CAZANCIUC VREA SA FACA UN TUNEL – Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica proiectul privind construirea „Cartierului Justitiei”: „Regruparea spatiilor destinate instantelor de judecata cu sediul in Bucuresti... Parchetele de pe langa Tribunalul Bucuresti se vor regasi intr-o cladire independenta, insa relationata cu Palatul de Justitie printr-un acces subteran sau suprateran” (Documente)
Cum toate problemele din Justitie s-au rezolvat, ministerul condus de Robert Cazanciuc (foto, alaturi de Adrian Bordea si Marius Tudose) a trecut la un alt nivel. Si anume, la rezolvarea aspectelor de infrastructura. Asa cum Cazanciuc a declarat de mai multe ori, ministerul intentioneaza sa construiasca un „Cartier al Justitiei”, situat intr-o zona centrala a Capitalei, pe un teren viran. Este un cartier in care ar urma sa functioneze instante, parchete si Consiliul Superior al Magistraturii.
Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica, saptamana aceasta, proiectul de „Hotarare pentru aprobarea schimbarii denumirii amplasamentului obiectivului de investitii, situat in municipiul Bucuresti, Bd. Unirii, sectorul 3, din 'Esplanada' in 'Cartierul Justitiei', precum si a programului prioritar de reconversie functionala a acestuia”.
Instante, parchete, CSM, INM si SNG
Conform notei de fundamentare, Ministerul Justitiei propune ca in noul cartier sa functioneze instantele din Bucuresti, Scoala Nationala de Grefieri si Institutul National al Magistraturii, dar si Consiliul Superior al Magistraturii. Ministerul doreste ca parchetele sa functioneze intr-o cladire separata, dar care sa fie legata de noul Palat de Justitie printr-un pasaj subteran sau suprateran:
„Schema functionala a Cartierului va avea in vedere regruparea spatiilor destinate instantelor de judecata cu sediul in Bucuresti – sali de judecata, arhive, birourile aferente pentru judecatori, grefieri, personal contractual si auxiliar, spatii tehnice etc.
Astfel, Noul Palat de Justitie, regrupand functiunile mentionate mai sus va ocupa pozitia frontala in cadrul ansamblului.
In planul doi sau in prelungire se vor realiza celelalte cladiri, fie independente, fie unite printr-un acoperis comun, care vor permite accesul liber spre curtile de lumina sau spre curtile din incinta. Aici vor functiona:
-Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si Inspectia Judiciara grupate intr-o singura cladire;
-Institutiile de invatamant superior (Scoala Nationala de Grefieri si Institutul National al Magistraturii) regrupate fie in cladiri independente, fie in aceeasi cladire pentru eficientizare;
-Parchetele de pe langa Tribunalul Bucuresti se vor regasi intr-o cladire independenta, insa relationata cu Palatul de Justitie printr-un acces subteran sau suprateran.
Intre cladirile viitorului Cartier, se propune realizarea unui spatiu public deschis pe minim doua laturi, coerent la nivelul tratarii si conceptiei si raportat la celelalte spatii publice, propuse in continuarea proiectului, permitand astfel dezvoltarea viitoare a cartierului spre functiunile culturale prin intermediul unui amplu spatiu verde”.
Zeci de mii de metri patrati
In acelasi proiect, sunt detaliate si suprafetele cladirilor ce vor compune viitorul cartier al Justitiei:
„Tema generala a 'Cartierului Justitiei' prevede gruparea unor institutii din domeniile Justitiei si Culturii cu functiunile lor primare specifice si ariile construite desfasurate aferente, astfel:
-cladiri destinate desfasurarii activitatilor instantelor de judecata cu o suprafata construita desfasurata de aproximativ 80.750 mp;
-cladiri cu functia principala de birouri pentru institutii reprezentative si de control in cadrul Justitiei cu o suprafata construita desfasurata de aproximativ 14.250 mp;
-cladiri cu destinatia de institutii de invatamant superior cu o suprafata construita desfasurata de aproximativ 7.190 mp;
-cladiri sau spatii avand destinatia de birouri pentru activitati specifice Ministerului Public cu o suprafata construita desfasurata de aproximativ 9.560 mp;
-cladire si spatii avand functiunea de Centru Cultural Multifunctional cu o suprafata a terenului aferent de 12.000 mp, aflat in proximitatea Bibliotecii Nationale a Romaniei, cu o suprafata construita desfasurata a viitoarei cladiri de aprox. 30.000 mp (subteran si suprateran)”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# cazan-ciucă 1 November 2015 12:55 +6
# A gresit ministerul 1 November 2015 19:41 +5
# mirare 1 November 2015 19:47 +4
# gogu de la Strehaia 2 November 2015 13:42 +1
# gabi 2 November 2015 11:34 +1
# 112 2 November 2015 14:11 +2