23 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATII ROMANI NU STIU CE VOR – Presedintele UNBR Traian Briciu la Congresul Avocatilor 2024: „Avansul tehnologic e si vulnerabilitate, si oportunitate... Totul se face mai repede, dar vom suferi pe latura confidentialitatii profesiei... Tendinta de mercantilizare a profesiei e promovata de Comisia Europeana... Nu stim ce vrem... Este avocatura o problema de vocatie sau o problema de comert? Vrem publicitate sau caracter sobru al profesiei, ca in magistratura?”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

14 June 2024 17:15
Vizualizari: 2558

Avocatul Traian Briciu (foto) – presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – a deschis vineri, 14 iunie 2024, editia din acest an a Congresului Avocatilor (intitulata „Oportunitati si vulnerabilitati actuale in profesia de avocat”) cu un discurs in care le-a cerut confratilor sa-si precizeze fiecare directia pe care vrea sa mearga.



In primul rand, Briciu a subliniat ca avansul tehnologic inlesneste mult exercitarea profesiei de avocat, dar in acelasi timp afecteaza considerabil confidentialitatea dintre justitiabil si aparatorul lui.

In al doilea rand, seful UNBR a remarcat tendinta de mercantilizare a profesiei de avocat – o tendinta pe care Comisia Europeana o impune statelor-membre UE din ce in ce mai mult in ultima vreme. Or, asa ceva face ca avocatul sa fie tratat mai putin ca profesionist al dreptului si mai mult ca simplu prestator de servicii.

In fine, a treia vulnerabilitate a profesiei (si cea mai importanta, intrucat le sintetizeaza pe primele doua) o constituie lipsa de claritate la nivel individual in ceea ce priveste directia pe care fiecare avocat intentioneaza sa mearga.

„Este avocatura o problema de vocatie sau o problema de comert? Vrem in realitate sa profitam de avansul tehnologic sau vrem sa ne pastram intacte atributele de confidentialitate, asa cum ar fi daca discutam fata in fata? Vrem publicitate sau in realitate vrem caracter sobru al profesiei, asa cum este atasat mai curand magistraturii?” a comentat Traian Briciu.


Agenda congresului


Inainte de a va lasa sa cititi spusele avocatului Briciu, mentionam ordinea de zi a congresului (care va dura si sambata, 15 iunie 2024):



 

1. Dezbaterea temei „Oportunitati si vulnerabilitati actuale in profesia de avocat”.

2. Prezentarea pentru dezbatere si aprobare a raportului anual al Consiliului U.N.B.R..

3. Prezentarea pentru dezbatere si aprobare a raportului anual al Consiliului de administratie al Casei de Asigurari a Avocatilor (C.A.A.).

4. Prezentarea spre aprobare a executiei bugetare pe anul 2023 si a proiectului de buget al U.N.B.R. pentru anul 2024 – ratificarea Hotararii Consiliului UNBR nr. 49/29-30 martie 2024. Mandatarea Consiliului U.N.B.R. de a aproba proiectul de buget al UNBR pe anul 2025.

5. Prezentarea spre aprobare a executiei bugetare pe anul 2023 si a proiectului de buget al C.A.A. pentru anul 2024. Mandatarea Consiliului U.N.B.R. de a aproba proiectul de buget al C.A.A. pe anul 2025.

6. Prezentarea spre aprobare a raportului anual al Comisiei Centrale de Cenzori a U.N.B.R..

7. Prezentarea spre aprobare a raportului anual al Comisiei de Cenzori a C.A.A..

8. Prezentarea raportului anual al Comisiei Centrale de Disciplina.

9. Ratificarea Hotararilor Consiliului U.N.B.R. de modificare si completare a Statutului profesiei de avocat si a Statutului C.A.A. Mandatarea Consiliului U.N.B.R. ca in perioada dintre Congrese sa indeplineasca atributia prevazuta la art. 63 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 51/1995.

10. Validarea componentei Consiliului U.N.B.R. si a Comisiei de Cenzori a C.A.A., ca urmare a modificarilor survenite in perioada scursa de la Congresul anterior. Actualizarea compunerii Comisiei Centrale de Disciplina.

11. Adoptarea de hotarari si rezolutii.

12. Diverse.


Prezentam cele mai importante declaratii ale presedintelui UNBR Traian Briciu:




O mare vulnerabilitate si oportunitate, deopotriva, este avansul tehnologic. Ma refer la inteligenta artificiala si tot ce inseamna bagajul de creatie din zona IT. Vulnerabilitate este din cauza ca s-ar putea ca peste 60% din servicii sa dispara. Oportunitate este pentru ca te poti concentra mult mai mult pe celelalte: in sensul ca sa faci mai putine lucruri, dar mai cu temei; sa lucrezi mai cu substanta si sa castigi mai mult.

Totul se face mai repede, mai usor, dar in acelasi timp vom suferi pe latura confidentialitatii profesiei. In momentul in care ai dat un telefon, ai trimis un mail, ai incarcat un document pe o platforma, deja nu mai exista aceeasi confidentialitate ca in ipoteza unei discutii directe. Sigur: ti-o asumi sau nu ti-o asumi. Pui chei de protectie? Cheile de protectie sunt foarte bune, in sensul in care iti asigura o siguranta de 99%. Ramane unu la suta.

Tehnologia poate fi sintetizata cu cuvintele: 'mai usor, dar mai periculos; mai rapid, mai comod, dar mai riscant'.

A doua mare vulnerabilitate este tendinta de mercantilizare a profesiei de avocat – tendinta promovata de Comisia Europeana de ceva timp, accentuata in ultima vreme. Comercializarea sau mercantilizarea profesiei de avocat vine la pachet cu serviciile integrate care te obliga sa conlucrezi sau chiar sa primesti in structurile profesionale ale cabinetelor si societatilor si alti profesionisti – pentru a asigura servicii integrate, asa cum solicita Comisia Europeana.

De asemenea, comercializarea te duce, ca profesionist, in zona altor profesionisti si face sa fii tratat nu ca un om de vocatie, ci ca un prestator de servicii – ocazie cu care foarte multe dintre viziunile clasice asupra profesiei de avocat dispar sau se atenueaza in mod semnificativ.

Tot comercializarea (sau mercantilizarea) iti permite, pe de o parte, sa faci publicitate, dar prin publicitate ti se subtiaza si prestigiul profesional, pentru ca publicitatea, de multe ori, presupune de multe ori si modalitati de exprimare care nu totdeauna cadreaza cu viziunea noastra clasica asupra avocatului. Ma refer la dimensiunea avocaturii clasice (vezi Cicero).

Pe de alta parte, comercializarea (sau mercantilizarea) iti ofera posibilitatea sa castigi mai multi bani, dar luand in calcul ecuatiile economice, pe care daca, nu stii sa le utilizezi, vei castiga mai putin. Sigur ca comercializarea iti ofera o parghie pentru a castiga mai multi bani, dar ii ofera si unuia care nu este la fel de bine pregatit pe substanta dreptului, insa care stie cum sa vanda serviciul profesional. Si vei avea dezamagirea ca el castiga mai mult decat tine, desi tu te consideri mai bun din punct de vedere stiintific.

A treia mare vulnerabilitate a noastra este aceea ca nu stim ce vrem. Ma gandesc la un citat din Seneca (pe care o sa-l spun aproximativ): 'Atunci cand nu stii in ce port vrei sa ajungi, niciun vant nu-ti este favorabil'. Primul lucru pe care trebuie sa-l faca profesia de avocat este sa-si faca o imagine asupra a ceea ce ea vrea sa fie: sa decida intre mai multe ipoteze incompatibile intre ele si sa stabileasca, pana la urma, care este profilul ei. Este avocatura o problema de vocatie sau o problema de comert? Vrem in realitate sa profitam de avansul tehnologic sau vrem sa ne pastram intacte atributele de confidentialitate, asa cum ar fi daca discutam fata in fata? Vrem publicitate sau in realitate vrem caracter sobru al profesiei, asa cum este atasat mai curand magistraturii?

Eu nu spun ca e bine intr-un fel sau e bine in alt fel. Dar sunt teme care ne vor duce mai departe la rezultate in ceea ce priveste dezvoltarea. Prima regula este insa sa stim ce vrem. Si asta e o mare vulnerabilitate: faptul ca acum noi nu stim ce vrem. Este si o oportunitate, pentru ca avem ocazia sa aflam. Or, congresul trebuie folosit exact pentru aceasta chestiune: e un moment bun de a gasi care este, de fapt, profilul profesiei de avocat. Daca vrem sa ne dezvoltam, in ce directie trebuie s-o facem? Pentru ca multe directii sunt greu amenajabile. Adica nu poti sa iei toate lucrurile bune la tine si niciun lucru rau. Regula este ca atunci cand aduci un avantaj, trebuie sa aduci si un dezavantaj. Cand aduci o oportunitate, aduci si o vulnerabilitate. Regula universala de care nu avem cum sa scapam, dar avem oportunitatea sa alegem in acest moment”.



Comentarii

# Cetateanul date 14 June 2024 21:36 +2

Mda. Dileme existențiale profunde. Dar cum stăm cu băieții optimizatori de dosare? Tot în profesie? No atunci îi fain tare cum merge triaba...congreseuri, aplauze și sobrietățuri :lol:

# bani date 14 June 2024 23:39 -4

Știu ce vor. Vor bani.

# Aceste Apocalipse au inceput de muuuult date 15 June 2024 07:51 0

de foarte muuuult timp,de prin 2011,cu accent in 31.10.2014-Conferinţa din Poiana Braşov-"Drepturi şi obligaţii deontologice ale judecătorilor şi avocaţilor", cand cineva vroia "1)În vederea conştientizării rolului şi principiilor ce guvernează profesiile de judecător şi avocat, consideraţi necesară existenţa unui set de reguli de conduită procesuală în desfăşurarea şedinţelor de judecată" si,"5)Aprecia că este necesar un Cod deontologic comun al judecătorilor şi avocaţilor", cu: A)"criterii specifice comune privind standardele de recrutare în cele două profesii" si "mod de pregătire comun celor două profesii (judecători şi avocaţi)".

# morarescu date 15 June 2024 09:23 +7

Quo vadis ? Felicitari ! Importanta e intrebarea, lansarea ei in interiorul profesiei. Raspunsul il vom da fiecare dintre noi si nici nu trebuie rostit ci doar asumat. Felicitari inca o data !

# Mei Chichero, bre ! 'Sculta 'cilea la mine date 15 June 2024 12:01 0

Nu conteste titlurili, onorurili si tati cele, B A N I S A I E S E . Tati in slujba antreprenorului strain operator pe teritoriul Romanicii : transport ieftin, sosele ieftine (d'alea rapide,fara taxa de autostrada),gaz ieftin,curent ieftin,sclavi ieftini si interschimbabili,legislatie ieftina si simpla,sau stufoasa (dupe caz),avocati ieftini [de fapt e juristi,acusa,da' te feresti mata a o zice "pa slau"(ca la Buc)].Aa,si fara raspudere,bre ca nu da bine la Ieuropa.Lasa ca a intrat colegu' Piperea si Lazarus..praf o face pe nesimtita asta de Ieuropa.2 flegme si de la Sosoaca,si am rezolvat-o cu onoarea si reputatiunea.Baietii cuminti si destepti stiau priviziunile astea,de cand umbla pe platforme si asigura asistenta si consultatnta.Mai bine'i intrebai pe ei cum au rezolvat-o.Ti-e frica,Briciule?Simti,vezi, pipai ceva?E ca atuncea cand ii trantesti pe studentii tai,iar cand stiu la reexam,ii mai trantesti o data,cand le zici ca le faci 1 bine.Urmeaza CAAv sa treaca la bujet UIE..

# Un fost judecator date 15 June 2024 12:02 0

Cum e mai avocateilor ? Ie bine? Va fi bine ?

# alooo! prezidiu' ! si mesele 1, 2, 3, ... n date 15 June 2024 12:50 0

va miscati si voi mai cu talent, mah ? ca tre' sa justiticati banii aia

# Boldea date 15 June 2024 18:46 0

Vor cam așa: și cu ulpa.n ruc și cu sufletul în Rai. Un fel de hora popilor de la Căpâlna

# Briciule, te trezisi din somn (da' nu al ratiunii date 16 June 2024 21:41 0

ca, aia nu ie) . Nu mai exista avocati senzationali, extraordinari, speciali. Exista doar avocati utili angrenajului avocatial . Nu de individualizezi ci te regasesti in angrenaj, in mecanism, si dai tot cepoti. Si, ca sa inchei, cum spunea pupila ta Cristina Gheorghe, acu' fo 24 ani, la sedinta din 2000 "toti suntemi buni, ca de aceea am intrat in avocatura (pe vreme aia, intrau cam 4-5 cu examen/barou, Buc avea 10 admisi la examene.)printre acestia, exista unii avocati de referinta", da' aia e altceva

# ?????? date 18 June 2024 00:25 0

@ Cea mai mare parte a spețelor juridice , avocățești, probabil că vor putea fi incluse de AI, rămânând puține spețe pentru specialiști înalt calificați, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva