Avertisment Transparency: Perceptia de tara corupta pentru Romania este mai mare decat in 2009. Romania risca falimentul guvernamental si financiar!
Veste mai mult decat ingrijoratoare din partea Transparency Internatinal Romania: Romania este perceputa ca fiind mult mai corupta in 2010 fata de 2009. "Pentru prima oara din 2002 si pana acum, conform Indicelui de Perceptie a Coruptiei lansat de Transparency International, Romania se plaseaza pe un trend negativ in ceea ce priveste perceptia privind coruptia la nivelul sectorului public si a reformelor de combatere a ei", a declarat, marti, liderul Transparency International Romania (TI-Ro), Victor Alistar, in conferinta de presa in care au fost anuntate rezultatele studiului pe acest an. Alistar a subliniat ca este pentru prima data din 2002 incoace cand se intrerupe trendul constant crescator. In tot acest studiu exista si o parte buna, dar de neluat in calcul pentru ca vizeaza batalia pentru ultimele locuri din clasamentul international: statul roman nu mai este pe ultimul loc intre tarile din UE, Grecia si Bulgaria coborand in clasament sub scorul obtinut de tara noastra.
Conform studiului, Romania inregistreaza un scor de 3,7 pe o scara de la 1 la 10, unde 1 este gradul maxim de coruptie iar 10 este "nota maxima la anticoruptie", asa cum a explicat Alistar. Fata de anul trecut, cand a inregistrat un scor de 3,8 in clasamentul Transparency International, Romania are anul acesta un scor mai mic, ceea ce reprezinta o prima sincopa in trendul ascendent pe care statul roman s-a inscris in 2002. Cu scorul de anul trecut, Romania se clasa in acest top pe ultimul loc in randul stelor europene, la egalitate cu Grecia si Bulgaria. Anul acesta, Romania ocupa locul 25 din cele 27 de state europene, dupa ce Bulgaria a scazut cu doua zecimi, pana la 3,6 puncte, iar Grecia cu trei unitati, ajungand la un indice de perceptie a coruptiei de 3,5 puncte. In opinia liderului TI-Ro, semnalul de alarma "nu a fost nicicand mai serios". El a explicat ca exista acest trend descendent in oate tarile afectate sever de criza economica. Pentru Romania, unele dintre motivele explicate de seful TI sunt acele legate de abandonarea reformelor sistemice cu impact si reducerea gradului de interes a factorilor politici pentru combaterea coruptiei, lipsa de transparenta si de integritate cu privire la deciziile guvernamentale, cheltuirea fondurilor publice, functionarea structurilor administratiei si a politiilor administrative. Chiar statele noi membre ale UE care si-au respectat angajamentele de transparenta si integritate precum Polonia, inregistreaza o crestere de 0,3 puncte, aratand o legatura directa intre cresterea economica si o imbunatatire a climatului public de integritate. Dar, spre deosebire de Romania, in Polonia eforturile anticoruptie au fost intensificate dupa aderarea la UE, si nu abandonate", a adaugat Alistar. TI-Ro pune aceasta scadere a indicelui privind Romania pe seama lipsei de coordonare strategica in privinta masurilor legislative si institutionale care, la randul ei, a condus la "vulnerabilizarea excesiva a tuturor pilonilor de integritate" si la "afectarea credibilitatii reformelor si a Romaniei in general".
Alistar: Chem partidele la constituirea unui grup de lucru!”
Alistar a sustinut ca, avand in vedere scaderea inregistrata in punctajul Romaniei, exista posibilitatea "nefericita" ca anumite companii sa ajunga, in cazul mentinerii trendului descrescator, sa-si inchida sau sa-si relocheze afacerile din tara noastra. Danemarca, Noua Zeelanda si Singapore sunt in topul tarilor considerate cele mai putin corupte, cu un punctaj de 9,3. Romania ocupa locul 69 in clasamentul global realizat de Transparency International pe anul 2010.
Pe de alta parte, liderul TI Romania a lansat o invitatie tututor partidelor politice si ai institutiilor a caror activitate vizeaza integritatea si lupta impotriva coruptiei, pentru a-i coagula intr-un grup de lucru care sa gaseasca solutii pentru iesirea din aceasta stare de criza, iar Trasparecy sa asigure secretariatul. Intrebat de Lumeajustitiei.ro daca aceasta nu este cumva, doar o idee utopica ce nu va avea nici un efect, Alistar a spus ca este mare nevoie de un astfel de pact. ”Nu cred ca e o ideea utopica. Bube in cap au toti factorii politici! Victor Alistar a concluzionat , in final, ca daca nu vor exista solutii cat mai rapide, ”falimentul guvernamental si financiar al Romaniei nu este departe!”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Cristi P. Sturzu 28 October 2010 06:58 +2
Multi mucosi vorbesc despre revolutia din 89, ca despre un "starwar" pe calculator, dar habar n-au ce a fost acolo. Eu stiu, prea stiu, de aceea nu mi-e frica sa spun ca as iesi din nou cu arma in maini pentru a face o noua curatenie prin haitele de golani parveniti, niste cacati de pseudeo-politicieni al caror gand este doar la furat, smecherii din energie, smecherii din transporturi, de la drumuri si poduri, spatii verzi, blondele spalacite care au dat trotuarul pe un scaunel cald in sanul partidului, si multi alti nemernici, marinari sau nu, care au vandut tara pe nimic.
# Cristi P. Sturzu 28 October 2010 07:02 +2