CE SE MAI INGANA – Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc are teluri comune cu Tiberiu Nitu si Codruta Kovesi: “Ca fost procuror de 18 ani, voi pleda pentru consolidarea statutului de magistrat al procurorului”. Kovesi: “Un obiectiv important consta in consolidarea si apararea statutului procurorilor”. Nitu: “Procurorul este si trebuie sa ramana magistrat”
Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc (foto) are obiective comune cu Laura Codruta Kovesi sau Tiberiu Nitu, procurorii propusi de Victor Ponta pentru sefia DNA si PICCJ. La fel ca cei doi, Robert Cazanciuc este preocupat de intarirea statutului procurorilor.
Prezent joi, 25 aprilie 2013, la o dezbatere referitoare la revizuirea Constitutiei, ca va pleda pentru atat pentru consolidarea statutului procurorilor, cat si pentru orice garantie referitoare la independenta magistratilor: “Ca fost procuror de 18 ani, voi pleda pentru consolidarea statutului de magistrat al procurorului si voi pleda pentru orice garantie referitoare la independenta magistratilor. Voi incerca sa pledez pentru consolidarea rolului autoritatii judecatoresti ca factor de echilibru in societate, ca factor de echilibru intre puterile statului”.
De asemenea, ministrul a dezvaluit ca un alt obiectiv major al sau este cresterea increderii oamenilor in sistemul judiciar: “Aceasta e una dintre tintele noastre principale: sa incercam sa crestem increderea publicului. Sigur, nu vom ajunge la procente de peste 50%, in mod natural lucrurile se intampla asa, dar sunt lucruri de facut pe care oamenii din sistem le stiu bine. Trebuie, prin dialog, sa le punem in forme care sa nu sperie pe nimeni si sa arate ca adevarate garantii de independeta in beneficiul tuturor”.
Robert Cazanciuc a afirmat ca in urmatoarea perioada va avea o serie de intalniri cu procurori, judecatori si reprezentanti ai asociatiilor profesionale, de la care asteapta propuneri pentru imbunatatirea sistemului judiciar: “Am inceput deja un proces de consultare a institutiilor din sistemul judecatoresc. Saptamana viitoare voi avea intalniri cu procurori, judecatori, asociatii profesionale. Am avut deja discutii cu CSM. Vor veni propuneri de la Ministerul Justitiei, dar ele nu vor fi facute intr-un birou ascuns, fara lumina, undeva in cladirea nu foarte aratoasa din fata Parlamentului. Ele vor veni in urma consultarilor cu toti colegii din sistem, cu toti factorii, actorii care pot contribui cu buna credinta la progresul sistemului judiciar si la cresterea incredederii publicului in sistemul judiciar”.
Laura Codruta Kovesi: “Unul dintre obiectivele mele prioritare va consta in apararea statutului procurorului anticoruptie si consolidarea independentei sale fata de orice ingerinte externe”
Revenind la consolidarea statutului procurorului, nu putem sa nu observam ca aceasta este o preocupare generala in sistem. Asa cum mentionam ceva mai devreme, intarirea statutului procurorului este un obiectiv nu doar al lui Robert Cazanciuc, ci si al Laurei Codruta Kovesi si Tiberiu Nitu, spre exemplu. Cei doi s-au referit la acest aspect in planurile de management care au fost depuse la CSM, in vederea obtinerii avizului necesar pentru ocuparea functiilor de Procuror General al Romaniei si procuror sef al DNA.
Astfel, in “Planul managerial pentru exercitarea atributiilor specifice functiei de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie”, Laura Codruta Kovesi a precizat ca un obiectiv important al sau “consta in consolidarea si apararea statutului procurorilor”. In acest sens, Kovesi a mentionat urmatoarele: “Independenta procurorilor este un principiu consacrat in toate documentele internationale care au incercat sa stabileasca standarde generale in acest domeniu, precum Principiile orientative ale ONU cu privire la rolul procurorilor, Standardele de Responsabilitate Profesionala elaborate de Asociatia Internationala a Procurorilor sau Recomandarea nr.19/2000 a Comitetului de Ministri din cadrul Consiliului Europei.
Respectarea acestuia reprezinta o conditie esentiala pentru asigurarea impartialitatii activitatii Ministerului Public si protejarii procurorilor fata de eventuale tentative de influentare a desfasurarii anchetelor, in special in cazul investigatiilor in legatura cu fapte prevazute de legea penala savarsite de reprezentantii celorlalte puteri constitutionale.
Cea mai mare amenintare la adresa functionarii Directiei Nationale Anticoruptie este reprezentata de posibile presiuni (de regula din afara sistemului judiciar) urmarind limitarea independentei procurorilor. (…) Unul dintre obiectivele mele prioritare va consta in apararea statutului procurorului anticoruptie si consolidarea independentei sale fata de orice ingerinte externe”.
Tiberiu Nitu: “Consider ca statutul de magistrat conferit constitutional functiei de procuror este conditia sine-qua-non a garantarii independentei si impartialitatii”
In ceea ce-l priveste pe Tiberiu Nitu, acesta a acordat un capitol special statutului procurorului in proiectul privind exercitarea atributiilor specifice functiei de Procuror General, intitulat “Pentru o reforma durabila si ireversibila”.
Iata ce a precizat procurorul Tiberiu Nitu: “Consider ca statutul de magistrat conferit constitutional functiei de procuror este conditia sine-qua-non a garantarii independentei si impartialitatii si, in consecinta, a legalitatii activitatii noastre, fiind cea mai eficenta forma de protectie profesionala, de garantare a independentei noastre fata de fortele politice.
Eventuala transformare a statutului nostru in functionar public ar avea si un alt efect extrem de grav: diminuarea drastica a credibilitatii si autoritatii profesiei in fata cetatenilor predispusi sa incalce si sa sfideze legea, ceea ce, in timp, ar putea conduce la cresterea infractionalitatii si la scaderea increderii cetatenilor de buna credinta in procurorul care ar trebui sa le apere drepturile si libertatile fundamentale, cum sunt dreptul la viata, la sanatate, dreptul la opinie etc. Procurorul este si trebuie sa ramana magistrat, ca o garantie a independentei sale reale, care sa ii confere credibilitate si autoritate, in beneficiul unui act de justitie corect”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ezoteric 25 April 2013 15:12 +13
# gabriel 25 April 2013 15:45 +10
# unul din lumea cea mare 25 April 2013 16:24 +12
# Roberta 25 April 2013 16:56 +8
# IOAN DUSCAS 25 April 2013 17:35 +7
# His brother Cazanciuc 25 April 2013 18:09 +6
# franc 25 April 2013 20:31 +8
# Alberto Kurtyan 25 April 2013 21:03 +9
# Pol 26 April 2013 08:31 +2
# alberto, 25 April 2013 22:06 -8
# Pol 26 April 2013 08:35 +4
# JUDEX 25 April 2013 23:18 +8
# draga judex 26 April 2013 07:20 -2
# Pol 26 April 2013 08:40 +1
# carcotas 26 April 2013 12:42 +5
# maria 7 May 2013 17:41 +1