28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CERERE DE PROTECTIE PENTRU JUDECATOR – Fosta sefa a Tribunalului Caras, Gabriela Stuparu, implora sa fie protejata de judecatorul Rustin Ciasc, pe care l-a acuzat ca a agresat-o in dormitor: "M-a strans de gat, aruncandu-ma pe patul dormitorului, unde a continuat sa ma loveasca". In loc sa se judece de urgenta cererea de protectie, patru judecatori de la Tribunalul Caras s-au abtinut in cascada. Lumea Justitiei cere CSM sa lamureasca imediat cazul

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

17 August 2022 19:18
Vizualizari: 9577

Consiliul Superior al Magistraturii ar face bine sa acorde atentie la ceea ce se intampla in teritoriu. Fosta sefa a Tribunalului Caras-Severin, Gabriela Mariana Stuparu (foto), in prezent avocat, a denuntat ca a fost victima violentei fizice din partea partenerului sau de viata, judecatorul Rustin Petru Ciasc (foto), fostul presedinte al Tribunalului Caras-Severin, in prezent judecator in cadrul Sectiei penale a instantei, iar de doua saptamani, de cand a cerut instantei sa emita un ordin de protectie impotriva celui pe care il acuza ca a atentat la inregritatea sa fizica, colegii judecatori desemnati sa judece speta se abtin unul dupa altul. Nu stim daca agresiunile sunt reale sau nu, insa acuzatii de o asemenea gravitate intre doi magistrati, parteneri de viata, trebuie lamurite de urgenta de sistemul judiciar inclusiv de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a nu se afecta credibilitatea justitiei.


 

Nu este permis ca, indiferent daca niste acuzatii sunt reale sau nu, sa existe patru abtineri in cascada pe cererea de emitere a unui ordin de protectie, in conditiile in care in asemenea situatii este nevoie de solutionarea la urgenta a acestor cauze. Ba mai mult, s-a dovedit ca in practica au existat persoane care, desi au beneficiat de ordin de protectie, tot au cazut victime agresiunilor, ceea ce dovedeste ca autoritatile judiciare romanesti trateaza cu superficialitate si chiar nepasare violentele domestice.


Intre timp, fosta judecatoare Stuparu marturiseste ca se teme pentru siguranta sa, nu mai iese din casa neinsotita si se asteapta ca in orice moment sa fie din nou agresata. Iar starea de temere permanenta pe care judecatoarea Gabriela Mariana Stuparu ne-a marturisit ca o are este mentinuta de amanarea judecarii cererii sale de protectie.


Grozavia de mai sus se petrece in Resita, unde judecatorul Rustin Petru Ciasc a fost denuntat de partenera sa de viata, fosta judecatoare Gabriela Mariana Stuparu, pensionata in 2017, ca ar fi agresat-o fizic la inceputul lunii august 2022.

Mai exact, conform cererii de emitere a ordinului de protectie inregistrate in 3 august 2022 la Judecatoria Resita, formulate de fosta judecatoare Gabriela Mariana Stuparu, pe care o prezentam in exclusivitate, la 2 august 2022, in jurul orelor 21:00-21:30, in timp ce se afla intr-unul dintre dormitoarele apartamentului sau, vorbind la telefon, asupra sa "s-a napustit" judecatorul Rustin Petru Ciasc care ar fi agresat-o fizic, intr-o maniera violenta expusa detaliat de judecatoarea Stuparu: "A intrat in forta in camera si s-a napustit asupra mea, lovindu-ma cu bestialitate cu palmele peste fata, m-a tras de par smulgandu-mi parul din cap, m-a strans de gat, aruncandu-ma pe patul dormitorului, unde a continuat sa ma loveasca in zona fetei" (vezi facsimil 1).


Conform celor relatate de fosta judecatoare Stuparu, norocul acesteia a fost ca in casa se afla si fiul acesteia, in varsta de 20 de ani, care a reusit sa aplaneze conflictul.


Ordin de protectie respins cu certificatul medico-legal pe masa


Imediat dupa incident, fosta judecatoare Gabriela Mariana Stuparu s-a deplasat la Serviciul Judetean de Medicina Legala Caras-Severin, care a emis certificatul medico-legal nr. 308/A2 din 03.08.2022, astfel cum reiese din cererea de emitere a ordinului de protectie.

In cuprinsul cererii de emitere a ordinului de protectie, Gabriela Stuparu solicita instantei sa tina cont de faptul ca aceasta se teme pentru "viata mea si integritatea mea personala fizica si psihica, agresiunile psiho-sufletesti fiind in ultima vreme o constanta in relatia noastra".

In finalul cererii de emitere a ordinului de protectie, judecatoarea Stuparu precizeaza ca va formula si plangere penala impotriva partenerului sau de viata, Rustin Petru Ciasc, pentru lovire sau alte violente, astfel cum este prevazut in Codul penal la art. 193.


Astfel, ajunsa la Judecatoria Resita, cererea de emitere a ordinului de protectie formulata de catre Gabriela Mariana Stuparu, a fost solutionata, la data de 5 august 2022, cu respingerea acesteia!

Acest lucru reiese din minuta din 5 august 2022 pronuntata in dosarul nr. 4053/290/2022 (vezi facsimil 2):

"Respinge cererea formulata de catre reclamanta STUPARU MARIANA GABRIELA, in contradictoriu cu paratul CIASC RUSTIN PETRU, ca neintemeiata. Dispune plata sumei de 500 de lei, reprezentand onorariul avocatului din oficiu al paratului, din fondul Ministerului Justitiei, catre Baroul Caras-Severin. Cu apel in termen de 3 zile de la pronuntare, ce se depune la Judecatoria Resita. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, astazi, 05.08.2022. Document: Hotarare camera consiliu 2056/2022 05.08.2022".



Judecatorii de la Tribunalul Caras-Severin se abtin pe banda


Hotararea a fost atacata in termen de catre fosta judecatoare Gabriela Mariana Stuparu, cauza ajungand la Tribunalul Caras-Severin, instanta pe care, pana de curand, cei doi judecatori Stuparu si Ciasc au condus-o in tandem.

Aici, dupa cum veti vedea, in loc sa judece la urgenta emiterea ordinului de protectie, fiind vorba despre integritatea fizica a unei persoane, judecatorii Tribunalului Caras-Severin au formulat rand pe rand cereri de abtinere de la judecarea cauzei. Patru la numar, respectiv ale judecatorilor Chiseev Alin, Cipu Draghici Valentin Csomin, Olariu Doina si Axenti Ana! Toate admise. Cu o concluzie dramatica, in conditiile in care asemenea cazuri ar trebui solutionate la urgenta: "Constata imposibilitatea constituirii completului de judecata pentru solutionarea fondului cauzei" (vezi facsimil 3).



Fosta judecatoare Stuparu: "Eram cu copilul in casa, a stiut ca era acolo, si el a procedat asa... A stiut tot orasul ce am patit... Mi-e teama sa merg singura pe strada... Consider si simt ca integritatea mea fizica si psihica este in continuare amenintata"


Contactata de Lumea Justitiei, fosta judecatoare de la Tribunalul Caras-Severin, Gabriela Mariana Stuparu, ne-a declarat cum s-a desfasurat judecata cererii sale de ordin de protectie formulate si cum s-a ajuns ca si in prezent sa se teama pentru siguranta sa, avand in permanenenta pe cineva alaturi de aceasta:

"Mie mi-a fost respinsa actiunea in prima instanta. Am declarat apel si urmeaza sa ne judecam. Am formulat o cerere pe un text din Codul de procedura civila, parca 127 alin. 2 care ii permite reclamantului sa solicite judecarea la o alta instanta egala in grad dintr-o curte alaturata. Eu am formulat aceasta cerere la momentul la care s-a terminat judecarea pe fond a cauzei la Judecatoria Resita. Ma asteptam la Tribunalul Caras-Severin, la primul termen, sa se ia act de ea si sa se trimita acolo unde am solicitat. S-a interpretat altfel, au inceput abtinerile si acum astept solutia Curtii de Apel. S-a stabilit ieri ca dosarul se inainteaza Curtii de Apel intrucat nu poate fi solutionat aici fiindca toata lumea se abtine. Ma asteptam! Ca sa evit astfel de discutii si sa nu imi pun in dificultate colegii si nici sa nu existe niciun fel de suspiciuni asupra lor, am formulat si o cerere de stramutare ulteriora acestei cereri in care solicitam judecarea la o instanta dintr-o alta curte.

Cred ca pana la urma cred ca o sa se miste mai repede Inalta Curte decat cei de aici.

Tot orasul Resita este un targ mai mare, in momentul in care m-am dus seara, dupa agresiune, la spital a stiut tot orasul ce am patit. Eu am stiut la ce ma expun! Sunt o persoana publica!

Aceste ordine de restrictie se judeca in niste proceduri la urgenta. Evenimentul s-a intamplat in 2 august, iar in 3 august am si depus cererea. Trebuia solutionat in trei zile, calea de atac trebuia solutionata in 5 zile de la comunicarea hotararii. Au cam trecut acele termene.

Asa cum s-a intamplat acum, se mai poate intampla oricand. Nu am crezut ca se va ajunge la asa ceva, dar iata ca s-a ajuns.

Intr-adevar, eu consider si simt ca integritatea mea fizica si psihica este in continuare amenintata.

Eu am lucrat cu asa ceva, am fost penalista, iar el este tot penalist, mi se pare anormal ce s-a intamplat si mi s-ar fi parut anormal sa nu iau atitudine.

Eram cu copilul in casa, a stiut ca era acolo, si el a procedat asa... despre ce discutam? Chiar am temeri! Pot urma si alte demersuri judiciare din partea mea, pot sa sesizez Inspectia Judiciara, pot sa fac plangere penala si atunci la ce sa ma astept? Ca ma plimb pe strada si... Din momentul in care s-a intamplat, mie imi e teama sa intru in camera in care s-a intamplat, mi-e teama sa merg singura pe strada. Peste tot sunt cu paza dupa mine, ca sa zic asa. Asa simt si cred ca simt intemeiat!

Eu nu vreau decat obiectivitate din partea instantelor si abstractie raportat la calitatea unuia sau altuia. In fata instantei suntem doua parti aflate intr-un litigiu".


Judecatorul Rustin Petru Ciasc: "Nu am ce sa comentez pe un dosar aflat in curs, am normele deontologice care ma opresc sa fac asta. Este un dosar nepublic aflat in curs de judecata, atata tot. Asteptati solutia de la tribunal"


De asemenea, Lumea Justitiei l-a contactat si pe judecatorul Rustin Petru Ciasc pentru a obtine un punct de vedere cu privire la incidentul reclamat de fosta judecatoare Gabriela Stuparu, care face obiectul cererii de emitere a ordinului de protectie. Ciasc ne-a declarat urmatoarele:

"E foarte scurt punctul meu de vedere. Este un dosar care se judeca in camera de consiliu, nu este un dosar public, este un dosar pe rol, s-a pronuntat o hotarare in prima instanta, urmeaza sa se fie rezolvate niste incidente procedurale si sa se stabileasca instanta care va judeca cererea de apel. Ca atare, nu doresc sa comentez un dosar aflat in curs de judecata, indiferent ca sunt sau nu parte. Este un dosar nepublic. Informatii puteti primi de la Biroul de informatii si relatii cu publicul de la instanta competenta. Altceva nu am ce sa va spun. In niciun dosar nu emit nicio parere. Repet, nu sunt purtator de cuvant al instantei, sunt in acest dosar parte. Dar chiar daca nu as fi parte, tot nu v-as comunica. Nu am ce sa comentez pe un dosar aflat in curs, am normele deontologice care ma opresc sa fac asta. Este un dosar nepublic aflat in curs de judecata, atata tot. Asteptati solutia de la tribunal".

Comentarii

# M date 17 August 2022 19:35 +92

Vai mama noastra sa vedeti cine ne judeca pe noi

# Mantu date 17 August 2022 20:29 +109

Ne întrebam cât timp ii mai trebuie Inspecției Judiciare sa se autosesizeze împotriva acestui individ, care arestează fără sa motiveze (a se vedea cazul Jivan Luminita) și care își agresează fizic partenera de viața (dovada certificatul Medico-legal). Oare roba de judecator ii permite acestui personaj dubios sa facă ce dorește el? Împotriva lui Danilet s-au sesizat din oficiu și l-au exclus din magistratura când acesta a arestat trei persoane fără motivare. Oare Ciasc Rustin Petru beneficiază de protecția Inspecției Judiciare?

# maxtor date 17 August 2022 23:00 +1

cine se scuza se acuza.

# maxtor date 17 August 2022 23:16 0

problema e data de judecarea in civil nu in penal....

# Petru date 18 August 2022 06:51 0

Nu este adevărat. Problema cea mai gravă este ca acest judecator Ciasc Rustin a arestat 3 persoane, precum Stalin, fără sa le spună in încheiere de ce i-a arestat. Dacă este cineva care crede ca problema mai gravă ar fi in civil, sa poftească la judecata dreapta a magistratului Ciasc….

# Anne date 18 August 2022 13:07 -1

Incredibil. Cat poate sa suporte o femeie, mamă și intelectual! In acest caz, nu are nicio relevantă soluția pe fond a cauzei penale, cea de lovire sau alte violente. Dl judecator nu se mai bucura de prezumția ,,bunei reputații”, condiție impusă de codul deontologic și de statutul magistratului. Nu exista o singura direcție de parcurs, depunerea demisiei pentru ca, face tagma magistratilor de rusine. Nu avem nevoie de așa ceva

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva