29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Cei patruzeci si cinci

Scris de: Gheorghe MOROSANU, fost judecator | pdf | print

8 March 2021 12:55
Vizualizari: 2921

Invatamintul romanesc a fost intotdeauna o lupta inversunata de-a hotii si vardistii. Nu neaparat in sensul fraudei, dar in orice caz in scopul de a obtine note mari, sau macar de trecere, dupa caz. De la copiuta bagata sub minijupa si pina la tehnicile IT de azi, de la sensibilizarea examinatorilor cu o floare pina la setul clasic Kent/cafea/whisky, trecind pe la fondul clasei si zugravirea benevola a scolii, nici un mijloc nu a scapat inventivilor romani.


 

Exmatricularea celor 45 de studenti de la drept nu rezolva nici cauza problemei, nici efectul ei. Asta pentru ca metodele de predare, de invatare si de examinare gen Trasnea mi-ti-vi-li, ca si textele-grila de azi, nu sint decit cumplit mestesug de timpenie, cum spunea Abecedaristul Ion Creanga.

Dar pentru ca eu nu sint un teoretician, ci un om al prozei, sa va relatez un exemplu:

Intr-o sedinta a mea de judecata, se discuta despre un anumit pasaj dintr-o lege, cu ceva neclaritati de text. Avocati in prima banca, eu la locul meu, ne cautam de o carte cu textul respectiv, fara rezultat. Dar unul din avocati s-a ridicat si a zis: Domnu Presedinte, ingaduiti un minut, il gasesc eu. A scos telefonul, a butonat putin si a citit cu ghilimele textul cautat. Nici nu a durat un minut.

Va sa zica, dragi oameni buni, ce s-o mai lungim? In ziua de azi, toata stiinta lumii, dar toata, fara nici o exagerare, incape in buzunarul de la piept. Si-atunci, de ce sa memoram ca schizofrenicii, si sa ne mai si bazam numai pe asta?

Dar care este solutia? Solutia, domnilor, este cultura, lectura, studiul, traitul intre carti si alte mijloace de formare si informare. Iar ca metode de verificare si certificare a calitatilor intelectuale si a pregatirii, examinatorii sa-i puna pe elevi/studenti sa caute in carti, sa compileze, sa emita idei proprii, sa compuna texte originale. Cu toate cartile pe masa, desi, am vazut, e suficient telefonul. Toate astea pentru a se verifica in ce masura elevul/studentul a inteles ideile de baza, principiile, regulile generale ale stiintei respective.

Aici merge ca exemplu o alta “proza”, din domeniul juridic, pentru ca e domeniul meu, si al celor 45: intr-o multime de dosare la instanta, o institutie serioasa (o voi numi cit de curind), cu echipa de juristi, a combatut o lege printr-o hotarire de guvern. Nici nu trebuie sa fii jurist ca sa sesizezi enormitatea. Culmea este ca bazagonia a influentat si unele complete de judecata, in orice caz nici un judecator nu a taxat-o cum se cuvenea.

Si-atunci va intreb: daca toti cei de mai sus au trecut cu brio tot felul de examene, teste-grila sau altele, la ce le-a folosit? dar noua, societatii?

Solutia am expus-o cumva mai sus. La ea sa mai adaugam onoarea, sentimentul acela intim ca nu poti fi om normal daca nu esti cinstit cu toti si cu tine insuti.

Dar e simplu de aplicat? Aici m-am cam impotmolit in filipica mea. La asa inflatie de scoli si facultati, societatea democratica a raspuns mintenas cu inflatie de studenti, dar mai ales cu necesara inflatie de profesori. Profesori doctori docenti, indrumatori de doctorate, cunoasteti destule exemple.

Deocamdata, s-a ales varianta militieneasca, simpla: ii dam afara pe cei 45 de studenti.

Dar citi profesori ar trebui sa-i urmeze? Dar responsabili politici cu mari functii in stat?

Comentarii

# nae din dealul feleacului date 8 March 2021 18:02 +1

Ehei,ce bine spuneti D-le Judecator!Jumatate din problema este rezolvata.Cu cealalta jumatate este o maaare problema:este oare cine trebuie sa va auda?Eu am bagat la cap ,asa m-au invatat toti profesorii mei,sa citesti mult ca sa stii unde si in ce carte sa cauti textul:pot sa dau sfat apropiatilor(copii,prieteni,rude),pt.nivel national nu am putere,pot sa ma raliez unei astfel de initiative.De aceea am spus ca a doua jumatate e problema.Cu bine!

# Lechi date 9 March 2021 09:17 +2

Salut ! Un exemplu ,care face copiatul imposibil! La ultima ora de curs, hehe, prin 1974, la Politehnica. Se stabilste data examenului. Profesorul spune : La examenul scris , obligatoriu aduceti : cursul, tabelele de abur, diagrame ,rigls de calcul. Mai departe, fiecare piata sa -si aduca ce crede el , le pune toate pe banca, la vedere si le foloseste cum crede . ....... Numai ca, subiectele erau individuale , ce sa copiezi de la vecinul, ca el avea ceva foarte diferit de rezolvat !!!! ...... Asta era profesorul Nerescu, ! Nimeni nu copia, ca nu se punea problema cu metoda sa, ,trebuia sa stii unde si ce sa cauti ! Munca profesoruluia dat roade! Ce test grila, ca la scoala de soferi ? Profesorii sa compuna subiecte individuale , bazate pe logica si creativitate. Sa vina la examen cu ce vor, daca nu invata ritmic, tot ddegeaba. ref La exmatricularea celor 45! Nu sunt de acord, decat, daca sunt destituiti si armata de profesori care sunt platiti bine pentru a-i educa.

# nuibai date 10 March 2021 21:28 +1

P.S. la "Cei patruzeci şi cinci": Nu am dezlegare să spun tot ce ştiu, şi mai ales de la cine, deşi al dracu mă furnică să fac tămbălău. Aflu că cele 45 de loaze, cu un tupeu infinit, prin reprezentanţii lor în consiliul facultăţii, ameninţă cu acţiuni în justiţie pentru încălcarea intimităţii Uaţapului prin care au furat. În paralel, îşi bagă şi îşi scot de toate în gura profesorilor. În Consiliul facultăţii, studenţii au membri 25%. Cînd or avea 51%, ce ziceţi?...

# maxtor date 10 March 2021 22:23 +1

"un anumit pasaj dintr-o lege, cu ceva neclaritati de text." -doar prin exercitiu(individual) se dezvolta si capacitatea de a asculta(a unui eventual judecator).actualele coduri sunt pline ochi de ne-claritati....

# visatorul date 11 March 2021 13:35 +3

Exmatriculam 45 de tineri de 19 ani aflati in formare, care au intrat in facultate dupa pregatire temeinica si, evident, fara sa copieze, dar care, cu imaturitatea unor elevi de liceu, au copiat ... ca in liceu, pentru ca se poate..., pentru ca dupa aproape un semestru de facultate ”online” nici nu realizeaza inca, nici ca acum sunt majori si au alta raspundere, nici ca au optat pentru o facultate care ar trebui sa pregateasca cei mai corecti si drepti profesionisti… Cine sa le transmita intr-un semestru de scoala ”online” aceste precepte si deziderate?

# visatorul date 11 March 2021 13:37 +4

La 19 ani au incalcat Carta Universitara, Regulamentul, au manjit numele Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti... Ei pleaca... Sunt tineri si poate majoritatea vor depasi acest soc si isi vor mai putea cladi o cariera, o viata... Nu cred insa ca vor invata lectia dreptatii din aceasta intamplare majora din viata lor. Pentru ca ei vor pleca stiind ca in urma lor ramane in facultate un profesor condamnat definitiv pentru infractiuni intentionate, desi din acest motiv el nu mai poate preda potrivit aceleiasi Carte Universitare…

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva