AVIZ CERBERILOR DE LA CENZURA – Germania lui Merkel, Franta lui Macron si alte 14 state UE avertizeaza asupra riscului comiterii de abuzuri impotriva presei, sub pretextul luarii unor masuri de combatere a pandemiei de coronavirus: “Masurile ar trebui limitate la ce este strict necesar, proportionale si temporare, sa respecte principiile si obligatiile de drept international. Acestea nu ar trebui sa restrictioneze libertatea de exprimare sau libertatea presei” (Scrisoarea)
Nu puneti pumnul in gura presei! Nu afectati libertatea de exprimare! Asta cer 16 state membre UE, care au dat publicitatii o declaratie comuna care a fost postata pe site-ul Guvernului Olandei (click aici pentru a citi).
Cele 16 state isi exprima ingrijorarea fata de riscul incalcarii principiilor statului de drept, democratiei si drepturilor fundamentale, prin adoptarea unor masuri in contextul situatiei de urgenta la nivel european cauzate de pandemia de coronavirus.
In declaratia comuna semnata de Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, condusa de Emmanuel Macron (foto dreapta), Germania, al carui cancelar este Angela Merkel (foto stanga), Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania si Suedia, se arata ca in aceasta situatie fara precedent, este legitim ca statele membre sa adopte masuri extraordinare pentru a-si proteja cetatenii si pentru a depasi criza. Cu toate acestea, cele 16 state se arata preocupate de riscul incalcarii principiilor statului de drept, democratiei si drepturilor fundamentale care ar putea decurge din adoptarea anumitor masuri de urgenta.
Statele semnatare arata ca masurile de urgenta ar trebui limitate la ceea ce este strict necesar, ar trebui sa fie proportionale si temporare, sub rezerva controlului regulat, sa respecte principiile si obligatiile de drept international. Si nu trebuie sa restrictioneze libertatea de exprimare sau libertatea presei.
De remarcat este ca Romania lui Klaus Iohannis nu s-a alaturat demersului celor 16 state UE.
Iata declaratia celor 16 state UE:
"In aceasta situatie fara precedent, este legitim ca statele membre sa adopte masuri extraordinare pentru a-si proteja cetatenii si pentru a depasi criza.
Cu toate acestea, suntem profund preocupati de riscul incalcarii principiilor statului de drept, democratiei si drepturilor fundamentale care decurg din adoptarea anumitor masuri de urgenta.
Masurile de urgenta ar trebui limitate la ceea ce este strict necesar, ar trebui sa fie proportionale si temporare, sub rezerva controlului regulat si sa respecte principiile si obligatiile de drept international mentionate anterior. Acestea nu ar trebui sa restrictioneze libertatea de exprimare sau libertatea presei.
Trebuie sa depasim in comun aceasta criza si sa ne mentinem in comun principiile si valorile europene pe aceasta cale. Prin urmare, sustinem initiativa Comisiei Europene de a monitoriza masurile de urgenta si aplicarea lor, pentru a se asigura ca valorile fundamentale ale Uniunii sunt respectate, si invitam Consiliul Afacerilor Generale sa ia masuri atunci cand este cazul".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# imun/teanu 3 April 2020 16:53 +3
# marin 3 April 2020 19:49 +1