28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BOMBA: PORTOCALA SI CAMI POT REVENI IN MAGISTRATURA – Decizie epocala: CCR a decis ca art. 100 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, care reglementeaza sanctiunile disciplinare, este constitutional doar daca pedeapsa excluderii din magistratura nu are efect permanent. Magistratii dati afara pe motive disciplinare, precum procurorul DNA Mircea Negulescu si judecatoarea CAB Camelia Bogdan, vor putea solicita reprimirea in sistem (Comunicatul)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

8 June 2022 14:00
Vizualizari: 12267

Bomba nucleara de la Curtea Constitutionala a Romaniei: orice judecator si procuror sanctionat disciplinar cu excluderea din magistratura va putea solicita oricand reprimirea in sistem. Miercuri, 8 iunie 2022, CCR a stabilit ca art. 100 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor – articol care reglementeaza sanctiunile disciplinare – este constitutional doar daca pedeapsa excluderii din magistratura nu are efect permanent.



Altfel spus: odata cu aceasta decizie CCR, magistrati exclusi definitiv din sistem pe motive disciplinare – precum procurorul DNA Mircea Negulescu „Portocala” (foto stanga) si judecatoarea CAB Camelia Bogdan (foto centru) – vor putea oricand sa ceara in instanta reprimirea in magistratura, cu precizarea ca Negulescu poate fi blocat doar de dosarele penale in care este vizat. Si nu doar ei, ci si judecatorul Cristi Vasilica Danilet (foto dreapta) de la Tribunalul Cluj, in cazul in care excluderea lui va fi mentinuta de catre Inalta Curte. Practic, CCR obliga legiuitorul sa reglementeze un termen dupa care magistratii exclusi disciplinar pot fi reabilitati si reprimiti in sistem.

Decizia este cu atat mai spectaculoasa, cu cat a fost pronuntata in unanimitate – deci si cu voturile judecatoarelor Livia Stanciu si Simina Tanasescu, numite la CCR de catre presedintele Klaus Iohannis si cunoscute pentru obiceiul de a face opinii separate in dosare sensibile.


Iata minuta CCR:


In sedinta din data de 8 iunie 2022, Curtea Constitutionala (...), in cadrul controlului legilor posterior promulgarii, a decis:

Cu unanimitate de voturi,

A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.100 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor sunt constitutionale numai in masura in care sanctiunea disciplinara a excluderii din magistratura nu are efect permanent. (...)

Deciziile sunt definitive si general obligatorii.

Argumentele retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Curtea Constitutionala vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.


Articolul a fost atacat la CCR de catre fostul judecator Dumitru Mircea Dinica de la Judecatoria Constanta, dat afara in 2011 pentru savarsirea a abaterilor disciplinare constand in „manifestari nedemne” si „efectuarea cu intarziere a lucarilor din motive imputabile” (click aici pentru a citi). Dinica a ridicat exceptia de neconstitutionalitate in dosarul nr. 1576/108/2020, aflat pe rolul Tribunalului Arad, avand ca obiect „anulare act Decizia nr. 1234/2019, Decizia nr. 89/2020”. Acolo, in prima sedinta (la 14 octombrie 2020), judecatoarea Eugenia Iovanas i-a admis cererea de sesizare a CCR, dispunand suspendarea judecarii cauzei pana la pronuntarea Curtii Constitutionale.

 

Iata minuta incheierii de la Tribunalul Arad:


Suspenda judecata cauzei in temeiul art. 413, alin.1, pct.1 din Noul Cod de pr.civila coroborat cu art. 9, alin.2 din Legea nr.554/2004”.


Prezentam pasajele legale invocate in minuta:


- art. 413 alin. 1 pct. 1 CPC:

„Suspendarea facultativa

(1) Instanta poate suspenda judecata:

1. cand dezlegarea cauzei depinde, in tot sau in parte, de existenta ori inexistenta unui drept care face obiectul unei alte judecati”;


- art. 9 alin. 1-3 din Legea contenciosului administrativ:

Actiunile impotriva ordonantelor Guvernului

(1) Persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim prin ordonante sau dispozitii din ordonante poate introduce actiune la instanta de contencios administrativ, insotita de exceptia de neconstitutionalitate, in masura in care obiectul principal nu este constatarea neconstitutionalitatii ordonantei sau a dispozitiei din ordonanta.

(2) Instanta de contencios administrativ, daca apreciaza ca exceptia indeplineste conditiile prevazute de art. 29 alin. (1) si (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, sesizeaza, prin incheiere motivata, Curtea Constitutionala si suspenda solutionarea cauzei pe fond.

(3) Dupa pronuntarea Curtii Constitutionale, instanta de contencios administrativ repune cauza pe rol si da termen, cu citarea partilor. Daca ordonanta sau o dispozitie a acesteia a fost declarata neconstitutionala, instanta solutioneaza fondul cauzei; in caz contrar, actiunea se respinge ca inadmisibila”;


- art. 29 alin. 1-3 din Legea 47/1992 privind CCR:

(1) Curtea Constitutionala decide asupra exceptiilor ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial privind neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta in vigoare, care are legatura cu solutionarea cauzei in orice faza a litigiului si oricare ar fi obiectul acestuia.

(2) Exceptia poate fi ridicata la cererea uneia dintre parti sau, din oficiu, de catre instanta de judecata ori de arbitraj comercial. De asemenea, exceptia poate fi ridicata de procuror in fata instantei de judecata, in cauzele la care participa.

(3) Nu pot face obiectul exceptiei prevederile constatate ca fiind neconstitutionale printr-o decizie anterioara a Curtii Constitutionale”.

Comentarii

# Ioana M. date 8 June 2022 15:35 -24

Asta daca nu a fost confirmata printr o hotarare judecatoreasca definitiva ! Altfel, CCR va stabili ca hotararile judecatoresti nu sunt definitive pe veci ! Deci, poti sa incalci legea ,poti sa trimiti nevinovati la inchisoare, poti sa faci politica, poti sa nu motivezi hotarari zeci de ani, poti sa vii beat la serviciu , vei ramane magistrat pe veci !

# Praf in ochi date 8 June 2022 15:59 +10

Cititi si voi in dunga… se interpreteaza in sensul ca excluderea nu e permanenta, poti fi reprimit daca dai examen..: ce e de neinteles?

# visu date 8 June 2022 16:03 +1

Excluderea nu-nseamna suspendare; daca vor sa nu fie permanenta masura, e dreptul exclusilor de a reaccede pe baza de examen, ca la permisul anulat. Nu le dați alte idei...

# M date 8 June 2022 17:41 +1

Daca cineva are impresia ca este vreo lege pronuntata inpotriva magistratilor se inseala. Lucreaza numai in interesul lor

# Examen date 8 June 2022 21:21 +5

Norma juridica trebuie interpretata in sensul in care isi produce efecte si nu invers ! Decizia CCR vine doar sa lamureasca problemativa reprimirii in profesie, dupa un nou examen.

# maxtor date 9 June 2022 12:16 0

pentru ca pedeapsa cu moartea e interzisa.....li se va aplica pedeapsa disciplinara complementara-penzionarea.https://www.luju.ro/static/smiles/rolleyes.gif

# maxtor date 9 June 2022 12:17 0

portocala are nevoie doar de carnetzelu lu epstein- si pune mana pe Tony Blair,soto!

# Baran Gheorghe date 9 June 2022 16:18 +1

Reprimirea nu se face in baza unei simple cereri . Conditiile reprimirii daca nu sunt explicite , in mod natural se intelege ca dai examen din nou. In plus, daca excluderile sunt in baza unei hotarari judecatoresti definitive , "caracterul penal " al sanctiunii poate fi inlaturat doar dupa un termen de reabilitare , de drept, sau judecatoreasca. Da, vor reveni in magistratura pentru ca vor sti subiectele de examen sau cererea lor va fi aprobata in conditii misterioase.

# Ioana M. date 10 June 2022 15:35 -20

Primiti din nou in sistem vor prinde si mai mare tupeu. Magistrati pe veci vom avea cu salarii si pensii pe masura. Bravo !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva