16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Banii judecatorilor si banii justitiei

Scris de: Gheorghe MOROSANU, fost judecator | pdf | print

17 October 2022 15:14
Vizualizari: 5177

Despre banii judecatorilor

Luptam cu totii pentru bani.

Sa nu ne fandosim. De la marile puteri mondiale pina la ultimul butic, toate functioneaza pe principii economice, au nevoie de bani si cauta sa aiba cit mai multi. De la presedintele tarii pina la cel mai amarit somer, toti vor, si se straduiesc, sa aiba cit mai multi bani.



In concret, cam ca intotdeauna, cel mai la indemina am exemplul meu personal. Am crescut intr-o familie nu doar modesta, ci de-a dreptul nevoiasa. In acel mediu, am inteles de mic valoarea muncii, dar si a invataturii ca mijloc de a ajunge ceva in viata. Asadar, incepind cu vacantele de liceu si apoi inca vreo opt ani dupa armata, am muncit din greu, asa cum se munceste: fierar-betonist, sofer si altele. Dupa ce am obtinut o oarecare stabilitate financiara, am "dat la facultate", un examen de admitere pe cit de stupid, pe atit de dur, intrind, la a nu stiu cita incercare, la facultatea de drept, intr-o concurenta de 24 pe un loc. Nu am stiut prea bine care va fi viata mea de jurist, dar intr-o buna zi m-am trezit judecator, iar ceva mai tirziu am inteles ca mi-a fost dat sa practic cea mai grozava si mai tulburatoare profesie de pe lumea asta, si in plus, ca fac parte din una dintre puterile statului.

Fata de cele de mai sus, puteti accepta fara sa insist prea mult, ca eu am tot respectul pentru toti oamenii muncii, de orice nivel si profesie. Dar trebuie sa cadem de acord ca, daca am muncit din greu ca sa ajung unde am ajuns, daca mi-am ros coatele pe bancile scolii atita timp, am facut toate astea nu numai ca sa fiu altceva pe scara sociala, ci si ca sa traiesc mai bine din punct de vedere material, adica sa cistig mai bine, sa am bani mai multi. Bani care imi sint necesari nu numai ca sa traiesc mai bine fizic, alimentar etc., ci si ca sa-mi pot tine rangul in societate, si ca sa ma intretin corespunzator din punct de vedere intelectual si profesional.

Pentru a putea eu trai normal la acest nivel, statul a gasit cu cale sa-mi acorde venituri corespunzatoare, salariu, respectiv pensie. Aici se impun doua precizari:

- oricit ar striga de tare unii si altii, stirnind contra noastra si presa si tot poporul, noi, putere a statului – judecatori, procurori, grefieri – nu putem fi platiti decit in comparatie cu reprezentantii celorlalte doua puteri ale statului – parlamentarii si guvernantii.

- dar care comparatie? pe cind noi nu avem nici o alta sursa de venit, neavind voie sa practicam nici nici o alta activitate aducatoare de cistig, guvernantii si parlamentarii nu au nici o restrictie, fiind cit se poate de avuti, atit la intrarea, cit mai ales la iesirea din respectivele functii – presa este plina de exemple.

De aceea, si unii si altii – guvernanti, parlamentari, diversi oameni politici si toti jmecherii care bintuie in anturajul lor – au mereu grija noastra, a celor din justitie, alimentind poporul si presa cu tot felul de acuze. Dar de ce oare presa si poporul nu se intereseaza de toate veniturile si multe alte avantaje pe care le au ei – masini, soferi, benzina, secretare, chirii, consilii de administratie si multe altele, plus afaceri cit incape? Va spun eu de ce: pentru ca noi am fost redusi la tacere prin tot felul de interdictii, iar ei au voie orice.

La concret, doua chestii:

- acum citeva luni, toata presa vuia ca nu stiu ce ordin da ministerul si ne dubleaza salariile si pensiile, sau cam pe acolo. Ei bine, dupa vreo 2-3 luni, am constatat la fluturasul meu de pensie ca suma era cu 13 milioane vechi mai mica, iar dupa alte vreo 2 luni, mi s-au mai pus vreo 3. Socotiti dv. care marire/dublare, ca la radio Erevan.

- mai cu niste ani in urma, cind un presedinte de trista amintire ne-a taiat tuturor acel sfert din salariu, la revenire guvernantii s-au facut a uita doua lucruri: ca ni se taiasera si al 13-lea salariu, si prima de vacanta, va sa zica pe real primeam 14 salarii, si am ramas pina in ziua de azi cu cele 12. Macar daca ar fi asa pentru toata lumea, dar credeti ca e? O multime de ajunsi isi fixeaza singuri tot felul de salarii, sporuri, prime etc.

Iar foarte multi, din tot felul de structuri gonflate si inutile, isi fac, tot de capul lor, salarii de 2-3 ori mai mari ca al presedintelui tarii, ceea ce este pur si simplu hotie.

Vreti exemple, cititi aici: salarii nesimtite la stat – Internetul e plin.

Despre banii justitiei

De la fenomennul-regula expus mai sus exista o exceptie, o singura si nefericita exceptie: Ministerul Justitiei din Romania si ministrul respectiv. Pe cind invatamintul tipa mereu sa i se respecte acel procent legal de 6% din PIB, pe cind armata se suprafinanteaza la cererea aliatilor, pe cind presedintia si organele securiste cer si primesc bani tot mai multi, Ministerul/ministrul justitiei nici nu cere, nici nu primeste. Ba mai mult, cedeaza cu nonsalanta si ceea ce produce propriu.

Stiati ca justitia produce bani? Priviti extrasul alaturat dintr-un portal de instanta:

Pentru un partaj de bunuri comune, o persoana plateste in rate taxe de timbru 190 milioane lei vechi. Stiti unde se depun acesti bani, si toate taxele asemanatoare? La primariile de domiciliu ale platitorilor, adica la institutii care nu au nici o legatura cu justitia. De ce? Nu ma intrebati pe mine. De ce ministerul/ministrul justitiei se complac in aceasta situatie? Va spun eu: pentru ca pe dom' ministru il doare undeva de chestia asta. Asa cum il doare de faptul ca palatul de justitie de la Piatra Neamt este construit pe jumatate si lasat prada balariilor (ca si multe altele), in timp ce trei instante din judet platesc sume imense pentru spatii inchiriate, ca si multe altele.

Asadar:

Departe de a fi jenat de faptul ca tot felul de profitori ai statului mafiot si esuat se scarpina toata ziua de salariile si pensiile noastre (judecatori, procurori si grefieri) sustin cu tarie urmatoarele:

- banii produsi de justitie trebuie incasati si folositi de justitie;

- judecatorii, procurorii si grefierii trebuie sa beneficieze de actualizarea salariilor si pensiilor la fel ca tot poporul, fiecare conform rangului si rolului sau in societate.


Comentarii

# maxtor date 17 October 2022 18:58 -73

-asta spune si maxtor: justitia (isi) produce bani FARA DREPT, taxele PROCENTUALE reprezinta COPROPRIETATE nu plata unui serviciu; oug 80 a avut rostu de a creste pecinginea numita "notar"; banii inainte, boala dupa! (daca punem Anatema or scapa penzionarii?)

# maxtor date 17 October 2022 19:05 0

taxa PROCENTUALA lezeaza demnitatea umana,asta o intelege si un fierar betonist mai...demn: nu pentru banii pierduti am pune anatema, nu au valoare blestemele puse pentru bani,nu au valoare pana la Anatema.(individu face transferu:demnitatea muncii de f.betonist=cea a activitatii de judecator,noi iubim oamenii muncii,indiferent de cat au pa fluturashu de penzie)

# nae din dealul feleacului date 17 October 2022 22:09 +209

Asa o fi cum spuneti,D-le Judecator Morosanu.Este valabil pentru magistrati(jude,proco,grefa)de talia/caracterul Dvs;va urmaresc si sint convins!Dar ce ne facem cu "noul val"de magistrati slab pregatiti,aroganti,infatuati si care in majoritatea cazurilor formeaza grupuri infractionale impreuna cu avocatii;nu degeaba se spune ca Sistemul de Justitie din actuala Romanie este cel mai eficient Grup Infractional Organizat/Instituit din tara!Ce justitie o fi aia prin care judecatori(de Tribunal)ignora cu buna stiinta jurisprudenta stabilita de ICCJ,ca doar,asa se spune(numai se spune!)ca justitia in RO se realizeaza prin Inalta Curte?Ia vedeti prin "ograda"ca sint multe putregaiuri!In atare situatii noi cetatenii/justitiabilii cum sa ne luptam cu astfel de haite?Sa mergem pe la icoane si sa batem matanii?Tara e in prada D-le Morosanu!Si ahtiati numai dupa bani,caracter,lege de nici un fel!Stiu ce-i de facut dar nu pot singur.

# Robert date 18 October 2022 00:50 +250

Intr-o lume normala, ceea ce spuneti dumneavoastra domnule judecator, e corect! Dar Romania, nu mai face de multa vreme parte din vreo lume normala! Aveti dreptate, magistratii au restrictii la a castiga bani cu basculantele si castiga doar cu sacii! Dar in afara de cea de constiinta proprie (care in 99% din cazuri "e sublima dar lipseste cu desavarsire"), ce responsabilitate au magistratii pentru erorile sau abuzurile lor, abuzuri si erori care distrug familii, vieti? Veniti din "campul muncii" si ca mentalitate, ati ramas tot acolo: cantitatea conteaza, nu calitatea! N mii de dosare pe cap de magistrat = necesitate bani multi! Ca in alea N mii de dosare nu s-a gasit nici macar adevarul juridic, ce mai conteaza, nu? Prea multi din tagma domniei voastre, credeti ca daca petreceti mai mult timp in instante decat in familie, vi se cuvin osanale, indiferent de rezultatele prezentei voastre acolo!

# Robert date 18 October 2022 01:03 +254

Respectul se castiga, domnule judecator! Nu se impune, nu se cerseste si in nici un caz nu are nevoie de justificari in afara de fapte! Iar despre cum "face bani justitia", treburile sunt atat de discutabile, incat in locul dumneavoastra mi-ar fi rusine sa ridic problema! Executorul X il executa pe debitorul Y, la cererea unei firme de recuperare nelegal constituita, CU APROBAREA UNUI JUDECATOR prea "ocupat" ca sa verifice indeplinirea conditiilor legale de executare. Y fa fi executat de X pentru suma de 150000 lei, pentru o datorie de 15 lei fata de creditorul M, la cererea unei firme de recuperari Z, care n-are nici o baza legala de functionare pe teritoriul romaniei si in lipsa indeplinirii obligatiei LEGALE de instiintare a debitorului, in termenul legal, despre cesiunea de creanta! Asta asa, ca exemplu en passant, ca sa nu intru pe penal! Dar vreti bani! Domnule judecator, HAI SICTIR si tu si "justitia" aia a ta, care "produce bani"!!!!

# Robert date 18 October 2022 01:16 +255

Cat va trebui domnule judecator, sa plateasca amaratul ala de debitor de 15 lei reali la o firma de utilitati, pentru a contesta executarea de 1500000 lei ceruta de firma de recuperare, fara personalitate juridica pe teritoriul romaniei, conform OUG 80/2013, executare aprobata de ... un judecator "prea ocupat" ca sa verifice daca executarea e legala sau nu? Asta nu e limitarea accesului la justitie, nu? Ca avocat, eu imi iau banii, putini sau multi, in conformitate cu rezultatele inteligentei si muncii mele, nu ca voi, la metrul cub de dosare! Si nu ma plang! Si nici nu cer respect! Nici intelegere! Si daca gresesc ceva, raspund! Voi, in fata cui si pentru ce (profesional, in afara de lipsa de obedienta fata de manuitorii vostri), raspundeti? Mai "dumnezeilor", va veni vremea cand va va lua Mama Dracului! Pe magistratii-procurori intai si pe voi, magistratii-judecatori, imediat dupa!

# Robert date 18 October 2022 02:03 +258

Si mi-am amintit ceva acum, domnule judecator! Unele profesii, nu pot fi practicate de oricine. Oricat as dori eu sa fiu un as al interpretarii la harpa sau nai, n-am sa reusesc oricat as incerca, pentru ca-mi lipseste harul necesar. Asa si judecataorul (in special) sau juristul (in general), trebuie sa aiba HARUL necesar pentru a practica profesia asta! Nu oricine poate fi medic, nu oricine poate fi artist, nu oricine poate fi preot, nu oricine poate fi cercetator, nu oricine poate fi OM prin multimea de umanoizi decervelati. E nevoie de HAR, dincolo de stiinta de carte! Cat costa harul? Cati bani merita cel care are harul de a fi ceva care sa conteze cu adevarat? Nu muncim pentru bani, muncim pentru a trai ca sa ne exercitam HARUL, fara grija traiului (aia care-l avem). Domnule Morosanu, va respectam. Promit sa nu mai fac greseala asta! Macar sunteti cinstit sa recunoasteti ca v-a durut in cur de justitie si v-au interesat doar banii! E o dovada de bun simt totusi...

# nuibai date 19 October 2022 18:22 0

Ultimul meu articol din Lumea Justiţiei (Banii judecătorilor şi banii justiţiei) a stîrnit o reacţie mizerabilă a unuia, care mă acuză că mă gîndesc numai la bani etc., într-un limbaj de mahala. Şi totuşi, mîrlanul pune şi o problemă corectă, la care pur şi simplu eu nu mă gîndisem: cum că taxele de timbru la valoare sînt hoţie curată a statului. Evident că aşa e: la partaje, de exemplu, pentru orice proprietate, cît de mică sau mare, treaba justiţiei/judecătorului este cam aceeaşi: stabileşte valorile şi împarte conform cotei. Mai exact, conform calculelor făcute de experţi, care fac toată munca în dosar. La revendicări, nici atîta: atribuie da sau nu. Despre asta nu are nici o idee Europa, care ne dă mereu lecţii de reforma justiţiei, ca şi de multe altele. Ai noştri, MJ etc., nici nu intră în discuţie.

# Robert date 21 October 2022 20:00 +296

Da domnule judecator, sunt marlan pentru ca am indraznit sa va arat propria imagine in oglinda. Limbaj de mahala? De ce, doar pentru ca nu v-am aratat respectul "cuvenit" deitatii voastre? "Dar trebuie sa cadem de acord ca, daca am muncit din greu ca sa ajung unde am ajuns, daca mi-am ros coatele pe bancile scolii atita timp, am facut toate astea nu numai ca sa fiu altceva pe scara sociala, ci si ca sa traiesc mai bine din punct de vedere material, adica sa cistig mai bine, sa am bani mai multi. Bani care imi sint necesari nu numai ca sa traiesc mai bine fizic, alimentar etc., ci si ca sa-mi pot tine rangul in societate, si ca sa ma intretin corespunzator din punct de vedere intelectual si profesional." Nu e citat din ce-ati scris? Oups! Eu sunt marlanul, asa e! Sa va spun ca marlanul este absolvent al Academiei Tehnice Militare (inginer motoare pentru avioane si rachete), absolvent al Ion Mincu (aia cu arhitectura, daca nu stiti despre ce e vorba) si al facultatii de drept?

# Robert date 21 October 2022 20:07 +254

Pana la urma, nu conteaza astea, chiar daca eu NICAIERI n-am sustinut examene repetate pentru a fi admis ci, am fost admis din prima incercare, cu medii de varf. Conteaza ca incercati sa justificati veniturile in lipsa justificarii rolului teoretic, social! Ca pretindeti bani, cand de fapt, nu faceti nimic pentru a-i merita. Revin la ce am mai spus: un executor "manjit", va cere executarea unuia, fara a fi indeplinite conditiile LEGALE, in folosul unei SC nelegal constituite in Romania si dumneavoastra, avizati asta, pe ideea "daca debitorului nu-i convine, sa faca contestatie", neluand in consideratie faptul ca datoria aluia e de 15 lei iar suma ceruta de de 100 sau 1000 de ori mai mare si ca daca n-a fost capabil sa-si plateasca datoria aia micuta, nu va fi oricum, capabil sa plateasca taxa necesara de timbru judiciar, pentru a avea "acces la justitie"!

# Robert date 21 October 2022 20:16 +266

Ca judecator de penal, de cate ori ati luat in consideratie "buna credinta" a militienilor, agentilor fiscali sau a altor functionari din aparatele de forta ale statului, contra "reaua credinta" a celor veniti in fata dumneavoastra, pentru a fi judecati? Cati nevinovati au avut vietile distruse din cauza hotararilor dumneavoastra si cati infractori au scapat fara pedeapsa, din aceeasi cauza? Cati vinovati au primit pedepse disproportionat de mari in raport cu faptele lor, pentru ca ati vrut dumneavoastra sa va aratati puterea? Cum raspundeti toti magistratii, atunci cand va cacati pe justitiabil, doar ca sa va simtiti zei? (iar sunt marlan si cu limbaj de mahala, stiu, si-mi asum asta!). In extremis, raspundeti administrativ, intarziati la avansare, de fapt, in nici un fel raportat la raul pe care-l faceti distrugand familii, doar pentru ca puteti face asta nesanctionati!

# Robert date 21 October 2022 20:23 +280

Nu am intentia sa intru intr-o polemica cu dumneavoastra, pentru ca asa, marlan si cu limbaj de mahala cum sunt, spre deosebire de dumneavoastra, am demnitatea de a nu apara un sistem toxic, care a generat decaderea pe toate nivelurile a societatii romanesti! Si fiind cam de aceeasi varsta, tot pensionar, tot cu "pensie nesimtita" (dar militara), fiind si profesionist al dreptului, va place sau nu, am dreptul sa va spun, in deplina cunostiinta de cauza, care este realitatea! Ca va place sau nu, c'est la vie, contrar parerii dumneavoastra, NU sunteti nici zeu, nici vreun monument al dreptatii. Si NU aveti dreptate!

# Robert date 21 October 2022 20:35 +269

Justitia romana, nu mai e aparatorul valorilor supreme ale societatii ci, un prestator de servicii, ca orice dugheana de la marginea drumului: Art. 1 alin. (2) din OUG 80/2013, privind taxele judiciare de timbru: "Taxele judiciare de timbru sunt datorate, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, de catre toate persoanele fizice si juridice si reprezinta plata serviciilor prestate de catre instantele judecatoresti, precum si de catre Ministerul Justitiei si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie." Concluzia e ca suntem de mult pe langa Constitutie, care la art. 21 alin. (1), spune ca "Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime." Da, dar pe parale, nene! Daca n-ai bani sa te adresezi "justitiei", ti-o iei, fie ca esti sau nu vinovat de ceva, fie ca ai sau nu dreptate! Prefer sa fiu marlan si mahalagiu, decat atat de ipocrit incat sa ma dau drept "justitiar", fiind doar un executant.

# CORNEA MARIAN date 26 October 2022 21:56 0

Respect deplin pentru un judecator ,dar mai ales OM,de aleasa calitate,ce a avut mereu curajul sa spuna lucrurile clar si raspicat! Cine nu-l cunoaste pe omul MOROSANU,nu poate cunoaste modul cum s-a implicat in profesia de judecator-ca multi altii -cu pasiune si har,in niciun caz pentru bani! Daca justitia nu este respectata si recunoscuta ca putere in stat,atunci ne paste anarhia! De ce oare cel lezat in drepturile sale ,se duce la instante sa i se faca dreptate? Pentru ca are incredere in suprematia legii,in valorile pe care justitia le aparâ! Respectind judecatorii,procurorii si tot ce tine de infâptuirea legii,NE RESPECTAM PE NOI ! In momentul de fata nimeni,guvernantii nici atit,nu se preocupa de faptul ca magistrati cu experienta,pleaca din sistem,nemultumiti,in principal, de URA SEMANATA ANI SI ANI,in ceea ce-i priveste Fruntasul taranist ION RATIU,AFIRMA CA L-A SURPRINS LIPSA DE RESPECT FATA DE LEGE A ROMÂNILOR,la revenirea din exil !!Valabil si in 2022 !!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva