psdolt
23 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

BATALIA FINALA – De necrezut: cu doar sase ani vechime de judecator, Adrian Gluga ar putea fi reprezentantul judecatorilor de la curtile de apel in CSM. Desi castigatori ai alegerilor initiale din 22 iunie, judecatorii Ramona Gratiela Milu si Mihai Ghica, si procurorii Claudiu Sandu si Catalina Sintion isi pot pierde locurile din viitorul CSM, dupa ce pentru prima data in istorie CSM a decis organizarea unui tur II pe motiv ca nu au obtinut o majoritate de 50 plus 1 din voturi. Iata candidatii

Scris de: George TARATA | pdf | print

4 September 2022 16:04
Vizualizari: 5891

Batalia finala pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii se va da saptamana viitoare, miercuri, 7 septembrie 2022. La aceasta data vom afla cine sunt ultimii patru membri ai noului CSM, care isi va incepe activitatea in ianuarie 2023. Iar printre cei care ar putea ajunge in CSM se numara inclusiv un judecator cu doar sase ani vechime, care doreste sa fie reprezentantul unor magistrati cu zeci de ani vechime in functia de judecator.


 

Judecatorii Ramona Gratiela Milu (foto 1) de la Curtea de Apel Brasov si Mihai Ghica (foto 2) de la Tribunalul Cluj, castigatori ai alegerilor initiale desfasurate in 22 iunie 2022, si-ar putea pierde locurile din CSM doar pentru ca, pentru prima data in istorie, actualul CSM, prin majoritatea care controleaza Consiliul, a decis organizarea unui tur II de alegeri la nivel de curti de apel si tribunale, pe motiv ca Milu si Ghica nu au obtinut o majoritate de 50 plus 1 la suta din voturile exprimate in 22 iunie. Totul se intampla in conditiile in care de zeci de ani in CSM au ajuns membri care nu au avut la alegeri o majoritate de 50 la suta plus 1 din voturi. Cei care ar putea sa le ia locul Ramonei Grateila Milu si lui Mihai Ghica sunt judecatorii Adrian Gluga (foto 3), presedintele Curtii de Apel Craiova, si Narcis Erculescu (foto 4), presedintele Tribunalului Dambovita, clasati sub linie la alegerile din 22 iunie 2022, in spatele lui Ghica si Milu.

La fel se intampla lucrurile si in cazul procurorilor. Un tur II de scrutin va avea loc si la parchetele de pe langa tribunale si parchetele de pe langa judecatorii. Castigatori ai alegerilor din 22 iunie, procurorii Claudiu Sandu (foto 5) de la Parchetul Tribunalului Brasov si Catalina Sintion (foto 6) de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 4 ar putea sa rateze intrarea in noul CSM daca vor pierde tutul II in fata procurorului Sorin Flonta (foto 7), seful Parchetului Tribunalului Salaj, respectiv in fata procurorilor Sorin Lia (foto 8), adjunctul Parchetului Judecatoriei Corabia, ambii clasati la alegerile din 22 iunie 2022 in spatele procurorilor Sandu si Sintion.


Ciudatele decizii de la CSM au culminat cu hotararea ICCJ data de o judecatoare aflata in concediu


Asa cum precizam, organizarea turului II a fost decisa pentru prima data in istoria CSM. Modul in care lucrurile s-au petrecut ridica insa mari semne de intrebare in legatura cu posibilitatea sa se doreasca cu tot dinadinsul intrarea anumitor judecatori si procurori in viitorul Consiliu. Astfel, turul II a fost organizat dupa ce majoritatea care controleaza actualul CSM a admis contestatiile formulate de judecatorii Adrian Gluga si Narcis Erculescu, acestia reclamand ca Milu si Ghica nu au luat majoritate de 50 plus 1 din voturi, deci ar trebui sa se tina un nou tur de scrutin la nivel de curti de apel si tribunale. In schimb, aceeasi majoritate din actualul CSM a decis respingerea contestatiilor formulate de procurorii Sorin Flonta si Sorin Lia, desi acestia invocasera fix aceleasi motive ca judecatorii Gluga si Erculescu ale caror contestatii fusesera admise. Motivarea CSM in acest caz, prin care s-a incercat sa se justifce dubla masura, a fost una de senzatie, care a intrat deja in istorie: “Desi argumentele sunt similare in fapt si in drept, Plenul urmeaza sa le respinga ca neintemeiate ca urmare a voturilor exprimate de membrii Consiliului” (click aici pentru a citi).

Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut hotararea CSM privind admiterea contestatiilor lui Adrian Gluga si Narcis Erculescu, respingand recursurile formulate de Ramona Gratiela Milu si Mihai Ghica impotriva hotararii CSM. Acelasi complet ICCJ a admis recursurile formulate de procurorii Sorin Flonta si Sorin Lia impotriva hotararii CSM prin care le fusesera respinse contestatiile, stabilind organizarea unui tur II si la nivel de parchete de pe langa tribunale si parchete de pe langa judecatorii (click aici pentru a citi).

Interesant este ca, asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit in exclusivitate, decizia a fost luata de un complet ICCJ din care a facut parte si judecatoarea Denisa Livia Baldean, desi aceasta figura ca fiind in concediu (click aici pentru a citi).


Milu contra Gluga, Ghica impotriva lui Erculescu, Sandu vs Flonta si Sintion contra lui Lia


Cert este ca in 7 septembrie 2022, judecatorii de la curtile de apel si tribunale, precum si procurorii de la parchetele de pe langa tribunale si parchetele de pe langa judecatorii vor trebui sa isi exprime din nou votul pentru a-si desemna ultimii reprezentanti in viitorul Consiliu. Daca se vor pastra rezultatele din 22 iunie sau vom avea parte de o rasturnare de situatie cauzata doar de organizarea extrem de fortata a unui tur II, pentru prima data in istorie, ramane de vazut.


Astfel, pentru ultimul loc destinat curtilor de apel in noul CSM vor candida judecatoarea Ramona Gratiela Milu de la Curtea de Apel Brasov si judecatorul Adrian Gluga, presedintele Curtii de Apel Craiova. La alegerile din 22 iunie, rezultatul a fost urmatorul: Milu – 361 voturi, Gluga – 346 voturi.


Pentru ultimul loc alocat tribunalelor in viitorul CSM concureaza judecatorul Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj si judecatorul Narcis Erculescu, presedintele Tribunalului Dambovita. La alegerile din 22 iunie, rezultatul a fost urmatorul: Ghica – 393 voturi, Erculescu – 386 voturi.


Pentru cel de-al doilea loc din CSM destinat reprezentantilor parchetelor de pe langa tribunale se lupta procurorul Claudiu Sandu de la Parchetul Tribunalului Brasov si procurorul Sorin Lia, seful Parchetului Tribunalului Salaj. La alegerile din 22 iunie, rezultatul a fost urmatorul: Sandu – 204 voturi, Flonta – 200 voturi.


In fine, locul din CSM al reprezentantului parchetelor de pe langa judecatorii este disputat intre procuroarea Claudia Sintion de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 3 si procuroarul Sorin Lia de la Parchetul Judecatoriei Corabia. La alegerile din 22 iunie, rezultatul a fost urmatorul: Sintion – 392 voturi, Lia – 357 voturi.


Judecator cu doar sase ani vechime la un pas de CSM


Alegerile pentru noul CSM, dar mai ales turul II ii pune pe magistratii de la curtile de apel in fata unei situatii inedite, probabil fara precedent. Interesele acestora in viitorul Consiliu ar putea fi reprezentate de un judecator cu doar sase ani vechime. Este vorba despre judecatorul Adrian Gluga, fost procuror timp de 18 ani, si judecator abia din 2016, ajuns in mai putin de un an de la judecatorie la Curtea de Apel Craiova.

Discrepanta dintre Gluga si contracandidata sa Ramona Gratiela Milu este uriasa. Mai exact, in timp ce Adrian Gluga vrea sa fie reprezentantul judecatorilor de la curtile de apel in CSM desi are o vechime de doar sase ani ca judecator, Ramona Gratiela Milu este judecator din 2004, deci are o experienta ca judecator de 18 ani. Fix cat este vechimea de procuror a lui Adrian Gluga.


In ceea ce il priveste pe Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj, acesta este judecator din 2011, deci are o vechime de 11 ani. Contracandidatul sau, Narcis Erculescu de la Tribunalul Dambovita este mai vechi in sistem, dar nu cu mult, fiind numit judecator in 2006, deci are o vechime de 16 ani. O diferenta de cinci ani intre cei doi.


Trecand la candidatii pentru locurile destinate parchetelor de pe langa tribunale in CSM, situatia este urmatoarea. Claudiu Sandu de la Parchetul Tribunalului Brasov este procuror din 2006, deci detine o vechime de 16 ani. Rivalul sau de la alegerile pentru noul CSM, Sorin Flonta de la Parchetul Tribunalului Salaj, a fost numit in functia de procuror in 2008, avand o vechime de 14 ani ca procuror.


Catalina Sintion de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 3 se prezinta la alegerile pentru noul CSM cu o vechime de 23 de ani, incepandu-si cariera in parchete in 1999. Contracandidatul acesteia, Sorin Lia de la Parchetul Judecatoriei Corabia, are in schimb jumatate din vechimea Catalinei Sintion, fiind numit ca procuror in 2011, deci in prezent detine o vechime de 11 ani.


Recapituland, in ceea ce priveste vechimea in magistratura (aspect extrem de important credem noi in alegerea membrilor CSM, in contextul cunosterii problemelor din sistem) clasamentul este urmatorul:


-procuroarea Catalina Sintion: 23 ani vechime

-judecatoarea Ramona Gratiela Milu: 18 ani vechime

-judecatorul Narcis Erculescu: 16 ani vechime

-procurorul Claudiu Sandu: 16 ani vechime

-procurorul Sorin Flonta: 14 ani vechime

-judecatorul Mihai Ghica: 11 ani vechime

-procurorul Sorin Lia: 11 ani vechime

-judecatorul Adrian Gluga: 6 ani vechime

Comentarii

# DODI date 4 September 2022 16:23 +392

Ce vă mirați atâta? Acolo unde nu s-au putut fura voturile în favoarea candidaților acoperiți ai SRI s-a creat o nouă ”minută” (gen salvarea lui Petrov) pentru ca să intre pe ușa din dos cei... chemați cu citație sau cu ordin de zi pe unitate. Puțini dintre cei care ajung în C(oteț)SM au cu adevărat chemare pentru actul de justiție. Majoritatea membrilor CSM (gen bugă, ghenă, savarină, etc.) au doar ordine și excese de pupincurism. Și ne mai mirăm că justiția românească este o cloacă de imbecili, psihopați sau acoperiți? Încetul cu încetul de face INJUSTIȚIA în România. Pentru a servi de model la... licurici și la antinaționalii din UE.

# M date 4 September 2022 20:42 +31

Asta inseamna sa fii mafiot adevarat ...

# Zamolxe date 4 September 2022 21:38 +279

Miroase de la o posta de camp tactic. Meciul acesta se va juca in repriza finala cu gradele pe umeri. Vedem cine are steaua mai norocoasa si sa ne bucuram impreuna caci iata nu se mai umbla cu cioara vopsita. Ps. Miroase tare si a fund de sac pentru tarisoara asta bogata in ace, briste si carice si mai nou cu iata un securist/securista (in o forma sau alta) la 5 locuitori.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva