documente)
Primarul Bucurestilor Nicusor Dan (foto) are sansa ca macar acum, in ceasul al doisprezecelea, sa ia o decizie sanatoasa in cazul unei regii autonome aflate intr-o situatie mai mult decat disperata. Ne referim la Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti, intrata in faliment inca din noiembrie 2019 (activitatea de termoficare fiind preluata de Compania Municipala Termoenergetica SA) si care acum solicita reesalonarea unei datorii de zeci de milioane de lei.
Joi, 21 iulie 2022, RADET a trimis o adresa catre Primaria Municipiului Bucuresti si Consiliul General, solicitandu-i edilului Nicusor Dan sa aprobe incheierea unui angajament de plata, prin care regiei de termoficare sa-i fie aprobata esalonarea datoriei de 34.823.723,52 de lei, reprezentand recuperarea pierderilor financiare inregistrate de RADET Bucuresti in anul 2018 (vezi facsimil 1).
In acest sens, RADET a invocat Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 563 din 24 octombrie 2019, prin care CGMB a aprobat compensarea valorica la nivelul sumei de 64.223.723,52 lei a pierderilor financiare inregistrate de RADET in 2018 si cauzate de aprobarea cu intarziere a tarifelor (vezi facsimil 2).
RADET a primit deja un refuz
Demersul RADET catre edilul Nicusor Dan vine dupa ce regia de termoficare s-a lovit deja de refuzul unei directii din primarie. Mai exact, la 20 iunie 2022, Directia Guvernanta Corporativa (DGC) din PMB – condusa de Simona Stoica – a respins cererea initiala a RADET (din 30 mai 2022) privind esalonarea debitului. Directia invoca existenta pe rolul Curtii de Apel Bucuresti a dosarului nr. 28080/3/2021, in care RADET cere obligarea PMB sa puna in aplicare HCGMB 563/2019 privind compensarea pierderilor RADET din 2018 pana la plafonul de 64,22 milioane lei. In prima instanta, la 25 ianuarie 2022, judecatoarea Loneta Gavrea de la Tribunalul Bucuresti a respins actiunea ca prescrisa. La Curtea de Apel Bucuresti, magistratii Ionel Florea, Andreea Cecilia Mihai si Gianina Georgiana Palici au fixat primul termen al recursului pentru data de 22 noiembrie 2022.
Iata minuta sentintei TMB nr. 260/2022:
„Respinge exceptia inadmisibilitatii, pentru lipsa plangerii prealabile, ca neintemeiata. Admite exceptia prescriptiei. Respinge actiunea, ca fiind prescrisa.
Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Calea de atac se va depune la sediul Tribunalului Bucuresti. Pronuntata in sedinta publica, azi, 25.01.2022, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, conform art. 396, alin. 2 cod procedura civila”.
Directiei Guvernanta Corporativa nu-i pasa de Codul de procedura civila
In adresa din iulie catre Nicusor Dan, RADET ii aminteste primarului general ca in Codul de procedura civila exista articolul 9, care permite incetarea procesului civil prin intelegerea partilor. In schimb, dupa cum vedeti in facsimilul 3, directoarea DGC Simona Stoica a dat de inteles ca asteapta finalizarea procesului. Deci nici vorba despre stingerea litigiului pe cale amiabila.
Redam art. 9 CPC:
„Dreptul de dispozitie al partilor
(1) Procesul civil poate fi pornit la cererea celui interesat sau, in cazurile anume prevazute de lege, la cererea altei persoane, organizatii ori a unei autoritati sau institutii publice ori de interes public.
(2) Obiectul si limitele procesului sunt stabilite prin cererile si apararile partilor.
(3) In conditiile legii, partea poate, dupa caz, renunta la judecarea cererii de chemare in judecata sau la insusi dreptul pretins, poate recunoaste pretentiile partii adverse, se poate invoi cu aceasta pentru a pune capat, in tot sau in parte, procesului, poate renunta la exercitarea cailor de atac ori la executarea unei hotarari. De asemenea, partea poate dispune de drepturile sale in orice alt mod permis de lege”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# maxtor 27 July 2022 15:05 0
# maxtor 27 July 2022 15:10 0