22 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CAZANCIUC RUPE LANTUL - Ministerul Justitiei recunoaste ca institutiile laudate de regimul Basescu functioneaza deficitar: “MJ, CSM, ICCJ, Ministerul Public, ANP isi vor indeplini mai bine atributiile ce le revin”. Ministrul Cazanciuc si-a trasat obiectivele si idealurile pentru Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 – 2020 dupa consultari cu CSM, ICCJ, PICCJ, DNA, DIICOT sau UNBR (Proiectul)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

12 October 2014 12:15
Vizualizari: 7215

Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 – 2020, elaborat de expertii din cadrul MJ in urma consultarilor cu reprezentanti ai institutiilor cheie din Justitie, precum CSM, ICCJ, PICCJ, DNA, DIICOT, UNBR si altele. Scopul proiectului supus dezbaterilor este acela de a stabili prioritatile pentru urmatorii cinci ani in vederea eficientizarii sistemului judiciar. Ministrul Robert Cazanciuc aprecieaza ca proiectul trebuie sa ofere „solutii rapide, predictibile si corecte, care sa conduca la cresterea increderii cetatenilor in justitie”, precizand ca in cuprinsul „Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 – 2020” se reunesc cei doi piloni pe care MJ se va concentra in urmatorii ani, respectiv dezvoltarea sistemului judiciar, prin consolidarea institutiilor si investitii directe in infrastructura.


Robert Cazanciuc: ”Scopul final pe care il urmarim este eficientizarea sistemului”

Ministrul Robert Cazanciuc a evidentiat ca proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 – 2020 este sustinut de partenerii europeni fiind chiar mentionat in nota pozitiva in ultimul Raport de evaluare al Comisiei Europene: „Din punctul de vedere al Ministerului Justitiei, 2014 este anul in care am incheiat etapa legislativa, prin intrarea in vigoare a noilor Coduri penale si a legislatiei secundare, dar si prin adoptarea unei importante masuri de degrevare a instantelor de judecata, prin actul normativ aprobat de Parlament la propunerea Ministerului Justitiei, in baza sugestiilor primite de la instante. In acelasi timp, este anul in care am finalizat, pe de o parte, o foarte importanta etapa de investitii in infrastructura instantelor, iar pe de alta, ne pregatim sa demaram un amplu program de construire, reabilitare si extindere a sediilor instantelor din resedintele de judet. Strategia pe care o lansam astazi in dezbatere publica reuneste cei doi piloni pe care ne vom concentra atentia in urmatorii cinci ani: dezvoltarea sistemului judiciar, prin consolidarea institutiilor si investitii directe in infrastructura. De altfel, strategia reflecta recomandarile grupului de experti ai Bancii Mondiale care au elaborat raportul intitulat „Analiza functionala a sectorului justitiei din Romania”.

Scopul final pe care il urmarim este eficientizarea sistemului, astfel incat el sa ofere solutii rapide, predictibile si corecte, care sa conduca la cresterea increderii cetatenilor in justitie. Evident, tot acest edificiu are la baza principiile fundamentale ale statului de drept, independenta magistratilor, combaterea coruptiei prin consolidarea institutiilor, dar si prin masuri de prevenire si educare a publicului. Este un document sustinut si de partenerii europeni, fiind mentionat in nota pozitiva in ultimul Raport de evaluare al Comisiei Europene. Documentul va fi definitivat in urma dezbaterilor si consultarilor publice care vor urma”.

Ministerul Justitiei a vazut problemele si a trasat tintele pentru 2015-2020

Conform Proiectului Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 – 2020, in urma consultarilor avute de expertii Ministerului Justitiei cu practicieni din domeniul Justitiei sau cu organisme profesionale au fost ridicate observatii privind contextual actual al situatiei Justitiei si au fost lansate propuneri pentru stabilirea unor obiective si tinte de atins. Printre problemele abordate de experti cu scopul de a fi gasite solutiile optime, s-au numarat necesitatea eficientizarii Justitiei, consolidarea institutionala a sistemului judiciar, integritatea sistemului judiciar, calitate si transparenta in actul de Justitie si accesul la Justitie:

Necesitatea eficientizarii Justitiei prin: crearea si implementarea unui sistem de management strategic la nivelul sistemului judiciar, pe de o parte, si optimizarea managementului instantelor si parchetelor, pe de alta parte. De asemenea, este avuta in vedere definitivarea procesului de punere in aplicare a noilor coduri si, in acest scop, pregatirea, in continuare, a sistemului judiciar, in ansamblul sau.

Consolidarea institutionala a sistemului judiciar: modernizarea sistemului judiciar reprezinta unul dintre obiectivele de referinta la nivel national, care poate fi sustinut daca principalele institutii din cadrul sistemului vor fi, in continuare, consolidate. Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Public, Administratia Nationala a Penitenciarelor isi vor indeplini mai bine atributiile ce le revin in conformitate cu domeniul lor de competenta, asigurand, astfel, un ritm sustinut al procesului de dezvoltare a sistemului judiciar.

Integritatea sistemului judiciar: consolidarea integritatii sistemului judiciar atat in ansamblu, cat si la nivel individual, implica si o crestere a transparentei acestuia, dezvoltarea unei culturi a integritatii prin formarea initiala si continua in acest domeniu si imbunatatirea sistemului de raspundere profesionala a magistratilor si a personalului auxiliar. Rapoartele privind starea justitiei elaborate anual de catre Consiliul Superior al Magistraturii, precum si rapoartele Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare identifica toate aceste aspecte si subliniaza necesitatea unui cooperari interinstitutionale adecvate, a conlucrarii dintre factorii de decizie din cadrul sistemului judiciar, puterea executiva si legislativa. Transparenta, integritatea si responsabilitatea sunt si valori fundamentale ale noii Strategii Nationale Anticoruptie 2012 – 20157 (SNA), dar si a Strategiei de intarire a integritatii in justitie 2011-2016, (aprobata de Plenul CSM la data de 22 noiembrie 2011).

Calitate si transparenta in actul de justitie: imbunatatirea calitatii actului de justitie vizeaza, in contextul actual, reducerea duratei de solutionare a litigiilor, unificarea jurisprudentei, dar si modernizarea statutului unor profesii juridice organizate in mod autonom. Daca premisele legislative pentru celeritatea solutionarii cauzelor au fost asigurate prin adoptarea noilor coduri, acestea trebuie secondate de utilizarea bunelor practici de reducere a amanarii judecarii cauzelor. Practica judiciara neunitara ramane una dintre principalele probleme ale sistemului judiciar din Romania. Pentru realizarea unei justitii predictibile se impune, in continuare, unificarea practicii judiciare, corelat cu perfectionarea pregatirii profesionale a personalului din justitie si cu asigurarea accesului magistratilor si celorlalte profesii juridice la jurisprudenta. Transparenta actului de justitie implica publicarea hotararilor judecatoresti relevante, precum si implementarea unui sistem de accesare online a dosarelor, masuri cu impact direct asupra perceptiei cetateanului cu privire la sistemul judiciar in ansamblul sau. Instrumentele electronice aflate in prezent la dispozitia sistemului judiciar, prin care se asigura publicarea on-line a motivarilor hotararilor judecatoresti si a altor date relevante privind cauzele de pe rolul instantelor, de interes pentru public, trebuie net imbunatatite pentru a servi scopului pentru care au fost create: pe de o parte, unificarea jurisprudentei, iar pe de alta parte, asigurarea transparentei si a increderii in actul de justitie.

Accesul la justitie: filosofia celor patru noi coduri se bazeaza in mare parte pe nevoia de a asigura un acces sporit la justitie, impreuna cu reducerea duratei procedurilor judiciare si asigurarea accesului cetatenilor la proceduri mai simple si mai accesibile. De asemenea, din analiza datelor colectate la nivelul Ministerului Justitiei rezulta ca situatia actuala a sistemului de ajutor public judiciar si de asistenta juridica din oficiu necesita imbunatatire, astfel incat sa se asigure un control si o calitate sporita a serviciilor prestate in cadrul acestui sistem.

Pe ei i-a consultat MJ pentru eficientizarea sistemului judiciar

Ministerul Justitiei a precizat in cadrul unui comunicat de presa ca strategia pentru proiectul de dezvoltare a sistemului judiciar pentru anii 2015 – 2020, lansat in dezbatere publica la finalul acestei saptamani, a fost elaborata de expertii din cadrul Ministerului Justitiei, care in cadrul procesului de elaborare, pe parcursul anului 2014, au consultat urmatoarele institutii: Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism,Administratia Nationala a Penitenciarelor, Oficiul National al Registrului Comertului. De asemenea, au fost consultate Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti, Consiliul de Mediere.

Totodata, Ministerul Justitiei a facut precizarea ca in cursul lunii octombrie 2014, va organiza dezbateri publice la care vor fi invitati sa participe reprezentanti ai asociatiilor magistratilor, ai societatii civile si ai mediului academic in vederea dezbaterilor asupra Proiectului Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 – 2020.

*Cititi aici proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 – 2020 lansat in dezbatere publica

 

Comentarii

# Dramo date 12 October 2014 14:11 +9

Vorbe goale aruncate in vant. Nu le este rusine deloc. Pai tot pe dobitocii aia ii intreaba ce sa schimbe?! Sa ne intrebe dracului pe noi, cei care simtim pe pielea noastra prostia si rautatea judecatorilor si in civil si in penal. Dam vina pe procurori degeaba. Judecatorii sunt cei care decid, deci ei sunt mizerabilii.  Panarama asta este ministru?! Pe asta nu l-as angaja nici portar  :lol: Nu ati inteles ca trebuie schimbat totul? Si sistemul si "magistratii".  La naiba! In tara asta mergem din rau in mai rau. 

# unul din lumea cea mare date 12 October 2014 21:46 0

pentru falsul alias unul din lumea cea mare folosit de procuratoarea tembela din scaune dankh//dankh m/am intors!!!!!!sper sa imi raspunzi la cuvintele de cod.dankh s/a demonstrat cit am lipsit ca ai luat semne verzi doar din cauza ca tembelii tai de magistrati basisti au fost si mai prosti ca tine.sa explici panarama cuvintele de cod nu aiurelile tale presupuse din aviatie.tu nu ai habar de cartile de ,,magistrat ,,dar si de chestii de aviatie.napirca !!!!tu nu ai idee de cum te cheama cu buletinul in mina dar ce sa mai vorbim de ,,faruri de ceata la avion,,dupa cum se vede NUMAI DE MERMELEALA ESTI BUNA. cuvint de cod 2 position handle

# Carbaxin date 13 October 2014 05:21 +3

Tataie, tu esti idiot sub acoperire sau esti total descoperit ? cuvint de cod pedala de ambreiaj.

# 2 OUA NEGRE date 12 October 2014 14:53 +8

Nu mai am speranta vazand ca parlamentarii nostri dorm! comentariile sunt de prisos...doresc sa nu-l mai vad niciodata ca ministru justitie pe Cazanciuc ( SA TREZIT :-* ) m-am saturat de minciunile lui mi-e scarba sa-i aud numele ar trebui ca romanii sa iasa din nou in strada asa cum au facut si in iarna lui 2012. Imbolnaviti tara!!!!! Gunoiule!!!!!! https://www.youtube.com/watch?v=ygNyvCjy7rY

# ADEVARUL date 12 October 2014 17:23 +8

CAZANCIUC TE CREZI LA FACULTATE?PENTRU MACULATURA ASTA NE-AI LĂSAT SĂ ASTEPTĂM,SĂ NE UITĂM IN GURA BASISTILOR?FIE-LE NUMELE BLESTEMAT?PROGRAMUL TĂU ESTE CURATĂ PIERDERE DE TIMP,L-AI PUTEA OFERI CADOU VREUNEI VICTIME A SISTEMULUI JUDICIAR BĂSIST :D DACĂ NU ESTI PROST SAU TE FACI ASCULTĂ SI TU 2 MINUTE CE CREDEM NOI,NEBUNII,CĂ AR TREBUI SĂ TE APUCI TU...DE FĂCUT:1.CLARIFICĂ SITUAȚIA AVOCATILOR,NU PERMITE CA IN CADRUL BAROURILOR OFICIALE,PE CARE TREBUIE SA LE GESTIONEZI TU SI MINISTERUL PUBLIC(GĂSESTE FORMULA0NU LASA NISTE COMUNISTI IMPUTITI SA ISI BATA JOC DE AVOCATURA,TREC PESTE PNCT.1.PENTRU CĂ NR2 ESTE FFF IMPORTANT:INVESTESTE IN MAGISTRATI ADEVARATI,DEOCAMDATĂ INSTANTELE SUNT PREZIDATE DE NISTE COMUNISTI SLAB PREGATITI,CORUPTI SI BESINOSI,IRESPONSABILI,DISCRETIONARI SI MULTE ALTE CALITATI PE CARE AVANTAJELȘE NEMERITATE LE MODELEAZĂ IN CARACTERUL OMULUI ABUZATOR-DICTATOR,MAGISTRATUL ESTE IN SITUATIA DE A NU REZOLVA INTENTIONAT CAZURILE,AJUTAT FIIND SI DE MODALITATEA ABERANTA DE DES-FĂ

# ADEVARUL date 12 October 2014 17:31 +2

DES-FĂ-ȘURARE A PROCESELOR,ORI ASPECTELE ACESTEA POT FI USOR IDENTIFICATE SI CORECTATE,FĂRĂ NORMALIZAREA CADRULUI PROCESUAL DOSARELE SUNT IMPOSIBIL DE REZOLVAT INTOCMAI SI LA TIMP,TERGIVERSĂRI,SOLUTII CONDITIONATE-POLITIC SAU ECONOMIC,INJUSTITIE.SI NU IN ULTIMUL RÂND,PNCT3.FĂ JUSTITIA MAI NORMALĂ,DEOARECE EA SLUJESTE CETĂTEANUL,DREPTATEA ADEVARUL...ACESTEA AU DISPARUT CU TOTUL DIN PEISAJ...CE DRACU E CU PENITENCIARELE?ACOLO E MAI RAU CA IN DICTATURĂ,OAMENII SUNT BATJOCORITI,SE OBTINE O FALSA SUPUNERE,SI UN MEDIU INFRACTIONAL AUTENTIC...PE BANII STATULUI...DACĂ VREI SĂ RAMAI IN ISTORIE CA UN BARBAT ADEVARAT CU FRICA DE DUMNEZEU,ALATURI DE IORGA SI CUZA,AI CE FACE,DAR ASTA PRESUPENE ALTCEVA DECAT PROSTIILE DIN SCRIERILE DE NOTA 10,MAI DUTE CAZANCIUC INTR-O INSTANTA SI VEZI CE FAC OAMENII FATA IN FATA CU JUDECATORUL,INTREABA-I DE CATI ANI SI ANI DAU BANI PSEUDOAVOCATILOR SI DACĂ VEZI VREO PROBLEMĂ APUCA-TE DE TREABĂ,CĂ JUSTITIA...NU MAI EXISTĂ DE MULT,FIIND INLOCUITĂ DE NISTE PROFITORI CU

# ADEVARUL date 12 October 2014 17:36 +2

INTERESELE LOR,LĂCOMIA SI GOANA DUPĂ BANI,DACĂ TI-AI PIERDUT TIMPUL SCRIIND,NU TE CEARTĂ NIMENI,POATE NU TE DUCE CAPUL SĂ FACI CEEA CE TREBUIE,POATE ESTI UNUL DINTRE LAȘII CARE PROFITĂ DE SISTEMUL JUDICIAR,POATE ESTI UN BĂSIST IN HAINE DE MINISTRU AL JUSTITIEI,ORICE AI FI DOAR ACUM POTI DEMONSTRA...PRIN FAPTE DE CE ESTI IN STARE,NOI TE SUSTINEM NECONDITIONAT.

# Che Guevara date 12 October 2014 19:45 +3

De sindicatele reprezentative din Justiție nu se vorbește nimic, ele nu participa la dezbateri! Ne bucurăm pentru aprecierea de care ne bucurăm! Suntem increzatori in acest proiect mai ales ca legea care reglementează activitatea celui mai numeros personal din MJ nu este adoptată de aproape 4 ani. Succes!

# emil date 12 October 2014 21:57 +9

Ce cuvinte pompoase ... strategia pentru proiectul de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020. Si cu cine pregateste strategia ??? cu Stanciu, Kovesi,Papici , Alinuta, Danilet, Georgescu ? Nu a fost in stare sa urgenteze o legea importanta  privind statutul grefierului care zace de 4 ani la Senat si vrea sa rupa un lant . Cazanciuc nu este in stare sa rupa o ata, nu un lant.

# ALBASTRU date 12 October 2014 22:06 +2

UNBR ???? care, cu cine a vorbit???? mai bine vorbea cu tarabagii din piata ca aia au personalitate juridica...

# Valeriu Mangu date 12 October 2014 23:26 -2

Articolul "Câte ceva despre misterele art. 80 al Constituției", pe:  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# Totti date 13 October 2014 00:22 +2

Nerusinatul asta de Cazanciuc contribuie din plin la perpetuarea mafiei avocaturii. Desi, stie foarte bine ca entitatea mafiota-flocea e inexistenta de jure, intrucat, dupa revolutie, n-a dobandit personalitatea juridica, ignora acest aspect foarte important, pentru ca asa vor muschii lui, convins fiind ca nu va pati nimic !!

# santinela date 13 October 2014 08:45 +2

Sper ca din ianuarie sa nu-i mai vad nici pe Cazanciuc,nici pe Nitu in fruntea acestor institutii.Cei mai slabi si penibili sefi de dupa 1990 incoace. Ponta daca vrei sa fi un presedinte OK scapa de astia doi. Este datoria ta,tu i-ai adus .

# gardianul date 13 October 2014 11:46 +1

Nitu si Cazanciuc sunt dupa chipul si asemanarea lui Ponta, care e la fel de penibil. Macar aia doi nu mint cu nerusinare. Cazanciuc sa vorbeasca pentru el. Ministerul Justitiei a lipsit cu desavarsire la intrarea in vigoare a codurilor. Nu prea le are cu administrarea, dar e preocupat sa-si ia si el un parandarat pe niste contracte de scanat dosare, pe care le evalueaza la sute de milioane (!!!!) de euro .... evident, accesul la dosar online se va face contracost ...

# Mata Hari date 13 October 2014 09:15 +1

Doi muncesc şi alţi cinci îi pândesc.Cei cinci sunt plătiţi din contribuţiile la buget ale celor doi.

# Albastru date 13 October 2014 12:35 +4

In dosarul 3666/212/2014 la jud. Constanta, judecatoarea cum mi-a vazut delegatia mi-a si ridicat exceptia. I-am prezentat hotararea definitiva ce ma legitima ca avocat si a ramas siderata (nu se astepta sa am asa ceva), in pronuntare...astazi o astept cu drag sa vad cum o rezolva si pe asta.

# Ana date 13 October 2014 13:59 +1

tineti-ne la curent!

# ACUM! date 13 October 2014 16:57 +1

- Judecătoria Constanţa - Sentinţa penală definitivă nr. 234/2014 din 30 mai 2014: ,,UNBR - Bota şi Baroul Bucureşti (Bota) sunt organizaţii care funcţionează în mod valabil.”

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.12.2024 – “Portocala” vrea sa paradeasca un primar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva