BLEJNAR I-A TAIAT MOTUL LUI MOTA – Procurorul Gheorghe Emil Mota de la DNA l-a trimis in judecata fara probe pe fostul sef al ANAF Sorin Blejnar. Judecatoarea Luminita Nitu de la Curtea de Apel Bucuresti a dispus achitarea lui Blejnar pentru luare de mita. Aceeasi solutie pe lipsa de probe a fost pronuntata fata de fostul sef al Vamilor, Viorel Comanita, si ceilalti doi inculpati din dosar, printre care sotia lui Blejnar (Minuta)
Procurorul Gheorghe Emil Mota (foto) de la DNA l-a trimis in judecata fara probe pe fostul presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar. Constatarea ii apartine judecatoarei Luminita Nitu de la Curtea de Apel Bucuresti.
Judecatoarea Luminita Nitu a dispus joi, 25 mai 2023, achitarea lui Sorin Blejnar pentru acuzatia de luare de mita. Solutia a fost pronuntata in temeiul art. 16 alin. 1 lit. c) din Codul de procedura penala - “nu exista probe”.
Aceeasi solutie a fost data si fata de ceilalti trei inculpati din dosar, tot in baza art. 16 alin. 1 lit. c) din Codul de procedura penala - “nu exista probe”. Concret, judecatoarea CAB Luminita Nitu a decis:
- achitarea fostului vicepresedinte ANAF si sef al Autoritatii Nationale a Vamilor, Viorel Comanita, pentru luare de mita;
- achitarea fostului comisar general adjunct al Garzii Financiare, Sorin Florea, pentru luare de mita;
- achitarea Andreei Blejnar, sotia lui Sorin Blejnar, pentru complicitate la luare de mita.
Pe de alta parte, trebuie precizat ca pretinsele fapte de luare de mita erau oricum prescrise, in conditiile in care ele s-ar fi petrecut, conform DNA, in perioada 2011 - 2012.
Rechizitoriul in acest caz a fost intocmit in 21 august 2018 de procurorul DNA Gheorghe Emil Mota si confirmat de seful parchetului anticoruptie de la acea data Calin Nistor (vezi facsimil). In ceea ce il priveste pe Gheorghe Emil Mota, este acelasi procuror care l-a saltat pe antrenorul Victor Piturca in dosarul Romarm, defilat in catuse, pentru ca apoi cererea de arestare preventiva sa fie respinsa de instanta.
Decizia definitiva in dosarul lui Blejnar urmeaza sa fie pronuntata de un Complet de 3 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Prezentam minuta sentinitei Curtii de Apel nr. 104/25 mai 2023 privind achitarea lui Sorin Blejnar (dosar 4765/2/2019):
“Respinge cererea formulata de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie de repunere a cauzei pe rol pentru discutarea cererii de suspendare a judecatii. In baza art. 396 alin.1 si 7 Cod procedura penala rap. la art. 16 alin.1 lit. c Cod procedura penala achita pe inculpatul Blejnar Sorin pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, prevazuta de art. 289 alin. 1 din Codul penal, cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 si art. 5 din Codul penal. In baza art. 396 alin.1 si 7 Cod procedura penala rap. la art. 16 alin.1 lit. c Cod procedura penala achita pe inculpatul Comanita Viorel pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, prevazuta de art. 289 alin. 1 din Codul penal, cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 si art. 5 din Codul penal. In baza art. 396 alin.1 si 7 Cod procedura penala rap. la art. 16 alin.1 lit. c Cod procedura penala achita pe inculpatul Florea Sorin pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, prevazuta de art. 289 alin. 1 din Codul penal cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 si art. 5 din Codul penal. In baza art. 396 alin.1 si 7 Cod procedura penala rap. la art. 16 alin.1 lit. c Cod procedura penala achita pe inculpata Blejnar Andreea Florentina pentru savarsirea infractiunii de complicitate la infractiunea de luare de mita, prevazuta de art. 48 din Codul penal raportat la art. 289 alin. 1 din Codul penal cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 si art. 5 din Codul penal.
In baza art. 404 alin.4 lit.c Cod procedura penala ridica masurile asiguratorii care au fost mentinute anterior in cauza prin incheierea de sedinta din data de 10.10.2022. In baza art. 275 alin.3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia.
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicarea hotararii. Pronuntata prin punerea hotararii la dispozitia inculpatilor si a Ministerului Public prin mijlocirea grefei instantei, astazi, 25.05.2023. Document: Hotarare 104/2023 25.05.2023”.
Blejnar, Comanita si Florea, acuzati ca au luat taxa de protectie
Sorin Blejnar, Viroel Comanita si Sorin Florea au fost trimisi in judecata in august 2019, fiind acuzati ca ar fi primit mita de la un om de afaceri, drept taxa de protectie, pentru a proteja, cu incalcarea atributiilor de serviciu, activitatea nelegala a unei societati comerciale detinute de respectivul om de afaceri. DNA a sustinut ca Blejnar ar fi luat o mita de 1,2 milioane de euro, prin intermediul sotiei sale Andreea Blejnar, Viorel Comanita o mita de 960.000 euro, iar Sorin Florea o mita de 300.000 euro.
Iata comunicatul DNA din 22 august 2019 privind trimiterea in judecata a fostului sef ANAF Sorin Blejnar si a celorlalti trei inculpati:
“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata a urmatorilor inculpati:
BLEJNAR SORIN, la data faptei presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pentru infractiunea de luare de mita,
COMANITA VIOREL, la data faptei vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) cu rol de conducator al Autoritatii Nationale a Vamilor, pentru infractiunea de luare de mita,
FLOREA SORIN, la data faptei comisar general adjunct al Garzii Financiare, pentru infractiunea de luare de mita,
BLEJNAR ANDREEA FLORENTINA, persoana din familia primului inculpat, pentru complicitate la infractiunea de luare de mita.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
in calitate de presedinte, vicepresedinte, respectiv de comisar general adjunct al Garzii Financiare, inculpatii Blejnar Sorin, Comanita Viorel si Florea Sorin au primit sume de bani de la un om de afaceri, prin intermediari, pentru ca, in schimb, prin incalcarea atributiilor de serviciu, cei trei inculpati sa protejeze activitatea nelegala desfasurata de societatea comerciala coordonata de omul de afaceri. Ajutorul dat de complicele Blejnar Andreea Florentina a constat in primirea banilor destinati lui Blejnar Sorin, de la doi interpusi ai omului de afaceri.
Concret, cei trei inculpati au primit drept mita urmatoarele sume de bani
-BLEJNAR SORIN – 1.200.000 euro in perioada mai 2011-aprilie 2012
-COMANITA VIOREL - 960.000 euro in perioada mai 2011- mai 2012
-FLOREA SORIN - 300.000 euro in perioada mai 2011- iunie 2012
Sumele primite drept mita de cei trei inculpati au avut caracterul unei 'taxe de protectie' incasate de cei trei functionari publici cu putere de decizie, pentru ca activitatea ilegala a societatii controlate de omul de afaceri care platea respectiva 'taxa' sa nu fie observata si nici oprita de organele fiscale. Activitatea comerciala a societatii din domeniul comercializarii carburantilor era organizata astfel incat sa se asigure premisele evaziunii fiscale. Cumpararea si vanzarea produselor accizabile s-a desfasurat in timp, iar sumele obtinute erau date functionarilor publici, pe masura ce banii erau obtinuti din comercializarea produselor fara plata accizelor. Societatea respectiva (alaturi de alte persoane fizice si juridice) a fost trimisa in judecata, fiind condamnata prin decizie definitiva, pentru infractiunea de evaziune fiscala, la plata unei amenzi penale si pedeapsa complementara a dizolvarii.
In cauza s-a dispus luarea masurilor asiguratorii cu privire la bunurile inculpatilor Blejnar Sorin, Comanita Viorel si Florea Sorin, pana la concurenta sumelor reprezentand obiectul infractiunilor de mita retinute in sarcina fiecaruia dintre cei trei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de mentinere a masurilor asiguratorii dispuse in cauza cu privire la bunurile inculpatilor Blejnar Sorin, Comanita Viorel si Florea Sorin.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# HER 26 May 2023 00:59 0