Cine este Machiavelli in politica romaneasca?
Targul de carte. O ocazie potrivita pentru a te pierde prin multimea de carti si prin multimea de bibliofili, pentru a-ti improspata rafturile bibliotecii sau pentru a socializa.
Carti cu sutele. Ai ce citi, din toate domeniile. Oameni, tot cu sutele. Ai ce discuta, din toate domeniile. Inclusiv politica. Sau mai ales.
Eu am lasat politica la o parte, chiar daca e mai greu sa fac o delimitare clara intre om si senator, si m-am pierdut printre oameni si printre rafturile pline cu motive de evadare din realitate.
Am regasit acolo, printre altele, cele doua volume lansate de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului, condus de fostul presedinte al tarii, Emil Constantinescu, „Lumea post-pandemie intre razboi si pace” – Volumul I (Dezbateri) si Volumul II (Eseuri) – o colectie de ganduri, idei si eseuri inceputa in pandemie si terminata in timpul conflictului din Ucraina.
O sincera si mare placere mi-a adus reintalnirea, printre rafturi, cu celebrul si apreciatul profesor Dumitru Constantin Dulcan, ale carui ganduri si sfaturi le savurez cu bucurie pentru ca imi hranesc efectiv spiritul si mintea.
Apoi, privirea mi-a cazut pe volumul „Principele”, al lui Niccolo Machiavelli si, rasfoind-o si regasind teoria sa potrivit careia in politica se pot folosi absolut orice mijloace ce pot duce la atingerea scopului propus – viclesug, minciuna, lipsa de scrupule, manevre diabolice, tradare, corupere etc. –, mi-a venit in minte o intrebare la care va invit sa reflectati si, daca doriti, sa si raspundeti:
„Cine este Machiavelli in politica romaneasca?”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# jUSTie 30 May 2023 13:46 +10
# Yoyobt 30 May 2023 15:28 +2
# lege-faradelege 31 May 2023 11:06 +3