20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Care egalitate de arme?

Scris de: av. Marian NAZAT | pdf | print

25 May 2023 19:17
Vizualizari: 4189

Ma uit la ceas. Aproape patru ore a durat audierea martorei-denuntatoare. Suntem istoviti cu totii. Si mai sunt inca trei persoane de ascultat. Ciudat, desi este pentru a patra oara prezenta in fata judecatorilor (de doua ori la fond si de doua ori in apel), tanara justitiara (justitiara din interes personal, nu din vreo rabufnire de constiinta civica!) ramane in sala, contrar obiceiului sau. In celelalte dati, a tulit-o repejor din incaperea suspinelor, bucuroasa ca a scapat tirului de iscodiri procedurale ale participantilor la duelul judiciar.



Devin dintr-odata circumspect. La lasarea serii, pe la 19:45, terminam cu o amanare. Stupoare! Procurorul iese dimpreuna cu martora-denuntatoare, de parca se intelesesera dinainte. Pleaca amandoua agale, spre biroul acuzarii, ca doua bune amice, fara sa se sinchiseasca de privirile consternate ale apararii. Asteptam inadins la iesirea din sacrosancta cladire. Curiozitatea, bat-o vina! Profesionala, desigur. Minutele trec cu incetinitorul. Ce-or discuta atata? Ce-or pune la cale? Or fi facut analiza pe text a proaspetei depozitii? Sunt intrebari firesti. Ca n-or schimba retete culinare si n-or dezbate problema incalzirii globale! Ne vom lamuri, sigur, la termenul urmator. Oare ne-o mai folosi la ceva atunci? Oricum, desi am destui ani in „campul tactic”, o asemenea sfidare fatisa a ideii de proces echitabil nu mi-a fost dat sa traiesc. In cele din urma, pe la ora 20, apare, ingandurata, eroina povestii penale tesute numai din vorbele ei. Numai! E singura si surprinsa sa ne vada acolo. Se repliaza din mers si isi continua drumul. Unul trasat probabil cu precizie de procurorul de sedinta. Chiar, ce s-ar intampla daca la ispravirea interogarii unui martor-denuntator, acesta ar pleca la brat cu avocatul in vazul publicului? Raspunsul ma sperie... Ca si luarea in deradere a principiului acela, datator de iluzii inutile, al egalitatii de arme intre acuzare si aparare...

PS: Intr-un material recent („Romania a fost victima unui experiment funest. Rezultatul a fost sporirea coruptiei si zguduirea democratiei”), profesorul Andrei Marga constata ca „nu doar tari ca Ungaria si Polonia, dar mai nou, intre altele, si Israelul reclama faptul ca justitia este folosita ca instrument politic. Aceste tari cauta un echilibru al puterilor „executiva”, „legislativa” si „juridica” prin care sa evite sustragerea de la justitie a „executivilor” si „legislativilor”, dar si preluarea conducerii societatii de catre procurori, care vor sa trieze politicile. Chiar la New York, in abordarea unui fost presedinte, au aparut indiciile actiunii unor procurori de a-si servi propria grupare politica cu mijloacele functiei.

Romania a si fost cadrul experimentului funest, in care, asazisa „directie nationala anticoruptie”, cu juristi precar pregatiti, a fost instrumentata pentru a implementa politici care nu au de a face cu justitia, nici cu democratia. Rezultatul a fost sporirea coruptiei in societate, chiar printre „agentii anticoruptie”. Ba chiar mai grav, ridicarea abuzului la nivel de practica organizata, afectarea democratiei si in cele din urma, paralizia  initiativei economice si civice din societate!

A atinge dreptatea, prin independenta justitiei, nu este astazi usor. Dificultatile nu tin insa doar de concentrarile de putere economica, politica, militara, mediatica. In fapt, ajung procurori persoane fara experienta, unele cu infractiuni la activ, iar independenta justitiei este pusa in dependenta de vointa unor persoane – in Romania, de vointa „presedintelui”, in loc ca ea sa ramana sub controlul unor institutii publice.

Mai este de observat ca, alaturi de alte performante dintr-o societate – dezvoltarea economica, nivelul democratizarii, conditiile de realizare individuala, posibilitatea exercitarii criticii – independenta justitiei depinde de calitatea politicilor publice si, in cele din urma, de calibrul decidentilor.

Pe scala dintre stupidocratie, trecand prin mediocratie si urcand la meritocratie, se decide astazi soarta independentei justitiei si, desigur, a oamenilor”.

Tocmai ce v-am spus despre egalitatea de arme... Orice comentariu ar fi de prisos...

Comentarii

# Cetateanul date 25 May 2023 19:25 +1

Bună dimineața. Ar fi precum o cunoscută apărătoare mai tot timpul prin platouri ce discuta cu ăl de caz dedesubturile nefericitului acuzat. Ba încă îl îndruma ce și unde să mai scormone. Și într-un hăhăit atât de tare de clălina pe săracul prinț știrbei. :)

# dulapul a curelii, pelticiunii, si pierzaniei nationale date 25 May 2023 19:42 +6

Maestre ,dumneavoastra credeti ca securicii au onoare, depnitate, Dumnezeu! Egalitatea va fi doar cand se va ajunge in fata Domnului! Atunci vor vedea !

# maxtor date 25 May 2023 22:30 0

un bre,in Romania??????

# Nene Iancule date 25 May 2023 23:23 -6

Daa...numai inculpatul sa se vada noptea ca hotii cu avocatul!procurorul nu poate sa vbeasca cu un martor pe.holurile tribunalului sau la birou...doamnule avocat mai iesiti prin Europa de Vest..lasati Rusia deoparte

# John date 26 May 2023 22:32 -4

Care o fi problema, ca nu inteleg? Ce treaba are oful d-lui avocat cu egalitatea de arme? Cine l-a impiedicat pe dl. avocat să propuna un martor in apărare, cu care să se plimbe agale spre birou după audiere, sau sa o invite pe martora acuzării la o plimbare? Sau procurorul nu are voie, dar avocatul da? Și atunci despre ce egalitate de arme ar fi vorba? Și mai înteleg ca o persoana care-si asuma un denunț cu privire la o fapta de coruptie e neaparat ignobilă, iar procurorul trebuie să se dezică de ea ca să înțeleagă că nu e frumos ce face.

# Ioana M. date 28 May 2023 13:20 0

Faptul ca martora denuntatoare pleaca impreuna cu procurorul in biroul ....acuzarii este o mare problema .Cam de competenta CSM si a jandarmeriei care ar ttrebui sa restrictioneze accesul. Dar declaratia martorei denuntatoare fara coroborare cu alte probe, in state democratice, e egala cu...zero. La noi, din pacate, exista jurisprudenta... Criticata de CEDO.Dar ce folos?

# John date 28 May 2023 21:50 0

Totuși recunoașteți și denunțătorilor de corupți aportul lor major pentru nobila profesie de avocat: fără ei, viața e pustiu. De unde procese de răsunet, numai bune de publicitate profesională și clienți cu dare de mână?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva