28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVALANSA DE DOSARE DISCIPLINARE – Patru judecatori de la Curtea de Apel Bucuresti si unul de la Tribunalul Calarasi isi asteapta sentintele din partea Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara din CSM. Printre ei se numara magistratele CAB Daniela Panioglu si Nadia Gulutanu, acuzate de cinci abateri disciplinare, printre care exercitarea functiei cu rea-credinta. Alti patru magistrati figureaza pe ordinea de zi (Tabelele)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

6 November 2022 13:47
Vizualizari: 4997

Ziua de miercuri, 9 noiembrie 2022, se anunta una neobisnuit de aglomerata la Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii. Nu mai putin de opt judecatori figureaza pe ordinea de zi, dintre care cinci isi asteapta pronuntarile.



Cel mai important caz este al judecatoarelor Daniela Panioglu (foto) si Alina Nadia Gulutanu de la Curtea de Apel Bucuresti. Dosarul nr. 6/J/2022 ar fi trebuit sa fie solutionat inca din 29 septembrie 2022, dar pronuntarea a fost amanata (vezi facsimil 1). Cele doua magistrate sunt acuzate de patru abateri disciplinare prevazute de art. 99 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:


- h): „nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor ori intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile”;

- m): „nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”;

- o): „nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”;

- r): „neredactarea sau nesemnarea hotararilor judecatoresti sau a actelor judiciare ale procurorului, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege”;

- t) teza I: „exercitarea functiei cu rea-credinta”.



Ultima abatere disciplinara este definita de art. 99/1 alin. 1 din aceeasi lege: „Exista rea-credinta atunci cand judecatorul sau procurorul incalca cu stiinta normele de drept material ori procesual, urmarind sau acceptand vatamarea unei persoane”.

Dosarul Panioglu-Gulutanu este cel mai spectaculos dintre toate nu doar prin numarul capetelor de acuzare, ci si prin acuzatia de exercitare a functiei cu rea-credinta. Orice judecator sau procuror gasit vinovat de aceasta abatere disciplinara nu poate primi decat una dintre cele mai dure sanctiuni – respectiv retrogradarea in grad profesional sau chiar excluderea din magistratura, conform art. 100 din Legea 303/2004.


Redam textul articolului:


(1) Sanctiunile disciplinare care se pot aplica judecatorilor si procurorilor, proportional cu gravitatea abaterilor, sunt:

a) avertismentul;

b) diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu pana la 25% pe o perioada de pana la un an;

c) mutarea disciplinara pentru o perioada efectiva de la un an la 3 ani la o alta instanta sau la un alt parchet, chiar de grad imediat inferior;

(la 18-10-2018, Litera c) a alin. (1) din Articolul 100 , Capitolul II , Titlul IV a fost modificata de Punctul 153, Articolul I din LEGEA nr. 242 din 12 octombrie 2018, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 868 din 15 octombrie 2018 )

d) suspendarea din functie pe o perioada de pana la 6 luni;

d^1) retrogradarea in grad profesional;

e) excluderea din magistratura.

(2) Prin derogare de la dispozitiile legilor speciale care reglementeaza raspunderea disciplinara, sanctiunile disciplinare care pot fi aplicate pentru abaterile disciplinare prevazute la art. 99 lit. b), d) si t) teza intai nu pot consta in cele prevazute la art. 100 lit. a)-d)”.


Alti doi judecatori CAB asteapta pronuntarea


Tot de la Curtea de Apel Bucuresti, Inspectia Judiciara le-a trimis in judecata disciplinara pe magistratele Oana-Cristina Niemesch si Alina Diana Stefan in cauza nr. 8/J/2022, impreuna cu judecatorul Octavian Stamate de la Tribunalul Calarasi. Cei trei sunt acuzati de abaterea disciplinara de la art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea nr. 303/2004: „exercitarea functiei cu grava neglijenta”. Aici, pronuntarea a fost amanata din 6 octombrie 2022 (vezi facsimil 2).

Fapta este detaliata la art. 99/1 alin. 2 din aceeasi lege: „Exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual”.

 



Patru dosare, aceeasi acuzatie


Dincolo de pronuntarile asteptate in cele doua cauze de mai sus, pe ordinea de zi a judecatorilor CSM figureaza alti patru magistrati, judecati in tot atatea cauze disciplinare. Este vorba despre Anca Maria Pena de la Judecatoria Sectorului 2, Catalin Vasilica Oprea de la Tribunalul Bucuresti, Diana Cibotaru de la Judecatoria Cluj-Napoca si Florin Arinel Nita de la Tribunalul Braila, vizati in dosarele 17/J/2022, 13/J/2022, 15/J/2022, respectiv 16/J/2022. Spetele au in vedere aceeasi acuzatie: „neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege” (art. 99 lit. r teza I din Legea 303/2004 – vezi facsimil 3). Cauza vizand-o pe judecatoarea Pena se afla la primul termen, iar celelalte trei – la al doilea termen.


Comentarii

# Azumix date 6 November 2022 14:16 +492

Judecatori si procurori din Romania au devenit in ultimii 15 ani un feel de ZEITATI , sunt intangibili...nu li se poate intampla absolut nimic inafara de cresterea salariului , pensii de minim 4000 euro si maxim 12.000 euro...degeaba ii cerceteaza disciplinar deoarece rezultatul o sa fie ZERO....apropo , de procurorul Popescu de la Caracal care a stat la Porta criminalului Dinca ce se Mai Aude ???Mai are 2 ani si prinde pensia speciala!!! De ce nu fac judecatorii si procurorii adunare sa discute despre unele cazuri din breasla lor ??? Ei fac adunari numai pentru a nu li se taia din privilegii....

# Gica contra sistemului date 6 November 2022 15:20 +209

Numai câțiva? din 2-3 mii de judecători? Dar aia care au retrocedat România de vreo 2 ori? Sau ceilalți care au scos debitorii din case? pentru dobânzile nelegale, camataresti, calculate de Raiffeisen? Restul? care se urca cu bocancii pe procedura? vorbind numai de procesele civile. De cele penale, Dumnezeu cu mila, sunt pline pușcăriile de gainari. Interlopii cu ștaif, cu conexiuni în politica și servicii, mafioții cu gulere albe, ăștia zburda ca fluturașii pe deasupra crestetului justiției. Cele trei puteri în stat și presa de rating, sunt compromise. Prostia și lăcomia au distrus instituțiile fundamentale ale Statului. Trebuie șterse și înlocuite. Total. Altfel încet încet tara dispare. Lumea e într-o profunda schimbare iar Statul roman eșuat nu va face fata situației.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva