CAB CONFIRMA ASF – Judecatoarea Andreea Bercaru de la Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea companiei de asigurari Euroins de suspendare a deciziei prin care Autoritatea de Supraveghere Financiara a dispus retragerea autorizatiei de functionare a societatii, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva firmei. Autoritatea de Supraveghere Financiara: „La acest moment, instanta confirma legalitatea si temeinicia masurilor ASF”
Infrangere pentru Euroins in procesul in care compania bulgareasca de asigurari contesta decizia prin care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) – condusa de Nicu Marcu (foto 1) – i-a retras autorizatia de functionare, i-a constatat starea de insolventa si ii cere falimentul.
Judecatoarea Andreea Bercaru (foto 2) – fosta Tanase – de la Curtea de Apel Bucuresti a respins joi, 27 aprilie 2023, solicitarea Euroins de suspendare a Deciziei ASF nr. 262/2023 emise la 17 martie. Practic, prin aceasta solutie, Curtea de Apel Bucuresti nu a facut altceva decat sa confirme existenta motivelor pentru care ASF a dispus masura retragerii autorizatiei de functionare pentru compania Euroins.
Redam minuta sentintei nr. 745/2023 din dosarul nr. 2441/2/2023:
„Respinge cererea de suspendare ca neintemeiata. Cu recurs in 5 zile de la comunicare, calea de atac urmand a se depune la Curtea de Apel Bucuresti. Pronuntata la data de 27.04.2023 prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei”.
Prezentam comunicatul prin care ASF a anuntat sentinta CAB:
„Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) ia act de hotararea pronuntata astazi, 27.04.2023, de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul nr. 2441/2/2023, prin care instanta a respins, ca neintemeiata, cererea Societatii Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. de suspendare a Deciziei A.S.F. nr. 262/17.03.2023, prin care Autoritatea a dispus retragerea autorizatiei de functionare a societatii, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia. Prin hotararea pronuntata, la acest moment, instanta confirma legalitatea si temeinicia masurilor luate de A.S.F. prin decizia contestata.
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis, in data de 17 martie 2023, sa retraga autorizatia de functionare a Societatii Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A., constatand indiciile starii de insolventa a companiei. Conform dispozitiilor art. 7 alin. (2) din O.U.G. nr. 93/2012, A.S.F. este singura autoritate in masura sa se pronunte asupra considerentelor de oportunitate, a evaluarilor si analizelor calitative care stau la baza emiterii actelor sale.
Solutia instantei poate fi consultata AICI.
Despre Autoritatea de Supraveghere Financiara
Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti. Mai multe informatii puteti gasi pe www.asfromania.ro”.
Publicatia Financialintelligence.ro remarca faptul ca deciziile pe care le-a luat Autoritatea de Supraveghere Financiara in cazurile City Insurance si Euroins sunt confirmate a fi corecte si legale de catre instantele de judecata competente.
„Este astfel vizibil ca, in pofida oricaror alte interpretari, ASF a actionat pentru asigurarea legalitatii depline si in piata asigurarilor. Atat City Insurance, cat si Euroins au primit in ultimii ani cele mai dure sanctiuni din istoria ASF.
De cele mai multe ori, masurile dispuse de ASF sunt contestate tocmai de catre cei care aleg sa incalce dispozitiile legale incidente.
Se pune deci o intrebare fireasca: fie cei in cauza nu cunosc legea, fie pur si simplu sunt adeptii incalcarii acesteia? Indiferent de raspuns, sanctiunile care au mers pana la ridicarea licentelor celor doua companii demonstreaza ca ASF nu tolereaza acest comportament. Multi s-au intrebat: 'de ce acum?' Dar pasii parcursi de ASF sunt prevazuti in mod clar de legislatia romana si in cea europeana. Nu este deloc simpla disciplinarea unor comportamente incorecte, iar demersul Autoritatii a fost facut cu respectarea tuturor legilor in vigoare si in conlucrare cu organele si institutiile relevante ale statului roman”, mai scrie Financial Intelligence.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Cetateanul 28 April 2023 13:54 0