26 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Astia sunt judecatori?! Asta este justitie!?

Scris de: prof. univ. dr. Adrian SEVERIN | pdf | print

26 November 2020 15:01
Vizualizari: 5519

Judecatoarea Maria Timoasca, de la sectia de Contencios administrativ a Tribunalului Constanta, a respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului privind suspendarea punerii in aplicare a Hotararii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Constanta prin care se interzicea dreptul credinciosilor crestin-ortodocsi din Romania de a veni in pelerinaj la hramul Sf Andrei, acesta fiind si sarbatoare nationala, conform canoanelor credintei lor.



Trec peste o intrebare pe care am impresia ca nimeni nu si-a pus-o pana acum, si anume daca intr-un stat unitar, o autoritate administrativa locala poate interzice dreptul la libera circulatie, respectiv intrarea pe teritoriul aflat in jurisdictia sa, cetatenilor domiciliati in alte unitati administrativ teritoriale? Astazi unii interzic intrarea celor care vor sa participe la o sarbatoare nationala, pentru a proteja, chipurile, natiunea, dar maine altii vor putea interzice, pe motiv ca protejeaza populatia locala, intrarea celor de alta confesiune sau de alta origine etno-culturala care ar putea stanjeni intimitatea unei sarbatori locale. Si atunci ce vom face cu precedentele inepte create azi?

Revenind la problema zilei, aflam ca judecatoarea Timoasca a considerat actul administrativ criticat ca fiind in regula intrucat el nu facea decat sa puna in aplicare un act normativ cu o putere superioara si anume o Hotarare a Guvernului. Prin urmare, subalternii au executat ordinul sefilor si, cata vreme s-au mentinut in limitele acelui ordin, dispozitiile lor sunt legale. Ce conteza ca ordinul a fost ilegal?!

Mai mult, aceeasi judecatoare ne spune ca o Hotarare de Guvern si o lege sunt acelasi lucru. Si o HG, fiind un act administrativ normativ, ar avea valoarea si forta legii, apud Maria Timoasca. Deci restrangerile de drepturi operate la nivel judetean aveau, vezi Doamne, o baza legala in sensul cel mai strict.

Chiar asa?!?! Guvernul poate lua prin hotarare aceleasi masuri pe care Parlamentul le poate lua prin lege? In Romania executivul legifereaza prin Hotarari de Guvern?! La noi Parlamentul nu mai este unica autoritate legiuitoare?! Si doamna care afirma asta inca mai este magistrat?!

Chiar daca, prin absurd, am putea admite ca Hotararile de Guvern ar avea putere egala cu legea, inca nu putem trece cu vederea ca, in ceea ce priveste drepturile fundamentale ale cetatenilor, limitarile nu pot fi aduse decat prin lege ca act al Parlamentului. Constitutia o spune explicit, interzicand si adoptarea de legi prin care Guvernul sa fie abilitat la restrangerea de drepturi civile pe calea Ordonantei. Or, ceea ce nu se poate face prin Ordonanta, cu atat mai putin se poate face prin Hotarare de Guvern; act normativ inferior Ordonantei.

Peste toate acestea raman, insa, dispozitiile art 29 din Constitutie care interzic in mod expres limitarea libertatii religioase in orice forma. Deci inclusiv in forma indirecta a interdictiei de deplasare spre locul de cult.

Daca ne referim la aceasta ultima prevedere constitutionala, rezulta ca Hotararea de Guvern care interzice adunarile ocazionate de participarea la sarbatori, in nici un caz nu se putea referi la sarbatorile religioase. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca legea 55/2020 privind combaterea efectelor pandemiei Covid 19, este la randu-i neconstitutionala in masura in care, fara a stabili limitari de drepturi concrete si sanctiuni aferente concrete, pentru cazuri si pe durate determinate, abiliteaza executivul sa faca acest lucru, delegandu-i astfel atributii ce nu avea dreptul a le delega.

Prin urmare, judecatoarea Timoasca, crezand ca este abila si serveste maharii politici locali, s-a rezumat la a constata ca acestia au procedat conform dispozitiilor venite de la „esaloanele superioare”, dupa care a prezumat ca acestea sunt legale si constitutionale.

Acest dar judiciar politizat este, insa, un dar otravit. Daca disputele nu se rezolva in Parlament sau in sala de judecata, ele raman a se rezolva pe strada, cu mijloacele specifice strazii.

Judecatoarea Maria Timoasca putea scoate din impas puterea politica abuziva care acum se intalnea cu contestarea poporului crestin in pretoriu, admitand suspendarea interdictiei si urmand sa discute anularea mai tarziu. Astfel autoritatile ar fi putut spune ca masura administrativa a fost buna, dar ele nu o pun in aplicare intrucat justitia a oprit executarea acesteia, iar ei respecta deciziile justitiei.

Asa insa, o hotarare judecatoreasca vadit netemeinica si nelegala, bazata pe niste prezumtii de legalitate trase de par (inclusiv in dispretul deciziilor CCR) si limitata la analiza formei, fara a fi judecat fondul, va impinge in conflict direct biserica si statul. Cel care va ceda isi va pierde credibilitatea. Si, in mod normal acela va fi statul, intrucat, cu toata aroganta lui, nu isi poate permite o confruntare fatisa cu BOR. Caci BOR nu este numai cladire, institutie, preoti si ierarhi. BOR este in primul rand poporul. Iar cu poporul nu te pui! Desigur, daca nu vrei sa te trezesti cu o revolutie.

Comentarii

# Iulian date 26 November 2020 16:52 +5

Din pacate, sunt foarte multi judecatori obedienti cultului ,,de stat” (fiecare isi poate defini sau imagina acest cult si formele de exprimare). Cand au o cauza in care statul (local sau central) este in dosar celalalt justitiabil e deja perdant. Daca asemenea obediente ii fac sa doarma linisiti, cu constiinta ca au aplicat legea si si-au indeplinit menirea, atunci dreptul, justitia si magistratul nu sunt decat marfuri demne de un talcioc plin de noroi si balega animalelor care il ...populeaza.

# VLAD-MIHAI AGACHE date 26 November 2020 16:56 +7

Rugăminte adresată redacţiei luju şi dlui Severin: vă rog să puneţi la dispoziţia publicului dosarul cauzei, respectiv cererea, întâmpinările, intervenţiile şi, dacă e motivată, hotărârea. Acest precedent judiciar trebuie dezbrăcat de orice legitimitate şi expus întocmai cu hotărârile judecătorilor ceauşişti. Nu doar această persoană Timoască este de condamnat, ci toţi cei care se prefac că nu înţeleg o operaţiune simplă de interpretare a legii şi care supun legalitatea, unui exerciţiu de apreciere a oportunităţii.

# Edelweiss - Ivory Tower Masoreth date 26 November 2020 17:43 +7

Deci: la basilică nu-i voie de mers, dar e voie de mers la votare. Să pricep că în Rröemenika - östliche Reichsprotektorat - s-a scornit un nou verset biblic: ”Să dăm Gauleiterului ce-i al Domnului!” ? :-?

# Rupa VILI date 26 November 2020 22:58 +5

Când polițiștii , procurorii și judecătorii distrug destine umane la oameni nevinovați , merită să fie pedepsiți ca infractorii sau ei sunt diavoli legitimați de stat și scapă nevătămați .

# Narcis date 29 November 2020 14:05 0

Uite ce spune legea: Asistenţa de sănătate publică reprezintă efortul organizat al societăţii în vederea protejării şi promovării sănătăţii po******ţiei. Asistenţa de sănătate publică se realizează prin ansamblul măsurilor politico-legislative, al programelor şi strategiilor adresate determinanţilor stării de sănătate, precum şi prin organizarea instituţiilor pentru furnizarea tuturor serviciilor necesare. Scopul asistenţei de sănătate publică îl constituie promovarea sănătăţii, prevenirea îmbolnăvirilor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. Responsabilitatea pentru asigurarea sănătăţii publice revine Min. Sănătăţii, DSP-urilor şi altor structuri de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, CNAS, structurilor de specialitate din cadrul ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, precum şi autorităţilor din administraţia publică locală.

# Narcis date 29 November 2020 14:07 0

Sunt țări ”foarte” occidentale care interzic circulația persoanelor si autoturismelor in anumite orase, in week-end, sau alternează numerele pare cu cele impare, cum era si la noi o data. Scopul? Unul care pare insignifiant: degrevarea traficului si reducerea poluării. Așa ca la noi scopul este major: sănătatea publică! Iar epidemiile trebuie controlate.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva