Avocatul Antoniu Obancia, de la SCA Zamfirescu Racoti Predoiu: “Solida cunoastere a institutiilor de drept civil comercial constituie un avantaj pentru consilierea clientilor in sensul evitarii unei posibile acuzatii penale”
Colaborator coordonator in cunoscuta casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP), avocatul Antoniu Obancia (foto) din Baroul Bucuresti este specializat in litigii de arbitraj, insolventa, drept administrativ si penal. Doctorand in Drept comercial – insolventa, Antoniu Obancia a acordat pentru Lumeajustitiei.ro un interviu pe problemele avocatilor specializati in drept penal-economic, a caror experienta in zona dreptului civil comercial contribuie decisiv la solutionarea corecta a laturii penale in cazurile de infractionalitate economica.
Sunteti avocat specializat in drept penal – comercial. In ce situatii aspectele de natura penala se intalnesc cu cele de natura economica?
In general, pornim de la Titlul III al Partii speciale a Codului penal – Infractiuni contra patrimoniului - cum ar fi delapidarea, inselaciunea, gestiunea frauduloasa – si realizam o prima legatura intre dreptul penal si activitatea de business, activitate care, finalmente, constituie o mobilizare a capitalului si a factorilor de productie, administrarea unui patrimoniu in vederea obtinerii de profit. Abuzul de bunurile sau de creditul societatii isi gaseste si o reglementare speciala de drept penal, in Legea 31/1990 privind societatile comerciale, impreuna si cu alte fapte privind societatile comerciale, incriminate ca infractiuni, cadrul fiind completat si de infractiunile incriminate Legea 297/2004 privind piata de capital. Intrucat afacerea constituie totodata o organizare umana, devin incidente si infractiunile de serviciu sau in legatura cu serviciul din Codul penal e.g. abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor, neglijenta in serviciu, luarea/darea de mita. In continuarea acestora, intram in domeniul reglementat de Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Intrucat activitatea economica este inerent legata de stabilirea si plata impozitelor – in sens larg – aceste aspect fiscal se intalnesc cu incriminarile instituite de Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
Modificarile recente ale legislatiei penale au introdus raspunderea penala pentru persoanele juridice. In ce consta raspunderea penala a societatilor comerciale?
Inca din 2006 au fost introduse prevederi si in Codul penal si in Codul de procedura penala, privind raspunderea penala a persoanei juridice. In ultimii 2-3 ani se constata un volum ascendant de aplicare in practica a acestor institutii. Potrivit art. 19¹ Cod penal, persoana juridica raspunde penal pentru infractiunile savarsite in realizarea obiectului sau de activitate sau in interesul ori in numele persoanei juridice. Raspunderea persoanei juridice nu exclude raspunderea persoanei fizice care a contribuit in orice mod la savarsirea aceleiasi infractiuni. Pedepsele aplicabile persoanei juridice sunt: amenda, dizolvarea, suspendarea activitatii sau a unei dintre activitatile persoanei juridice. Din punct de vedere procesual penal, persoana juridica poate sta in calitate de invinuit in faza de urmarire penala si in calitatea de inculpate in faza de judecata. Impotriva persoanei juridice, pe parcursul procesului penal, se pot lua o serie de masuri preventive, daca acestea sunt necesare pentru a se asigura buna desfasurare a procesului penal.
Ce loc ocupa practica de drept penal-economic in activitatea casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu?
In domeniul de practica al dreptului penal, ZRP a dezvoltat o specializare aparte, pentru a raspunde, in special, necesitatii clientilor corporativi in legatura cu probleme si dosare de drept penal, intr-o maniera de lucru si de contact cu clientul similara procedurilor interne pe care ZRP le intrebuinteaza in general in materia litigiilor. Cauzele penale in care ZRP acorda asistenta si reprezentare juridica provin, in general, din aria de business, fiind tratate aspecte cum sunt:
- infractiunile care se cerceteaza in mod curent in legatura cu folosirea mijloacelor de plata, garantarea creditelor, in general incheirea si executarea conventiilor;
- infractiuni in legatura cu exercitarea atributiilor de manager al conducerii societatilor comerciale; i.e. delapidarea, gestiunea frauduloasa, abuzul de bunurile sau creditul societatii;
- infractiuni care intra sub incidenta legilor speciale privind combaterea coruptiei si crima organizata;
- infractiuni privind folosirea bunurilor, cum ar fi prin mecanismul diferitelor tipuri de leasing;
- infractiunile care se cerceteaza in legatura cu raporturile juridice angajator – angajati;
ZRP acorda asistenta si reprezentare juridica atat pentru parti care au calitatea de persoane vatamate, cat si pentru cele care au calitatea de persoane cercetate sau inculpati. Aria serviciilor profesionale in domeniul dreptului penal este completa, respectiv acopera atat faza de urmarire penala, in care acordam asistenta si reprezentare juridica in fata tuturor organelor de parchet si politie, cat si faza de judecata, in care reprezentam/ asistam clientii in fata tuturor instantelor de judecata din Romania.
Ce specific are activitatea avocatilor specializati in drept penal-economic spre deosebire de avocatii specializati doar in domeniul penal?
Fondul unei solide cunoasteri a dreptului civil comercial permite penalistului sa identifice argument juridice pertinente din situatia de fapt dedusa spre solutionare organului de urmarire penala sau instantei penale. Despre cunoscutul adagiu penalul tine in loc civilul, trebuie sa spunem ca in material infractionalitatii economice sunt multe situatii in care dezlegarea aspectelor de drept civil conduce la o concluzie decisiva sub aspectul laturii penale. De exemplu, acuzarea sustine intrunirea elementelor constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, pe teza indeplinirii defectuoase a unui act in execitiul atributiilor de serviciu, cum ar fi o operatiune bancara. Daca din punct de vedere al dreptului civil (drept bancar, ca specie) se demonstreaza acuratetea respective operatiuni, cu atat mai mult fapta nu va putea fi considerata ilicit penal. Avocatii specializati in drept penal-economic realizeaza activitatile profesionale specifice avocaturii de drept penal (e.g. asistenta la organele de urmarire penala, cu ocazia audierilor persoanei invinuite sau a persoanei vatamate, formularea de cereri si memorii) sau acorda asistenta si reprezentare juridica in instantele de judecata; solida cunoastere a institutiilor de drept civil comercial constituie un avantaj pentru consilierea clientilor in sensul evitarii unei posibile acuzatii penale, in cadrul activitatii de business a clientilor, sau pentru conturarea celor mai potrivite argumente juridice in cazul unui dosar penal pe rol.
Cum apreciati ca au evoluat infractiunile de natura economica in ultimii ani?
Poate ca nu infractiunile au evoluat, ca stare de fapt, ci reactia organelor de urmarire penala fata de aspectele de natura penala din activitatea economic a cunoscut in ultimii ani un reviriment. Asistam la puneri sub invinuire a persoanelor juridice, de exemplu banci, sau la propuneri ale Parchetului adresate magistratului independent, de luare a unor masuri preventive impotriva persoanei juridice, pe parcursul procesului penal (echivalentul arestarii preventive in cazul persoanelor fizice). Predomina cercetarea infractiunilor din materia evaziunii fiscale, urmate de infractiunile din sfera combaterii coruptiei, sau din sfera criminalitatii organizate. Cu referire la infractiunile din Codul penal, inselaciunea pare a fi o infractiune dintre cele mai des intalnite in practica judiciara. Dupa Mica Reforma (Legea 202/2010), am sesizat un numar crescator al cazurilor in care se incearca tranzactionarea laturii civile a procesului penal, chiar din faza de urmarire penala. in cazul infractiunilor de gestiune frauduloasa, inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor etc. daca invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate, sau, daca prejudiciul este sub anumite praguri valorice, se poate ajunge la o simpla sanctiune administrativa.
Care sunt domeniile de business in care se manifesta mai intens infractiunile de natura economica/ fiscala?
Domeniul imobiliar a generat in ultima vreme, cu precadere, preocupari de fiscalitate, continuate cu sesizari penale din partea autoritatilor de control fiscal. O predilectie a anchetelor penale, in special prin Directia Nationala Anticoruptie, o formeaza si afacerile derulate cu fonduri structurale de la bugetele Uniunii Europene. In asemenea situatii, investigatiile DLAF (Departamentu Roman de Lupta Antifrauda) sunt anticamera DNA. De asemenea, afacerile care implica direct sau indirect banul public national sunt tema de verificare pentru activitatile organelor de urmarire penala. Domeniul bancar nu este nici el ocolit de organele de urmarire penala. Sub acest aspect subliniez inca o data importanta cunoasterii aprofundate a aspectelor de drept civil (bancar), pentru a reliefa dificultatea deciziei de demarare a unor proceduri penale care afecteaza bunul cel mai de pret al unei banci – increderea – prin simpla incepere a unei urmariri penale.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Alberto Kurtyan 5 April 2012 16:59 +7
# Horea Bortan 5 April 2012 17:07 +3
# Horea Bortan 5 April 2012 17:09 +2
# Horea Bortan 5 April 2012 18:44 +2
# Horea Bortan 5 April 2012 18:47 +2
# Cristi P. Sturzu 5 April 2012 18:47 +2
# Florentina Dancan 5 April 2012 20:48 +2
# Horea Bortan 5 April 2012 18:49 0
# Cristi P. Sturzu 5 April 2012 18:52 +1
# Horea Bortan 5 April 2012 18:59 -1
# Cristi P. Sturzu 5 April 2012 18:51 +3
# Horea Bortan 5 April 2012 18:51 +2
# Bortane, esti liber sa te cari 5 April 2012 19:11 -8
# Horea Bortan 5 April 2012 19:19 +3
# Esti dus. Clar! 5 April 2012 19:23 -4
# Horea Bortan 5 April 2012 19:27 +4
# Ion POpescu 5 April 2012 19:29 0
# Horea Bortan 5 April 2012 19:35 0
# AVIZ 6 April 2012 08:48 0
# Inca ceva pentru Bortan 5 April 2012 19:21 -8
# Horea Bortan 5 April 2012 19:25 +7
# c gh dosar 735/2010 5 April 2012 19:01 0
# Horea Bortan 5 April 2012 19:06 0
# c gh dosar 735/2010 5 April 2012 19:47 +1
# Horea Bortan 5 April 2012 19:49 0
# morarescu 5 April 2012 19:54 +1
# eu 5 April 2012 20:34 0
# jurist 5 April 2012 22:17 +2
# Dumitru Albu 7 April 2012 07:49 +1
Citeza pe jurist
# eu 5 April 2012 22:40 0
# Horea Bortan 6 April 2012 00:01 0
# doru 6 April 2012 03:50 0
# pt eu 6 April 2012 00:27 +2
# eule 6 April 2012 00:37 0
# jurist 6 April 2012 08:33 0
# eka 6 April 2012 09:48 0
# Cristi P. Sturzu 6 April 2012 10:17 +1
# nestiutorul 6 April 2012 20:41 0