Basescu, la bilantul SRI: „Ma voi implica personal in aducerea lui Boldea. Va asigur ca il vom gasi si in gaura de sarpe”. Seful statului i-a exonerat de coruptie pe procurorii DIICOT, insa a sustinut ca acestia au “carente profesionale”
Presedintele Traian Basescu a precizat, vineri, la bilantul SRI pe anul 2011, ca se va implica personal in aducerea in tara a lui Mihail Boldea, deputatul care a zbughit-o din Romania dupa ce procurorii DIICOT nu i-au dat interdictia de a parasi tara, desi era invinuit pentru spalare de bani, aderare la grup infractional organizat, inselaciune cu consecinte deosebit de grave si alte asemenea infractiuni. Presedintele a recunoscut de asemenea ca s-a implicat si in aducerea in tara a lui Omar Hayssam, dar, pana la acest moment cel putin, teroristul numarul 1 al Romaniei a ramas in afara granitelor. Cu privire la atitudinea procurorilor DIICOT in cazul Boldea, Basescu a precizat ca nu crede ca acestia l-au facut scapat in mod intentionat pe deputat, ci mai degaba ca a fost vorba despre o “carenta profesionala” a anchetatorilor. In aceste conditii, intrebarea este ce mai cauta procurorii cu “carente profesionale”, adica Sorin Carare, Codrut Olaru si Laura Kovesi in Ministerul Public si mai ales ce cauta doi dintre ei, Olaru si Kovesi, in cele mai inalte functii din Parchetul General?
Basescu a exclus varianta coruptiei si a favorizarii infractorului la cei doi procurori care instrumenteaza dosarul Boldea, si a dat vina pe “oboseala” si pe “carenta profesionala”. Seful statului a laudat Parlamentul pentru rapiditatea cu care a dat aviz pentru perchezitie, retinere si arestare
Prezent vineri la bilantul SRI pe anul 2011, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a precizat ca: “modul in care Parlamentul a reactionat la solicitarea Parchetului este o bila alba in cazul Boldea”. Acesta a adaugat ca se va implica personal si direct in aducerea in tara a lui Boldea, chiar si dintr-o “gaura de sarpe”. "Imediat ce am aflat (despre disparitia lui Boldea din tara, n.r.), am dorit sa stiu cum a fost posibil. Tot mandatul, am alergat dupa astia sa-i aducem inapoi- Popa, Necolaiciuc, incercam si cu Hayssam. Acum s-a marit lista (...) Eforturile sunt si politice. Cate interventii a trebuit sa fac la presedintele Indoneziei (...), la presedintele Ciprului, legat de Petrom Service. Ma voi implica si in acest caz de aducere a lui Boldea, in mod categoric. Stim unde e, facem toate eforturile politice. In Kenia, acum. Nu stiu unde va fi diseara. Inca de azi noapte, statul roman a declansat toate procedurile ca Boldea sa revina in patrie. Nu stiu cat de repede, nu stiu ca va mai sta acolo unde era acum cateva ore. Dar va asigur ca il vom gasi si in gaura de sarpe", a mai spus presedintele.
Cat despre vina procurorilor in acest caz, Basescu a mentionat ca: "Exista tentatia publica de a da vina pe procuror pentru un aranjament. Nu, eu cred ca a fost o neindemanare a procurorilor in modul cum au gestionat chemarea grupului, pentru ca ei avut 24 de ore sa faca 22 de perchezitii domiciliare, sa faca referatele, sa audieze vreo 20 de oameni, sa faca referatele de arestare pentru opt din ei. Este clar ca aici, lucrand sub o asemenea presiune, intr-un timp atat de scurt – 24 de ore, procurorii au putut sa greseasca. Eu sunt convins ca oamenii astia care investigheaza dosarul Boldea de doi ani nu au vrut sa il scape, pentru ca altfel nu puneau in dosar ce au pus, toate probele relevante legate de el. Probabil a fost o eroare generata si de statutul altfel al lui Boldea decat al celorlalti opt care au fost arestati si de aici o planificare gresita. Probabil daca incepeau actiunea luni, nu ar mai fi fost weekendul in care Boldea a putut sa se gandeasca la toate solutiile si sa treaca cu pasaport diplomatic pana in Kenya. Cred ca presiunea sub care s-a lucrat, noutatea - pentru ca nu poate fi comparat cu senatorul Banias - aici s-a cerut arestarea, nu interdictia de a parasi tara, cred ca si oboseala si o carenta profesionala au facut ca procurorii sa declanseze operatiunea intr-un moment neoptim. Deci nu i-as invinui pe procurori", a afirmat Basescu. Cu alte cuvinte, procurorii din cazul Boldea nu au fost corupti, ci doar prost pregatiti. Pentru asta trebuie invinuiti! Si pentru asta trebuie sa isi dea demisia, in frunte cu Kovesi. Cata vreme Procurorul General al Romaniei a acceptat nu numai ca niste procurori cu “carente profesionale” sa lucreze intr-un asemenea caz, dar sa ii si apere in public, spunand lucruri total paralele cu procedura penala, pentru ca la cateva ore dupa aceea sa se suceasca si sa trimita un control peste ei, nu mai poate ramane in cea mai inalta functie a Ministerului Public. Pentru ca a demonstrat ca este in stare de o denaturare a Constitutiei numai pentru a exonera niste procurori de la a-si asuma responsabilitatea pentru o greseala comisa. La fel ar fi facut Kovesi si daca procurorii ar fi comis un abuz? Tot cu atata indarjire i-ar fi aparat?
Seful statului: SRI si-a executat fara repros mandatul dat de procurori in cazul Boldea. DIICOT nu a cerut filaj de la SRI pe deputat, ci numai interceptarea convorbirilor!
Presedintele Traian Basescu a mentionat ca SRI si-a executat fara repros mandatul dat de procurori in cazul Boldea. "Va pot spune ca am verificat mandatul dat de procurori catre SRI, a fost executat fara repros pentru ca s-a dat mandat doar pe ascultari, nu s-a cerut filaj, care putea fi cerut si Ministerului de Interne si SRI-ului. S-a cerut mandat pe ascultari, asta a dat procurorul, asta a facut SRI-ul", a spus Basescu. Seful statului a sustinut ca plecarea lui Boldea din tara nu poate reprezenta o bila neagra pentru SRI si ca Romania va trebui sa isi modifice legislatia in perspectiva aderarii la spatiul Schengen, cand nu vor mai fi controale la frontierele cu Bulgaria si Ungaria, pentru a opri plecarea din tara a infractorilor. "Stiti ce v-as ruga sa va imaginati? Romania in spatiul Schengen, fara control de frontiera cu Bulgaria, fara control de frontiera cu Ungaria. Este clar ca intr-o astfel de situatie trebuie sa ne adaptam, nu suntem in Schengen, dar vreau sa vedem putin ce va fi peste cateva luni. Va trebui sa ne adaptam legislatia cu privire la retinerea potentialilor infractori si a infractorilor la aceasta realitate ca nu va mai exista control la frontiera. Acum spunem a trecut frontiera, dar ce vom spune peste cateva luni cand nu va mai fi control de frontiera?", a mai spus Basescu.
Cat despre prioritatile SRI in 2012, Traian Basescu a precizat ca a avut o discutie despre "accesarea de fonduri europene". "Am avut o discutie cu colegiul de conducere al Serviciului, am stabilit cateva zone in care trebuie sa se dea atentie si vreau sa cred ca se face o prioritate din acest lucru", a spus presedintele, mentionand ca Romania se afla la un moment la care institutiile statului lupta in mod real impotriva coruptiei. "Niciun om politic sau din justitie sau din orice alta activitate, chiar din sectorul privat, nu mai poate sta linistit, pentru ca statul roman si-a dezvoltat capacitati de culegere de informatii care fac putin probabila comiterea de infractiuni importante fara ca acestea sa nu ajunga in fata justitiei. (…) O alta zona in care am cerut SRI sa priveasca cu atentie la acte de coruptie este zona de consultanta, unde domnii consultanti isi fac aranjamentele cu constructorul si se trece cu vederea peste lucruri de calitate indoielnica. Iar consultanta este platita din bani europeni. Sau, daca lucrarea este de buna calitate, nu se vizeaza factura pana cand domnul consultant nu este bucurat de constructor cu un procent din valoarea facturii, ceea ce duce la intarzieri uriase in decontarea facturii", a mai spus presedintele.
Seful SRI, George Maior, si-a avertizat agentii sa nu se implice in actiuni politice
La randul sau, directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, a declarat, vineri, ca SRI si-a realizat pe deplin misiunea de protectie a securitatii nationale a Romaniei. "Anul 2011 a confirmat pe deplin rolul fundamental al SRI in ansamblul institutiilor de informatii ale statului si faptul ca si-a asigurat pe deplin misiunea de protectie a securitatii nationale a Romaniei", acesta adaugand ca serviciul s-a concentrat pe problemele ce tin de securitatea nationala. "Combaterea evaziunii fiscale fie prin operatiuni, fie prin transmitere de informatii, securitatea energetica a Romaniei, aspecte legate de crima organizata cu ramificatii de zona economica, aspecte legate de criminalitatea transfrontaliera au fost abordate in sute de informari ale serviciului si in sute de operatiuni care au adus beneficii bugetului statului intr-o asemenea perioada dificila", a sustinut Maior. Acesta a mai precizat ca SRI este cea mai importanta organizatie de informatie a Romaniei, fiind vorba de o institutie respectata pe plan international, cu mare credibilitate, amintind, in context, de vizita directorului FBI in Romania.
Cel mai important mesaj public al lui Maior a fost insa catre agentii SRI, pe care i-a avertizat sa nu se implice in chestiuni politice, altfel riscand sanctiuni dure. "Intrucat anul 2012 este un an mai special avand in vedere evident evolutia in afara SRI, ma refer la faptul ca este un an electoral, am atras atentia, desi sunt convins ca nu este nevoie sa o fac, deja exista in etica si in constiinta serviciului acest lucru, sa aiba in vedere valorile fundamentale pe care se cladeste acest serviciu si anume neutralitate si independenta. Noi ne realizam misiunile, ceea ce se intampla in sfera exterioara SRI, in sfera politica este cu totul alta chestiune, si am atras atentia tuturor ofiterilor sa pastreze aceste valori si mentionez aici ca vor exista sanctiuni dure pentru cei care le incalca, desi sunt convins ca nu va fi cazul", a spus Maior.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# taci 23 March 2012 18:27 +5
# Ingrid Temistocle 23 March 2012 18:44 +4
# Codruta Slam Dunk 23 March 2012 19:37 +2
# pompiliu bota 23 March 2012 19:39 +1
# Codruta Slam Dunk 23 March 2012 19:39 +4
# Codruta Slam Dunk 23 March 2012 19:59 +7
# dankh1 26 March 2012 08:45 0
Citeza pe Codruta Slam Dunk
# Era sub influenta....? 23 March 2012 20:38 +5
# OBSERVATOR 24 March 2012 03:38 +5
# Presedintele Antwerp-ului 24 March 2012 10:09 +4
# Eu da,am auzit! 24 March 2012 11:02 -3
# bati campii 24 March 2012 12:43 +2
# Auzi voci? 24 March 2012 13:09 +3
# se face ,dar nu se recunoaste 24 March 2012 14:12 -1
# ..... 24 March 2012 14:46 +1
# bosorogilor! 24 March 2012 15:43 -3
# e pauza la Spitalul 9? 24 March 2012 17:27 +1
# Spitalul 9 in carantina 27 March 2012 12:52 0
# gandul 24 March 2012 20:40 +1
# barbasescu 24 March 2012 21:02 +3
# c gh avocat UNBR cu sediul in str Academiei 24 March 2012 22:00 0
# Ilie Pedoff 25 March 2012 08:40 0
# ghiunthter 25 March 2012 19:43 0
# BEATHE 25 March 2012 20:06 +1
# Mafia de langa noi 25 March 2012 20:15 +1
# TB 25 March 2012 20:17 +1
# i-auzi 25 March 2012 20:42 0
# Av. Catalin Racaceanu 26 March 2012 09:18 0
# Cristi P. Sturzu 26 March 2012 12:46 +1
# Cristi P. Sturzu 26 March 2012 09:46 0
# Tanti constitutia 26 March 2012 11:05 +1