26 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CAPAT DE DRUM PENTRU JUDECATORII ABUZIVI – O noua dezlegare de drept data de ICCJ in problema prescriptiei: “Instantele nu pot lasa neaplicata dezlegarea chestiunii de drept privitoare la aplicarea principiului mitior lex in materia intreruperii cursului prescriptiei raspunderii penale, data prin Decizia nr. 67/2022 a Inaltei Curti... Dezlegarea data prin Decizia nr. 67/2022 se va aplica si actelor de procedura efectuate inainte de 25 iunie 2018” (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

17 June 2024 19:07
Vizualizari: 5680

Judecatorii de rea-credinta si abuzivi nu vor mai putea sa isi bata joc de lege si de Constitutie, fortand neaplicarea dezlegarii de drept data de Inalta Curte in materia prescriptiei, prin Decizia 67/2022, care a stabilit ca perioada in care Codul penal nu a prevazut intreruperea cursului prescriptiei reprezinta lege penala mai favorabila. Daca o vor face, nu vor mai putea evita, credem noi, sanctiunile disciplinare. Instanta suprema a pronuntat luni, 17 iunie 2024, o noua dezlegare de drept pe tema prescriptiei.


 

Practic, prin aceasta a doua decizie data de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, condus de sefa Sectiei penale Eleni Marcu (foto), instanta suprema nu face decat sa isi reconfirme pozitia si sa intareasca precedenta hotarare, si anume Decizia 67/2022. Asadar: ICCJ a decis ca instantele nu pot ignora dezlegarea de drept ICCJ pe prescriptie din 2022. De asemenea, foarte important, Inalta Curte a reconfirmat ca Decizia 67/2022 se va aplica, indiferent de obiectul dosarelor, si in cazul actelor de procedura efectuate inainte de 25 iunie 2018, data la care a fost publicata in Monitorul Oficial Decizia CCR 297/2018, care a declarat neconstitutional art. 155 alin. 1 din Codul penal referitor la intreruperea cursului prescriptiei, o intrerupere care nu a mai existat, asa cum ulterior a stabit CCR si prin Decizia 358/2022, aplicandu-se doar prescriptia generala, nu si cea speciala. Cu alte cuvinte, prin dezlegarea de drept de luni, 17 iunie 2024, Inalta Curte a reconfirmat ca dispozitiile din Codul penal care nu prevedeau intreruperea cursului prescriptiei reprezinta lege penala mai favorabila.


Iata minuta deciziei 37/2024 pronuntate de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al ICCJ (dosar 681/1/024):


“Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Targu Mures - Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea urmatoarei chestiuni de drept:

Instantele de judecata sunt obligate sa lase neaplicata dezlegarea chestiunii de drept privitoare la aplicarea principiului mitior lex in materia intreruperii cursului prescriptiei, data prin Decizia nr. 67/2022 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, in limitele rezultate din hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene pronuntata in 24 iulie 2023 in cauza C-107/23 PPU? si stabileste ca:

1. Instantele de judecata nu pot lasa neaplicata dezlegarea chestiunii de drept privitoare la aplicarea principiului mitior lex in materia intreruperii cursului prescriptiei raspunderii penale, data prin Decizia nr. 67/2022 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, in limitele rezultate din hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene pronuntata in 24 iulie 2023 in cauza C-107/23 PPU (limite prevazute in dispozitivul hotararii la pct.1 teza a II-a).

2. Dezlegarea data prin Decizia nr. 67/2022 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie- Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala se va aplica in conditiile stabilite de aceasta, si actelor de procedura efectuate inainte de 25 iunie 2018, data publicarii Deciziei nr. 297/2018 a Curtii Constitutionale.

Obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I-a, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedura penala. Pronuntata in sedinta publica astazi, 17 iunie 2024”.

Comentarii

# Cârcotaș date 17 June 2024 19:23 +1

Sper ca răzbate prin pasul Predeal! Prețiosilor!

# Ioan date 18 June 2024 10:33 +4

Semne bune pentru restabilirea ordinii de drept dar și de încredere în justiție.Să sperăm că justiția va deveni un act predictibil și respectat…Să sperăm că se va face curățenie ,Coldiștii și Soroșiștii care-și iau lumină de la CJUE ducând în derizoriu Constituția și legile țării vor fi sancționați și excluși din sistem

# Anton date 18 June 2024 11:41 +2

Si la cei care nu sa aplicat nici in contestatie in anulare nici in revizuire ce se intampla?

# santinela date 18 June 2024 13:40 +1

In sfarsit o decizie de bun simt,nu numai legala,care le-a dat peste bot magistratilor h-rezist ,mai ales a acelora de la Brasov si Ploiesti !

# Ciolanescu date 18 June 2024 15:05 +3

Reprezinta o aberatie judiciara ca o instanta inferioara sa ignore pur si simplu deciziile instantei supreme ori a jurisdictiei constitutionale, ambele aflate in varful ierarhiei judiciare. Ce urmeaza, Judecatoria Podu Turcului sa anuleze decrete prezidentiale? Simplu fapt ca aceasta decizie a fost necesara, pentru ca ICCJ sa-si restabileasca autoritatea peste instante inferioare, denota ca s-a ajuns la fundul sacului cu pregatirea in sistemul judiciar. Te si intrebi ce facultate or fi terminat Moisa si Neagoe de la Brasov si din ce carti si-au plagiat licentele si doctoratele. Pe astia doi nu-i cauta aia de se lega cu lanturi de parchetul general.

# E tu Brute... date 19 June 2024 08:01 0

Diplomele sunt incontestabile. Obtinerea lor, cunostintele acumulate, avizele neuro- psihiatrice reprezinta un mare semn de intrebare."JUDECATAORII ABUZIVI"?. Da,la ei ,deoarece ei sunt cei care "AU JUDECAT" si unii "chiar inca judeca". Fara a vrea sa jignesc, pun si problema bunei credinte si a fricii de DUMNEZEU si a PORUNCILOR SALE. DA, deoarece aceste porunci sunt general valabile. Cat despre asa zisii "ATEI", IN TRANSEE ACESTIA NU EXISTA. Se vorbeste de conjuratia? generalilor SRI. Dar acestia fara JUSTITIE , puteau face ceva? Se va face dreptate(?). Celor "de jos", carora le-au fost calcate in piciore "drepturile", CINE LE VA FACE DREPTATE? Ca NU "GENERALII" au semnat . Au semnat cei care acum se lafaie in proprietatile(pensiile) primite "recompense" pt "serviciile" facute. Dar carora, care din buna credinta au apelat "la stat" sa le fie recunoscute drepturile dar NU AU AVUT BANI SA PLATESCA PESCHESUL? Asta este STATUL DE DREPT construit democratic si numit ROMANIA?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.06.2024 – Hotararea de Guvern cu banii pentru salariile din Justitie a fost publicata

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva