CATASTROFA IN JUSTITIE – Semnal de alarma tras de avocatul Adrian Toni Neacsu: “Romanii vor gasi instante depopulate, lucrurile se vor agrava fantastic... Termenele proceselor vor fi mult mai lungi, vor depasi dimensiunea lunilor. Iesind judecatori din dosarele de acum, acele dosare trebuie reluate de la zero... Pleaca acum oamenii la varful maturitatii, raman cei fara experienta... Generatia tanara este crescuta in 'ideologia justitiarilor'” (Video)
O adevarata catastrofa va avea loc in Justitie, dupa valul urias de pensionari in randul judecatorilor si procurorilor, cauzate de intentiile Guvernului de a taia pensiile de serviciu si de a creste varsta de pensionare. Avocatul Adrian Toni Neacsu (foto) a tras un semnal de alarma in contextul exodului din magistratura, avertizand ca dupa plecarea judecatorilor si procurorilor cu experienta si ajunsi la maturitate profesionala, in Justitie vor ramane cei mai putin experimentati, parte a unei generatii educata intr-o anumita ideologie, si anume in “ideologia justitiarilor”, ceea ce inseamna sa faci Justitie cu orice pret, trecand peste ce este in dosar. Or, a fi judecator inseamna a nu avea vreo ideologie.
Invitat duminica seara, 6 noiembrie 2022, la emisiunea Off/OnTheRecord, realizata de jurnalista Sorina Matei la postul Aleph News, avocatul Adrian Toni Neacsu, fost judecator si fost membru CSM, a enumerat o serie de consecinte pe care le vor avea pensionarile masive ce se produc in sistem. In acest sens, Neacsu a explicat ca termenele din procese vor fi mult mai lungi, dosarele vor trebui reluate de la zero in cazul in care ele se afla la un judecator care va pleca la pensie, iar in final actul de justitie va fi mult slabit.
“Ce se intampla este o catastrofa. Dezastrul de acum este in primul rand calitativ dar si cantitativ”, precizeaza Neacsu, adaugand ca iesirile din sistem nu vor putea fi acoperite de cei nou intrati in magistratura.
Iata declaratiile avocatului Adrian Toni Neacsu, redate de Mediafax (video):
”Vorbim despre o comunicare dezastruoasa care a venit dinspre Guvern, Ministerul Justitiei si Ministerul Muncii pe schimbarea statului magistratului. Indiferent ce parere avem despre pensiile speciale, trebuie sa ne intereseze ce se intampla cu Justitia dupa ce se incheie exodul. Ar trebui sa ne intereseze cum va arata Justitia populata numai de judecatori si procurori cu varsta sub 50 de ani si cu experienta mai mica de 25 de ani. Magistratii cu 25 de ani vechime pot iesi la pensie, incercand sa-si conserve niste avantaje personale. Cat de folositoare va fi aceasta Justitie pentru societatea romaneasca? Romanii vor gasi instante depopulate, lucrurile se vor agrava fantastic. Intr-un an ies natural la pensie 120-150 de judecatori, acum au iesit la pensie 60 de judecatori intr-o singura sedinta CSM. Din 4800- 5000 de judecatori, 1000 se pot pensiona de maine, 600 de judecatori au deja deciziile de pensionare in buzunar. Ce se intampla este o catastrofa. Timp de 10 ani nu vom mai ajunge la efectivul de personal pe care il are Justitia acum. Anual intra 150 de judecatori in sistem, dar acum pot iesi 1000 de judecatori din sistem. Termenele proceselor vor fi mult mai lungi, vor depasi dimensiunea lunilor. Iesind judecatori din dosarele de acum, acele dosare trebuie reluate de la zero. Va fi o intarziere fantastica a tuturor dosarelor. Pleaca acum oamenii la varful maturitatii in profesia de judecator, pleaca cei cu experienta, raman cei fara experienta. Dezastrul de acum este in primul rand calitativ dar si cantitativ. Totul se rasfrange asupra calitatii actului de Justitie din Romania.
In mod evident, motivul determinant pentru care se pleaca este instabilitatea pe drepturile de natura salariala, inclusiv pe pensia ocupationala. Decizia de a pleca poate fi vazuta de publicul larg ca un act de egoism individual. Totul se va reflecta negativ asupra justitiabilului, asupra societatii. Statul este atat de iresponsabil incat a instituit o panica generalizata in instante si parchete. Poate nu este moral, dar este perfect legitim sa incerci sa-ti conservi un statut pe care-l ai acum. Trebuie sa avem o Justitie functionala.
Problema este ca in Justitie ramane o generatie educata intr-o anumita ideologie. A fi judecator inseamna sa nu ai ideologii. Din pacate generatia tanara de magistrati este crescuta in 'ideologia justitiarilor'. A fi 'justitiar' insemna sa faci Justitie cu orice pret, trecand peste ce este in dosar. Nici in Vestul Salbatic nu trebuia sa ai prea multe probe. Generatia judecatorilor cu experienta este mai echilibrata. Tot ce s-a intamplat bun in Justitia Romaniei se datoreaza generatiei care iese acum din sistem. Excesele de zel eu le vad zilnic in instante. Starea de arest a ajuns sa fie regula in instante in dosarele de urmarire penala. Pana acum se arestau politicienii, acum se aresteaza pentru orice”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Togan 7 November 2022 16:44 +211
# Unul 7 November 2022 19:08 -206
# Ciolac 7 November 2022 21:14 +119
# Univul 8 November 2022 07:21 -203
# Pai un justitiar face dreptate nu juste alegeri. 8 November 2022 07:25 +361
# Ștefănițu 8 November 2022 07:29 +4
# Altul 8 November 2022 08:39 0
# Anghel 8 November 2022 08:50 +1
# Lohan 8 November 2022 09:05 0
# dumitru rizoaica 8 November 2022 22:55 0