AVOCATUL BLACK CUBE – Interviu cu avocatul Florin Cojocaru: „Subminarea increderii in institutiile statului, in justitia patriei, este reteta pentru vulnerabilizarea tarii, pentru o Romanie slaba. Invrajbirea, separarea in care unii adepti si-ar dori transformarea taberei adverse in veritabil lagar, pe tema justitiei si pe seama acesteia, ii tin pe oameni ocupati si distrag atentia de la ceea ce este esential pentru o natie”
In ciuda tuturor nenorocirilor care s-au intamplat in instante si parchete de-a lungul ultimilor 15 ani, exista profesionisti ai dreptului care isi pastreaza optimismul. Iar unul dintre ei este avocatul Florin Cojocaru (foto), cel care ii apara pe cetatenii israelieni angajati ai Black Cube, acuzati de spionarea inculpatei Laura Kovesi pe vremea cand aceasta conducea DNA. De asemenea, Cojocaru a obtinut anularea definitiva a mandatului international de arestare emis de Tribunalul Bucuresti pe numele omului de afaceri Elan Schwartzenberg.
Intr-un amplu interviu acordat revistei Q Magazine, Florin Cojocaru ii pune la punct pe magistratii-activisti care de trei ani incoace fac agitatie impotriva reformelor legislative, avocatul subliniind ca justitia romana are nevoie doar de „profesionisti bine scoliti, ghidati de stiinta de carte, de buna-credinta si de principii alese”. Mai mult: intr-un viitor ideal, spune Cojocaru, „Curtea Constitutionala a Patriei mele nu va mai fi injurata pe Facebook si nici in piete, ci va fi salutata cu mana la inima chiar de la Palatul Prezidential”.
In acelasi scenariu dezirabil, Florin Cojocaru pledeaza pentru eliminarea metehnei de a stigmatiza permanent oamenii condamnati, stampilandu-i drept „penali” (si deci uitand ca exista institutia reabilitarii), precum si pentru reasezarea serviciilor secrete acolo unde este locul, departe de paradelile din dosarele penale si nu numai.
In alta ordine de idei, subminarea increderii in institutiile statului pare sa faca parte dintr-un plan bine pus la punct, care in ultima instanta va duce chiar la vulnerabilizarea Romaniei, mai spune avocatul, care atinge printre altele si subiectul intrarii in magistratura la o varsta aparent prea frageda (25 de ani, cum este cazul acum).
Prezentam cele mai importante afirmatii ale avocatului Florin Cojocaru:
„Se discuta acum, in contextul modificarilor pentru practica la INM, despre varsta ideala a unui judecator. Un judecator la 25 de ani este pregatit sa decida libertatea sau incarcerarea unui om?
Credeti-ma, un judecator de 25 de ani nu mai e tanar. Este, probabil, cel mai batran dintre tinerii de varsta lui. Nu au deloc o misiune usoara, dar sunt investiti cu aceasta incredere, tocmai pentru ca au ajuns sa confirme ca sunt altfel. Nu vreau sa ma gandesc ce o fi in sufletul lor. Cu toate acestea, este o realitate: la 25 de ani abia sunt la inceput de drum. Vor gresi, inevitabil, dar asta ii va ajuta sa nu mai fie la fel la 30 de ani, la 40 sau la 50. Nici macar la 26 nu vor mai fi la fel!
De ce a scazut increderea oamenilor in justitie?
A scazut increderea oamenilor in tot! In toate institutiile, in toate valorile. Sunt „ajutati” sa priveasca intr-un asa fel. Increderea, in sine, imi pare pusa la incercare ca niciodata pana acum, pe toate planurile, la nivel global. Oamenii nu mai au incredere unii in altii, parteneriatele se destrama, din casnicie pana in business. Institutiile nu mai au incredere unele in altele, se ataca, nu mai conlucreaza. Subminarea celuilalt devine colac de salvare si divertisment. Nu mai prezinta incredere Uniunea Europeana, englezii se retrag, americanii isi pun presedintele sub acuzare, NATO cauta antidot la deriva… Parca nu mai sta piatra pe piatra in toata lumea.
Subminarea increderii in institutiile statului, in justitia patriei (un pilon, de fapt!), este reteta pentru vulnerabilizarea tarii, pentru o Romanie slaba. Invrajbirea, separarea in care unii adepti si-ar dori transformarea taberei adverse in veritabil lagar, pe tema justitiei si pe seama acesteia, ii tin pe oameni ocupati si distrag atentia de la ceea ce este esential pentru o natie. Cand un magician scoate, cu o mana, un iepure din joben, asta va surprinde, pentru ca a avut iscusinta sa va atraga atentia, cu cealalta mana, la ceva fals sau nesemnificativ. Asta nu este intamplator! Cred cu adevarat in caracterul impur al acestei stari de spirit induse
Cum vedeti viitorul Justitiei in Romania?
In viitorul pe care eu il vad…nu vor mai fi „Toti pentru justitie”. Aceasta prostie va fi data uitarii, iar oamenii vor avea incredere in institutiile Romaniei lor. Pentru Justitie vor fi doar profesionistii bine scoliti, ghidati de stiinta de carte, de buna-credinta si de principii alese, pe care membrii cetatii ii vor credita, fara rezerve, pentru a avea timp sa-si faca si ei, la randul lor, treburile cum nu se poate mai bine.
In viitorul „vazut” de mine, lectiile rostite catre Tara mea de alte democratii, care, la randul lor, rosesc in obraji, vor intalni nu un Dongoroz, ci 1000! Curtea Constitutionala a Patriei mele nu va mai fi injurata pe Facebook si nici in piete, ci va fi salutata cu mana la inima chiar de la Palatul Prezidential. Vom avea Coduri atat de bune, incat nici Inalta Curte nu va mai avea ce dezlegari sa pronunte.
Nu vom mai vedea magistrati pe scari de instante, nu ii vom mai gasi preocupati nici de legile pe care sunt chemati sa le aplice, nici de oameni politici, nici de viitorul pensiei lor, nici de conditiile de munca, pentru ca Justitia isi va fi facut bine inteles locul.
Nu vom mai gasi formatori de opinie procurori sau judecatori, nici vedete cu roba uitata in cui. Cat vom vedea cu ochii nu vor mai fi esafoade, nu vor mai exista „paraditi”, iar in penitenciare vom auzi ca sunt chiar locuri libere. Nici macar cei condamnati nu vor mai fi „penali”, ci doar oameni, pentru care exista ispasirea pedepsei si reabilitare. In politica si in salile de judecata va fi numai buna-cuviinta, solemnitate si profesionalism. Avocatii nu vor mai pleda in blugi, nici cu glezna dezvelita, daca sunt barbati, nici in tenisi rosii si nici cu ochelarii de soare ridicati pe crestetul capului.
Serviciile secrete nu vor mai fi obisnuinte ale dosarelor penale, ci se vor ingriji, ca dintotdeauna, sa le fie Tara intre cele mai sigure intr-o lume care ne ofera spectacole de insecuritate in fiecare zi.
In imperfectiunea ei, Justitia ramane, asadar, ispita”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# jysk 12 January 2020 10:37 +3
# nae din dealul feleacului 12 January 2020 17:21 0
# visu 13 January 2020 14:26 +1
# Coleg 13 January 2020 15:53 +1