CAT SA-I STEA SARMAUA-N GAT - In pofida eforturilor disperate prin care Augustin Lazar forteaza blocarea demiterii sale, ministrul Justitiei i-a facut cadou Procurorului General o cerere de revocare: “Trage de timp... S-a adresat Curtii de Apel din Alba Iulia, ca persoana fizica, dar eu am evaluat Procurorul General... M-am referit la deficientele manageriale de care a dat dovada”. La Iohannis va ajunge o noua propunere de numire a procuroarei Adina Florea la sefia DNA
Ministrul Justitiei Tudorel Toader (foto stanga) ignora, pe buna dreptate credem noi, eforturile disperate prin care Augustin Lazar (foto dreapta) forteaza blocarea demiterii sale, si nu renunta la cererea de revocare din functie a Procurorului General. Tudorel Toader a anuntat joi, 27 decembrie 2018, ca urmeaza ca in cursul acestei zile sa ii trimita presedintelui Iohannis solicitarea privind revocarea lui Augustin Lazar de la conducerea Ministerului Public.
Tudorel Toader l-a acuzat pe Augustin Lazar ca incearca sa traga de timp si sa amane cat mai mult indepartarea sa din functia de Procuror General. In acest sens, ministrul Justitiei s-a referit la actiunea in contencios administrativ formulata de Lazarica, prin care acesta solicita suspendarea procedurii de revocare.
In ceea ce-l priveste pe presedintele Romaniei - care a sustinut ca nu il va revoca pe Lazar pana cand instanta nu se va pronunta in cazul actiunii sale -, Tudorel Toader a precizat ca Iohannis a procedat si in acest caz cum procedeaza de obicei, adica intai isi anunta decizia, si abia apoi se documenteaza.
Iata declaratiile lui Tudorel Toader privind cererea de revocare din functie a Procurorului General Augustin Lazar, redate de Antena 3:
“Astazi voi trimite la presedintele Republicii solicitarea oficiala de revocare din functie a Procurorului General al Romaniei. Veti spune de ce, veti spune ca au trecut aproape doua luni de zile. Dumneavoastra cunoasteti procedurile care s-au derulat pana in prezent, stiti ca Procurorul General trage de timp, nu e un secret pentru nimeni. Nu e de inteles pentru ca s-a adresat Curtii de Apel din Alba Iulia, ca persoana fizica, dar eu am evaluat nu persoana fizica, ci Procurorul General. Nu m-am referit la viata privata, m-am referit la deficientele manageriale de care a dat dovada. Sectia de procurori, chiar daca a dat aviz negativ, s-a referit tot la Procurorul General si nu la persoana fizica. (…) Regulator de competenta este Inalta Curte care va decide cine e competent sa solutioneze cererea de verificare, constatare a legalitatii sau nelegalitatii raportului de evaluare. Instanta suprema va decide, va motiva, va trimite dosarul si vom intra probabil in ianuarie-februarie. Mai mult a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate, dar nu a criticat, n-a cerut Curtii Constitutionale sa verifice daca ceva din legea care da ministrului Justitiei competenta evaluarii Procurorului General e in acord cu Constitutia. A solicitat ceva ce nu are legatura cu cauza.
Consider ca aceasta procedura, aceasta maniera de tragere de timp, neavand legatura cu fondul cauzei, cu raportul de evaluare si procedura de revocare, astazi voi trimite la presedintele Republicii solicitarea oficiala de revocare din functie, bazandu-ma pe trei elemente: raportul de evaluare in baza legii, articolul 132 din Constitutie, decizia Curtii Constitutionale 358.
Presedintele a facut cum de regula face, intai da raspunsul si dupa aia spune ma documentez sa vad pe ce se bazeaza raspunsul. Aceasta este o constatare pe care nu o puteti contracara. Sper să nu gresesc, a facut aceasta declaratie inainte de a cunoaste demersul la instanta de contencios administrativ. Este posibil ca intre timp presedintele sa se fi edificat cu privire la procedurile derulate”.
Adina Florea, propusa din nou la DNA
In afara de cererea de revocare a lui Augustin Lazar, la presedintele Romaniei va fi trimisa din nou si propunerea de numire a procuroarei Adina Florea la sefia DNA, pe care Iohannis a refuzat-o deja pe motiv ca de la dosar ar lipsi adeverinta de la CNSAS care sa confirme ca aceasta nu a colaborat cu Securitatea dinainte de 1990. O adeverinta care de fapt exista inca din 2009, cand s-a stabilit ca aceasta nu a avut nicio legatura cu Securitatea (click aici pentru a citi).
De asemenea, la Iohannis vor ajunge si propunerile de numire in functii de conducere de la PICCJ si DIICOT si a celorlalte patru procuroare respinse de presedinte pe acelasi motiv de lipsa a adeverintei CNSAS. Este vorba despre procuroarea Florena-Esther Sterschi, propusa pentru functia de procuror sef al Sectiei de resurse umane si documentare din cadrul PICCJ, procuroarea Elena Giorgiana Hosu, propusa pentru functia de procuror-sef adjunct al DIICOT, procuroarea Iuliana Nedelcu, propusa pentru functia de procuror-sef adjunct al Sectiei Judiciare din cadrul PICCJ, si procuroarea Antonia-Eleonora Constantin, propusa pentru functia de procuror-sef al Sectiei Judiciare din cadrul PICCJ.
Pe de alta parte, in acest context, ministrul Justitiei Tudorel Toader l-a acuzat pe Klaus Iohannis de dubla masura, subliniind ca presedintele in alte cazuri nu a avut nicio problema sa numeasca procurori care nu aveau adeverinta de la CNSAS care sa stabileasca faptul ca nu au colaborat cu Securitatea.
Prezentam declaratiile lui Tudorel Toader in legatura cu numirea Adinei Florea la conducerea DNA, declaratii redate Digi 24:
“Tot astazi, voi trimite la presedintele republicii, voi reveni practic cu solicitarea oficiala de numire a celor cinci procurori cu functii de conducere pe care presedintele i-a refuzat, spunand ca propunerea facut de ministrul Justitiei are aspecte de nelegalitate, si anume ca dosarele candidatilor nu contin acea adeverinta de la CNSAS. Legea spune ca nu ministrul Justitiei face verificarea, CSM. Legea spune ca CSM solicita si daca in 15 zile CNSAS nu raspunde, procedura merge mai departe, se consemneaza in raportul, avizul Sectiei de procurori a CSM. Mai mult chiar, Sectia de procurori a dat un comunicat vizavi de lipsa acestei verificari de catre CNSAS, CNSAS la randul lui a dat un comunicat asemanator si sa nu uitati si sa faceti insistent, va rog pe dumneavoastra sau opinia publica distinctiile dintre abordarile politice si abordarile juridice.
Sunt magistrati de rang inalt in functie pe care presedintele nu i-a intrebat de declaratiile, verificarile la CNSAS, nu uitati ca de data foarte recenta procurorul sef de la DIICOT a fost numit cu toata procedura, dar nu l-a intrebat nimeni daca in dosar exista sau nu vreificarea CNSAS. Or, acelasi decident nu poate folosi dubla masura, sa spuna: la Ionescu nu merge pentru ca nu are verificiarea CNSAS, la Popescu merge chiar si fara verificarea CNSAS. In opinia mea, nu putem folosi aceasta dubla masura, acest dublu standard”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Valter Cojman 27 December 2018 15:33 +29
# DODI 27 December 2018 17:16 +21
# Ioana M. 27 December 2018 16:05 +3
# Raluca 27 December 2018 16:11 +17
# Petrica 27 December 2018 17:18 +7
# elena 27 December 2018 16:21 +6
# unul din lumea cea mare 27 December 2018 16:22 +4
# JUSTITIE PANA LA CAPAT 27 December 2018 18:22 +2
# Adio Lazar ! Nici popa nu te mai scapa ... 27 December 2018 19:14 +5
# Anonim 28 December 2018 00:17 +1
# Decentul 28 December 2018 15:39 +1
# Iulia 28 December 2018 15:54 +1
# manelism juridic 28 December 2018 16:57 +3
# Baran Gheorghe 29 December 2018 15:35 +1