CCR A PUS CRUCE DEMOCRATIEI – APADOR-CH desfiinteaza Curtea Constitutionala: “Reamintim un citat devenit celebru in spatiul public: 'Votul este ceva mult prea important pentru a fi lasat pe mana poporului.' O varianta similara acestui citat este: 'Daca votul nostru ar conta, nimeni nu ne-ar lasa sa votam.' Recent, am aflat adevaratul autor al citatului: Curtea Constitutionala a Romaniei”
Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) desfiinteaza Curtea Constitutionala a Romaniei in cazul anularii alegerilor prezidentiale. Intr-o analiza publicata marti, 10 decembrie 2024, si intitulata “Drepturile electorale pot dauna grav societatii?”, APADOR-CH prezinta prezinta istoricul derapajelor de la lege si Constitutie, care au culminat cu hotararea ilegala a CCR de a anula alegerile prezidentiale.
Astfel, APADOR-CH aminteste ca primul pas catre restrangerea dreptului la alegeri libere a avut loc odata cu decizia Guvernului de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale. Cel de-al doilea moment in care legea si Constitutia Romaniei au fost calcate in picioare l-a reprezentat eliminarea din alegerile prezidentiale a Dianei Sosoaca, pe motiv de delict de opinie. A urmat apoi renumararea voturilor din primul tur al alegerile pentru functia de presedinte, pentru ca in final turul sa fie validat, chiar daca renumararea dezvaluia o alta ordine a candidatilor.
Lovitura de gratie data drepturilor omului a fost decizia “judecatorilor politici” din CCR (foto) de anulare a alegerilor, bazata pe o “bula” a Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), “bula” din care, subliniaza APADOR-CH, “fiecare a inteles ce a vrut”. O anulare a alegerilor care a avut loc desi procesul de votare incepuse deja in strainatate.
Redam analiza APADOR-CH:
“Drepturile electorale pot dauna grav societatii?
La 10 Decembrie sarbatorim drepturile omului, printre care se afla si drepturile electorale, respectiv: dreptul de vot (art. 36 din Constitutie) si dreptul de a fi ales (art. 37 din Constitutie).
Reamintim, cu aceasta ocazie, un citat devenit celebru in spatiul public:
“Votul este ceva mult prea important pentru a fi lasat pe mana poporului.”
O varianta similara acestui citat este:
“Daca votul nostru ar conta, nimeni nu ne-ar lasa sa votam.”
Acest citat, in ambele variante, a fost atribuit in spatiul public lui Mark Twain. Ulterior, paternitatea citatului a fost negata de un curator al proiectului Mark Twain Paper, autorul devenind necunoscut.
Recent, am aflat adevaratul autor al citatului: Curtea Constitutionala a Romaniei. Iata indiciile care au condus la identificarea autorului:
1. Comasarea alegerilor – inceputul restrangerii dreptului la alegeri libere
Nu e frumos sa umblam cu „v-am spus noi”, dar inca de la comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare am atras atentia ca se va crea un haos electoral, ca aceasta comasare incalca chiar dreptul la alegeri libere, pe langa alte legi si recomandari internationale, si ca nu este menita decat sa-i favorizeze pe cei care au decis acest lucru. Atunci am cerut Avocatului poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pe acest subiect. Fireste ca AVP nu a vrut sa se bage, pretextand ca nu mai are rost sa atace si el/ea ordonanta de comasare, ca fusese deja atacata la CCR de un partid politic. Oricum, nici CCR n-a fost emotionata atunci, ca si in alte dati, de restrangerea drepturilor civile prin ordonante de urgenta.
2. Eliminarea unui candidat din cursa electorala
CCR avea planuri mai mari, concretizate prin eliminarea din lista candidatilor la presedintia Romaniei a unei candidate, pe motiv ca nu respecta Constitutia si democratia. Caci atunci cand esti de acord cu limitarea drepturilor tuturor, prin ordonanta de urgenta, de ce n-ai fi de acord si cu limitarea dreptului unui singur om de a candida si de a fi ales, doar pentru ca e mai slobod la gura. Cu o singura opinie separata, ju(de)catorii numiti politic ai CCR au decis ca nu au voie sa candideze la functia suprema in stat decat cei care gandesc si se exprima corect, constitutional, democratic.
3. Renumararea voturilor si comportamentul irational al CCR
Dar, cum ne-au obisnuit deja, institutiile statului roman nu exceleaza la organizare si eficienta. Asa ca CCR s-a limitat doar la eliminarea arbitrara din cursa a unui candidat, omitand sa verifice, pe aceleasi criterii, toata lista. L-ar fi gasit astfel, poate, mai devreme, pe candidatul surpriza care a dat peste cap si calculele politicianiste ale partidelor traditionale si algoritmii retelelor de socializare. in timp ce societatea intreba cum a fost posibil ca un aproape necunoscut sa intre pe locul 1 in turul doi ale alegerilor prezidentiale, iar presedintele in functie ridica din umeri si zicea ca nici el nu stie, ca nu l-au informat serviciile, Curtea Constitutionala a intrat din nou in scena si a decis, de pe o zi pe alta, sa se renumere 9,5 milioane de voturi, ca n-au fost numarat bine din prima. A fost de fapt un mod costisitor de a amana decizia, suspect de convenabil pentru sistemul politic aflat la putere, pana dupa data alegerilor parlamentare, caci nu se cade sa superi cu vreo decizie dubioasa poporul aflat chiar cu stampila in mana.
Odata trecute si parlamentarele, CCR s-a grabit, complet irational, sa valideze rezultatele initiale ale turului 1, desi, la renumarare, rezultatele partiale indicau alta ordine a candidatilor de pe primele trei locuri. A se vedea Procesul Verbal emis de BEC, dupa renumararea partiala a voturilor din tara si, tot partiala, a voturilor din 161 de sectii din strainatate.
In motivarea deciziei din 2 decembrie CCR zice ca nu e nevoie sa mai astepte finalizarea renumararii, ca e bine cum fusese de prima data. Asta desi intre timp se intrunise si CSAT si daduse o „bula” din care fiecare a inteles ce a vrut. Patru zile mai tarziu, cand procesul de vot deja incepuse in diaspora, aceiasi jucatori politici din componenta CCR decid ca turul 1 trebuie anulat cu totul si alegerile reluate.
La multi ani de ziua drepturilor omului! Alea care ne-au mai ramas”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Cârcotaș 10 December 2024 16:27 +11
# camelia 10 December 2024 19:04 +10
# vasile 10 December 2024 19:40 +4
# stela 10 December 2024 22:54 +1
# pinky and no brain 11 December 2024 01:13 0
# santinela 11 December 2024 07:47 0