26 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATII SE REVOLTA IMPOTRIVA GUVERNULUI PONTA – UNBR acuza modificarile la Codul Fiscal privind recalificarea profesiilor liberale ca activitati dependente: “Posibilitatea reconsiderarii activitatii profesionale a avocatului ca activitate dependenta are consecinte negative asupra independentei profesionale si asupra infaptuirii justitiei si a statului de drept... Activitatea liberala desfasurata de avocati este incompatibila cu insasi ideea de dependenta sau subordonare” (Scrisoarea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

10 May 2015 10:10
Vizualizari: 8742

Din ce in ce mai virulente reactiile impotriva intentiei Guvernului Ponta de a transforma profesiile liberale in activitati dependente. Dupa ce Confederatia Nationala a Patronatului Roman a avertizat asupra riscului ca medicii, farmacistii, arhitectii, avocatii, consultantii fiscali, jurnalistii si alte persoane cu profesii liberale ar putea fi obligate de ANAF la plata unor sume mai mari decat cele castigate in ultimii cinci ani, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, condusa de Gheorghe Florea, a trimis o scrisoare deschisa cu privire la Proiectul de lege privind Codul fiscal si Proiectul de Hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, proiecte despre care se afirma ca incalca principul independentei profesiei de avocat. Practic, este vorba despre intentia Executivului condus de Victor Ponta (foto) de a anula prevederea potrivit careia profesiile liberale si drepturile de autor sunt activitati independente.


Incalcarea flagranta a principiului independentei avocatului si cu consecinte grave asupra infaptuirii statului de drept”

Astfel, in scrisoarea deschisa, UNBR atrage atentia asupra incalcarii principiului independentei avocatului, fiind afectat inclusiv statul de drept: “UNBR isi manifesta profunda ingrijorare fata de prevederile Proiectului Legii privind Codul fiscal, trimis spre dezbatere Camerei Deputatilor, care tind sa incadreze profesia de avocat in sablonul relatiilor de tip 'angajat-angajator', specifice Codului muncii, cu incalcarea flagranta a principiului independentei avocatului si cu consecinte grave asupra infaptuirii statului de drept.

Solicitam imperios armonizarea prevederilor actualului proiect al Codului Fiscal cu legislatia speciala care guverneaza profesia de avocat, prin luarea in considerare a particularitatilor organizarii si functionarii aceastei profesii liberale, prevazute prin lege si care exclude aplicarea pentru avocati a unui regim juridic propriu celui reglementat de Codul Muncii.

In acest sens, se impune ca legiuitorul sa procedeze la clarificari conceptuale si terminologice in legislatia fiscala, indispensabile unui nou Cod fiscal, care sa aiba in vedere specificul formelor de exercitare a profesiei de avocat.

Noul Cod fiscal, care se declara a fi unul menit sa asigure progresul si stabilitatea sistemului fiscal romanesc, nu poate ignora specificul activitatii avocatului, consacrat de lege pentru ratiuni ce au drept scop garantarea independentei sale depline, inclusiv sub aspectul tratamentului fiscal”.

Uniunea Nationala a Barourilor aminteste, totodata, ca o activitate liberala, deci si ce a avocatilor, este incompatibila cu ideea de dependenta si subordonare: “Este de notorietate faptul ca activitatea liberala desfasurata de avocati este incompatibila cu insasi ideea de dependenta sau subordonare, sub orice forma, fata de un angajator. Libertatea de activitate, independenta si lipsa ingradirilor si presiunilor de orice natura asupra avocatului, in limitele prevazute de legislatia profesiei, sunt constante ale profesiei de avocat, consacrate in legislatia tuturor statelor bazate pe principiul suprematiei legii”.

In aceeasi scrisoare deschisa, UNBR explica faptul ca in momentul de fata exista sute de mii de avocati colaboratori, care, atunci cand desfasoara activitati pentru societatile sau cabinetele de avocatura cu care colaboreaza, au si dreptul de a avea o clientela proprie, aceasta fiind o expresie a dreptului la dezvoltare profesionala proprie, care este de esenta evolutiei in profesia de avocat:

Prin Proiectul Codului fiscal, aflat in prezent in dezbatere la Camera Deputatilor, este instituit un nou regim juridic fiscal aplicabil veniturilor din profesiile liberale, cu ignorarea totala a principiilor si regulilor aplicabile profesiei de avocat.

Aceste prevederi afecteaza regimul de organizare si functionare a profesiei si pot genera o stare de incertitudine si arbitrariu in privinta regimului fiscal aplicabil acesteia.

Proiectul actului normativ dovedeste astfel ca nu este adaptat realitatilor specifice activitatilor profesiilor liberale, reglementate prin legi speciale (inclusiv legea privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat). Desi prin diferitele titluri ale proiectului privitoare la taxe, impozite si contributii se urmareste o schimbare a insasi filosofiei impunerii unor intregi categorii profesionale cu existenta traditionala (printre care si aceea a avocatilor), nu s-a incercat si o actualizare a conceptelor si terminologiei fiscale in raport de specificul activitatii acestora.

Proiectul preia mecanic reglementari ale legislatiei anterioare, care pun in centrul lor relatia angajat – angajator si, deci, raporturi de munca guvernate de Codul muncii. Potrivit legislatiei speciale privind profesia de avocat, prevederile Codului muncii nu pot fi niciodata aplicabile in profesia de avocat, fiind incompatibile cu aceasta. Cu titlu de exemplu, evocam faptul ca in prezent sunt mii de avocati colaboratori, iar potrivit legislatiei privind profesia de avocat, acestia, atunci cand desfasoara activitati pentru societatile sau cabinetele de avocatura cu care colaboreaza, au si dreptul de a avea o clientela proprie, ca o expresie a dreptului la dezvoltare profesionala proprie, care este de esenta evolutiei in profesia de avocat.

In conditiile in care avocatul colaborator are si clientela proprie, acesta trebuie sa fie in continuare inregistrat fiscal in nume propriu, sa emita documente fiscale etc.

Este greu de conceput ca, in acelasi timp, pentru activitatile desfasurate in baza raportului de colaborare profesionala, avocatul colaborator ar putea fi supus unui regim fiscal specific activitatilor dependente din punct de vedere fiscal. O atare situatie ar contraveni flagrant tuturor principiilor si regulilor specifice profesiei si ar genera incertitudine si haos, afectand inclusiv dreptul la existenta profesionala al avocatilor, cu osebire al celor recent primiti in profesie, in conditiile in care accesul la clientela proprie este reglat de reguli ce tin de functionarea pietei serviciilor profesionale asigurate de avocat.

Prezumam, cu buna-credinta, ca asemenea discrepante si necorelari nu sunt generate de vreo intentie a statului de a periclita sistemul de organizare si functionare a profesiei de avocat”.

Posibilitatea reconsiderarii activitatii profesionale a avocatului ca activitate dependenta are consecinte negative asupra independentei profesionale sub toate valentele acesteia si, implicit, asupra infaptuirii justitiei si a statului de drept si afecteaza ireversibil dreptul avocatului la dezvoltare profesionala si la asigurarea accesului la clientela proprie”

Uniunea acuza ca o recalificare a profesiei ca activitate dependenta va afecta negativ independenta avocatilor, dar si infaptuirea justitiei si a statului de drept. Totodata, va fi afectat dreptul avocatului la dezvoltare profesionala:

Critici similare pot fi aduse si Proiectului de Hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor si prin care se abroga punctul 1 din acest act normativ, care prevede ca 'activitatile desfasurate in mod independent, in conditiile legii, (…) nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente'.

In urma unei atare abrogari, organul de inspectie fiscala ar putea reconsidera veniturile obtinute din desfasurarea unei profesii liberale ca fiind exercitate in mod dependent. La fel ca proiectul noului Cod Fiscal, proiectul Hotararii de Guvern pierde din vedere faptul ca principiul independentei profesionale a avocatului, indiferent de forma de organizare a profesiei, este consacrat prin lege si este recunoscut ca garantie a dreptului la aparare si a bunei functionari a justitiei. Asa cum s-a aratat mai sus, reglementarile legale care consacra in mod clar si neechivoc principiul independentei profesiei, presupun inclusiv independenta tratamentului fiscal si excluderea aplicarii regulilor comune specifice societatilor comerciale.

Posibilitatea reconsiderarii activitatii profesionale a avocatului ca activitate dependenta are consecinte negative asupra independentei profesionale sub toate valentele acesteia si, implicit, asupra infaptuirii justitiei si a statului de drept si afecteaza ireversibil dreptul avocatului la dezvoltare profesionala si la asigurarea accesului la clientela proprie. Aceste drepturi sunt grav distorsionate prin introducerea, in legislatia fiscala, a unor reguli de dependenta profesionala, cu consecinte ce pun in pericol independenta profesiei de avocat, cu efecte negative asupra mobilitatii profesionale si principiilor specifice concurentei profesionale oneste in profesia de avocat.

Prevederile hotarârii de Guvern in vigoare in prezent, care nu permit reconsiderarea activitatii independente a avocatului si a carei abrogare este urmarita constituie, in realitate, garantia legala ca aplicarea reglementarilor fiscale in vigoare nu poate fi facuta 'discretionar', prin apreciere de la caz la caz, si reprezinta, totodata, o protectie fata de perspectiva insecuritatii tratamentului fiscal al avocatului, aspect de de neconceput intr-un stat de drept.

(…)

Pentru toate aceste considerente, Corpul profesional al avocatilor protesteaza energic impotriva oricarei masuri normative care incalca principiile fundamentale si regulile legale privind independenta profesionala a avocatului, valoare a profesiei care nu poate fi distorsionata prin reglementari ambigue, ce urmaresc fiscalizarea cu price pret a profesiei in ansamblul sau, cu neobservarea principiilor de drept european si a reglementarii legale speciale care guverneaza organizarea si exercitarea profesiei de avocat in Romania”.

*Cititi aici integral scrisoarea deschisa a UNBR

Comentarii

# BERCEA MONDIAL; e manevra lu frații miei..............,, date 10 May 2015 12:20 -1

UNBR nu poate critica Proiectul Legii privind Codul fiscal, trimis spre dezbatere Camerei Deputatilor, pentru că potrivit art.5 din Decretul 281/1954, avea obligația să se înființeze prin ORDINUL MINISTRULUI JUSTIȚIEI. UNBR nu poate fi ,,SUCCESOAREA DE DREPT A UAR;; pentru că nu a făcut această dovadă. CAZANCIUC SĂ FACĂ PUBLICE ORDINELE DE ÎNFIINȚARE ALE COLEGIILOR DE AVOCAȚI, UAR, UNBR. BAROURI ,ETC. POTRIVIT MJ. nr. 16990/17.03.2015, în arhiva MJ nu se regăsesc actele de înființare. RIL-ul este nelegal, se forțează ieșirea din cursă a av. Bota P. În schimb avocații por critica aceast cod fiscal

# escroc date 10 May 2015 13:02 -5

ICCJ prin hot. 6618 și 6619 din 2004 - desființează barourile lui Bota,  UNBR Florea a uitat să se înființeze. UNBR Botomiei sdin Socola este singura care poate să primească în profesie

# DANIELA date 10 May 2015 15:31 +9

ESTE O PROBLEMA DE FOND DEOARECE AVOCATURA , ARHITECTURA SI ALTE PROFESII SUNT PRIN EXCELENTA RECUNOASCUTE GLOBAL CA FIIND PROFESII LIBERALE - EXISTA CHIAR TRATATE EUROPENE PRIVIND PROFESIILE LIBERALE LA CARE ROMANIA ESTE PARTE

# Ultimul Charlot date 10 May 2015 21:50 +3

Daniela draga...exista ceea ce spui doar ca nu se respecta.  De nimeni. Nici de Guvern, nici de UNBEREUL din care faci parte. Daca s-ar respecta Directiva CE care reglementeaza profesia de avocat, jumate din Legea 51/1995 ar disparea. Si vreo cativa guvernanti si conducatori din UNEBEREU...la mititica. De urgenta.

# DANIELA date 11 May 2015 00:34 +5

@Ultimul Charlot - Eu sunt arhitect nu avocat dar toate profesiile liberale trebuie sa ramana unite .Datorita crizei profesia de arhitect este supusa la presiuni inimaginabile de concurenta neloiala din partea celor din administratie . Romania a semnat tratate cu UE si Elveria privind protejarea profesiei de arhitect ca profesie liberala pentru ca astazi hinghierii ANAF sa ne anuleze aceste drepturi .

# Lei date 10 May 2015 17:01 +1

N-ati vrut voi dependent?..... Va da Ponta......

# Puiu date 10 May 2015 17:04 -1

Vedeti art. 33 si 28 din Dceretul 31/1954.

# morarescu date 10 May 2015 20:41 +3

La bilant de Parchet : .." sunt de formatie profesionala procuror si inteleg deci foarte bine...bla...bla...bla..." . La Congresul UNBR  : ..." sunt avocat si am nostalgia acestei nobile meserii...bla...bla...bla..." . In Parlament : ..." ...ca politician cu experienta va spun cu toata responsabilitatea ca...bla...bla...bla...". Ne obositi domnule Prim Ministru !

# ??? date 10 May 2015 22:52 0

avi ti-am spus ca si pe voi va paste ceva. florea a facut un troc. 

# dotoOOree date 12 May 2015 11:16 +2

Daca dotoree, pierde calitatea de avocat impreuna cu cea de dotoore la care a renuntat ?? a intrat in avocatura ca doctor fara examen, daca nu este doctor ca a renuntat la titlul ... atunci nici avocat nu mai poate fi. DECI avocatura sa fie desfiintata daca PontaCiubuc nu mai este avocat, sau v-a fi santajul fata de UNBR sa-l pastreze avocat in continuare ??? CINE STIE PRIMESTE NOTA 10.

# gigi date 12 May 2015 11:31 0

Ma intreb si eu, ce se intampla cu actele procedurale la care participarea avocatului este obligatorie, iar activitatea respectivului avocat a fost ulterior reconsiderata ca fiind dependenta?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva