psdolt
23 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

”Ati cerut interceptarea unor jurnalisti?” Codrut Olaru, seful DIICOT n-a spus ”Nu”. Concluzia e la mintea cocosului!

Scris de: | pdf | print

25 February 2011 15:18
Vizualizari: 14922

Si pentru DIICOT, anul 2010 a fost cel mai bun, cel mai extraordinar de la infiintarea structurii pana in prezent. Conform procurorului sef Codrut Olaru (foto) DIICOT a rezolvat aproximativ 8.500 de cazuri, peste 3.000 de infractori au fost trimisi dupa gratii, contrabanda cu tutun si alte produse s-a diminuat, s-au prins mult mai multi traficanti de persoane si migranti si s-au confiscat droguri in valoare de 4,2 milioane de euro.

In 2010, procurorii DIICOT au solutionat un numar de 8.119 cauze, inregistrandu-se o crestere de 15,36% fata de anul 2009 si au intocmit 908 rechizitorii, in crestere cu 28,86%, fata de rezultatele anului precedent. Daca DNA a realizat in jur de doua rechizitorii pe cap de procuror in cursul anului trecut, DIICOT i-a intrecut, existand un raport de cinci rechizitorii pe car de anchetator.

Tot in 2010, au fost trimisi in judecata 3.178 inculpati, inregistrandu-se o crestere de 37,93% fata de anul 2009; dintre care 1.586 au fost in arest preventiv, cresterea fiind de 34,29%. Din totatul vinovatilor, doar 22 au fost achitati definitiv. Din aceste achitari, doar una este imputabila procurorului, Codrut Olaru declarand, pentru Lumeajustitiei.ro ca e vorba de o cauza de la Gorj pe care nu si-o mai aminteste exact.
Seful DIICOT a subliniat, ca rezultat deosebit, valoarea masurilor asiguratorii din cauzele priviotoare la evaziune fiscala si contrabanda, care se ridica la 65 milioane de euro. Mai mult, in contextul responsabilitatii Schengen, s-a constatat o dinamizare a activitatii de combatere a traficului de persoane si migranti, fiind inregistrate cresteri statistice de 58%. ”Asistam la o egalizare a valorilor victimelor traficate pentru sex si pentru a fi exploatate in munca”, a declarat Olaru. Ca element de noutate, acesta a punctat faptul ca exista cazuri in care si cetateni straini sunt exploatati, mai ales cetateni din America Latina, mai putin India si Pakistan.

La DIICOT e cam greu sa se afle ”violatorii” de site-uri!

Intrebat de Lumeajustitiei.ro ce face DICOT in materia fraudelor informatice si a atacurilor de tip „flood” la care sunt supuse o serie de site-uri, seful DIICOT a explicat ca exista astfel de dosare dar ca este foarte greu sa fie rezolvate intrucat ”la nivel de disponibilitate tehnica DIICOT nu are in mod direct specialisti, lucrand cu politia si marea problema o reprezinta anonimatul asigurat de IP-urile dinamice”. Olaru a subliniat ca pentru a fi realizata o astfel de ancheta este nevoie, de cele mai multe ori, de documentare externa, fiind vorba de servere externe, ”e nevoie de apelare la partenerul strain care uneori raspunde prompt, alteori, nu!”. Concluzia: sunt cauze, dar slabe sanse de reusita sa fie finalizate si rechizitorii, intrucat autorii raman necunoscuti!

Nastasiu nu e anchetat in nici un dosar, iar cauza privind traficul cu arme nu a fost finalizat inca!

Cat despre contrabanda prin portul Constanta, Olaru a laudat DIICOT teritorial ca ar fi avut aproape 600 de cauze numai anul trecut, spre deosebitre de seful DNA, care se intreba la bilantul de joi ce fac alte structuri de parchete in acea ”zona fierbinte”. Alta veste proaspata: a fost finalizata expertiza in dosarul Hidroelectrica, und e prejudiciul se ridica la peste 100.000.000 euro!

Despre dosarul privitor la traficul de arme la care a lucrat ex-procurorul Ciprian Nastasiu, seful DIICOT a raspuns, usor iritat facand aluzie la cartea publicata de fostul subordonat: ”Se lucreaza la el, noi nu scriem romane. Nu s-a inceput urmarirea penala. Intrebat de Lumeajustitiei.ro daca Ciprian Nastasiu este investigat in vreun dosar DIICOT, Olaru a dat un raspuns categoric: Nu!

Si acum vine partea cea mai dragut din conferinta de presa. Intrebat daca DICOT a solicitat mandate de interceptare si pentru unii jurnalisti, seful structurii, Codrut Olaru, a banguit cum ca ”oricine savarseste o infractiune poate fi ascultat”, dar n-a spus NU!

In ce priveste problema trimiterii unor copii la dosarele din instanta, Olaru a fost categoric: ”Suntem in legalitate totala. Se trimit suportii originali!”

Comentarii

# doru date 25 February 2011 18:04 +1

militian ordinar.
In loc sa nu poata dormi ca o persoana nevinovata a fost persecutata din vina dovedita a procurorilor (daca era cea mai mica sansa sa acopere abuzurile ar fi facut-o fara regrete)asta nici nu-si aminteste cine e persoana (...o cauza din Gorj)
Pentru astia noi suntem CAUZE, nu oameni.

# lica date 25 February 2011 19:54 +2

Aceste interceptari chipurile imbraca forma legalitati oarecum , insa cel mai vartos se lucreaza la M.A.I. , unde din 2002 exista achizitionate instalatii de interceptare/ascultare in valoare de 41 de milioane de dolari , de pe vremea lui Toman Zaharia si Adrian Nastase, folosite de UM 0215 pentru santaje, caci daca s-ar fi folosit pentru prevenire nu ar exista contrabanda la asemenea cote in Romania.

# anonimus date 27 February 2011 16:15 0

Ehe "lica" aparatura aia de care tu vorbesti e acum bine mersi in anumite chioscuri,pe post de unealta ,zi si noapte pazeste "nea Mitica" aparatura...,cica e obiectul lui de munca;de ce o fi camufland geamurile de 4 zile incoa...."nea mitica" sa ne zica!

# eu date 25 February 2011 20:15 +1

pai dupa tartacuta voastra era mai bine inainte de revolutie. Atunci nu existau prostii de genul drepturile infractorului (omului), contrabanda, droguri, coruptie, evaziune, trafic de persoane, arme, hakeri, proxenetism, clanuri mafiote de tigani, santaje, conturi in strainatate etc. Politia si securitatea instrumenta si da hotararea in mod temeinic si legal. Era ordine dar nu si democratie. Niciodata intr-o democratie nu poate exista ordinea dintr-o dictatura.

# doru date 25 February 2011 20:30 +2

"Niciodata intr-o democratie nu poate exista ordinea dintr-o dictatura"
evident, intr-o dictatura nu exista ordinea lucrurilor ca o stare fireasca a existentei lor. Exista ordine ce trebue respectate sau mori. Dar daca cu putina imaginatie putem gasi ordine pana si in haosul Universului cred ca ne putem descurca si cu ceva reguli ale democratiei.
Si sa stii ca la nivel declarativ existau drepturile omului (infractorului) si atunci dupa cum si acum exista DOAR la nivel declarativ.
"Atunci nu existau prostii de genul drepturile infractorului (omului), contrabanda, droguri, coruptie, evaziune, trafic de persoane, arme, hakeri, proxenetism, clanuri mafiote de tigani, santaje, conturi in strainatate"
Cred ca ai dreptae doar in legatura cu hakerii (din motive evidente).

# Mihai Podaru date 25 February 2011 23:55 +3

Iata cum functioneaza lucrurile in tara vecina:http://datepersonale.md/md/newslst/1211/1/4020/
"Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală în privinţa şefului Direcţiei operativ-tehnice a Serviciului de Informaţii şi Securitate sub acuzaţia de violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice şi exces de putere.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, acesta este invinuit ca în intervalul 3 noiembrie 2008 – 24 septembrie 2009 în lipsa unei autorizaţii a judecătorului de instrucţie a ordonat interceptarea convorbirilor telefonice a patru actuali şi a unui fost ofiter din cadrul SIS-ului.

La demersul Procuraturii Generale, prin ordinul Directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate din 13 iulie 2010, locotenent-colonelul a fost suspendat provizoriu din funcţie.

Procurorii i-au aplicat invinuitului interdicţia de a părăsi ţara în decurs de 30 de zile.

Menţionăm că în gestiunea Procuraturii Generale se află şi alte cauze penale similare, care actualmente sînt la etapa de finalizare a urmăririi penale şi în curind vor fi făcute publice.

Sursa: Serviciul de presă al Procuraturii Generale"

pe cand si in Romania?

# Mihai Podaru date 26 February 2011 00:08 +2

partea a IIa (Dosarul interceptarilor ilegale II/Procuratura Generala a R.Moldova)
"Procuratura Generala a finalizat urmarirea penala si a remis instantei de judecata cauza penala declansata in privinta unor angajati ai Ministerului Afacerilor Interne sub acuzatia de violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice, depasirea atributiilor de serviciu, abuz de serviciu si fals in acte publice.

Din materialul probator, administrat de procurori rezulta ca, un inspector al MAI a introdus date vadit false intr-un act de serviciu operativ. Potrivit documentului, liderii unei grupari criminale foloseau in schemele lor mai multe telefoane mobile. Astfel, politistul este invinuit ca ar fi inventat ca in aceste grupari erau implicati si alti cetateni, printre care si unii politicieni, gasind, in asa fel pretext pentru a le intercepta convorbirile telefonice.

Prin urmare, inspectorul a intocmit o ordonanta ilegala, in baza carei, a obtinut mandat de la judecatorul de instructie, prin care, in perioada 6 iulie – 5 septembrie 2009, a fost dispusa interceptarea convorbirilor telefonice.

Potrivit procurorilor, in urma acestor actiuni, ilegal au fost interceptate si inregistrate convorbirile telefonice ale deputatilor in Parlament: Untila Veaceslav si Urechean Serafim, si altor persoane, in total - 9 la numar, care nu aveau tangenta cu cauza instrumentata.

Procurorii i-au aplicat invinuitului interdictia de a parasi tara in decurs de 30 de zile.

Amintim ca, la 22 octombrie 2010 Procuratura Generala a finalizat urmarirea penala in privinta sefului Directiei operativ-tehnice a Serviciului de Informatii si Securitate sub acuzatia de violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice si exces de putere.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, acesta este invinuit ca in intervalul 3 noiembrie 2008 – 24 septembrie 2009 in lipsa unei autorizatii a judecatorului de instructie a ordonat interceptarea convorbirilor telefonice a patru actuali si a unui fost ofiter din cadrul SIS-ului.

La demersul Procuraturii Generale, prin ordinul Directorului Serviciului de Informatii si Securitate din 13 iulie 2010, locotenent-colonelul a fost suspendat provizoriu din functie.

Mentionam ca in gestiunea Procuraturii Generale se afla si alte cauze penale similare, care actualmente sunt la etapa de finalizare a urmaririi penale si in curind vor fi facute publice."

cele doua dos.au fost instrumentate dupa ce a picat regimul Voronin, poate dupa ce pica regimul Basescu se va face lumina si in Romania.ce parere aveti?
o alta solutie ar fi sa l puneti ministru de justitie pe Al.Tanase - min.just.din Md.,care a redat independenta actului de justitie in tara noastra si incearca sa afirme prin propuneri legislative si prin discutii cu reprezentatii CSM si cei ai soc.civile,principiile statului de drept.Terminand dreptul la Iasi s-ar califica si la aceasta funct.in stat.

# doru date 26 February 2011 07:59 0

"Al.Tanase - min.just.din Md.,care a redat independenta actului de justitie"
Nu mai credeti povesti!
astia trebuiau sa faca schimbari la nivelul conducerii "serviciilor". Cum vorbim despre o tara pretins democratica au rascolit putin "pe ici pe colo" si le-au gasit problema, au facut dosarul penal ...si s-a rezolvat. Nu spun ca e rau ce au facut, daca admitem ca au respectat si legea in instrumentarea cauzei chiar bravo lor, dar de la a executa o comanda politica de genul "fa-l pe ala sa-l punem pe al nostru" pana la redarea independentei actului de justitie drumul e ceva mai lung ca de la Bucuresti la Chisinau mai ales cand stai cu fata la Moscova>

# blackstone date 27 February 2011 15:55 +2

Poate ne povesteste Codrut Olaru ce "facea" madam Danielescu la PH, pe vremea cand taia si spanzura la DIICOT Ploiesti. Poate ne povesteste si cat a "protejat-o" dupa cate magarii a facut cu personalul din subordine si cati bani a "incasat" de la doamna aceea, mama mea, pentru postul de grefier. Cum? Lei? Nu, euro, ca la Ploiesti...Offf, de-ar mai fi "trait" Codescu...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva