ATENTIE AVOCATI CU CINE SI CE VOTATI - Avocata Diana Gavra dezvaluie ascunzisurile din Raportul Consiliului Baroului Bucuresti: „Aveti N motive sa nu votati Raportul Consiliului Baroului Bucuresti si Bugetul pe 2015... Avocatii vor fi impartiti in doua categorii: consilieri si avocati de bara (baristeri)”
Avocata Diana Gavra (foto) din Baroul Bucuresti trage un semnal de alarma colegilor ei de barou sa fie vigilenti si sa voteze in cunostinta de cauza la adunarea generala care va avea loc duminica 17 mai 2015 in care se va prezenta Raportul Consiliului Baroului Bucuresti pentru anul 2014, se va vota bugetul pe 2015 si se va alege viitoarea conducere a Baroului. Iata mesajul avocatei Diana Gavra catre colegii ei:
„Raportul Consiliului Baroului Bucuresti pentru anul 2014 va fi supus votului Adunarii Generale convocata pentru data de 17.05. 2015. Baroul Bucuresti publica un raport nestructurat de 66 de pagini in care volumul bate calitatea. Am facut o sinteza a punctelor esentiale ale Raportului privind Activitatea Consiliului Baroului Bucuresti (”Raportul”).
1-Resortul Decanat – p2
Sectiunea 1 a raportului este probabil cea mai vaga si lipsita de rezultate si masuri concrete. Astfel, Decanul a participat la o serie de intalniri de lucru in care s-au discutat ”draftul” pentru protocolul de colaborare cu Ministerul Justitiei. Continutul acestui protocol nu este prezentat. P.3
In schimb este prezentata pe larg activitatea didactica a Decanului precum si fragmente ale luarilor de cuvant de la conferinte si dezbateri. P. 3-5
La paginile 5-13 sunt inserate in intregime propunerile de modificare a Codului Penal in ceea ce priveste declaratiile facute de avocati. Nu este precizat stadiul discutiei pe aceste propuneri, daca au si fost sustinute sau daca vor fi vreodata adoptate.
La paginile 13-15 sunt prezentate in intregime propunerile legislative pentru protectia penala a avocatilor. Nu este precizat stadiul discutiei pe aceste propuneri, daca au si fost sustinute sau daca vor fi vreodata adoptate.
La paginile 16-20 este redata in intregime cuvantarea de la aniversarea a 183 de ani de avocatura in Bucuresti. Trebuie totusi subliniat ca macar cu aceasta ocazie Decanul recunoaste ca protectia avocatilor in prevederile Noilor Coduri a fost un esec. Nu se precizeaza cine nu s-a ocupat de aceasta problema.
Pagina 21 este unul din principalele motive pentru care acest raport nu ar trebui votat. Printre fragmente de cuvantari si programe de conferinte se afirma cu subiect si predicat ca proiectul introducerii de noi examene in avocatura merge inainte in ciuda protestelor avocatilor:
”Ca atare ar urma ca pe viitor in cazul admiterii propunerii de catre Parlament, viitorii avocati sa fie impartiti in doua categorii: o parte sa aiba dreptul de a pleda la toate instantele de fond si de a oferi consultanta juridica si cealalta parte care ar urma sa infaptuiasca toate activitatile relative la exercitarea controlului judiciar al hotararilor pronuntate de instante judiciare.”
Deci atentie! Pe viitor chiar daca va veti opune acestui proiect vi se va reprosa ca Baroul il sustine in baza votului de la Adunarea Generala din data de 17.05.2015.
La paginile 21-23 este copiata ad-literam sesizarea facuta de Decan la Avocatul Poporului pentru sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a punctului 1 din Titlul I ”Dispozitii generale” din Hotararea pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobat prin HG nr. 44/2004, referitor la abrogarea punctului 1 din HG nr. 44/2004. Potrivit dispoziţiilor art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, obiect al controlului de constituţionalitate pe calea excepţiei de neconstituţionalitate il pot constitui doar legile sau ordonanţele, ori dispoziţiile din legi sau ordonanţe, astfel ca analiza constituţionalitaţii dispoziţiilor altor acte normative, aşa cum sunt hotararile de guvern, nu intra in competenţa instanţei de contencios constituţional, fiind inadmisibila. Trageti dumeavoastra concluziile.
2-Resortul International – p. 25
Aceasta sectiune a fost redactata special pentru a adauga la lungimea Raportului. Sunt copiate ad-literam programele conferintelor la care a participat conducerea Baroului. Practic 12 pagini se refera numai la programul unor conferinte fara a se preciza care este relevanta acestor conferinte pentru profesia de avocat din Romania si care sunt masurile avute in vedere de conducere ca urmare a participarii la aceste conferinte. Subliniem ca in anul 2014 bugetul pentru conferinte internationale a fost de 111.187 Ron.
3-Resortul reprezentarea Baroului in litigii- p. 41
Raportul ne arata ca Baroul detine toate informatiile cu privire la dosarele in care e implicat intr-o baza de date. Totusi aceste informatii nu se gasesc si in Raport. De asemenea nu ni se precizeaza nici macar valoarea totala a litigiilor in care este implicat Baroul. Ar fi fost important de cunoscut acest element in conditiile in care Baroul a cheltuit in anul 2014 62 803 Ron pentru reprezentarea intr-un numar total de 134 Dosare. De asemenea, numarul de 58 de dosare deja solutionate nu ar fi trebuit precizat intr-un raport despre litigiile prezente. Daca acest numar nu este luat in calcul suma cheltuita de Barou pentru un dosar este de 826 Ron. Nu putem aprecia cuantumul acestei sume dat fiind ca Raportul nu precizeaza complexitatea cauzelor in care Baroul este implicat (daca unele cauze sunt repetitive) precum si valoarea acestora (nu se justifica mii de Ron cheltuite pe litigii care valoreaza cateva zeci de Ron).
4-Resortul ”Invatamant examinari, pregatire, perfectionare profesionala continua si initiala”- p. 43
Baroul a organizat in 2014 24 de cursuri de pregatire profesionala. Nici in Raport, nici in Raportul Financiar nu se precizeaza care a fost costul acestor cursuri, deci nu se poate determina eficienta folosirii resurselor.
De asemenea, observam ca au existat conferinte la care au participat 4-500 de oameni; ceea ce este greu de crezut. La un numar total de 4927 participanti fie 1 din 2 avocati a fost la aceste cursuri, fie unii avocati au mers la toate cele 24 de cursuri.
Nu in ultimul rand nu se mentioneaza in raport care este situatia orelor de pregatire profesionala la nivelul profesiei in Bucuresti.
5-Resortul financiar - p. 60
In ce priveste bugetul aratam din nou ca situatiile financiare trebuie prezentate tabelar cu evolutia in timp fata de 2013 si de bugetul aprobat la Adunarea generala trecuta.
Dupa cum se poate observa din documentul alaturat bugetul global a fost depasit cu 5.3%, iar cheltuielile au fost cu 9.2% mai mari fata de 2014. Pe categorii (marcate cu gri in situatia sintetica pe care o anexam au crescut de exemplu: protocolul si reclama cu 69%, deplasarile in strainatate cu 38%, contributiile la organisme internationale cu 43%, costurile cu apa si curent cu 40%. Cifrele reprezinta cresteri fata de valoarea bugetata, dar cheltuielile au crescut in valoare absoluta si fata de anul 2013. Conducerea Baroului ar trebui sa explice modul in care anumite capitole ale bugetului cresc de la an la an si nu se incadreaza in Bugetul aprobat de Adunarea Generala.
Cheltuielile care au depasit Bugetul alocat in 2014 au primit alocari si mai mari pentru 2015 (vedeti xls-ul atasat). De exemplu, cheltuielile cu personalul cresc cu 49%. La deplasari si protocol cheltuielile bugetate scad, dar daca se pastreaza practica din alti ani Bugetul va fi depasit.
De asemenea, veniturile scad cu 6.71% in Bugetul din 2015.
Date fiind problemele prezentate, se impune respingerea Raportului, precum si a Bugetului pe 2015.
* Cititi aici Raportul de activitate al Consiliului Baroului Bucuresti pe 2014
* Cititi aici Raportul financiar contabil al Baroului Bucuresti pe 2014
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Dragos 16 May 2015 21:12 +8
# o pensionara 17 May 2015 22:20 +5
# AvocatTM 21 May 2015 13:40 +1