Chestorul Liviu Popa vrea ca procesul-verbal de amenda sa nu mai poata fi contestat! Specialistii in drept avertizeaza ca masura este neconstitutionala si nelegala
Seful Politiei Romane, chestorul Liviu Popa (foto), a declarat, vineri, intr-o emisiune televizata, citata de Mediafax, ca doreste schimbarea Codului Rutier, astfel incat procesul-verbal prin care se constata amenda sa fie executoriu, neputand sa fie contestat in instanta. De asemenea, Popa a mai spus ca este nevoie de schimbarea modului in care sunt percepute amenzile, si ca, daca un cetatean isi permite o masina de 150.000 de euro, isi permite si sa plateasca o amenda de 2000 de euro, seful Politiei Romane precizand totodata ca permisul autor nu va mai fi ridicat pentru orice nerespectare minora a legilor de circulatie. Cu privire la afirmatia chestorului Liviu Popa, conform caruia procesul verbal de amenda va fi executoriu, nemaiputand fi contestat, specialistii in drept contactati de Lumeajustitiei.ro au declarat ca aceasta optiune este incompatibila cu un stat de drept si ca incalca liberul acces la justitie al cetateanului, drept prevazut nu numai in Constitutie, dar si in Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Gabriela Ghita, avocat: „Ne vom transforma intr-un stat politienesc”
Fostul procuror general adjunct al Romaniei, avocatul Gabriela Ghita, a declarat pentru Lumeajustitiei.ro ca: „Nu se poate sa se elimine contestarea in instanta a procesului-verbal, pentru ca orice persoanatrebuie sa aiba acces la o instanta legal constituita. Accesul la justitie este liber, atat dupa Constitutia Romaniei, cat si dupa Conventia Europeana. In momentul in care inchei un proces-verbal de constatate a contraventiei, ai adus o restrangere, persoana respectiva trebuie sa aiba dreptul sa conteste procesul-verbal de contraventie, pentru ca persoanatrebuie sa aiba acces la justitie.O asemenea masura ar contrazice atat Conventia, cat si articolul 21 din Constitutie, dar si Declaratia Universala a Drepturilor Omului. In momentul in care autoritatea a intervenit si a constatat ceva, tu ca cetatean trebuie sa ai dreptul sa stai in fata unui judecator, singurul, care, teoretic, este inamovibil siindependent. Nu un agent al statului, care, va avea interesul de partea statului.Daca aceasta masura se va adopta, ne vom transforma intr-un stat politienesc, asa a fost pana in 1990. De exemplu, pana in 1990, contestatia impotriva unui astfel de proces-verbal o faceai la ofiterul ierarhic superior, nu la instanta. In plus, deja s-a eliminat posibilitatea caii de atac a recursului, impotriva unei hotarari judecatoresti date cu privire la un proces verbal. De altfel, CEDO s-a si pronuntat, in cauza Anghel contraRomaniei, in care Curtea a apreciat ca legislatia noastra incalca Conventia cu privire la contestatiile acestea, deoarece se rastoarna sarcina probei, in loc ca statul sa probeze ca ai facut ceva, persoanatrebuie sa dovedeasca ca nu a comis nicio contraventie. CEDO a pus semnul egal intre penal si contraventional si cu privire la sistemul sanctionator”.
Generalul Ion Panaitescu: “O alta mare tampenie, comisa zi de zi, in proportie de masa, de aceasta Guvernare. Karl Marx”
La randul sau, generalul in rezerva si avocatul Ion Panaitescu a declarat, pentru Lumeajustitiei.ro ca: „ Acest proces-verbal este un act unilateral si poate fi atacat in contencios pentru nelegalitate sau la instanta de drept comun pentru netemenicie si pentru nelegalitate. Cata vreme este prevazuta o cale de atac impotriva oricarui act prin care se constata o contraventie si avem in vedere ca jurisprudentaCEDO asimileaza contraventiile faptelor penale, in privinta carora contravenientul este considerat ca fiind acuzat in sensul CEDO, acestui acuzat, fie ca este vorba de materia contraventiei, fie de materia penala, ii este garantat accesul la un tribunal, pentru ca un judecator sa stabileasca temeinicia acuzatiilor in materie penala sau contraventionale. Astfel incat niciodata, dar niciodata, sub nicio forma, cata vreme acestprocesverbal este unul de constataresi sanctionare a unei contraventii, nu poate fi lipsit de calea de atac la judecator. Pe de o parte, daca se va institui caracterul executoriu al procesului-verbal, exista in procedura civila o intoarcere a executarii, in care un judecator poate sa anuleze procesulverbal si sa il scuteasca pe contravenient de plata amenzii. De esenta recursului la judecator este caracterul suspensiv al executarii.Prin urmare, daca acest Guvern da o hotarare prin care sa se constate caracterul executoriu al procesului-verbal de contraventie, fara accesul la judecator, este numai o alta mare tampenie, comisa zi de zi in proportie de masa, de aceasta guvernare. In proportie de masa si comisa zi de zi, Karl Marx”, a conchis maestrul Panaitescu.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# morarescu 21 August 2011 21:34 +4
# morarescu 21 August 2011 21:41 +2
# cristi 22 August 2011 08:39 +3
# Gigi 22 August 2011 12:01 +1
# DOREL 24 August 2011 12:13 0
# Adi 22 August 2011 22:42 0