Bilant al Politiei Romane cu ”reculegere” - Premierul Ungureanu a avertizat ca politistii care nu vor "alerga in ritmul impus de ministru", crezand ca raman in sistem pe alte criterii decat cele profesionale, vor pleca!
Combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei, precum si destructurarea gruparilor infractionale reprezinta "prioritatea zero" a Politiei Romane, a declarat, in 23.02.2012, chestorul Liviu Popa, inspector general al Politiei Romane, la bilantul activitatii institutiei pe anul 2011. De altfel, aceasta este si prioritatea Guvernului Ungureanu, prim-ministrul afirmand in urma cu cateva zile ca vrea de la ANAF si de la celelalte institutii ale statului eforturi suplimentare pentru a aduce la bugetul statului sumele evazionistilor. La bilantul IGPR au participat premierul Mihai Razvan Ungureanu, ministrul de Interne, Gabriel Berca, procurorul general al Romaniei Codruta Kovesi acompaniata de prim-adjunctul Marius Iacob, seful SPP, Lucian Pahontu, seful DIICOT Codrut Olaru, cei doi presedinti ai Comisiilor de Aparare din Parlamentul Romaniei, Teodor Melescanu si Costica Canacheu, ofiteri din toate structurile Politiei Romane. La bilantul Politiei Romane, prim-ministrul Razvan Ungureanu a subliniat ca exista o falsa perceptie ca aceasta institutie este corupta, ca numarul foarte mic al politistilor trimisi in judecata pentru astfel de fapte nu inseamna ca ca Politia Romana este formata din corupti, ca exista multi profesionisti si chiar eroi, oameni care au murit la datorie. In memoria politistilor care si-au riscat si pierdut viata in slujba cetateanului, premierul a cerut intregii asistente un moment de reculegere.
Parcul auto al Politiei Romane e la pamant!
In debutul expozeului axat pe activitatea Politiei in anul 2011, chestorul Liviu Popa a subliniat problemele legate de resursele financiare si umane cu care se confrunta institutia, aratand ca in ciuda alocarii unui buget mai mare, in practica, din acest buget au fost platite o serie de restante si restul nu acopera necesarul. ”Politistul e, totusi, principala resursa care acopera neajunsurile resurselor materiale”, a explicat seful IGPR.
Conform sefului Politie Romane, bugetul alocat Politiei Romane, in 2011, pentru mentenanta parcului auto a reprezentat doar 29% din necesar, iar 91% dintre masinile politistilor indeplinesc normele legale de scoatere din functiune, a declarat chestorul Liviu Popa. Popa a precizat ca Politia ar avea nevoie de 24.084 de mijloace de transport si ca, in prezent, parcul activ este subdimensionat, acoperirea fiind de doar 39,11%, respectiv 9.241 masini. De asemenea, la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), exista un deficit de 46% in ceea ce priveste dotarea cu statii radio, in momentul de fata existand doar 36.178 din necesarul de 66.916. In privinta retelei de comunicare date-voce a IGPR, doar 2.377 de sedii sunt conectate in momentul de fata, din totalul celor 3.483 aflate in administrarea Politiei.
Chestorul Popa despre destructurarea retelelor infractionale: ”Sa nu mai ramana piatra intreaga!”
Conform datelor din raport, in 2011, infractionalitatea in Romania a atins 2,8 %, procent care nu pare a fi ingrijorator. Chestorul Popa a subliniat faptul ca destructurarea retelelor infractionale este una dintre prioritatile institutiei pe care o conduce. "Daca anul trecut am spus sa nu ramana piatra pe piatra, anul acesta sa nu mai existe piatra intreaga", a spus Popa. In 2011 s-au inregistrat rezultate foarte bune in combaterea fraudei, unde s-au constatat prejudicii de peste trei miliarde de lei, din care s-au recuperat 115 milioane de lei. Una dintre ”bilele albe” ale anului trecut, evidentiata de seful Politiei Romane, este aceea a numarului cel mai redus de decedati in accidente rutiere din 1990 incoace. Chestorul Popa a evidentiat, insa, ca o mare problema, amenintarea infrastructurii feroviare, declarand ca aici este vorba „de inconstienta”. In anul 2011, numarul infractiunilor contra vietii au scazut cu 4,4 %, au scazut cu 10% si talhariile sub amenintara farmelor de foc, dar au crescut in schimb infractiunile contra patrimoniului ”specifice perioadelor de criza, adica furturi de subzistenta si lipsa posibilitatii asigurarii traiului zilnic”. Pe de alta parte, imbucurator pentru politie a fost si faptul ca anul trecut nu a existat niciun omor la comanda sau jaf de mare anvergura. In ce priveste evaziunea fiscala, Raportul IGPR pe 2011 mentioneaza prejudicii care s-au ridicat la peste 3,7 miliarde lei, din care s-au recuperat deja cca 815 milioane lei.
Din datele Politiei Romane reiese ca, in continuare, ruta predominanta pentru retelele de droguri este cea balcanica, iar Bucuresti este o ”piata a cocainei”. Anul trecut, 99 de plitisti au fost acuzati de fapte de coruptie, iar 1347 de politisti au fost sanctionati.
Kovesi: „Perceptia ca politistii sunt printre cei mai coruti e nedreapta!”
Procurorul General, Codruta Kovesi a apreciat la scena deschisa colaborarea cu Politia Romana si efortul pe care aceasta institutie il face zilnic, si a declarat, oarecum mahnita, ca atata timp cat Directia Generala Anticoruptie (DGA) este mai eficienta decat celelalte structuri, iar daca la TV vedem doar politisti arestati, se va mentine perceptia, nedreapta, ca aceasta categorie este printre cele mai corupte. Kovesi a afirmat ca una dintre constatarile sale din ultimii ani este ca evaluarea eficientei in domeniul combaterii coruptiei se face inca dupa numarul de constatari si nu dupa finalitate. Kovesi a precizat ca – in urma observatiilor sale din ultii ani - a crescut numarul infractiunilor constatate, dar a scazut numarul propunerilor de trimitere in judecata. "Exista inca acea mentalitate ca este mai important sa raportezi ca ai avut mii de infractiuni sesizate, chiar daca nu s-a facut niciun rechizitoriu ca sa poti spune ca ai lucrat bine", a subliniat Kovesi. Procurorul general a mai spus ca din cele peste 250 de rechizitorii intocmite de procurori in cauze de coruptie in 2011, intr-un procent foarte mare sunt cauze provenite si instrumentate impreuna cu Directia Generala Anticoruptie (DGA). Kovesi a tinut sa sublinieze ca autoritatile pot avea statistici impecabile, metode noi de management strategic, de formare a resurselor umane, dar nu conteaza daca modul de lucru in acest domeniu ramane acelasi.
Procurorul general a evidentiat, totusi, situatiile in care politistii si procurorii pun pe primul plan profesia,chiar in detrimentul familiei si se implica in solutionarea unor cauze penale pentru care nimeni nu le ofera lauri si de multe ori au senzatia ca efortul lor nu este observat si nu este apreciat. "Viata personala sau chiar destinul va este influentat de aceasta profesie. Multi politisti infrunta zilnic riscuri pentru a-si face datoria si nu intotdeauna gasim cuvinte de apreciere pentru ei. (...) Anul trecut, un fost coleg de la Sibiu, Lucian Gancea, in varsta de 34 de ani, politist la Politia rutiera, a murit la datorie. stiu ca si alti politisti au murit sau au fost raniti in timp ce isi indeplineau atributiile de serviciu si nu trebuie sa ii uitam si nici sa avem retineri in a-i aminti pentru ca ei sunt eroii nostrii", a mai spus Kovesi, care a avertizat ca sunt mediatizate multe stiri despre politisti care s-au asociat cu infractorii, dar despre cei care au murit la datorie sunt putine cuvinte.
"Cred ca trebuie sa comunicati mai bine, iar voi politistii, sa aratati oamenilor ce faceti pentru ei. Daca nu vorbiti voi, nimeni nu o va face in locul vostru. De multe ori, va intalniti cu violenta pe strada si nu in filme de actiune sau la televizor. Pentru politisti violentele, consumul de droguri, accidentele rutiere, exploziile reprezinta din pacate fapte cotidiene. si nu spun acest lucru doar pentru a sugera cat de dificila este activitatea dumneavoastra, ci pentru a arata ca, fara valoarea umana a celor care lucreaza, institutia ar fi ineficienta", a mai spus Kovesi.
Ministrul Berca vrea ca ”politistii sa se simta confortabil in uniforma!”
Proaspatul ministrul al Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, a declarat, la bilantul IGPR, ca nu se poate face performanta fara oameni corect platiti si bine pregatiti si a dat asigurari ca va face tot ce poate pentru ca ”politistii sa se simta confortabil în uniforma”. “Trebuie sa dam statutul corect politistului din România. Sunt oameni certati cu legea si in randurile Politiei Romane, dar nu ei definesc aceasta institutie”, a subliniat, cu acelasi prilej, Berca. El a apreciat ca rezultatele bune depind si de o buna colaborare cu celelalte institutii ale statului. Ministrul a anuntat ca va semna “foarte rapid”, impreuna cu Ministerul Public, un ordin comun pentru lupta împotriva coruptiei. “Doar prin colaborare si fara orgolii putem sa avem rezultate”, a spus Berca. In acelasi discurs, ministrul le-a cerut politistilor toleranta zero fata de droguri, substante psihotrope si etnobotanice si a atras atentia ca in unele localitati exista în continuare magazine de acest gen.
Berca a mentionat ca la fiecare inspectorat judetean exista un serviciu de combatere a fraudelor. “Ne-am asumat, in programul de guvernare, lupta impotriva evaziunii fiscale si a fraudarii fondurile europene. Anul acesta, trebuie sa atragem in Romania 3,5 miliarde de euro pe fonduri europene numai pe zona structurala”, a subliniat seful MAI. Berca a mai aratat ca exista probleme cu achizitiile publice si cu incompatibilitatile. “Va cer, la nivelul fiecarui inspectorat, sa analizati cu mare atentie acest lucru. Directia Generala Anticoruptie isi face treaba si s-a dat aici o cifra importanta de politisti corupti. Discutam de siguranta nationala aici. Daca vrem sa pastram stabilitatea economica, trebuie sa ne luptam si cu evaziunea fiscala si sa facem tot ceea ce depinde de noi pentru a nu avea surprize din partea Comisiei Europene”, a afirmat Berca.
Ungureanu: Incep sa cred ca reforma in Politie nu a fost niciodata inceputa!
Discursul final l-a avut premierul Mihai Razvan Ungureanu. Un discurs la obiect, pe alocuri emotionant, bine structurat politic. Premierul a subliniat ca procesul de reforma nu presupune doar concedieri si reorganizari de organigrame, ci profesionalizare si introducerea unor standarde de calitate in activitate. Premierul Ungureanu i-a atentionat pe reprezentantii Politiei Romane ca se va implica personal in schimbarile care trebuie efectuate in structura institutiei, inclusiv in ceea ce priveste selectia si promovarea cadrelor, deoarece are senzatia ca reforma nu a fost niciodata inceputa in acest domeniu. "Deseori la bilanturi, in discursuri, amestecam cifrele cu sperantele noastre. Cifrele uneori ascund, nu dezvaluie, si stiu ca este confortabil sa oferim parametri cantitativi, pentru ca in felul acesta de multe ori dam deoparte evaluarea calitativa. Observ in limbajul multora dintre cei care se refera la bilanturi, mai ales in structurile ministerelor cu implicare majora in siguranta cetateanului, termeni care ameninta sa isi piarda intelesul: reforma, modernizare, redobandirea increderii, recastigarea imaginii. Ei au valoare in situatia in care sunt sustinuti de evidenta. Nu pot sa nu spun ca ori de cate ori vorbim, de la an la an, de o noua reforma in activitatea Politiei Romane, incep sa cred ca ea nu a fost niciodata inceputa, ca fiecare nou conducator, nou sef de departament, are o viziune proprie asupra intelesului acestui termen si isi pierde legatura directa cu problemele reale, evitand sa se refere la disfunctionalitati sau la problemele reale ale sistemului", a spus Ungureanu. Ungureanu a spus ca nu stie pe cine anume incanta faptul ca Bucurestiul are statutul de "oras aproape sigur" in statistici, deoarece oamenii de pe strada nu au aceeasi opinie. "Puteti fi convinsi ca, personal, ma voi implica in schimbarile pe care le veti implementa in organizarea mai buna a activitatii dumneavoastra, in selectia si promovarea cadrelor, atat timp cat voi intelege caror disfunctionalitati ele le raspund. Eu nu sunt adeptul, domnule ministru, al schimbarii de dragul schimbarii" , s-a adresat Ungureanu ministrului Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, si reprezentantilor Politiei Romane.
Seful Guvernului a mai aratat ca este nevoie de o schimbare, de o noua ”fata a Politiei" daca constata ca nu sunt multumiti de propria imagine in randul populatiei, problema generata inclusiv de imaginile cu politistii adusi in catuse in fata organelor de cercetare penala, si a atentionat ca aceia ca nu vor putea tine pasul si nu vor "alerga in ritmul impus de ministru", considerand ca pot ramane pe post pe alte criterii decat cele profesionale, vor fi obligati sa plece din sistem. Prim-ministrul Razvan Ungureanu a spus ca politistii vor avea tot sprijinul sau pentru o legislatie mai buna care sa-i protejeze in timpul misiunilor.
Una peste alta, bilantul IGPR a avut o conotatie pozitiva si a oferit sperante tuturor politistilor din sala, care cred ca noul Guvern se va tine de promisiuni si va avea grija sa rezolve problemele lor prioritare.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# IOAN DUSCAS 23 February 2012 19:34 -1
# csatal2000 23 February 2012 19:41 +1
# csatal2000 23 February 2012 19:58 -1
# c gh 23 February 2012 20:08 +3
# Eu 23 February 2012 23:37 0
# LICA 24 February 2012 15:34 +2
# Mita Bombita 24 February 2012 16:40 +2