ARDELEAN A PLECAT, A MAI RAMAS ONEA – Paraditorul Cristian Ardelean a parasit parchetul anticoruptie, la nici doua luni dupa ce se intorsese cu forta: “Procurorul-sef DNA a apreciat ca incetarea activitatii nu este de natura sa afecteze bunul mers al acestei structuri”. In DNA a ramas Lucian Onea, un alt celebru abuzator revenit pe usa din dos in parchetul unde a comis nenorociri judiciare in serie (Hotararea)
Directia Nationala Anticoruptie a scapat de unul dintre paraditorii care au facut istorie pe vremea Laurei Kovesi cu abuzurile comise impotriva persoanelor pe care le-au incatusat si trimis nevinovate in judecata. Este vorba despre procurorul Cristian Ardelean (foto).
De la 1 septembrie 2024, Cristian Ardelean nu mai este procuror la DNA Oradea, fiindu-i incetata activitatea in acest parchet, anchetatorul urmand sa se intoarca la Parchetul Tribunalului Bihor. Iar plecarea lui Ardelean din DNA nu este o mare pierdere, dovada fiind in acest sens adresa trimisa de seful Directiei, procurorul Marius Voineag, la Sectia pentru procurori a CSM, in care acesta precizeaza urmatoarele: “Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie a apreciat ca incetarea activitatii domnului procuror Ardelean Cristian Marius la Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea, incepand cu 01.09.2024, nu este de natura sa afecteze bunul mers al activitatii acestei structuri”. Punctul de vedere al lui Voineag este redat in Hotararea Sectiei pentru procurori a CSM nr. 981 din 24 iulie 2024, publicata de CSM in 30 august 2024, prin care Consiliul Superior al Magistraturii a admis cererea lui Ardelean de incetare a activitatii la DNA.
DNA l-a reprimit cu forta pe Ardelean
Amintim ca in 29 aprilie 2024, judecatorul George Barbura-Turcu de la Curtea de Apel Cluj a anulat ordinul prin care fostul sef DNA Calin Nistor il daduse afara din parchetul anticoruptie pe procurorul Cristian Ardelean, dupa ce acesta fusese inregistrat in timp ce discuta despre „linistirea” judecatorilor incomozi din judetul Bihor (atat de la Tribunalul Bihor, cat si de la Curtea de Apel Oradea).
De asemenea, Curtea de Apel Cluj a obligat DNA sa-i achite lui Ardelean toate drepturile salariale pe care acesta ar fi trebuit sa le incaseze in calitate de procuror DNA, incepand cu 2019 si pana la reintegrarea in functie (click aici pentru a citi).
Solutia CA Cluj are la baza o decizie a CCR din 21 noiembrie 2023, prin care sintagma „in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei”, referitoare la revocarea procurorilor din cadrul DNA, a fost declarata neconstitutionala (click aici pentru a citi).
Foarte important de precizat este ca sentinta CA Cluj a ramas definitiva prin neatacare.
DNA nu a scapat insa de Onea
Pe de alta parte, alt paraditor de frunte de pe vremea Laurei Kovesi ramane in Directia Nationala Anticoruptie. Este vorba despre procurorul Lucian Onea, fost sef al celebrei „Unitati Haules” DNA Ploiesti, in prezent executant la acelasi serviciu teritorial. Si el s-a intors cu forta in parchetul anticoruptie. Mai exact, la 16 mai 2024, judecatoarele ICCJ Gabriela Bogasiu, Carmen Ilie si Liliana Visan au admis in parte actiunea lui Onea si au anulat ordinul fostului sef interimar al DNA Calin Nistor, prin care Lucica fusese revocat din functia de procuror DNA. De asemenea, Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat hotararea prin care Sectia pentru procurori a CSM avizase cererea lui Calin Nistor de revocare a lui Lucian Onea, precum si hotararea prin care tot procurorii CSM dispusesera ca Lucian Onea sa isi continue activitatea la Parchetul Judecatoriei Campina. Asadar, Lucian Onea a redevenit nou procuror DNA; si nu oriunde, ci tot la Serviciul Teritorial Ploiesti – adica locul “crimelor judiciare” pe care le-a comis. Potrivit evidentelor Consiliului Superior al Magistraturii, Onea activa la DNA in luna august a acestui an (click aici pentru tabel).
Redam motivarea Hotararii nr. 981/2024, prin care CSM a aprobat plecarea lui Ardelean din DNA (vezi facsimil):
„Potrivit dispozitiilor art. 96 alin. (1) si (2) din Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara, cu modificarile ulterioare: '(1) La data incetarii activitatii in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, procurorii revin la parchetul de unde provin sau isi continua activitatea la un alt parchet la care au dreptul sa functioneze, potrivit legii. (2) De la data prevazuta la alin. (1), procurorii care au activat in cadrul directiei isi redobandesc gradul profesional de executie si salarizarea corespunzatoare acestuia avute anterior sau pe cele dobandite ca urmare a promovarii, in conditiile legii, in timpul desfasurarii activitatii in cadrul acestei directii'.
Conform art. 23 alin. (2) - (3) din Regulamentul privind numirea procurorilor in functii de executie la Directia Nationala Anticoruptie si revocarea din aceste functii, aprobat prin Hotararea nr. 1107/2023 a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii:
'(2) Activitatea procurorilor cu functii de executie din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie poate inceta si la cererea acestora.
(3) La data incetarii activitatii potrivit alin. (2), procurorii revin la parchetul de unde provin sau pot solicita continuarea activitatii la un parchet la care au dreptul sa functioneze potrivit legii'.
Potrivit art. 25 alin. (1) si (3) din Regulament '(1) Cererea prevazuta la art. 23 alin. (2) se formuleaza cu cel putin 30 de zile inainte de data indicata in acest sens in cuprinsul solicitarii si se adreseaza Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul mentionand optiunea referitoare la revenirea la parchetul de unde provine sau la continuarea activitatii la un alt parchet la care are dreptul sa functioneze, potrivit legii. [...]
(3) Sectia pentru procurori dispune, incepand cu data stabilita prin hotarare, care nu poate fi mai mare de 90 de zile de la data formularii cererii, continuarea activitatii la parchetul de unde provine sau la un alt parchet la care procurorul are dreptul sa functioneze potrivit legii, ca urmare a incetarii activitatii in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie'.
Sectia pentru procurori retine faptul ca, in conformitate cu evidentele directiei de resort, domnul procuror Ardelean Cristian Marius provine de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, are o vechime de 17 ani si 9 luni in functia de procuror, grad profesional corespunzator parchetului de pe langa curtea de apel si a activat la Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea in perioadele 17.11.2014 – 05.02.2019, respectiv 18.06.2024 – prezent.
De asemenea, Sectia pentru procurori retine si faptul ca, in temeiul art. 25 alin. (2) din Regulament, prin adresa nr. 1256/C/1008/VI-1/16.07.2024, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie a apreciat ca incetarea activitatii domnului procuror Ardelean Cristian Marius la Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea, incepand cu data de 01.09.2024, nu este de natura sa afecteze bunul mers al activitatii acestei structuri, raportat la volumul de activitate al magistratului in cauza si la faptul ca schema structurii in care acesta activeaza este integral ocupata.
Avand in vedere ca domnul procuror Ardelean Cristian Marius provine de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, in raport de optiunea acestuia formulata in temeiul art. 96 alin. (1) din Legea nr. 303/2022, cu modificarile si completarile ulterioare, luand in considerare si punctul de vedere inaintat de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia pentru procurori va dispune incetarea activitatii domnului procuror Ardelean Cristian Marius in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie Serviciul Teritorial Oradea, incepand cu data de 01.09.2024 si continuarea activitatii acestuia la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, incepand cu aceeasi data”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# bihoreni 9 September 2024 16:12 +4
# santinela 10 September 2024 07:07 +1