psdolt
24 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

CE SE MAI INGANA – Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc are teluri comune cu Tiberiu Nitu si Codruta Kovesi: “Ca fost procuror de 18 ani, voi pleda pentru consolidarea statutului de magistrat al procurorului”. Kovesi: “Un obiectiv important consta in consolidarea si apararea statutului procurorilor”. Nitu: “Procurorul este si trebuie sa ramana magistrat”

Scris de: George TARATA | pdf | print

25 April 2013 14:58
Vizualizari: 6755

Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc (foto) are obiective comune cu Laura Codruta Kovesi sau Tiberiu Nitu, procurorii propusi de Victor Ponta pentru sefia DNA si PICCJ. La fel ca cei doi, Robert Cazanciuc este preocupat de intarirea statutului procurorilor.

Prezent joi, 25 aprilie 2013, la o dezbatere referitoare la revizuirea Constitutiei, ca va pleda pentru atat pentru consolidarea statutului procurorilor, cat si pentru orice garantie referitoare la independenta magistratilor: “Ca fost procuror de 18 ani, voi pleda pentru consolidarea statutului de magistrat al procurorului si voi pleda pentru orice garantie referitoare la independenta magistratilor. Voi incerca sa pledez pentru consolidarea rolului autoritatii judecatoresti ca factor de echilibru in societate, ca factor de echilibru intre puterile statului”.


De asemenea, ministrul a dezvaluit ca un alt obiectiv major al sau este cresterea increderii oamenilor in sistemul judiciar: “Aceasta e una dintre tintele noastre principale: sa incercam sa crestem increderea publicului. Sigur, nu vom ajunge la procente de peste 50%, in mod natural lucrurile se intampla asa, dar sunt lucruri de facut pe care oamenii din sistem le stiu bine. Trebuie, prin dialog, sa le punem in forme care sa nu sperie pe nimeni si sa arate ca adevarate garantii de independeta in beneficiul tuturor”.

Robert Cazanciuc a afirmat ca in urmatoarea perioada va avea o serie de intalniri cu procurori, judecatori si reprezentanti ai asociatiilor profesionale, de la care asteapta propuneri pentru imbunatatirea sistemului judiciar: “Am inceput deja un proces de consultare a institutiilor din sistemul judecatoresc. Saptamana viitoare voi avea intalniri cu procurori, judecatori, asociatii profesionale. Am avut deja discutii cu CSM. Vor veni propuneri de la Ministerul Justitiei, dar ele nu vor fi facute intr-un birou ascuns, fara lumina, undeva in cladirea nu foarte aratoasa din fata Parlamentului. Ele vor veni in urma consultarilor cu toti colegii din sistem, cu toti factorii, actorii care pot contribui cu buna credinta la progresul sistemului judiciar si la cresterea incredederii publicului in sistemul judiciar”.

Laura Codruta Kovesi: “Unul dintre obiectivele mele prioritare va consta in apararea statutului procurorului anticoruptie si consolidarea independentei sale fata de orice ingerinte externe”

Revenind la consolidarea statutului procurorului, nu putem sa nu observam ca aceasta este o preocupare generala in sistem. Asa cum mentionam ceva mai devreme, intarirea statutului procurorului este un obiectiv nu doar al lui Robert Cazanciuc, ci si al Laurei Codruta Kovesi si Tiberiu Nitu, spre exemplu. Cei doi s-au referit la acest aspect in planurile de management care au fost depuse la CSM, in vederea obtinerii avizului necesar pentru ocuparea functiilor de Procuror General al Romaniei si procuror sef al DNA.

Astfel, in “Planul managerial pentru exercitarea atributiilor specifice functiei de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie”, Laura Codruta Kovesi a precizat ca un obiectiv important al sau “consta in consolidarea si apararea statutului procurorilor”. In acest sens, Kovesi a mentionat urmatoarele: “Independenta procurorilor este un principiu consacrat in toate documentele internationale care au incercat sa stabileasca standarde generale in acest domeniu, precum Principiile orientative ale ONU cu privire la rolul procurorilor, Standardele de Responsabilitate Profesionala elaborate de Asociatia Internationala a Procurorilor sau Recomandarea nr.19/2000 a Comitetului de Ministri din cadrul Consiliului Europei.

Respectarea acestuia reprezinta o conditie esentiala pentru asigurarea impartialitatii activitatii Ministerului Public si protejarii procurorilor fata de eventuale tentative de influentare a desfasurarii anchetelor, in special in cazul investigatiilor in legatura cu fapte prevazute de legea penala savarsite de reprezentantii celorlalte puteri constitutionale.

Cea mai mare amenintare la adresa functionarii Directiei Nationale Anticoruptie este reprezentata de posibile presiuni (de regula din afara sistemului judiciar) urmarind limitarea independentei procurorilor. (…) Unul dintre obiectivele mele prioritare va consta in apararea statutului procurorului anticoruptie si consolidarea independentei sale fata de orice ingerinte externe”.

Tiberiu Nitu: “Consider ca statutul de magistrat conferit constitutional functiei de procuror este conditia sine-qua-non a garantarii independentei si impartialitatii”

In ceea ce-l priveste pe Tiberiu Nitu, acesta a acordat un capitol special statutului procurorului in proiectul privind exercitarea atributiilor specifice functiei de Procuror General, intitulat “Pentru o reforma durabila si ireversibila”.

Iata ce a precizat procurorul Tiberiu Nitu: “Consider ca statutul de magistrat conferit constitutional functiei de procuror este conditia sine-qua-non a garantarii independentei si impartialitatii si, in consecinta, a legalitatii activitatii noastre, fiind cea mai eficenta forma de protectie profesionala, de garantare a independentei noastre fata de fortele politice.

Eventuala transformare a statutului nostru in functionar public ar avea si un alt efect extrem de grav: diminuarea drastica a credibilitatii si autoritatii profesiei in fata cetatenilor predispusi sa incalce si sa sfideze legea, ceea ce, in timp, ar putea conduce la cresterea infractionalitatii si la scaderea increderii cetatenilor de buna credinta in procurorul care ar trebui sa le apere drepturile si libertatile fundamentale, cum sunt dreptul la viata, la sanatate, dreptul la opinie etc. Procurorul este si trebuie sa ramana magistrat, ca o garantie a independentei sale reale, care sa ii confere credibilitate si autoritate, in beneficiul unui act de justitie corect”.

Comentarii

# Ezoteric date 25 April 2013 15:12 +13

Da,sigur,nu erau suficienti pui ai monicai macovei care sa ne terorizeze cu ineptii si sloganuri ! Acum a inceput si OLI sa aiba pareri ! Asta era si problema cheie a Romaniei,statutul procurorului ! Ce mai vreti ma,procurorilor,ati ocupat o tara ca niste lacuste !

# gabriel date 25 April 2013 15:45 +10

Coabitacii sunt la putere!Si servesc intereselor statului politienesc...ca doar i-o placea si lui Ponta sa inchida oricui gura ...cu bocancul. :sad:

# unul din lumea cea mare date 25 April 2013 16:24 +12

cind v/am spus eu ca dupa fata/i dobitoc ,mi/am luat si citeva injuraturi. aum va convingeti. ce naste din pisica (de 18 ani sint procuror!!).....tot ca procurorul gindeste. bai gingavule niciodata,niciodata procurorul nu/i onorabil judecator.singur te contrazici. judecatorii(puterea judecatoreasca!!!!!! -citesti bine romaneste???) este putere separata in stat.procuroruii apartin statului,tembel gingav. daca tot vrei sa cresti increderea in justitie luati/va voi ghearele de pe ea si nu mai dati ordine politice. cel mai fin tuning al justitiei il vor face judecatorii fara amestecul vosatru de penali un gingav ,,bruxelez,,cu fata de oligofren roman

# Roberta date 25 April 2013 16:56 +8

Subscriu !!!

# IOAN DUSCAS date 25 April 2013 17:35 +7

INTR-UN STAT POLITIENESC PROCURORUL ESTE TOTUL ! ESTE SERUL JUDECATORILOR ! ESTE SEFUL SEFILOR ! NOI VENIND DINTR-UN SISTEM TOTALITAR NE TREZIM CA MNEALOR PROCURORII CE VOR MAI PE DEPARTE SEFII JUDECATORILOR ! INTR-UN STAT TOTALITAR PROCURORUL II TRASEAZA SARCINI JUDECATORULUI SINGURA MISIUNE A JUDECATORULUI FIIND CEA DE A SEMNA CEA CE II CERE PROCURORUL ! SINGURA PROBLEMA ESTE CA INTR-UN STAT DE DREPT PROCURORUL ESTE AVOCATUL STATULUI ! SI PRIN URMARE INTR-UN STAT DE DREPT JUDECATORUL ESTE CEL PE CARE PROCURORUL PE BAZA DE PROBE INCEARCA SA IL CONVINGA CA SITUATIA STA ASA CUM ZICE EL !

# His brother Cazanciuc date 25 April 2013 18:09 +6

Măi, Robertică, hai, m-ai dat gata!  Eu te știam doar retardat, nu și cretin, ca să nu mai spun și înstrăinat de-a binelea de ceea ce tu crezi că ești, adică procuror. Te dai procuror, hm???? Mai și zici, 18 ani, cârtiță multicoloră. N-ai pic de rușine, gimbirică!  Ce fel de procuror  ești, mă limbricosule, când din cei 18 ani confirmați în cartea de muncă (,) ca procuror, tu ai procurorit doar ceva mai mult de un an, și asta în Liga a IV-a a Justiției Române! Ești procuror? Nu, ești o hahaleră pontistă, un profitor ordinar, un impostor nenorocit. Dar, Robertică, vom reveni. Știm ce te leagă de gașca unicoloră  sexual,  condusă-n fundal (!), victorios,  de Victoraș. D-aia ați acordat deplină  libertate de „conștiință” nevestelor voastre. Hai, știm cam multe, vom reveni. 

# franc date 25 April 2013 20:31 +8

JOS DICTATURA PROCURORILOR DIN ROMANIA!!!!!!!!!! JOS DICTATURA PROCURORILOR DIN ROMANIA!!!!!!!!! JOS DICTATURA PROCURORILOR DIN ROMANIA!!!!!!!!! JOS DICTATURA PROCURORILOR DIN ROMANIA!!!!!!!!! JOS DICTATURA PROCURORILOR DIN ROMANIA!!!!!!!!! JOS DICTATURA PROCURORILOR DIN ROMANIA!!!!!!!!! JOS DICTATURA PROCURORILOR DIN ROMANIA!!!!!!!!!

# Alberto Kurtyan date 25 April 2013 21:03 +9

procurorul este egal cu avocatul in fata judecatorului. Procurorii nu sunt si nu pot fi magistrati, nu sunt la egalitate cu judecatorii si nici nu pot fi autoritati judiciare. Procurorii publici sunt avocatii acuzarii, sunt avocatii statului. Promovarea egalitatii dintre procuror si judecator sub titulatura inselatoare de \"magistrat\" este neconforma cu principiile statului de drept si al egalitatii partilor in fata justitie. Nu poti fi si judecator si acuzator in acelasi timp. Nu inteleg de ce se mai discuta aceste chestiuni dupa ce au fost de mult solutionate de CEDO si de doctrina juridica europeana.

# Pol date 26 April 2013 08:31 +2

In sfarsit a scris si pdl-istul Alberto ceva coerent si correct. Ne lipseai din peisaj, chiar daca ai scris si sub alte nickname-uri.

# alberto, date 25 April 2013 22:06 -8

nu mai miza pe necunoasterea cititorilor, titularul actiunii publice nu poate fi un avocat sau o alta persoana dependenta de capriciile sau interesele sponsorului sau executivului. dar tu stii foaarte bine asta. deci procurorul trebuie sa fie magistrat (magistratul este persoana care ia o decizie LIBER DE ORICE INFLUENTA, si el se numeste si se va numi procuror si judecator

# Pol date 26 April 2013 08:35 +4

unde ai vazut d-ta libertate la procurori? Cred ca sigur ai orbul gainilor...Toti primesc salariu de la stat, asculta ordine de la procurorul ierarhic care ii cenzureaza actele emise....in timp ce judecatorul, desi unii dintre acestia sunt obedienti si aserviti regimului care I-a propulsat in functii chiar fara sa merite, pronunta hotarari care pot fi atacate doar in fata altei instante, deci nu este cenzurata inainte de pronuntare, judecatorul nefiind controlat in timpul procesului cum este controlat \"magistratul-procuror\"....PARCHETARILOR reveniti cu pricioarele pe parchet, unde stau cei care acuza si care apara.....

# JUDEX date 25 April 2013 23:18 +8

Domnilor postaci,polemica voastra nu are nici un rost.Este stabilit clar ca procurorii nu sunt magistrati.Oricat ar vrea ei sa intre in tagma magistratilor nu o sa se intample asta.CEDO a zis ca ei sunt agenti guvernamentali si asa este.In Constitutie se spune ca procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului de justitie.Judecatorul,adevaratul magistrat,nu ac tioneaza sub nici o autoritate.Pun o intrebare:daca procurorii vor fi facuti magistrati,vor lucra mai bine,vor fi mai corecti,nu vor mai comite abuzuri,vor fi mai profesionisti?ma indoiesc

# draga judex date 26 April 2013 07:20 -2

daca procurorii vor fi in continuare magistrati nu vor mai da solutii la comanda sponsorului la a carui comanda arunci tu fumigene

# Pol date 26 April 2013 08:40 +1

Ca sa fie independenti ar trebui sa fie alesi prin vot liber si democratic de catre electori. Incepeti cu alegeri regionale pentru procurorul de la Prachetele Curtii de Apel, iar apoi acestia sa aleaga pe seful lor pe criterii strict profesionale si competenta de-a lungul unei perioade de timp strcit prevazuta prin lege....Si mai radiate-va de pe listele de avocati incompatibili pastrate de cativa ani de smecherii locali care se intituleaza decani ai Barourilor judetene.....RUSINE

# carcotas date 26 April 2013 12:42 +5

Ca fost procuror timp de zece ani am adunat in condica la parchete cam 5.000 de dosare si am pus concluzii in instantein vreo 12.000 de cauze, penale si civile(alea unde legea impunea participarea procurorului). Domnule Cazanciuc, te provoc sa dai publicitatii numarul cauzelor penale pe care le-ai instrumentat timp de 18 ani!

# maria date 7 May 2013 17:41 +1

domnule ministru,felicitari pentru functie,dar este foarte grea,sa nu uitati de amaratii de pensionari grefieri car,daca dv.ati fost procuror,cunoasteti f.bine munca lor.Nu-i uitati,mie de exeplu mi s-a luat 1ooo lei din pensie si acum am ajuns sa nu am ce manca,deoarece in perioada cand aveam pensie de serviciu de 2ooo lei,am contractat un imprumut la o banca pentru a-mi rezolva niste probleme urgente in casa si acum am ramas vai de mama mea.Nu uitati de acesti amarati pensionari.Mult succes va doresc si o gandire cat mai reala.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva