21 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BINE CA EXISTA BOBI – Sectia pentru judecatori a CSM explica ce mult va avea de castigat Ministerul Justitiei dupa detasarea fostului sef al Consiliului Bogdan Mateescu in functia de secretar general al MJ: “Este oportuna detasarea, avand in vedere, in special, complexitatea activitatii pe care o va desfasura, precum si experienta si pregatirea profesionala a domnului judecator”. Vedeti cu ce se va ocupa Mateescu la MJ (Hotararea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

20 January 2025 18:10
Vizualizari: 1210

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat luni, 20 ianuarie 2025, hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM nr. 29 din 15 ianuarie 2025, prin care a fost aprobata detasarea presedintelui Tribunalului Valcea, fostul sef CSM Bogdan “Bobi” Mateescu (foto), la Ministerul Justitiei, unde va ocupa functia de secretar general. Ne referim la o detasare pe trei ani, incepand cu marti, 21 ianurie 2025.


 

Astfel, judecatorii din CSM (care au aprobat detasarea lui Mateescu in unanimitate) explica faptul ca Ministerul Justitiei are nevoie de “Bobi”, tinand cont de experienta si pregatirea profesionala ale acestuia, dar si de complexitatea activitatii pe care o presupune functia de secretar general al MJ.

De asemenea, in aceeasi hotarare, Sectia pentru judecatori a CSM prezinta si care vor fi atributiile lui Bogdan Mateescu in calitatea sa de secretar general al Ministerului Justitiei. Concret, “Bobi” se va ocupa de coordonarea compartimentelor din MJ, de avizarea proiectelor de acte normative, de infrastructura instantelor de judecata si de Cartierul Justitiei, insa va indeplini si atributii ce apartin ministrului justitiei, atunci cand acesta se va afla in imposibilitate de a si le exercita.


Redam un fragment din hotararea prin care Sectia pentru judecatori a CSM a aprobat detasarea lui Bogdan Mateescu in functia de secretar general al Ministerului Justitiei (documentul este atasat integral la finalul articolului):


“In cuprinsul solicitarii (n.r. - de detasare), s-a precizat ca domnul judecator va indeplini functia de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, atributiile postului fiind, in principal, avizarea, din punct de vedere al legalitatii, cu respectarea termenelor legale, a proiectelor de acte normative, iar in ceea ce priveste functia de secretar general al Ministerului Justitiei, atributiile acesteia sunt, in principal, urmatoarele:

-coordonarea bunei functionari a compartimentelor si activitatilor cu caracter functional din cadrul ministerului si asigurarea legaturii operative dintre ministerul justitiei si conducatorii compartimentelor din minister si ai unitatilor subordonate sau in coordonarea acestuia, monitorizarea si implementarea politicilor de personal si asigurarea comunicarii in interiorul institutiei;

-primirea si transmiterea spre avizare ministerelor a proiectelor de acte normative initiate de minister si asigurarea transmiterii spre avizare a actelor normative primite de la alti initiatori (inclusiv cele in legatura cu activitatea penitenciarelor);

-colaborarea cu compartimentele de specialitate din cadrul Secretariatului General al Guvernului, cu secretarii generali din celelalte ministere si monitorizarea elaborarii conform normelor specifice a raportarilor periodice prevazute de reglementarile in vigoare in sarcina ministerului si a sarcinilor transmise de Secretariatul General al Guvernului si informarea in acest sens a ministrului justitiei;

-coordonarea Programului national de consolidare a infrastructurii instantelor de judecata aflate in municipiile resedinta de judet si a Programului 'Cartierul pentru Justitie – complex urbanistic destinat sediilor unor institutii apartinand sistemului judiciar';

-indeplinirea, prin exceptie de la prevederile art. 56 alin. (1) lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, a calitatii de ordonator principal de credite si de reprezentant legal, pe perioada vacantei functiei de ministru sau in situatia in care acesta se afla in imposibilitatea absoluta a exercitarii atributiilor, precum si a altor atributii prevazute de regulamentul de organizare si functionare a ministerului ori incredintate de ministru;

-indeplinirea atributiilor specifice rezultate din coordonarea compartimentelor din aparatul propriu al Ministerului Justitiei sau a unitatilor subordonate acestuia, stabilite prin ordin al ministrului justitiei avand drept de semnatura pentru lucrarile acestora;

-reprezentarea ministerului pe baza imputernicirii date de ministrul justitiei, in relatiile cu alte autoritati si institutii publice si cu persoanele fizice si juridice.

(...)

De asemenea, vazand motivele invocate si atributiile postului, prezentate pe larg in cerere, Sectia apreciaza ca este oportuna detasarea domnului Mateescu Bogdan Mihai, avand in vedere, in special, compexitatea activitatii pe care o va desfasura, avizul favorabil exprimat de Curtea de Apel Pitesti, precum si experienta si pregatirea profesionala a domnului judecator”.

 


Comentarii

# Cetateanul date 20 January 2025 18:49 +12

Povești cu pești și pentru proști. SG nu avizează el actele iar avizul acolo îl dă direcția avizare. Cât despre importanța misiunii asta iar e pentru proști...la ce bun să mai școlim juzi când îi punem să facă job de funcționar public? PS Pentru sg propunerea o face ministrul, cu avizul anfp. De une se știe așa bine un pesedos cu un jude? Serios? :lol:

# constitutia la misto date 20 January 2025 18:58 +11

Cand un judecator in functie se supune ordinelor ministrilor mai poate fi judecator? Daca devine din nou judecator va mai putea judeca independent procesele care implica orice ramura a autoritatii executive sau politicienii carora s-a subordonat? Dar nu e doar o chestiune de integritate/coruptie, e si o chestiune de subordonare a exercitarii puterii judecătoresti, functiune cu care a fost investit prin numirea ca judecator. De ce n-ar fi si secretarii de stat din guvern delegati la inalta curte, astfel incat o parte a executivului sa fie subordonata puterii judecatoresti? Cu procurorii detasati e alta poveste, pentru ca ei nu exercita puterea judecatoreasca, ci doar puterea executiva, sunt constitutional sub autoritatea ministrului justitiei. N-ai cu cine. Eh, nu mai conteaza. Asta e nivelul statului din mlastina Dimbovitei. Se duce la vale tot mai jos, pana la marea scufundare.

# DODI date 20 January 2025 22:39 +1

“Este oportună detașarea, având în vedere, în special, complexitatea activității pe care o va desfășura, precum și experiența și pregătirea profesională a domnului judecător”. Ce multe cuvinte pentru a masca un ordin direct venit de la Noua securitate.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.01.2025 – Coldea si Dumbrava, in linie dreapta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva